از مرغداری تا ماینینگ؛ دیزل ژنراتور چه کاربردهایی دارد؟
چکیده : دیزل ژنراتور، یک وسیلهی تولید برق است که با تبدیل انرژی مکانیکی موتور به انرژی الکتریکی توسط ژنراتور کار می کند. برای تولید برق، یک موتور دیزل به یک ژنراتور متصل و یا به اصطلاح کوپل میشود. قدرت چرخشی موتور، که به اسب بخار اندازهگیری میشود، تأثیر زیادی بر روی کارایی دیزل ژنراتور دارد. با انتقال نیروی تولید شده توسط موتور به ژنراتور، دیزل ژنراتور، برق با ظرفیت مورد نیاز را تولید کرده و به صورت کیلو ولت آمپر (کاوا)، خروجی خود را تأمین میکند.
قطع ناگهانی برق میتواند فعالیتهای صنعتی، تجاری و حتی زندگی روزمره ما را مختل کند. در چنین شرایطی، دیزل ژنراتور به عنوان یک منبع برق اضطراری و مستقل، نقش حیاتی ایفا میکند. این دستگاه قدرتمند و همه کاره، از تامین برق صنایع بزرگ گرفته تا تامین انرژی مزارع پرورش ماهی، کاربردهای گستردهای دارد. در این مقاله، به بررسی دقیق دیزل ژنراتور، انواع آن، کاربردهای متنوع و مزایای استفاده از آن خواهیم پرداخت.
دیزل ژنراتور چیست؟
دیزل ژنراتور، یک وسیلهی تولید برق است که با تبدیل انرژی مکانیکی موتور به انرژی الکتریکی توسط ژنراتور کار می کند. برای تولید برق، یک موتور دیزل به یک ژنراتور متصل و یا به اصطلاح کوپل میشود. قدرت چرخشی موتور، که به اسب بخار اندازهگیری میشود، تأثیر زیادی بر روی کارایی دیزل ژنراتور دارد. با انتقال نیروی تولید شده توسط موتور به ژنراتور، دیزل ژنراتور، برق با ظرفیت مورد نیاز را تولید کرده و به صورت کیلو ولت آمپر (کاوا)، خروجی خود را تأمین میکند.
کاربردهای گسترده دیزل ژنراتور در صنایع مختلف
دیزل ژنراتورها به دلیل قابلیت اطمینان بالا، توانایی تولید برق در شرایط مختلف و حمل و نقل آسان، در صنایع گوناگونی کاربرد دارند. برخی از مهمترین کاربردهای دیزل ژنراتور عبارتند از:
· صنایع کوچک و بزرگ: در کارخانهها، کارگاهها و صنایع تولیدی، دیزل ژنراتور برای تامین برق مورد نیاز ماشینآلات، تجهیزات و روشنایی استفاده میشود.
· مرغداریها و پرورش آبزیان: در این صنایع، دیزل ژنراتور برای تامین برق مورد نیاز سیستمهای سرمایشی، گرمایشی، روشنایی و تجهیزات پرورش استفاده میشود.
· شهرکهای صنعتی: در شهرکهای صنعتی، دیزل ژنراتور برای تامین برق واحدهای صنعتی، اداری و مسکونی استفاده میشود.
· تامین برق برای ماینرها: با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال، استفاده از دیزل ژنراتور برای تامین برق مورد نیاز ماینرها نیز رواج یافته است.
· ساخت و ساز: در پروژههای ساختمانی، دیزل ژنراتور برای تامین برق تجهیزات ساختمانی، روشنایی و جوشکاری استفاده میشود.
· حوادث و بلایای طبیعی: در مواقع اضطراری مانند زلزله، سیل و آتشسوزی، دیزل ژنراتور برای تامین برق بیمارستانها، مراکز امدادرسانی و سایر تاسیسات حیاتی استفاده میشود.
اجزای اصلی دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور از اجزای اصلی متفاوتی تشکیل شده است که کیفیت تک تک اجزا در عملکرد صحیح دیزل ژنراتور موثر است. موتور دیزلی ابتدا با ژنراتور بروی شاسی باکدار کوپل میشود و سپس متناسب با نیاز مشتری تابلو کنترل پنل در انواع مختلف دستی، اضطراری و پارالل طراحی و ساخته میشود.
1. تابلوی کنترل و فرمان: تابلو کنترل و فرمان را به نحوی میتوان مغز و کنترل کننده دیزل ژنراتور نامید. تابلو ی دیزل ژنراتور علاوه بر کنترل، وظیفه ی محافظت از دیزل ژتراتور را نیز در مواقع مورد نیاز مانند افزایش دور موتور، افت فشار روغن، دمای بالای آب، کم بودن میزان سوخت نیز به عهد دارد. تابلو کنترل دیزل ژنراتور از پنل یا برد الکترونیکی، کلید قطع کن اتوماتیک، کنتاکتور و ... تشکیل شده است که میتواند از برند های داخلی مانند پارس فانال و یا هیوندایی، ABB یا اشنتایدر باشد. برند های متنوعی برد کنترلی دیزل ژنراتور تولد میکنند که به ترتیب کیفیت میتوان به دیپسی، مبای، کم اپ و دیتاکام اشاره کرد..
2. موتو: موتور که قلب تپنده دیزل ژنراتور است وظیفه ی تبدیل انرژی شیمیایی سوخت به انرژی مکانیکی را به عهده دارد. موتور دیزلی انواع مختلفی از 3 سیلندر تا 16 سیلندر در برند هایی با کیفیت متنوع موجود میباشد. از برند های اروپایی کامینز، ولوو و پرکینز گرفته تا برند های با کیفیت چینی که تحت لیسانس کشور های اروپایی تولید میشوند مانند بادوئین و یوچای. برند های دیگری نیز در بازار موجود میباشد که با توجه به بودجه مورد نظر شما کیفیت مورد قبولی دارند مانند تلک، ایوول، لوول و موتورسازان تبریز.
3. ژنراتور یا آلترناتور: ژنراتور در جنست وظیفه ی تولید انرژی الکتریکی را به عهده دارد. به همین دلیل کیفیت ساخت ژنراتور از اهمیت زیادی برخوردار است. لازم به ذکر است که برخی از ژنراتور های موجود در بازار ایران از سیم پیچ بی کیفیت و دارای ناخالصی استفاده میکنند. ژنراتور های گروه دانش و صنعت باو با سیم پیچ صد در صد مس، به صورت سه فاز و براشلس تحت برند باوآلته در بازار موجود میباشد.
4. شاسی دیزل ژنراتور: وظیفه ی اصلی شاسی دیزل ژنراتور ایجاد امکانی برای کوپل کردن موتور و ژنراتور است. علاوه بر این شاسی موجب جلوگیری از لرزش دیزل ژنراتور نیز میشود. همچنین در اکثر مواقع باک سوخت دیزل ژنراتور در شاسی تعبیه میشود. از نکات مهم طراحی شاسی ها ایجاد امکان سهولت در جابه جایی دیزل ژتراتور است.
5. رادیاتور: رادیاتور وظیفه خنک سازی موتور دیزلی را بر عهده دارد اهمیت رادیاتور به دلیل اینکه ایران کشوری گرم و خشک است دو چندان میشود. استفاده از رادیاتور های تروپیکال در برخی از مناطق ایران برای عملکرد بهتر دیزل ژنراتور توصیه میشود.
قیمت دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور میتواند با توجه به کیفیت و ظرفیت تولید از چند ده میلیون تا تا چند ده میلیارد متفاوت باشد. از گران قیمت ترین دیزل ژنراتور های موجود میتوان به کمنز یا کامینز، ولوو پنتا و پرکینز اشاره کرد. از برند های ارزان تر میتوان به بادوئین، یوچای و تلک اشاره کرد. به طور مثال در لحظه ی نگارش این مقاله قیمت دیزل ژنراتور بادویین 50 کاوا حدود 300 میلیون و دیزل ژنراتور پرکینز حدود 600 میلیون تومان میباشد. همچنین برای آشنایی بیشتر با سایر برند های دیزل ژنراتور، در ادامه با ما همراه باشید.
برندهای دیزل ژنراتور در ایران
· دیزل ژنراتور بادوئین: این دیزل ژنراتور فرانسوی که در چین تولید میشود به صورت کوپل شده با ژنراتور طرح استمفورد وارداتی (باوآلته) در بازه 20 الی 1400 کاوا موجود است. اگر قصد خرید دیزل ژنراتور بادوئین کلیک کنید.
· دیزل ژنراتور ولوو: این برند سوئدی تولید کننده موتورهای دیزلی به صورت کوپل شده با ژنراتور استمفورد اصل یا مکالته ایتالیا از بازه 94 الی 770 کاوا میباشد.