«برهم صالح» رییس جمهور عراق شد

برهم صالح در جلسه ديروز، سه شنبه پارلمان عراق از بین هفت نامزد ریاست جمهوری که همگی از چهره های سیاسی کرد بودند و پس از اعلام انصراف فواد حسین، رقیب او در دور دوم روند انتخاب، به‌عنوان سومین ريیس جمهوری عراق در دوران پس از دیکتاتوری صدام معرفی شد.
برهم صالح نسبتا جوان را برای این پست مهم برگزیده شد تا در چهار سال آینده او نماینده و زبان حال عراق در محافل بین المللی و منطقه‌ای باشد. همزمان خبرهای ضد و نقیض مبنی بر تشکیک در قانونی بودن انصراف فواد حسین و احتمال برگزاری دور دوم انتخابات نیز مطرح شده است.
گرچه پست ریاست جمهوری از حیث قانون اساسی یک پست تشریفاتی به شمار می رود که مهم‌ترین مسئولیتش صیانت از قانون اساسی است، اما اعتقاد این است که عملگرایی و اثرگذاری این سمت بستگی به شخصیتی دارد که آن را به دست می گیرد، همان طور که در دوره جلال طالبانی بود.
در دوره فواد معصوم با همه انتقادها و حرف و حدیث هایی که از این چهره در مساله ضعف عملگرایی رییس جمهور می شد، اما هیچ‌کس نمی‌تواند نقش مثبت معصوم در صیانت از قانون اساسی و تمامیت اراضی عراق در جریان همه پرسی 2017 و همچنین آرامش در منطقه و تاکید بر روابط متوازن بین همه کشورهای منطقه خصوصا با جمهوری اسلامی ایران را منکر شود.


برهم صالح اکنون بر این کرسی تکیه زده و انتظارات از او در داخل و خارج عراق نیز بالاست؛ به ویژه اینکه او پیشقدم طرح های مهمی در حوزه عدالت و توسعه و پیشرفت اقتصادی و فرهنگی عراق و تقویت آشتی ملی و فراتر از آن، صلح و آرامش در عموم منطقه بوده است.
از برهم صالح به عنوان چهره ای کُرد یاد می‌شود که توانسته است در طول حیات سیاسی خود، به خاطر نوع شخصیت نسبتا شوخ طبع با‌فرهنگ، روشنفکر و تحول طلبی که دارد، شبکه وسیعی از روابط داخلی و خارجی را ایجاد کند. او در کردستان عراق جزو چهره ای تحول گراست که برای اولین بار به عنوان یکی از فرزندان احزاب حاکم کردستان عراق، دو حزب عمده کرد (اتحادیه میهنی و دموکرات ) را به باد انتقاد گرفت.
در بغداد، برهم صالح جزو دوستان نزدیک همه احزاب به شمار می رود که به خاطر انعطاف پذیری سیاسی بالایی که دارد و تاکید مکرر او بر ضرورت ماندن اقلیم کردستان در جغرافیا و تمامیت ارضی عراق مورد احترام و تقدیر همه جناح ها در بغداد است. برهم صالح، 58 ساله متولد 1960 شهر سلیمانیه است که در مقایسه با روسای جمهوری قبلی، جزو جوان ترین روسای جمهور عراق است و در کنار محمد الحلبوسی، رییس پارلمان عراق، دومین مسئول بلندپایه جوان در کشورش است.
او ازدواج کرده و دارای دو فرزند - دختر و پسر - است و مدرک دکتری خود را در زمینه رایانه از دانشگاه لیورپول انگلستان دریافت کرده که به زبان کردی (زبان مادری)، عربی، فارسی و انگلیسی مسلط است. در 1976 که سرآغاز جوانی برهم صالح بود، به صفوف حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق به رهبری جلال طالبانی پیوست و چند بار به خاطر آن، رژیم وقت بعث او را زندانی کرد. در طول مدت اقامتش در اروپا مسئولیت دفتر حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق را برعهده داشت و بعدها که اقلیم کردستان عراق در دهه 90 میلادی، خودمختاری جزئی را به دست آورد، نماینده اقلیم در آمریکا به شمار می رفت.
برهم صالح طی سال های 2001 تا 2004 سمت نخست وزیر اقلیم کردستان عراق را برعهده داشت و بعد از سقوط رژیم دیکتاتوری صدام در بهار 2003 به سمت معاون نخست وزیر در دولت گذار ایاد علاوی منصوب شد.
صالح در دولت موقت ابراهیم جعفری در 2005 عراق سمت معاونت نخست‌وزیری را در امور اقتصادی داشت و در دوره اولین دولت منتخب عراق به ریاست نوری المالکی در 2006 در این سمت باقی ماند.
صالح بعد از آن به اقلیم کردستان عراق بازگشت و از 2009 تا 2011 بار دیگر به سمت نخست وزیری اقلیم کردستان عراق رسید.
او در 2014 رقیب فواد معصوم برای نیل پست ریاست جمهوری بود که در نهایت با تفاهم های سیاسی که صورت گرفت، فراکسیون ائتلاف کردها در پارلمان عراق، معصوم را بر صالح ترجیح داد. برهم صالح با وجود اینکه به عنوان کرد در عملیات رای گیری همه پرسی 2017 جدایی کردستان از عراق شرکت کرد، اما در این عین حال از این همه‌پرسی و بانی آن ،مسعود بارزانی انتقاد کرد و آن را اشتباهی بزرگ می دانست.او به ضرورت ماندن اقلیم کردستان در جغرافیای عراق دارد و معتقد به ضرورت گسترش روابط اقلیم با بغداد و حضور قدرتمند کردها در پایتخت عراق است.در عرصه منطقه ای و بین المللی نیز او یک طرح ویژه را برای ایجاد یک ائتلاف منطقه ای به منظور حفظ آرامش و صلح در منطقه مطرح کرده است.به اعتقاد او، این ائتلاف منطقه ای و بین المللی باید متشکل از جمهوری اسلامی ایران، عراق، شورای همکاری خلیج فارس، اردن، سوریه، ترکیه و پنج عضو شورای امنیت سازمان ملل باشد.