افزایش نرخ بلیت پروازهای داخلی به دلیل کمبود ارز‌

گروه حمل‌و‌نقل- ادامه نابسامانی در تامین ارز باعث شده شرکت‌های هواپیمایی در تصمیمی تازه نرخ‌های جدیدی برای بلیت هواپیما تعیین کنند. با وجود اینکه نرخ‌های فعلی بلیت هواپیما هم نسبت به سبد معیشتی متقاضیان گران ارزیابی می‌شد اما مشخص شده است که ایرلاین‌ها به همین نرخ‌ها هم راضی نیستند و می‌گویند نرخ‌های فعلی با دلار هشت هزار تومانی محاسبه شده است. این در حالی است که نرخ دلار در بازار آزاد به بیش از 15 هزار تومان رسیده و بر اساس ادعای رییس انجمن شرکت‌های هواپیمایی قیمت تمام‌شده دلار برای این شرکت‌ها حدود 10 هزار تومان است.
در شرایطی که ایرلاین‌ها می‌گویند نرخ‌های فعلی بلیت هواپیما با ارز هشت هزار تومانی محاسبه شده است و به دلیل کمبود ارز مجبور به تغییر قیمت‌ها شده‌اند بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای کمبود ارز برای تخصیص به شرکت‌های هواپیمایی را تکذیب کرد. واکنش بانک مرکزی به گلایه ایرلاین‌ها از نابسامانی در عدم هماهنگی برای رفع مشکل ارزی حکایت می‌کند؛ مشکلی که هنوز مشخص نیست با چه راهکاری قرار است رفع شود.
اسعدی‌سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی روز گذشته با بیان اینکه نرخ‌های قبلی پروازهای داخلی بر مبنای دلار هشت هزار تومانی بود، گفت: دریافت ارز از سامانه نیما کند است یا با قیمت تمام‌شده ۱۰ هزار تومان به دست شرکت‌ها می‌رسد بنابراین نرخ بلیت بر اساس ارز اختصاصی متغیر شد. مقصود اسعدی‌سامانی اظهار داشت: طبق قانون، نرخ تکلیفی برای پروازهای داخلی و خارجی وجود ندارد و نرخ‌ها تابع شرایط رقابتی و آزاد است.
وی با اشاره به قیمت‌های بلیت هواپیما که شهریورماه امسال از سوی شرکت‌ها برای پروازهای داخلی تعیین و اعلام شد، گفت: پس از بروز نوسانات نرخ ارز، شرکت‌های هواپیمایی به صورت داوطلبانه اعلام کردند که حاضرند در راستای ممانعت از سودجویی برخی واسطه‌گران و ‌عوامل فروش نرخ‌های تعیین شده در پروازهای داخلی را اعمال کنند.


دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی ادامه داد: به هر حال پس از نوسانات ارزی و التهابات قیمت دلار، شرکت‌های هواپیمایی در شهریورماه تلاش کردند با تعیین نرخ‌های مشخص، از ایجاد بازار سیاه و نرخ‌های غیرواقعی بلیت هواپیما جلوگیری کنند.
اسعدی‌سامانی ادامه داد: نرخ‌هایی که آن زمان برای پروازهای داخلی تعیین شد بر اساس قیمت‌های ارز سامانه نیما و دلار با قیمت هشت هزار تومان بود، اما آنچه در دو ماه اخیر رخ داد این بود که ارز با نرخ سامانه نیما اولا بسیار به کندی اختصاص یافت ضمن اینکه با احتساب کارمزدهای انتقال و تبدیل، یک دلار حدود 10 هزار تومان یا بیشتر برای شرکت‌های هواپیمایی تمام شده است.
وی گفت: از آن منظر که شرکت‌های هواپیمایی نرخ‌های بلیت پروازهای داخلی را در شهریورماه‌ با قیمت‌‌ دلار 8 هزار تومانی در پروازهای داخلی تعیین کردند اما ارز 10 هزار تومانی یا آزاد دریافت کردند متوجه زیان قابل توجهی شدند و اعلام کردند که ادامه این روند برای شرکت‌های هواپیمایی تقریبا غیرممکن است.
دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی افزود: با توجه به افزایش هزینه‌های داخلی شرکت‌های هواپیمایی، ایرلاین‌ها در راستای جلوگیری از ایجاد ضرر و زیان بیشتر تصمیم گرفتند متناسب با قیمت تمام شده ارز قابل دسترس که ممکن است ارز نیما، ارز سنا یا ارز بازار آزاد باشد، نرخ بلیت‌های پروازی خود را تعیین‌ و کلاس‌های نرخی متفاوت را مشخص کنند و بلیت پرواز داخلی را در شرایط رقابتی به فروش برسانند.
دستور رییس مجلس به بانک مرکزی برای تسریع اختصاص ارز به ایرلاین‌ها
اسعدی‌سامانی افزود: در این راستا، جلسه‌ای با رییس‌ مجلس شورای اسلامی نیز برگزار شد.آقای لاریجانی به بانک مرکزی و معاون ارزی این بانک دستور پیگیری داد و معاون ارزی بانک مرکزی (پناهی) به بانک‌های عامل ابلاغ کرد‌ که همکاری لازم با شرکت‌های هواپیمایی انجام شود. دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمای ادامه داد: با این حال ‌شرکت‌های هواپیمایی کماکان در تامین ارز مورد نیاز خود از طریق بانک‌های عامل با محدودیت‌هایی مواجه هستند که امیدوارم این محدودیت‌ها هر چه زودتر رفع شوند.
مسافران هواپیما برای کاهش هزینه‌ها مدیریت زمان سفر داشته باشند
وی اظهار داشت: مدیریت زمان سفر برای کاهش هزینه‌های سفر با هواپیما از سوی مسافران ضروری است، طبیعتا اگر همه مسافران تصمیم بگیرند که در تاریخی خاص همزمان به مشهد مقدس سفر کنند قطعا به دلیل افزایش تقاضا و کمبود عرضه ممکن است شاهد افزایش قیمت‌ها باشیم و این در مسیرهای هوایی همه دنیا صادق است و نرخ بلیت تابع عرضه و تقاضاست. دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی بیان داشت: به عنوان مثال در همان روزی که در مسیر تهران- مشهد نرخ بلیت عدد مشخصی است، در مسیر مشهد به تهران نرخ بلیت شاید بیش از یک دوم یا یک سوم کمتر از نرخ رفت باشد.در این راستا مدیریت سفر در سفرهای هوایی در راستای کاهش هزینه‌ها، ضروری است که مسافران باید حتما به این موضوع توجه کنند.
تکذیب بانک مرکزی
بلافاصله پس از این اظهارات دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای کمبود ارز ایرلاین‌ها را تکذیب کرد. روابط عمومی بانک مرکزی در این اطلاعیه آورده است: «تامین ارز مورد نیاز درخواست‌های واقعی جامعه همواره در دستور کار بانک مرکزی بوده و این بانک تلاش مضاعفی برای اجابت تمام درخواست‌های واقعی داشته داده است. در این راستا شایعه کمبود تامین ارز مورد نیاز شرکت‌های هواپیمایی تکذیب می‌شود. با توجه به اهمیت تامین ارز مورد نیاز شرکت‌های هواپیمایی داخلی و برگزاری جلسات متعدد با مسوولان مربوطه و نمایندگان شرکت‌های هواپیمایی، مقرر شده است ارز مورد نیاز برای تمام درخواست‌‌های دریافتی از آنها در اسرع وقت مورد بررسی و از محل منابع ارزی بانک مرکزی یا هماهنگی انجام شده از طریق سامانه نظام یکپارچه ارزی (نیما) تایید شود. گفتنی است‌ بنا به سوابق موجود، میزان ارز تامین شده شرکت‌های یاد‌شده به نرخ 42000 ریال قبل از 16 مردادماه سال‌جاری و همچنین از آن تاریخ به بعد به نرخ بازار نیما مشخص است. شرکت‌های اشاره شده راساً می‌توانند میزان ارز دریافتی خود را اعلام کنند.» در این شرایط مشخص نیست مسوول این نابسامانی کیست و با ادامه روند گرانی بلیت تمایل مسافران به استفاده از ناوگان هوایی کاهش می‌یابد. این روند در دراز مدت صنعت هوانوردی را در معرض تهدید بزرگ کاهش تقاضا قرار داده است.