حمله سایبری علیه ایران دفع شد




میترا جلیلی


 خبرنگار
صبح روز گذشته انتشار یک توئیت در فضای مجازی، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های داخلی و خارجی داشت؛ توئیتی که از سوی معاون وزیر ارتباطات منتشر شد و حکایت از حمله سایبری گسترده اسرائیل به زیرساخت‌های ارتباطی کشور داشت. به فاصله بسیار کمی از انتشار این توئیت، شاهد واکنش توئیتری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بودیم. محمد جواد آذری جهرمی در توئیت خود از دفع این حمله سایبری با توانمندی ارتش سایبری ایران خبر داد و یادآور شد که حملات سایبری این رژیم غاصب به زیرساخت‌های ارتباطی کشور از طریق مجامع بین‌المللی پیگیری خواهد شد.
شبکه تلفن همراه
هدف اصلی حمله سایبری
اما ماجراي اين حمله سايبري چه بود و دقيقا چه بخش هايي در ايران هدف اين حمله سايبري قرار گرفته اند؟ وزير  ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفت و گو با «ايران» اعلام کرد مبدأ حمله سايبري به زيرساخت هاي ارتباطي ايران اسرائيل بوده است. وي يادآور شد: عامل حمله شرکت اینترنتی «گلدن لاین» متعلق به رژیم غاصب و مقصد آن به سمت شبکه ارتباطات موبایل بوده است.
البته پیش از این نیز غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل ایران گفته بود نسل جدیدی از ویروس‌ استاکس‌نت را کشف کردیم که به‌صورت چند تکه بود و به‌صورت غیرفعال قصد ورود به سامانه‌های ما را داشت. رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: طرح «تابستان داغ» دشمن در زمینه تهدیدهای سایبری را به «تابستان مأیوس کننده» تبدیل کردیم و همه تلاش امریکاییان، منافقان و یاران آنها برای رسیدن به اهداف خود با شکست روبه‌رو شد. البته گفتنی است در حالی این حمله ازسوی اسرائیل علیه ایران رخ داده که تاکنون ایران بارها ازسوی این کشور غاصب متهم به انجام حمله‌های هکری شده است. به‌عنوان مثال یک ژنرال اسرائیلی مسئول امنیت شبکه‌ای بتازگی گفته است ارتش این کشور روزانه با هزاران حمله سایبری روبه‌روست که بسیاری از آنها توسط ایران صورت می‌گیرد. همچنین در آوریل سال گذشته رسانه‌های اسرائیل از ایران به‌عنوان پشت پرده یکی از شدیدترین حملات سایبری در تاریخ خود یاد کردند. در این حمله 120 مرکز اسرائیلی هدف حملات سایبری گروه‌های هماهنگ هکری با اسم «اویل ریگ» قرار گرفتند. هرچند اسرائیل عملاً ایران را دشمن سرسخت و گزینه دشوار برای خود در زمینه فناوری و جنگ سایبری می‌داند و به توانمندی ایران در این حوزه معترف است ولی باید گفت که ایران هرگز این اتهام‌ها را نپذیرفته است.
یک بدافزار قوی‌تر از «استاکس نت»
حمله به زیرساخت‌های ارتباطی ایران در اسرائیل بازتاب داشت و شبکه تلویزیونی «هاداشات» چهارشنبه گذشته در برنامه‌ای به این موضوع پرداخت. در این برنامه عنوان شده که زیرساخت و شبکه‌های استراتژیک تهران هدف حمله یک بدافزار قرار گرفته است؛ ویروسی مشابه «استاکس نت» که البته به مراتب «خطرناک تر، پیشرفته‌تر و پیچیده تر» از نمونه قبلی است. در رپرتاژ شبکه 13 تلویزیون اسرائیل گفته شده است: استاکس نت، بدافزاری که به رایانه‌های صنعت هسته‌ای ایران رخنه کرد را به‌خاطر دارید؟ ایران پذیرفته است که طی چند روز اخیر با حمله مشابهی روبه‌رو شده اما بدافزار جدید خطرناک‌تر و بغرنج‌تر است. این حمله به شبکه‌های استراتژیک و زیر ساختی ایران صورت گرفته است. با وجودی که هنوز هیچ یک از مقام‌های اسرائیلی حاضر نشده‌اند درخصوص هر گونه نقش خود درباره این حمله سایبری به ایران اظهار نظر کنند و وزارت امورخارجه این کشور نیز از هرگونه اظهارنظر در این زمینه خودداری کرده است ولی انتشار این خبر ازسوی یک شبکه اسرائیلی کافی است تا بسیاری را متقاعد کند که اسرائیل پشت پرده این اتفاق قرار داشته است. البته نظارت‌های فنی و تلاش فعالان حوزه سایبری هم بر این موضوع مهر تأیید زد و حمید فتاحی معاون وزیر ارتباطات در حساب شخصی توئیتر خود از حملات پراکنده سایبری یک رژیم اشغالگر به زیرساخت‌های ارتباطی کشور خبر داد. رئیس هیأت مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت در حساب توئیتر خود نوشت: از امروز حملات پراکنده از مبدأ یک رژیم غاصب به برخی زیرساخت‌های ارتباطی ایران آغاز شده که همگی با قدرت دفع شده‌اند.
وی در ادامه توئیت خود نوشت: این برای مردم دنیا دیگر عجیب نیست: ادعای حقوق بشر می‌کنند و ملتی را به خاک و خون می‌کشند. ادعای واهی حمله سایبری از طرف ایران می‌کنند و خود، حملاتی را ترتیب می‌دهند. این حملات سایبری در حالی صورت می‌گیرد که تاکنون بارها انگشت اتهام این رژیم غاصب به سوی ایران نشانه رفته و ادعا شده است که در بسیاری از حمله‌های هکری به این کشور ردپای ایران دیده می‌شود. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم با ارسال توئیتی از پیگیری حملات سایبری این رژیم غاصب به زیرساخت‌های ارتباطی کشور از طریق مجامع بین‌المللی خبر داد. محمد جواد آذری جهرمی در اکانت شخصی توئیتر خود نوشت: رژیمی که سابقه‌ آن در به‌کارگیری سلاح سایبری در پرونده‌هایی چون «استاکس نت» کاملاً مشخص است، این بار تلاش داشت به زیرساخت‌های ارتباطی ایران صدمه‌ای وارد کند که البته به لطف هوشیاری تیم‌های فنی، دست خالی بازگشت. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه توئیت کرد: این اقدام خصمانه را از طریق مجامع بین‌المللی پیگیری می‌کنیم.
استاکس نت از دیروز تا امروز
با وجود ادعاهای گاه و بیگاه اسرائیل مبنی بر دست داشتن ایران در حمله‌های سایبری علیه این کشور، باید گفت این نخستین بار نیست که ایران هدف چنین حملاتی ازسوی اسرائیل قرار گرفته که از آن جمله می‌توان به حمله گسترده ویروس استاکس نت به تأسیسات هسته‌ای ایران و دو اختلال در عملکرد سانتریفیوژها در سال 2010 اشاره کرد؛ موضوعی که با وجود تکذیبیه‌های اسرائیل، سرانجام واشنگتن پست در قالب یک مقاله بر آن صحه گذاشت. روزنامه واشنگتن پست در ژوئن 2012 در گزارشی عنوان کرد: آژانس امنیت ملی امریکا، سرویس جاسوسی سیا و همچنین ارتش اسرائیل همگی با همکاری یکدیگر ویروس استاکس نت را علیه ایران به راه انداختند.
گزارش یک پایگاه خبری امریکایی هم نشان داد که رئیس جمهوری پیشین امریکا دستور حمله به سیستم‌های رایانه‌ای تأسیسات هسته‌ای ایران را به‌طور محرمانه صادر کرده بود که البته عملیات مربوطه آن در زمان ریاست جمهوری جورج بوش، با همکاری اسرائیل آغاز شده بود. براساس نظر کارشناسان شرکت سیمانتک، این بدافزار به‌دنبال خرابکاری در تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم نطنز بوده‌است اما ویروس رایانه‌ای استاکس نت به طور اتفاقی در سال 2010 در نتیجه یک خطای برنامه‌نویسی علنی شد و با انتشار یافتن در اینترنت، اجازه داد تا نیروگاه نطنز در ایران جان سالم به در ببرد. گفتنی است که استاکس نت درواقع یک بدافزار است که برای نخستین بار در 13 ژوئیه 2010 توسط ضد ویروس
وی بی‌ای 32 شناسایی شد.
هزینه 6تریلیون دلاری
حمله‌های سایبری جهان
امروزه امنیت سایبری یکی از موضوع‌های داغ روز است چرا که اگر درگذشته کشورها در فضایی فیزیکی و جبهه‌های جنگ با یکدیگر مقابله می‌کردند، امروزه دامنه این تقابل به سیستم‌های رایانه‌ای کشیده شده و این، جنگ‌های سایبری هستند که برنده نهایی یک مناقشه را مشخص می‌کنند؛ جنگ‌هایی که گفته می‌شود خطرات آن حتی بیشتر از تسلیحات هسته‌ای است چرا که هکرها با یک کلیک می‌توانند کنترل صنایع برق، نفت و گاز، سیستم‌های دفاعی و... را به دست بگیرند. البته این حملات سایبری هزینه‌هایی هم به کشورها تحمیل می‌کند. در این زمینه، آخرین گزارش مؤسسه امریکایی Cybersecurity Ventures نشان می‌دهد حملات سایبری در سراسر جهان سالانه 600میلیارد دلار خرج برای کشورهای جهان می‌تراشد که این رقم معادل8/. درصد از کل تولید ناخالص داخلی جهان است. این گزارش همچنین نشان می‌دهد که تا سال 2021، حملات سایبری 6 تریلیون دلارهزینه به جهان تحمیل خواهد کرد که رقم چشمگیر و قابل ملاحظه‌ای است و می‌تواند کشورهای ناتوان در حوزه سایبر را از میدان به در کند. به‌همین دلیل هم همه کشورها به‌دنبال افزایش توان سایبری خود هستند و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.