قمار ترامپ روی میز لهستان

تاریخ دشمنی آمریکا با ایرانِ پس از انقلاب؛ آرام آرام چهل ساله می‌شود و دراین میان گرچه شگردهای اعمال این خصومت؛ رنگ عوض کرده و از تحریک دیکتاتورعراق به تطمیع دولت رادیکال لهستان رسیده، اما در همه راه‌های رفته کاخ سفید، این دشمنی و ناکامی آنها روشن وغیرقابل انکار است.  به گزارش ایرنا، «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه از معدود سیاستمداران «حرف گوش کن!» کاخ سفید، روز جمعه 21 دی ماه از برگزاری نشستی بین‌المللی توسط این کشور در ماه آینده با محوریت ایران و خاورمیانه در ورشو لهستان خبر داد. نشستی در یک کشور اروپایی و برای مقابله با آنچه آن را تاثیرات منطقه‌ای ایران می‌خواند. وزیر خارجه آمریکا مدعی شده است که با تعدادی از کشورهای جهان در پی اثبات این موضوع هستند که ایران برای منطقه خاورمیانه تاثیر کارشکنانه دارد. این از عجایب نظام بین‌الملل در قرن بیست و یک است که ادعای کشوری که فرسنگ‌ها با منطقه خاورمیانه بُعد مسافت دارد، درباره کشوری که در قلب این منطقه است، در کشور دیگری که باز هم از خاورمیانه دور است، مورد بررسی قرار خواهد گرفت!
از حاضران در این نشست گرچه تاکنون نامی برده نشده اما حدس نام‌هایی که مشتاقانه در این نشست حضور خواهند یافت، چندان سخت نخواهد بود. از حاشیه نشین‌های خلیج فارس تا نتانیاهو، از تندروهای اروپایی تا نفس‌های به شمارافتاده منافقان و سلطنت طلبان به این نشست خواهند آمد تا نقش ایران را در خانه خود ارزیابی کنند.
اعتراض ایران 
اما اینکه لهستان میزبان این اجلاس خواهد بود با اعتراض مقامات وزارت امور خارجه در تهران روبرو شده است. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در توییتر نوشت: «جهت یادآوری به میزبان ؛ شرکت‌کنندگان همایش ضدایرانی: کسانی که در آخرین نمایش ضدایرانی آمریکا شرکت کردند یا مرده‌اند یا سیاه‌رو شده‌اند و یا به حاشیه رانده شدند. و ایران قوی‌تر از همیشه است. دولت لهستان نمی‌تواند این ننگ را پاک کند: در حالی که ایران لهستانی‌ها را در جنگ جهانی دوم نجات داد این کشور اکنون میزبان یک سیرک درمانده ضدایرانی شده است.»


امیر دریابان «علی شمخانی» دبیر شورایعالی امنیت ملی صبح شنبه در حاشیه مراسم ختم والده فرمانده کل ارتش در جمع خبرنگاران اظهار کرد: «آدمی که میگوید تحریم با حداکثر فشار، وقتی به سمینار و کنگره میرسد مفهومش این است که قافیه را باخته است.»
«سید عباس عراقچی» معاون وزارت امور خارجه نیز در توییتی گلایه آمیز نوشت: «1892 لهستانی از 1942 تاکنون در قبرستان لهستانی‌ها در قلب تهران آرمیده‌اند. بیش از یکصد هزار لهستانی پس از آزادی از اردوگاه‌های کار اجباری استالین از راه ایران بازگشتند. قبرستان‌ها در ایران بعد از 30 سال قابل جایگزینی هستند اما مردم تهران 77 سال است که احترام میهمانان خود را نگاه داشته‌اند.»
جنگ جهانی دوم که با تهاجم نظامی آلمان و اتحاد جماهیر شوروی از دو سو به لهستان همراه بود، هزاران آواره لهستانی را وادار کرد که به ایران مهاجرت کنند. محمدجواد ظریف در توییت خود عکسی از یک سند متعلق به سفارت بریتانیا در تهران منتشر کرد که نشان می‌دهد 21 هزار و 691 غیرنظامی همراه هزار و 554 نظامی لهستانی در آن زمان به ایران پناه آورده‌ بودند.
مزدور اروپایی آمریکا
البته نباید فراموش کرد که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، حکومت کمونیستی لهستان نیز به پایان رسید. با وجود پایان جنگ سرد و فروپاشی ابرقدرت شرقی اما همچنان هراس از اتحاد جماهیر شوروی وجود داشت. لهستان به همراه چک و مجارستان در سال 1999 به عضویت ناتو درآمد و در واقع امنیت خود را وامدار غرب خصوصا آمریکا شد. لهستان از آن تاریخ تا به امروز همواره یار وفادار آمریکا است. هنگام حمله آمریکا به عراق در سال 1381 با وجود مخالفت‌های گسترده بین‌المللی نیروهای اصلی حمله‌کننده به عراق شامل ارتش‌های ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و لهستان بودند.
از سوی دیگر باید به این نکته نیز توجه داشت که اکنون دولتی تندرو و راست گرا در لهستان بر سر کار است. دولت راست گرای لهستان در رعایت هنجارهای اتحادیه اروپا و حوزه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی و امنیتی با آلمان و فرانسه که قدرت‌های محور در اتحادیه اروپا هستند، چالش‌های جدی دارد. حزب حاکم راستگرای «قانون و عدالت» با محدود کردن رسانه‌ها و افزایش اختیارات دولت در کنترل رسانه‌ها و نهاد قضایی هنجارهای اتحادیه اروپا را به چالش کشیده است. سال گذشته نیز سفر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به لهستان خبر ساز شد. در حالی که میلیون‌ها نفر در اروپا مخالف سیاست‌های ترامپ در زمینه محیط زیست و جهانی شدن هستند. سفر ترامپ به لهستان با توجه به تنشی که میان آمریکا و اتحادیه اروپا و اعضای محوری آن چون آلمان و فرانسه وجود داشت مهم بود. در چنین شرایطی دولت راستگرای لهستان استقبال پرشوری از ترامپ انجام داد. بنابر این چندان عجیب نیست که تندروهای لهستانی با وجود سابقه روابط خوب این کشور با ایران، از برگزاری نشستی علیه ایران حمایت کنند.
امید یخی ترامپ به پتک آهنین
رئیس‌جمهوری آمریکا امیدوار است با تداوم نشست‌هایی همانند لهستان و تنگ تر کردن کمربند تحریم‌ها علیه ایران به اعتقاد مقامات این کشور؛ کشورمان دچار فروپاشی شود. این میان گرچه نباید تاثیرات مستقیم این رویکرد علیه مردم و جامعه ایران را نادیده گرفت، اما میزان موفقیت چنین سناریوهایی در صحنه‌هایی چون ایران هم با اما و اگرهای بسیاری روبروست.
نشست ماه آینده ورشو لهستان هم با وجود آنکه آمریکا از هم اکنون برای تاثیرگذاری آن برنامه ریزی کرده است، اما به نظر می‌رسد تکرار مکررات گذشته و بی تاثیر خواهد بود. اینکه اما چرا آمریکا به چنین تکرارهای بی تاثیری روی آورده است و اساسا چرا در پی اجماع سازی علیه ایران است، پرسش‌هایی است که شاید پاسخ آن‌ها در تاکتیک دوری ایران از تنش نهفته باشد.
اگر آمریکا برای شوراندن جهان علیه ایران؛ طی دو دهه گذشته نیازمند توجیه و بهانه ای خاص نبوده است، اکنون اما این راهبرد با دشواری پیش می‌رود، دشمنی با ایران برای بسیاری از کشورها به استثنای آمریکا و عربستان و رژیم صهیونیستی هزینه دارد و شاید این هزینه بازدارنده نباشد اما کاهنده خصومت‌ها خواهد بود.
پس از خروج یک جانبه آمریکا از برجام؛ تاجر کاخ سفید در پی انواع بهانه‌هاست تا ایران را هم مجبور به برهم زدن بازی کند. تنها در این صورت است که می‌تواند، اجماع جهانی علیه ایران ایجاد و پروژه ایران هراسی خود در جهان را مجددا از سر گیرد. نشست‌های رنگارنگ چندسال گذشته هم با هدف یافتن چنین راه‌هایی از گذر خرد جمعی است. به نظر می‌رسد هم برجام و هم پایبندی به برجام، آمریکا را در حالت «آچمز» قرارداده که برای استراتژی سنجی و تاکتیک گذاری علیه ایران به تعدد برگزاری نشست‌های مشترک روی آورده است. گاهی با حضور پررنگ خود و گاهی با تقویت حضور دست نشاندگان منطقه‌ای خود.