مناظره داغ تاجزاده و زاکانی

مناظره میان مصطفی تاجزاده و علیرضا زاکانی بر سر موضوعات مربوط به کوی دانشگاه سال ۷۸ با حضور اصحاب رسانه برگزار شد. در ادامه بخش‌هایی از این مناظره را می‌خوانید:
>زاکانی: اهمیت مانع داخلی از دشمنان خارجی بیشتر است. امروز در چهل سالگی کسی از ما نمی‌پذیرد آزمون و خطا کنیم. باید امید را در جامعه افزایش داد.
>زاکانی: در ماجرای ۱۸ تیر سال ۷۸ عده‌ای در عرصه سیاسی کم آوردند؛ روزنامه سلام تیتری زد که وزارتخانه دولت اصلاحات از آن شکایت کرد، سلام دوشنبه بسته شد، دوشنبه و چهارشنبه روزنامه صبح امروز و دیگران تهدیدهایی کردند. شبش در کوی دانشگاه در ایام انتخابات جمع قلیلی آشوب کردند. شیشه مهد کودک شکستند.همه از بعد از ورود پلیس به ماجرا نگاه می‌کنند. شکستن حریم و امنیت مردم به هر اسمی رخ داد. از نیروی پلیس آمدند. عده‌ای یک نفر را گروگان گرفتند، او آزاد شد، مجدد سه نفر دیگر را گروگان گرفتند. بعد از آن وزیر کشور دستور برخورد داد.
>زاکانی: من روز جمعه وارد کوی شدم. آن تخریب‌ها را دیدم عمده تخریب‌ها از درون کوی بود. تحقیقاتی هم در این رابطه شد که ثبت و ضبط است. البته نیروی انتظامی هم تخریب کرد باید حق و حقیقت را گفت. کشته‌سازی صورت گرفت، اربعین‌گیری صورت گرفت. ما به عنوان یک نیروی انقلابی هم ضرب و شتم دانشجو و هم پلیس را محکوم می‌کنیم. سه نفر پلیس شهید شدند. یک نفر شب ۱۹ همان ماه با کلت چهل و پنج از بین رفت.


>زاکانی: آن زمان ما با دانشجویانی به کوی رفتیم؛ آقایان تاجزاده ، معین و شمس‌الواعظین آمدند. وضع را که دیدم خودم را حائل دانشجو و نیروی انتظامی کردم. از هر دو طرف ضربه می‌خوردم و آن‌ها را به آرامش دعوت می‌کردم.در آن ایام برای من واضح شد آقای تاجزاده و دوستاشون دوست ندارند این موضوع جمع شود. مسئولینی مثل معین با استعفا دادن آتش را بیشتر می‌کردند. حتی عده‌ای از اراذل و اوباش آمدند، در زمانی که تاجزاده به معترضین اعلام می‌کرد بروید داخل کوی، اراذل گفتند کجا برویم ما تازه آمدیم؛ یادتان هست که آقای تاجزاده.تاجزاده و دوستانش که دم از آزادی می‌زنند اگر یادشان باشد آن سال روز یکشنبه ما در خواست تجمع کردیم.
تاجزاده: معتقد هستم برای کشف حقیقت بدون تسامح هر چه اتفاق افتاده در گذشته باید نقل کنیم اما برای آینده باید هرچه می‌توانیم تسامح داشته باشیم. برای این امروز جامعه را یک گروه نمی‌تواند اداره کند ، این قدر مشکلات بالاست تنها راه نجات، استفاده از همه نیروهاست.
تاجزاده: 18 تیر که اتفاق افتاد یک هیئتی به پیشنهاد رئیس‌جمهور در شورای امنیت تشکیل شد؛ ۵ نفر از سپاه، وزارت علوم، قوه قضائیه، وزارت کشور در آن حضور داشتند. چون مصوبات شورا باید به تصویب رهبری برسد، دو نفر اضافه شدند و شورا از ۵ نفر به ۷ نفر رسید. دو نفز سپاه، دو نفر قوه قضائیه ، سه نفر ارشاد ، کشور و اطلاعات در آن هیئت باشند.
تاجزاده: کمتر از 10 روز از ۱۸ تیر نگذشته بود که تشکیل شد چون هم رهبری معظم و هم رئیس جمهور نظرشان این بود که مشخص شود چه اتفاقی افتاده است. یافته‌های دبیرخانه حاکی است که ۱۴ راهپیمایی در کوی دانشگاه تهران با توجه به اسناد موجود در طول سال ۷۶ منتهی به سال ۷۷ انجام شده که دو مورد آن به خارج از کوی کشیده شده است.
تاجزاده: جمعیت در این راهپیمایی‌ها به طور متوسط ۱۵۰-۱۰۰ نفر ثبت شده است.این که در کوی دانشگاه غربیه رفته است یا خیر؟ گزارشی به این کمیته واصل نشده است. آیا دانشجویان سازمان دهی شدند؟ معلوم شد که چنین چیزی نبوده است و تا امروز هیچ سرنخی از این که گروهکی باشد تا بیست سال گذشته نه سپاه و نه اطلاعات گزارشی به دست نیاورده است. راهپیمایی طبیعی انجام شده است ، شعار دانشجویان که ثبت شده تشکر تشکر است و دو ماشین به محل ماموریت بر می‌گردد. ساعت ۳۰دقیقه بامداد ۱۵ نفر بیرون کوی مشغول گفت‌وگو بودند که آقای امیراحمدی به آن‌ها می‌گوید داخل کوی شوند که قبول نمی‌کنند. وی از کلانتری‌های مختلف تقاضای نیرو می‌کند، چرا؟ معلوم نیست. به محض تقاضای ایشان نیروی انتظامی از کلانتری‌های اطراف می‌آیند. آقای کوهی وارد گفت‌وگو می‌شود. می‌گوید ۵ دقیقه مهلت بدید این ۱۵ نفر را داخل ببرم. ایشان قبول نمی‌کند. درگیری می‌شود. دانشجویان به پرتاب اشیا می‌پردازند. نیرو انتظامی هم مقابله می‌کند. یکی از سربازان پایش به جدول برخورد می‌کند دستگیر می‌شود. مواضع و شعارهای دانشجویان به تندی می‌گراید ۵۰۰ تا ۶۰۰ سنگ پرانی از سوی دانشجویان شروع می‌شود نیرو انتظامی مقابله می‌کند.
تاجزاده:در این فاصله مدیرکل سیاسی استان تهران در ساعت دو و پانزده دقیقه به کوی می‌رود و می‌گوید من نماینده تاجزاده هستم و شروع می‌کند به آرام کردن که صدای شلیک گلوله از جنوب خیابان کارگر شمالی کار را خراب می‌کند. بعد از حضور جانشین فرمانده نیرو انتظامی درگیری‌ها به طور پلکانی اوج می‌گیرد برخورد‌های نیروی انتظامی از یک سو و دانشجویان از سوی دیگر به آشوب کشیده می‌شود.
>زاکانی: این گزارش ناقص است چون من گزارش لحظه به لحظه از صحنه دارم. بنده تا روز آخر و برخلاف شما در صحنه بودم. در همان زمانی که آقای شاهرودی رییس قوه قضاییه بود. دادگاه آقای نظری را تبرئه کرد. بعد از تحقیقات میدانی عده‌ای تبرئه شدند، مشخص شد که اتفاقا آقای رئیس‌جمهور و دیگران محل اتهام قرار گرفتند. به ویژه آقای خاتمی که فردای آن روز از آشوب بزرگی پرده برداشت که بحث کوی دانشگاه بود. ماحصل اتفاقات و مجموع شواهد نشان می‌دهد که این جریان دروغ می‌گوید.
تاجزاده: نیروهای لباس شخصی در اینجا نیروهای ناجا را تشویق به حمله کردند و آن‌ها را به دلیل حمله نکردن ، با اهانت مورد سرزنش قرار دادند. نظری سرپرست ناحیه انتظامی تهران بزرگ بدون دستور مافوق وارد کوی دانشگاه شد. 30-25 نیروی شخصی وارد کوی شدند. در آنجا سه سرباز ناجا جا می‌مانند و این سربازان را به زیر زمین منتقل کردند و گفتند دانشجویان، سربازان را گروگان گرفته‌اند.
تاجزاده: لطفیان فرمانده وقت نیروی انتظامی گزارش کمیته تحقیق شورای عالی امنیت ملی را قابل اعتناترین گزارش دانسته و مرحوم‌هاشمی شاهرودی رئیس وقت قوه قضائیه نظر این کمیته را تایید کرد و اظهار داشت که قشر دانشجو در کوی دانشگاه تقصیری نداشت و مظلوم واقع شد.
>زاکانی: اصلا گزارش خوانده شده توسط تاجزاده گزارش کاملی نیست. فرماندهان سپاه نامه‌ای هم نوشتند و اعتراض کردند؛ بعدا قوه قضاییه پیگیری کرد و آقای نظری مجرم شناخته نشد. بعدا در گزارشی که در مجلس هفتم خوانده شد قرار شد از آقای نظری عذرخواهی شود و رئیس جمهور قرار شد به عنوان مجرم به قوه قضاییه معرفی شود.همیشه به دانشجو هزینه تحمیل کردید و خودتان رشد کردید.
تاجزاده: شما می‌گویید دو طرف را محکوم کردید، در این بیانیه بسیج دانشجویی که یک طرف را محکوم کردید. شورای عالی امنیت ملی برای همین تشکیل شد. الان 10 سال است جرات ندارید آن چیزی که مجلس اصولگرا به عنوان گزارش تهیه کرد را منتشر کنید؛ ما که نبودیم، شما منتشر کنید.
تاجزاده: وقتی می‌گویند اصلاح طلب اصولگرا فقط ما را نمی‌گویند‌ها! همه ما با هم را می‌گویند؛ شما هم هستید. مردم نسبت به بی‌کفایتی و فساد ناراحت هستند که درباره آن صحبت می‌کنم.
تاجزاده: ۲۰ سال است همه تریبون‌ها دست شماست. شما که دستت می‌رسد در صدا و سیما برنامه‌ای بگیر تا من هم بیایم و موضوعاتی را برای مردم بگویم.
تاجزاده: ما پدیده‌ای به نام لباس شخصی‌ها داریم. ضلع سوم ماجراست که بیست سال است درباره‌اش حرف نزدند.
>زاکانی: من مدافع دانشجوها بودم و با این گروه درگیر شدم. به من می‌گفتند لیبرال شدی. گروه دیگر طرفداران آقای تاجزاده بودند. در آن زمان عده‌ای جمع شدند له کرباسچی که برای دادگاهش آماده می‌شد شعار می‌دادند. عده‌ای با چاقو آمدند تا با آن‌ها در گیر شوند. ما با آن‌ها درگیر شدیم و چاقو را تحویل انتظامات دانشگاه دادیم. چندی بعد همان گروه را دیدم دارند له کرباسچی شعار می‌دهند. سر ما که کلاه نمی‌رود.
>زاکانی: در واکنش به حمله بسیج دانشجویی به سفارتخانه‌های انگلستان و عربستان(: از داخل سفارت به من زنگ زدند ما داخل سفارت هستیم من گفتم غلط کردید. ورود به سفارت انگلیس و عربستان غلط بود. موضوع‌گیری هم کردم.
>زاکانی: چرا پاسخ نمی‌دهید که چرا به ما به عنوان فعال دانشجویی در ماجرای کوی ۷۸ برای راهپیمایی مجوز ندادید؟
تاجزاده: آن روزها چنان ملتهب بود ، اگر به یک گروه مجوز می‌دادیم یک گروه دیگر هم مجوز می‌خواست. برای این که وحدت حفظ شود دانشگاه اعلام کرد که همه باهم بیایند و درخواست مجوز دهند اما نرفتند. آقای محسن جمالی می‌گوید درباره یک روز بعد از کوی، ساعت 10 شب بود که مرتبا از بلندگو اعلام خطر می‌کردند و می‌گفتند که اگر کسی بیرون است بگویند بازگردد. فریاد می‌زدند که انصار دارد می‌آید، صدای تیر می‌آید و بر زمین می‌افتند. اینها آدم‌های ما هستند؟ به والله اگر آدم ما بودند شما تا الان چکارها که نمی‌کردید. در ماجرای کوی سه بار تیراندازی شد. بیست سال از داستان گذشته، کی باور می‌کند ما نتوانستیم ضارب عزت ابراهیم نژاد را پیدا کنیم؟
تاجزاده: ما در ایران یک پدیده لباس شخصی داریم که درباره آن‌ها گفته‌اند که در اجتماعات دانشگاهی، هیچ کس نباید برخورد خشونت‌آمیز داشته باشند. چرا گوش نکردند چرا گوش نمی‌کنند؟ لباس شخصی‌ها در آن شب چند نقش مخرب ایفا می‌کنند. نقش اول در درگیری با دانشجویان و فحاشی و سنگ‌پرانی بود. نقش دوم تحریک نیروی انتظامی به برخورد و ورود دانشگاه و نقش سوم تخریبی در ورود به دانشگاه و ضرب و شتم. دانشجویان با دیدن این افراد آلرژی پیدا می‌کردند چون هر وقت اینها را دیده بودند سمبل خشونت بودند. نقش منفی دیگر هم تیراندازی بود. این گزارش نقش مخرب گروه‌های فشار است.
تاجزاده: سوال مشخص من این است که این گروه‌ها ۲۵ سال در کشور یکه‌تاز هستند. در این سال‌ها کدام کار جدی را انجام دادند؟ این گروه مخرب در ادامه کوی دانشگاه با آتش زدن سفارت عربستان و آسیب زدن به سفارت انگلیس به کشور لطمه زدند، با انگلیس تحریم‌های نفتی و بانکی اجرا شد و با تخریب سفارت عربستان برجام آسیب دید. این گروه‌ها چه کسانی هستند؟ چرا یک بار در تریبون‌های مختلف، صدا وسیما، نماز جمعه علیه این گروه فشار که آبروی کشور را بردند، همه قوانین رو نقض کردند، برخورد نمی‌کنند. هنوز این گروه می‌توانند با عضو حزب و کتاب و شخص و گروه برخورد کنند.
تاجزاده: ۲۵ خرداد به کوی دانشگاه حمله کردند، مجلس گزارش تهیه کرد چرا منتشر نکردید. چرا این افراد فقط از وسط آتش و سفارت به شما زنگ می‌زنند مگر دوستان ما نیستند! بچه‌ها را آرام کردند، گفتند که کنار کوی تیر خورده ، همان جا گفتم اینها برای تخریب است. همان جا گفتیم این را ببرید دکتر تا زنده بماند، وقتی که مرد گفتم نگهدارید بچه‌ها آرام بمانند.