سفیر پیشین انگلیس: لندن جاسوس بودن زاغری را رو کرد

سرویس بین الملل جوان آنلاین: سفیر پیشین انگلیس در ازبکستان گفت: اقدام خارج از عرف در اعطای حمایت دیپلماتیک به نازنین زاغری که در یک قرن اخیر بی‌سابقه بوده است، می‌تواند شاهدی برای جاسوس بودن وی باشد.
به گزارش تسنیم، کریگ موری، سفیر پیشین انگلیس در ازبکستان و از مسئولان ارشد پیشین دانشگاه داندی در اسکاتلند، با انتشار یادداشتی به مسئله اعطای «حمایت دیپلماتیک» از سوی دولت انگلیس به «نازنین زاغری» که به خاطر جرائم امنیتی در دادگستری ایران محکوم و زندانی شده، رویکرد دولت انگلیس در خصوص ماجرای نازنین زاغری را «بسیار جالب و شدیداً غیرعادی» دانست. کریگ موری می‌گوید که از دید دولت انگلیس امکان دوتابعیتی بودن وجود دارد، اما سیاست قدیمی و پابرجای وزارت خارجه انگلیس مبتنی بر این است که به شهروندان دوتابعیتی انگلیس در کشوری که دارای تابعیت آنجا نیز هستند، حمایت کنسولی اعطا نمی‌کند، زیرا اگر از نظر آن کشور امکان دوتابعیتی بودن وجود نداشته باشد ممکن است هرگونه موضع انگلیس در آن خصوص به رسمیت شناخته نشود.
به نوشته سفیر پیشین انگلیس در ازبکستان، یک دلیل دیگر نیز برای اتخاذ چنین سیاستی وجود دارد. به گفته کریگ موری، وقتی که در سفارتخانه‌های انگلیس مشغول به کار بوده است، همواره از اینکه می‌خواسته به مواردی اینچنین - افراد دوتابعیتی - کمکی بکند، اما اجازه چنین کاری را نداشته است، عصبانی می‌شده است. موری می‌گوید که در توضیحات ارائه شده به وی در خصوص چرایی اتخاذ سیاست عدم ارائه حمایت کنسولی به شهروندان دوتابعیتی، مسئله هزینه‌ها و منابع زیادی که باید برای این کار اختصاص یابد مطرح می‌شد. این دیپلمات پیشین انگلیسی می‌گوید که برای مثال به او می‌گفتند اگر قرار باشد چنین حمایتی از شهروندان دو تابعیتی انجام شود، تنها در نیجریه حجم پرونده‌های مربوط به شهروندان دوتابعیتی که در زندان به سر می‌برند به اندازه حجم تمامی پرونده‌های خدمات کنسولی وزارت خارجه انگلیس در سرتاسر جهان می‌شود.
این دیپلمات پیشین انگلیسی در بخش دیگری از یادداشت می‌نویسد: دولت انگلیس - تا پیش از اعطای حمایت دیپلماتیک - برای کمک به نازنین زاغری تلاش زیادی کرده است، آن‌هم با وجودی که وی دوتابعیتی بوده است؛ مسئله‌ای که تا همین حد هم شدیداً غیرعادی می‌نمود، اما با تصمیم دولت برای اعطای مصونیت دیپلماتیک و تبدیل این ماجرا به یک موضوع مناقشه بین دو دولت، این ماجرا دیگر تنها یک مورد غیرعادی نیست، این مسئله از زمان جنگ جهانی اول تاکنون رخ نداده است. کریگ موری هرچند بار دیگر اذعان می‌کند که به تصمیم دولت انگلیس انتقادی ندارد، اما به این نکته اشاره می‌کند که در گذشته - در زمانی که در مناصب دیپلماتیک بوده است - در واکنش به درخواستش برای اتخاذ چنین تصمیماتی در موارد دیگر (و مشابه)، به وی گفته می‌شد که چنین چیزی ناممکن است و هرگز چنین کاری نمی‌کنیم.


سفیر پیشین انگلیس در ازبکستان می‌گوید، چه اینکه این اقدام مؤثر یا خردمندانه باشد یا نه، یک پرسش دیگر مطرح می‌شود. وی می‌گوید: به نظرم این احتمال وجود دارد که ایرانی‌ها این مسئله را به عنوان تأییدی برای جاسوس بودن وی - نازنین زاغری - به حساب آورند. من دولت ایران را تشویق خواهم کرد که چنین مسیری را در پیش بگیرند، آن‌ها باید هم‌اکنون اعلام کنند که کشاندن این مسئله به سطح مناقشات بین دولت‌ها - از سوی دولت انگلیس - تأیید می‌کند که نازنین زاغری یک جاسوس است و همانگونه که پیش‌تر به درستی به جهان نشان داده‌اند، به عنوان نشانه‌ای از عفو و شفقت‌شان، به او اجازه می‌دهند که به انگلیس بازگردد.
واکنش ایران
سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که اقدام دولت انگلیس در اعطای «حمایت دیپلماتیک» به نازنین زاغری هیچ وضعیت حقوقی جدیدی ایجاد نمی‌کند و خلاف مواضع حقوقی این کشور در مراجع بین‌المللی است. بهرام قاسمی افزود: باید دانست که این اقدام دولت انگلستان به خودی خود هیچ وضعیت حقوقی جدیدی چه به لحاظ داخلی و چه به لحاظ بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و صرفاً منعکس‌کننده یک تصمیم سیاسی از سوی دولت انگلستان است که خلاف حتی مواضع صریح حقوقی خود این کشور در مراجع بین‌المللی می‌باشد. سخنگوی وزارت خارجه یادآور شد: به ویژه فارغ از اینکه ایشان تابعیت دیگری داشته یا نه و فارغ از قوانین و مقررات ایران در خصوص مقوله تابعیت و تابعیت مضاعف، خانم زاغری لااقل در ارتباط با ایران و همه فعالیت‌ها، تردد‌ها و مراودات خود در ایران همواره به عنوان شهروند ایرانی ظاهر شده است. وی تصریح کرد: آنچه مسلم است اینکه اولاً دولت انگلستان در این اقدام فاقد حسن نیت بوده و ثانیاً این اقدام به هیچ عنوان سازنده و مثبت تلقی نمی‌شود و اگر شرایط را پیچیده‌تر نکند، قطعاً ساده‌تر نیز نخواهد کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان تأکید کرد: آنچه در این مرحله می‌توانم بگویم این است که پرونده خانم زاغری به لحاظ اصول دادرسی به نحوی عادی و با رعایت جمیع قوانین و مقررات در مراجع قضایی ذی‌ربط مورد رسیدگی قرار گرفته و ایشان به عنوان یک ایرانی چه در طول دوره دادرسی و چه در دوران محکومیت از همه حقوق قانونی و شهروندی خویش، از جمله خدمات درمانی و پزشکی، برخوردار بوده و هستند.
در همین خصوص حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در لندن در صفحه توئیترش نوشت: تصمیم وزارت خارجه انگلیس به اعطای حمایت دیپلماتیک به خانم زاغری، مخالف حقوق بین‌الملل و فاقد آثار حقوقی و اجرایی است.