رایزنی برای عملیاتی کردن اینستکس

مدیر ساز و کار مالی ویژه اتحادیه اروپا و ایران برای گفت‌وگو در مورد نحوه عملیاتی شدن این مکانیزم به تهران سفر کرده است. سفارت فرانسه در تهران دوشنبه شب از سفر «پر فیشر» مدیر سازوکار مالی موسوم به «اینستکس» به ایران خبر داد و نوشت وی با روسای نمایندگی‌های سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا در تهران دیدار کرده است.
سفارت فرانسه با انتشار تصویری از این دیدار، در توییتر نوشته است: «رؤسای نمایندگی‌های سه کشور اروپایی از «پر فیشر» رئیس اینستکس در تهران استقبال کردند. گامی مهم برای بحث با همتایان ایرانی در مورد چگونگی عملیاتی کردن ساز و کار تجاری اتحادیه اروپا و ایران.»
دور تازه رایزنی‌ها و مذاکرات هیات کارشناسی ایران با نمایندگان سه کشور فرانسه، آلمان، بریتانیا و اتحادیه اروپایی در خصوص عملیاتی کردن هرچه سریع‌تر اینستکس دیروز (سه‌شنبه) در تهران آغاز شد.
در این نشست آخرین وضعیت اینستکس و نهاد متناظر آن در ایران، نحوه تعامل و همکاری این دو نهاد، نحوه استفاده فعالان اقتصادی و تجاری از این مکانیزم، مروری بر گام‌های بعدی باهدف گسترش حوزه فعالیت اینستکس به سایر حوزه‌های تجاری و دیگر موضوعات مرتبط به این فرآیند با حضور نمایندگان وزارت امور خارجه و سایر وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط از کشورمان با نمایندگان بخش‌های سیاسی و اقتصادی طرف اروپایی و نیز مدیر اینستکس موردبحث و بررسی قرار گرفت.


به گزارش ایسنا، در هیأت ایرانی غیر از بخش‌های مختلف وزارت امور خارجه، نمایندگان تعداد زیادی از دستگاه‌های دولتی مرتبط حضور دارند؛ از جمله بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نفت، وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت راه و شهرسازی، وزارت نیرو، سازمان بنادر و دریانوردی، شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و ایران ایر.
همچنین نشست‌های فرعی تخصصی میان برخی دستگاه‌ها (به ویژه در حوزه بانکی) با نمایندگانی از هیأت‌های طرف مقابل برگزار شده یا در حال برگزاری است. در این جلسات، انتظارات طرف ایرانی مشخصاً از اینستکس در حوزه‌های تخصصی به تفصیل برای طرف مقابل تشریح شده و طرفین بر روی راه کارهای ممکن برای رفع مشکلات ناشی از تحریم‌های آمریکا در این حوزه به بحث‌های فنی و کارشناسی پرداختند.
این دور از نشست‌ها بر موضوع مشخص نحوه عملیاتی کردن SPV اروپایی موسوم به اینستکس و چگونگی همکاری آن با نهاد متناظر ایرانی که در شرف تأسیس می‌باشد متمرکز است و طبعاً بررسی میزان پیشرفت کار و گام‌های بعدی در حوزه سایر تعهداتی که گروه چهار بعلاوه یک برای جبران اثرات تحریم‌های غیرقانونی آمریکا علیه کشورمان داده‌اند و آخرین بار هفته گذشته در نشست کمیسیون مشترک برجام در وین بدان پرداخته شد، به نحو مقتضی مورد پیگیری قرار داشته و خواهد داشت. نشست کارشناسی میان هیأت‌های ایران و سه کشور اروپایی و نیز اتحادیه اروپا در ادامه نشست‌های قبلی کارشناسی در بروکسل و وین برگزار می‌شود.
درخواست برای بازگشت به برجام
همزمان با ورود «پر فیشر» به ایران پنجاه دیپلمات و ژنرال پیشین آمریکایی در بیانیه‌ای مشترک با ذکر دلایل لازم از رئیس‌جمهوری آمریکا خواستند تا به توافق هسته‌ای با ایران بازگردد. به گزارش ایسنا به نقل از نشنال اینترست، در متن بیانیه مشترک پنجاه دیپلمات و ژنرال سابق آمریکایی که از سوی کالج مقامات امنیت ملی آمریکا منتشر شده، آمده است: «آمریکا باید به توافق هسته‌ای ایران بازگردد. توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ که با نام برنامه جامع اقدام عمل مشترک (برجام) شناخته شده است، باعث محدود ساختن برنامه هسته‌ای ایران شده و موجب ایجاد اطمینان در این باره شد که هیچ‌گاه برای تولید تسلیحات مورد استفاده قرار نخواهد گرفته است.
به دنبال خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، تضمینی برای پایبندی مستمر ایران وجود ندارد و منافع حاصل از توافق در خطر از بین رفتن قرار دارد. بازگشت به توافق هسته‌ای ایران به سبب ایجاد اطمینان از ماندگاری این منافع، موجب پیش‌روی منافع ملی آمریکا شده و ما را قادر می‌سازد تا با متحدان اروپایی خود فعالیت تنگاتنگ‌تری داشته باشیم. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش اخیر خود، پایبندی ایران به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ علیرغم خروج آمریکا از توافق را تأیید کرد. 
تحت مقرارت برجام، قدرت اقدام ایران فاقد فعالیت‌هایی است که برای تولید ابزاری هسته‌ای مورد نیاز است و همچنین تحت یک نظارت بین‌المللی بی‌سابقه قرار گرفته است. متحدان اروپایی ما سرسختانه به توافق پایبند هستند.  بازگشت به توافق هسته‌ای موجب ایجاد یک استراتژی وسیع‌تر آمریکایی برای خاورمیانه می‌شود. ما فعالیت‌های ایران را در زمینه موشک‌های بالستیک، نادیده گرفتن حقوق بشر و حمایت از تروریسم محکوم می‌کنیم چرا که برای آمریکا و خاورمیانه ایجاد خطر می‌کنند. تصریح می‌کنیم که رهبری (آمریکا) در این منطقه، توانایی آمریکا را برای هدایت تلاشی چندجانبه در راستای کنترل کردن تهدید ایران بهبود می‌بخشد.
ما باید به یاد داشته باشیم که توافق اولیه یک تلاش استراتژیک، بلند مدت و متمرکز بر یک هدف بود: جلوگیری از برنامه تسلیحات اتمی ایران. بازگشت به توافق و لغو تحریم‌ها تا حد زیادی باعث افزایش توانایی آمریکا برای مذاکره شده و ما را قادر می‌سازد تا با توافق موجود نگرانی‌های‌مان را مطرح کنیم.»