کلات؛ گرفتار در سیل98 ناامید از وعده های96

حدود ۲۰ ماه از سیل عصر جمعه 20 مرداد 96  در شهرستان کلات گذشت، طبق اظهارات مردم آسیب دیده از این سیل، بسیاری از وعده های داده شده توسط مسئولان برای کمک به سیل زدگان هنوز تحقق نیافته است.به گزارش خراسان رضوی، عصر جمعه ۲۰ مرداد ۹۶ بود که صدای مهیب رعد و برق، ابرهای تیره و وحشت آور وباران  سیل آسا از آسمان بر سر کلات فرو ریخت، فضای کلات پر شد از ترس و جیغ و وحشت و در کمتر از نیم ساعت ۶۰ خانواده بی‌خانمان شدند و واحدهای تجاری پر شدند از سیلاب وتعداد زیادی از خودروها را آب برد، حالا در شرایطی که بیش از یک سال ونیم از جمعه سیاه می گذرد وباردیگر سیل خساراتی به کلات وارد کرده است درگفت وگو با مردم ومسئولان به بررسی این موضوع پرداختیم  که  آیا وعده  وام  و کمک نقدی بلاعوض تحقق یافته است یا خیر؟
25 میلیارد خسارت سیل 98در کلات
فرماندار شهرستان کلات خسارات وارد شده سیل اخیر به این شهرستان را حدود 25 میلیارد تومان اعلام کرد.
به گفته مهدی ناصری منابع طبیعی 770 میلیون تومان، شبکه بهداشت 400 میلیون تومان، راهداری پنج میلیارد و 28 میلیون تومان که شامل تقریبا 70 درصد راه های روستایی شهرستان می شود و آب شهری 650 میلیون تومان خسارت دیده اند. همچنین خسارت وارد شده به کشاورزی، باغ ها و دامداری در بخش جهاد کشاورزی


 9 میلیارد و 70 میلیون تومان و بخش اراضی زراعی یک میلیارد و 60 میلیون تومان و در بحث آب منطقه ای در قسمت لای روبی رودخانه ها دو میلیارد تومان بوده است. در بخش بنیاد مسکن نیز خسارات وارد شده به منازل روستایی 124 واحد و در منازل شهری 51 واحد  اعلام شد که حدود سه میلیارد تومان برآورد می شود.
۱۵۰ میلیون برای ۷ میلیارد خسارت
ایزدی ،مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات می‌گوید: خسارت وارد شده در سیل ۲۰ مرداد ۹۶ بیش از ۷۰ میلیارد ریال در بخش کشاورزی و باغ ها و دامداری شهرستان بود که با عنایت به ایاب و ذهاب مسئولان از مرکز استان و وزارتخانه تنها چیزی که در بحث بحران در بخش جهاد کشاورزی عاید شد؛ تحویل چهارهزارمتر لوله ۱۱۰ و ۹۰ برای
شق النهرها بود به علاوه پرداخت حدود ۱۵۰ میلیون تومان کمک نقدی بلاعوض برای ترمیم پوشش آب گرفتگی باغ ها. وی افزود: با توجه به شرایط پیش آمده هیچ خسارت دیگری پرداخت نشد مگر این که کشاورز یا دامدار مشمول بیمه بوده باشد که متاسفانه به دلیل مشکلات معیشتی و سخت بودن شرایط زندگی روستاییان، بیشتر آن ها بیمه نبودند. حسینی،  معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن استان خراسان رضوی گفت: برای سیل ۲۰ مرداد ۹۶ کل واحدهایی که آسیب دیده و شناسایی شده بودند ۱۹ واحد بود که ۱۶ واحد به زمینی که استانداری در ژرف خریداری کرده بود منتقل شدند و هم اکنون کار ساختشان تمام شده است و مشکلی در این خصوص ندارند. وی تصریح کرد: برای این افراد هم مبلغ بلاعوض به طور کامل پرداخت و هم وام با بهره ۴ درصد داده شده است. حسینی افزود :به ازای هر واحد ۹ تن سیمان رایگان و همچنین بلوک سقفی رایگان از محل کمک‌های دفتر آیت ا... علم الهدی تحویل سیل زده ها شد.  وی افزود: هم اکنون در روستای ژرف مشکلی نداریم و ۱۹ واحد به صورت کامل تحویل شده است.
خود آقای نوبخت قول داد اما ...
سیل ۲۱۰ گوسفند و بره خداوردی ندرتی و برادرش را با خود برد. وی دامدار بود و پس از سیل و نابود شدن همه دارایی اش، به کشاورزی روی آورده است. صبح بر سر زمینش می رود و شب بر می گردد و برای مصاحبه در دسترس نیست، بنابراین با همسرش گفت وگو می کنیم.  بانوی رنج کشیده با شنیدن کلمات سیل و جبران خسارت چشمانش برق زد و پرسید شما خبری شنیدید؟ ان شاءا... پرداخت می کنند؟ چقدر طول کشید! با شرمندگی گفتم ،من آمدم بپرسم جبران خسارت شده  یا نه؟ با خنده  گفت کدام  جبران خسارت؟ همسرم و پدر مرحومش یک سال تمام همه جا رفتند و پیگیری کردند اما نتیجه نگرفتیم هیچ کس به دادمان نرسید. از روزی که نشسته بود روی جنازه گوسفندها و اشک می ریخت تعریف کرد  و گفت :آقای نوبخت آمد و از روی پل پرسید چرا گریه می کنی؟ گفتم آقا مصیبتمان بزرگ است دار و ندارمان را از دست داده ایم. گفت: نگران نباشید من قول می دهم خسارت تان را جبران کنیم یا حداقل یک وام بدهیم تا از نو شروع کنید؛ خودش قول داد.
 به اجبار کارگرهایم را اخراج کردم
بهمن ایراندوست که صاحب استخر پرورش ماهی در روستای بابا رمضان است و طبق برآورد مسئولان یک میلیارد تومان خسارت به او درسیل 96 وارد شده است می گوید تا الان یک ریال به ما ندادند. برای پنج نفر کارگر اشتغال ایجاد کرده بودم که مجبور شدم همه آن ها را اخراج کنم و الان خودم به تنهایی کار می کنم. بعد از یک سال توانستم به سختی تولید اندکی را برقرار کنم اما هیچ کمکی به ما نشده است نه تنها  وامی ندادند حتی قسط های وام هایی را هم که به دلیل سیل ۲۰ مرداد 96 عقب افتاد استمهال نکردند و با سود و جریمه دریافت کردند. او توضیح می دهد یک سال تمام بین جاده لایین تا مشهد رفت و آمد کردم به همه جا سر زدم بین راه خودرویم چپ کرد شب و روز نداشتم یک پای من استانداری بود و پای دیگرم در جهاد فقط ما را دنبال نخود سیاه فرستادند. ای کاش همان اول می گفتند هیچ خسارتی نمی دهیم. حداقل یک سال به خاطر پیگیری و امید واهی از زندگی عقب نمی افتادیم. ایراندوست می‌گوید: آقایان آمدند، آقای نوبخت خودش از مزرعه من  بازدید کرد. به رئیس جمهور نامه زدم اما دریغ...
تا 5 سال آینده هم نمی شود به تولید سابق برگشت
سیل 96 به یک واحد شیلات دیگر که ۷۲ تن از سهم تولید گوشت سفید استان را به خود اختصاص داده بود، ۷۰۰ میلیون تومان طبق برآورد دولت خسارت وارد کرد. محمدی مالک این واحد می گوید همه آمدند نماینده های جهاد، فرمانداری، ریاست جمهوری و... اما فقط نمایش بود  و  وقتمان را گرفتند هیچ مبلغی به ما پرداخت نشد و خسارتی دریافت نکردیم حتی یک ریال. وی می افزاید:با زحمت فراوان و با کلی بدهی موفق به راه‌اندازی دوباره شدیم اما به دلیل کمبود نقدینگی بیشتر از ۲۵ تن نمی توانیم تولید کنیم. چرا که تمام نقدینگی ما برای ساخت و ساز صرف شد و فکر نمی کنم که حداقل تا پنج سال آینده نیز بتوانیم به تولید گذشته برسیم.
 با 5 میلیون می شود خودرو خرید؟
رمضان پور رئیس سابق اداره کار شهرستان کلات که در سیل جمعه سیاه 96خودروی پژو ۴۰۵ خود را از دست داده می گوید: من که کارمند اداره و در سازمان دولتی مشغول هستم حتی یک ریال نتوانستم به عنوان خسارت دریافت کنم. وی ادامه می‌دهد در پیگیری ها گفتند پنج میلیون وام با سود ۴ درصد به من می دهند مگر با پنج میلیون  می شود خودرو خرید؟
۳ میلیون وام معیشتی برای تمام لوازم  از دست رفته
نورمحمد سپاهی معلم بازنشسته که خودروی سمندش را سیل 96 برد و خانه اش هم تخریب شد می گوید با حدود ۹ ماه دوندگی بالاخره پنج میلیون تومان با سود ۴ درصد برای خودرو و سه میلیون تومان وام معیشتی برای تمام لوازم منزل از دست رفته پرداخت کردند برای ساخت خانه هم ۲۰ میلیون تومان وام مسکن می دادند اما با آن ۲۰ تومان فقط می توانستم آهن خانه را بخرم بنابراین منصرف شدم و تا امروز از یک اتاق از همان خانه ای که از سیل در امان مانده است استفاده می کنیم.