ترامپ دنبال تماس با تهران از کانال سوئیس

گروه بین‌الملل - علی ودایع: همه در واشنگتن می‌دانند که تنش با ایران هزینه سنگینی برای واشنگتن خواهد داشت، بنابراین خبرهای مرتبط با تهران در کانون توجه رسانه‌های قرار گرفته است. «دونالد ترامپ» که عملا به لحاظ روانی، ایران و آمریکا را در نقطه جنگ نظامی قرار داده است ؛ حالا می‌گوید همه چیز 
عادی است. 
رئیس جمهوری آمریکا در توئیتر نوشت: «بر خلاف فیک نیوزهای واشنگتن پست و نیویورک تایمز خبری از جنگ در منطقه نخواهد بود. ما در حال انجام یک اقدام کاملا ساده هستیم و مطمئنم که ایران به زودی مذاکره را از سر خواهد گرفت.»
نکته حائز اهمیت این است که در قلب واشنگتن، اختلافاتی جدی درباره نوع برخورد با ایران بروز و ظهور پیدا کرده است. روزنامه تایمز  چاپ لندن، دیروز(جمعه) در گزارشی عنوان کرد که رئیس‌جمهوری آمریکا از اینکه جان بولتون پرونده ایران از را از دستش کش رفته کلافه شده اما تأکید دارد که او تصمیم نهایی را اتخاذ می‌کند.


تایمز در این گزارش نوشته است که در بحبوحه تلاش جنگ‌طلبان آمریکا برای کشاندن پای آمریکا به جنگ غیرضروری با ایران، ترامپ رئیس‌جمهوری سوئیس را به کاخ سفید فراخواند تا از او بخواهد کانالی را برای ارتباط با ایران باز کند.
چند ساعت قبل از این ملاقات ناگهانی، کاخ سفید اعلام کرد که دو طرف قرار است درباره مسائل بین‌المللی با یکدیگر رایزنی کنند.ترامپ می‌گوید که او کنترل تنش‌های فزاینده میان ایران و آمریکا را از دست نداده است.
او در ملاقات با  پاسخ به سؤالی که آیا به جنگ با ایران می‌رود،گفت که «امیدوارم این‌طور نشود.» 
تلاش بی ثمر ترامپ برای معامله
به نوشته تایمز، ترامپ مدت‌هاست تلاش می‌کند تا با رهبران ایران مستقیماً مذاکره کند. او هفته گذشته مستقیماً خطاب به ایران گفت با من تماس بگیرید و شماره‌ای را در اختیار مقامات سوئیس قرارداد تا ایرانی‌ها با او تماس بگیرند. اما ایران آخرین التماس ترامپ را هم مثل گذشته نپذیرفت.
این نشریه بریتانیایی در ادامه نوشت که یک مقام ارشد ایرانی اعلام کرد که ترامپ در سال اول ریاست جمهوری‌اش، هشت پیام برای «حسن روحانی» فرستاد تا با او ملاقات کند.
ناظران می‌گویند که تمایل ترامپ برای گفت‌وگو با ایرانی‌ها به دلیل عشق او به معامله و برگزاری مراسم باشکوه دیپلماسی است که در نهایت به نشست بی‌نتیجه با رهبر کره‌شمالی کیم جونگ اون منجر شود.
این نشریه بریتانیایی همچنین به پیام توییتری چهارشنبه گذشته ترامپ اشاره کرد و افزود، او در این توییت به‌روشنی اعلام کرد که در تلاش است تا سیاست آمریکا درباره ایران را از دست مشاورانش خارج کند و به دنبال راه‌حل دیپلماتیک است.
نگرانی درباره هزینه جنگ
به نوشته تایمز، درگیری با ایران وعده انتخاباتی ترامپ درباره جلوگیری از جنگ‌‌های پرهزینه و پر زحمت و به‌جای آن تمرکز بر مسائل داخلی کشور را زیر سؤال می‌برد. به نوشته تایمز، ترامپ از این که جان بولتون پرونده ایران را از دست او کش رفته کلافه شده و به نزدیکانش گلایه کرده که بولتون او را به رویارویی نظامی با ایران سوق می‌دهد. تایمز به هشدار مذاکره‌کنندگان آمریکایی برجام به ترامپ هم اشاره کرد که به او گفته‌اند، دیپلماسی اجباری او درباره ایران عمل نمی‌کند.
این نشریه بریتانیایی در ادامه نوشت که  ترامپ به «پاتریک شاناهان» کفیل وزارت دفاع خود گفته است که به دنبال جنگ با ایران نیست. او پافشاری  کرده که درباره نحوه برخورد با ایران دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد اما، تنها او تصمیم نهایی و آخر را اتخاذ می‌کند. در همین حال روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز اظهارات ترامپ را پیامی به «دستیاران جنگ‌طلبش» توصیف کرده و نوشته است که رئیس‌جمهور آمریکا گفته نمی‌خواهد شاهد آن باشد که کارزار فشار به ایران به درگیری نظامی با ایران مبدل شود. به گفته چند مقام آمریکایی، ترامپ در این جلسه که صبح چهارشنبه در «اتاق وضعیت» (Situation Room) کاخ سفید و با موضوع ایران برگزار شده، «سرسختانه تأکید کرده که درگیری نظامی با ایرانی‌ها را نمی‌خواهد.»
به نوشته نیویورک‌تایمز، ترامپ در روزهای گذشته تلاش کرده تا این تصور را که «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا در حال پیش بردن واشنگتن به سوی جنگ با ایران هستند، از بین ببرد. سه مقام آمریکایی به این روزنامه گفته‌اند ترامپ بیش از آنکه از اقدامات بولتون علیه ایران ناخرسند باشد، از این ناراحت است که این تصور ایجاد شود که بولتون سیاست دولت ترامپ در خاورمیانه را به دست گرفته است.
بولتون پیش از ورود به دولت ترامپ بارها از تلاش برای براندازی در ایران یا حتی حمله نظامی به ایران حمایت کرده بود. نیویورک‌تایمز به نقل از مقام‌های آمریکایی نوشته است که بولتون در محافل خصوصی از بی‌میلی ترامپ به تلاش برای تغییر در غرب آسیا ابراز ناخرسندی کرده است. این روزنامه حتی نوشته است که برخی در کاخ سفید آینده بولتون در سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید را مورد تردید قرار داده‌اند. وضعیت ونزوئلا و ناکامی آمریکایی در کنار زدن «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهور این کشور از دیگر مواردی است که به نوشته نیویورک‌تایمز به ناراحتی ترامپ از بولتون منجر شده است.
روز گذشته نشریه «نشنال اینترست» هم با اشاره به اختلافات میان ترامپ و بولتون گزارش داد که رئیس‌جمهور آمریکا به فکر کنار گذاشتن مشاور امنیت ملی خود است.