ترامپ: کاری کردم که ایرانی‌ها نمی‌توانند یک تکه نان بخرند!

سرویس بین الملل جوان آنلاین: احتمالاً کم‌حافظه بودن را هم باید به فهرست بلند‌بالای مشکلات ترامپ و تیم سیاست خارجی او اضافه کرد. همین چهار شنبه پیش بود که مایک پمپئو بعد از اعلام تحریم پتروشیمی ایران گفت که فشار حداکثری روی حکومت ایران ادامه خواهد یافت تا به گفته او «رژیم ایران به پولی که به آن برای ایجاد بی‌ثباتی در منطقه نیاز دارد، دسترسی نداشته باشد.» اینکه پمپئو و دیگر مقام‌های امریکایی پشت سر هم از «فشار حداکثری بر رژیم ایران»‌سخن می‌گویند، چیزی جز القای این دروغ نیست که هدف تحریم‌ها مردم نیستند. با همه اینها، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا دیروز با گفتن اینکه «ایران امروز، به دلیل تحریم و مسائل دیگر، با زمانی که من سرکار آمدم تفاوت زیادی کرده» بدون اینکه خودش بخواهد یا حتی بفهمد، تأیید کرد که تحریم‌ها، مردم عادی کوچه و بازار را هدف گرفته‌اند. ترامپ که تبحرش در بزرگ‌نمایی شهره عام و خاص است و چند ماه قبل گفته بود «اگر برای نخست‌وزیری اسرائیل (هم) نامزد می‌شدم ۹۸ درصد آرا را کسب می‌کردم»، حالا می‌گوید: «ایران مشکلات زیادی دارد و من می‌خواهم برای این مشکلات به آن‌ها کمک کنم. خواهیم دید. اما نرخ تورم خیلی بالا رفته. پول‌شان بی‌ارزش شده. نمی‌شود حتی یک تکه نان خرید.»
رئیس‌جمهور امریکا مدعی شد ایرانی‌ها هنگام «امضا کردن» توافق هسته‌ای برجام شعار «مرگ بر امریکا» سر می‌دادند، اما بعد از خروج امریکا از این توافق «دیگر اینطور صحبت نمی‌کنند.»
ترامپ، ضمن تمجید از تأثیر تحریم‌هایی که به گفته او باعث ایجاد مشکلات زیادی برای ایران شده بار دیگر به گفت‌وگو با این کشور ابراز علاقه کرده است.
او بار دیگر «برنامه جامع اقدام مشترک» یا «برجام» را «توافق هسته‌ای فاجعه‌بار ایران» خواند و یادآوری کرد که امریکا را از این توافق خارج کرده است. او مدعی شد دولت قبلی امریکا در چارچوب این توافق ۸/ ۱ میلیارد دلار به ایران پول نقد تحویل داده است. رئیس‌جمهور امریکا گفت: «من امریکا را از توافق هسته‌ای فاجعه‌بار ایران خارج کردم و این کار چه تفاوتی [در رفتار ایران]ایجاد کرده است. دولت قبل ۱۵۰ میلیارد دلار پول و ۸ /۱ میلیارد دلار پول نقد به ایران داد.» وی اضافه کرد: «فکرش را بکنید؛ ۸ /۱ میلیارد دلار پول نقد که با هواپیما انتقال داده شد. مقادیر هنگفت پول. هیچ‌کس هنوز ۸/ ۱ میلیارد دلار پول نقد را ندیده.»


پیش از این، کارشناسان این نکته را گوشزد کرده‌اند مبلغ ۷ /۱ میلیارد دلار (که ترامپ معمولاً به اشتباه آن را ۸/ ۱ میلیارد دلار ذکر می‌کند) در واقع پولی نیست که امریکا به ایران به عنوان پیشکش داده باشد، بلکه پول خود ایران است که امریکا از پرداخت آن امتناع کرده بود.
ترامپ در سخنانش بامداد چهار شنبه درباره خروج از برجام گفت: «ما این توافق را خاتمه دادیم. آن‌ها (ایرانی‌ها) وقتی داشتند این توافق را امضا می‌کردند فریاد مرگ بر امریکا سر می‌دادند. یادتان می‌آید؟ [می‌گفتند]مرگ بر امریکا!»
وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: «شما چطور توافق امضا می‌کنید وقتی فریاد می‌زنند مرگ بر امریکا؟ الان دیگر اینطور صحبت نمی‌کنند. دیگر اینطوری صحبت نمی‌کنند. بهتر است اینطوری صحبت نکنند.»
اعتراض به سانتریفیوژ‌های پیشرفته
نماینده امریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین گفته است که استفاده ایران از سانتریفیوژ‌های پیشرفته ناقض توافق اتمی (برجام) است. این در حالی است که امریکا سال گذشته از برجام خارج شده است و عملاً حقی برای استناد به توافقنامه ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، جکی وولکات، نماینده امریکا در بیانیه‌ای که در نشست فصلی شورای حکام آژانس قرائت شد، گفت که شتاب دادن ایران به غنی‌سازی اورانیوم به عقب‌نشینی واشنگتن از تلاش‌ها برای منزوی کردن ایران منجر نخواهد شد.
مذاکرات «صریح» آبه در ایران
شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن، وارد تهران شد تا به گفته خود مذاکرات صریحی با مقامات ایرانی داشته باشد و نقشی در تنش خاورمیانه ایفا کند. نخست‌وزیر ژاپن پیش از ترک توکیو به خبرنگاران گفت: «نگرانی‌هایی از تنش فزاینده در خاورمیانه وجود دارد. در حالی که این وضعیت توجه جامعه بین‌الملل را به لزوم برقراری صلح و ثبات در منطقه جلب کرده، ژاپن هم تلاش می‌کند تا آنجا که می‌تواند نقشی ایفا کند.» او گفت: به همین منظور انتظار دارد مذاکرات صریحی با رئیس‌جمهور و رهبر ایران داشته باشد. همزمان خبرگزاری رویترز مدعی شده است که «یک مقام ارشد» ایرانی که نامش را نبرده، گفته است که آبه می‌تواند میانجی بسیار خوبی بین ایران و امریکا باشد.
یکی از دیپلمات‌های ژاپنی به رسانه‌های این کشور گفته: «ما هیچ برنامه یا راه‌حل سریعی بر‌ای پایان این بحران نداریم و تنها هدف ما جلوگیری از وخیم‌تر شدن وضع است.» با این همه برخی تحلیلگران می‌گویند این سیاست دولت ژاپن برای این است که در صورت ناموفق بودن سفرش، او در بازگشت به توکیو رهبری شکست‌خورده معرفی نشود.
با این وجود، تارو کنو، وزیر امور خارجه ژاپن که قبل از نخست‌وزیر کشورش وارد ایران شده بود، در دیدار با همتای ایرانی‌اش ضمن ابراز خرسندی از حضور در ایران و پذیرش هیئت عالی ژاپن توسط مقامات عالی کشور خاطرنشان کرد: سفر آبه به ایران به عنوان یک کشور دوست، تاریخی است. ایران کشوری مهم در منطقه است و ما معتقدیم در این منطقه مهم هرچه تنش کمتر باشد به نفع همگان است، در غیر این صورت همه ضرر می‌کنیم. ژاپن آماده است هر کاری را که به کاهش تنش منجر شود، انجام دهد.
پیش از تارو کنو هفته گذشته سخنگوی دولت ژاپن هم اعلام کرده بود که آبه به دنبال نقشی فعال برای رسیدن به یک راه‌حل مسالمت‌آمیز است؛ نقشی که در سفر ترامپ به توکیو نیز بر آن تأکید شد. نخست‌وزیر ژاپن درحالی وارد تهران می‌شود که در آستانه این سفر دو روزه با رئیس‌جمهور امریکا تلفنی گفت‌وگو کرد.
پیش‌تر ترامپ در سفر خود به ژاپن ابراز امیدواری کرد که شینزو آبه به دلیل رابطه خوبی که با دولت ایران دارد بتواند کار را پیش ببرد.
این اولین سفر آبه به عنوان نخست‌وزیر ژاپن به ایران است، اما او در ۲۹ سالگی به عنوان دستیار اجرایی همراه پدرش که وزیر خارجه وقت ژاپن بود، در تلاش برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق به تهران آمده بود و با مقام معظم رهبری، که آن زمان رئیس‌جمهور وقت ایران بودند، دیدار داشت.
ایران صریحاً گفته است که در شرایط فعلی حاضر به مذاکره با امریکا نیست.