ترامپ امریکایی‌ها را به مریخ می‌برد

ندا آکیش
خبرنگار
سه‌شنبه شب با باز شدن پای «مریخ»، «ایدز» و «سرطان» به رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری 2020 امریکا، تن «جورج واشنگتن»، نخستین رئیس جمهوری امریکا و دیگر رؤسای جمهور این کشور در گورهایشان لرزید و لبخند تمسخرآمیز بر لبان ناظران داخلی و جهانی نقش بست اما همه اینها برای دونالد ترامپ که در ایالت فلوریدا در جمع حامیانش وعده فرستادن انسان‌ها به مریخ، ریشه کن کردن ایدز و سرطان را می‌داد، چه اهمیتی داشت؛ او فقط و فقط به جلب آرا  می‌اندیشید.
به گزارش سایت روزنامه انگلیسی گاردین، در حالی که بیش از 500 روز تا انتخابات ریاست جمهوری 2020 امریکا باقی مانده، سه‌شنبه شب به وقت محلی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری جمهوریخواه امریکا برای اعلام رسمی کاندیداتوری خود در این انتخابات و همچنین ایراد نخستین سخنرانی تبلیغاتی‌اش، در شهر اورلاندو ایالت فلوریدا به روی صحنه رفت و حدود یک ساعت ونیم صحبت کرد اما حرف‌هایش از جنس ارائه برنامه برای 4 سال دوم دوره ریاست جمهوری‌اش نبود بلکه از جنس شعارهای پوپولیستی خنده‌دار و غیرقابل تحقق بود. او وعده داد، امریکایی‌ها را به مریخ می‌فرستد و کاری می‌کند که ظرف 4 سال ایدز و سرطان در سراسر 50 ایالت امریکا ریشه‌کن شود. هیچ‌کس نمی‌داند چرا ترامپ در نخستین سخنرانی انتخاباتی خود بحث فرستادن امریکایی‌ها به مریخ را پیش کشید اما درباره وعده ریشه‌کن کردن ایدز و سرطان، بسیاری از تحلیلگران معتقدند، این وعده احتمالاً در واکنش به سخنان هفته گذشته جو بایدن، کاندیدای پیشتاز دموکرات‌ها بود.


بایدن هفته گذشته در یک تجمع تبلیغاتی گفته بود، به خاطر اینکه پسرش بر اثر سرطان فوت کرده و از نزدیک با مشکلات خانواده‌هایی که بیمار سرطانی دارند آشنا است، اگر رئیس جمهوری شود، یکی از برنامه‌هایش توسعه مطالعات درباره درمان سرطان خواهد بود. البته بایدن هم به خاطر این وعده انتخاباتی عجیب مورد انتقاد قرار گرفت، هر چند که او در سال 2016 در کسوت معاون رئیس جمهوری یک طرح مبارزه با سرطان را پیشنهاد کرد و خود مسئولیت پیشبرد تحقیقات آن را برعهده گرفت و تاکنون هم این راه را ادامه داده است.
عجیب و غریب بودن وعده‌های انتخاباتی ترامپ شاید در آن فضای انتخاباتی حاکم بر استادیوم 20 هزار نفری «آموِی سنتر اورلاندو» و در میان تشویق حامیان دوآتشه ترامپ گم شد اما به هیچ‌وجه از چشم رسانه‌ها و ناظران داخلی و بین‌المللی دور نماند.
همان رسانه‌هایی که ترامپ مدام آنها را به انتشار اخبار جعلی متهم می‌کند و سه‌شنبه شب هم در ثانیه 90 نخستین سخنرانی انتخاباتی خود آنها را بی‌نصیب نگذاشت و با حمله لفظی به رسانه‌ها اتهام «اخبار جعلی» را تکرار کرد. او در این سخنرانی که انگار یک کپی جدید از سخنرانی‌های انتخاباتی‌اش در سال‌های 2015 و 2016 بود، همچنین به دموکرات‌ها و به طور ویژه به «هیلاری کلینتون»، رقیب دموکراتش در سال 2016 حمله کرد. شعار «امریکا را دوباره بزرگ کنیم» را با کمی تغییر تکرار کرد و گفت: «امریکا را بزرگ نگه داریم»، درباره نتیجه تحقیقات «رابرت مولر» در پرونده تبانی احتمالی تیم ترامپ با روس‌ها حرف‌های تکراری زد و در یک کلام هیچ چیز نو و تازه‌ای که نشان دهد برای 4 سال آینده امریکا برنامه دارد؛ ارائه نکرد.
رئیس جمهوری امریکا که به عقیده بسیاری از ناظران و تحلیلگران از ابتدای حضور در کاخ سفید تاکنون برخوردهای بسیار تندی با اصحاب رسانه داشته و در سال 2017 هم کوشید مراسم شام با خبرنگاران را لغو کند اما نتوانست و مجبور شد با تأخیر و پس از گزینش خبرنگاران در این مراسم شام حاضر شود، سه‌شنبه شب دموکرات‌ها را دشمن آزادی بیان نامید. او گفت: تصور کنید اگر در سال 2020 یک رئیس جمهوری دموکرات و کنگره دموکرات داشته باشیم،آنها آزادی بیان شما را تعطیل خواهند کرد و از قدرت قانون برای تنبیه و مجازات مخالفان خود استفاده خواهند کرد؛ کاری که به هر حال همین حالا هم دارند می‌کنند.  او بدون آنکه سند و مدرکی ارائه کند، افزود: آنها با این امید که پایگاه سیاسی‌شان گسترش یابد، کشور را پر از مهاجران غیرقانونی خواهند کرد و امریکایی‌ها را از رسیدن به حقوق قانونی خود محروم خواهند کرد.
رئیس جمهوری امریکا از حمله به «هیلاری کلینتون» هم غافل نشد و با تکرار مسأله پاک شدن ایمیل‌های او و اینکه چرا هیلاری تاکنون به این خاطر مجازات نشده است، گفت: من اگر تنها یکی از ایمیل‌های «ملانیا» را پاک کنم باید روی صندلی الکترونیکی بنشینم.
در پی این سخنرانی انتخاباتی پرسرو صدا و مملو از حملات لفظی و خالی از طرح و برنامه، «برنی سندرز»، کاندیدای دموکرات نخستین کسی بود که بلافاصله واکنش نشان داد و به طور خلاصه این سخنرانی را «سراسر دروغ، تحریف شده و کاملاً بی‌معنی» توصیف کرد. او از ترامپ انتقاد کرد که حتی یک کلمه هم درباره تغییرات آب و هوایی که در وضعیت اضطرار قرار دارد حرف نزد و درباره نیمی از مردم امریکا که حقوق ثابت ندارند و بشدت آسیب پذیر هستند، چیزی نگفت.  «دانیل وسل»، یک مقام دموکرات دیگر هم درباره این سخنرانی ترامپ گفت: رأی‌دهندگان امشب هیچ چیز جدیدی نشنیدند. همه‌اش همان چیزهایی بود که در دو سال ونیم گذشته شنیده‌اند. هزینه‌های بهداشت و درمان دارد همینطور بالا می‌رود، داروهای نسخه‌ای هر روز گران‌تر می‌شود و دستمزدها تغییری نمی‌کند. در این شرایط ترامپ تلاش می‌کند وعده‌های عمل نشده‌اش را دوباره به خورد مردم بدهد. این انتقادها از نخستین سخنرانی انتخاباتی ترامپ در حالی است که ناظران یک نگرانی عمده دیگر هم دارند. اینکه در عصر مدرن و در دموکراتیک‌ترین کشور جهان بازار وعده‌های انتخاباتی عجیب و غریب در رقابت‌های انتخاباتی داغ شود.