رکوردزنی تاریخی در حراج تهران

اکرم انتصاری- یازدهمین دوره حراج تهران، آثار کلاسیک و مدرن، رکوردهای جالبی را بر جای گذاشت. این حراج که جمعه شب در هتل پارسیان آزادی با حضور 80 اثر از 60 هنرمند برگزار شد، با شکستن رکورد دوره قبلی خود که 34 میلیارد و 403 میلیون تومان بود، 42 میلیارد و چهار میلیون تومان فروخت. البته در این دوره، پنج اثر فروش نرفت که برای برخی از آن‌ها قیمت میلیاردی پیش‌بینی شده بود. در ادامه از دیگر رکوردهای این حراج خواهیم گفت.
 
1- میلیاردی‌ها  رکورد زدند
هنرمندان این دوره، رکورد تعداد آثار فروخته شده میلیاردی را با فروش 12 اثر میلیاردی، به ارزش کل 24 میلیارد و 400 میلیون تومان زدند. این رکورد در دهمین دوره، به هشت اثر تعلق داشت. جالب این که غیر از محمود فرشچیان، بهجت صدر، حسین زنده‌رودی، ژازه تباتبایی، آیدین آغداشلو و مسعود عربشاهی؛ پرویز تناولی، منیر فرمانفرماییان و سهراب سپهری سه هنرمندی بودند که هر کدام با دو اثر میلیاردی در این جمع قرار داشتند. در ادامه، 14 اثر بین 500میلیون تا یک میلیارد تومان، 36 اثر بین 100 تا 500 میلیون تومان و 11 اثر زیر 100 میلیون تومان چکش خوردند.


2- خانم‌ها در باشگاه میلیاردی‌ها
نسبت هنرمندان مرد به زن در این دوره از حراج، 54 به 6 نفر بود اما نکته جالب این که با وجود تعداد اندک هنرمندان خانم در این حراج، سه اثر میلیاردی که دو اثر آن متعلق به زنده‌یاد منیر فرمانفرماییان و یک اثر متعلق به بهجت صدر بود، به ارزش شش میلیارد و 600 میلیون تومان به فروش رسید، چیزی معادل یک چهارم رقم کل باشگاه میلیاردی‌ها.


3 - رکوردزنی پرویز تناولی برای اولین بار
گران‌ترین اثر یازدهمین دوره حراج برای اولین بار به نام پرویز تناولی چکش خورد. اثر «سر شاعر» از پرویز تناولی به قیمت سه میلیارد و 200 میلیون تومان به فروش رسید. این در حالی است که پیش از این، رکورد در دست سهراب سپهری، منیر فرمانفرماییان، منوچهر یکتایی، فرهاد مشیری و محمد احصایی قرار داشت. عجیب‌تر این که اثر استاد فرشچیان با قیمت دو میلیارد تومان رکوردهای قبلی خود را زد اما هنوز نتوانسته است رکورد حراج تهران را بزند.
 


اثری بدون عنوان  از  ژازه  تباتبایی که در این دوره یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان چکش خورد. او با خلق مجسمه‌های فلزی از آهن‌آلات بازیافتی جایگاه قابل توجهی  رادر مجسمه‌سازی مدرن ایران به خود اختصاص داده است
 
 
 
 
 
 
 
آثار پرویز تناولی را می‌توان در چهار مجموعه مشخص و عمده دسته‌بندی کرد که با نام‌های شاعر، دیوار، هیچ و عشاق شناخته می‌شود. اثر «سر شاعر» پرویز تناولی مجسمه‌ساز برجسته ایرانی، به عنوان گران‌ترین اثر این دوره چکش خورد.
 
 
 
 
 
سومین اثر گران‌قیمت این دوره حراج نیز، به سهراب سپهری اختصاص داشت؛ این اثر که در سال ۲۰۱۷ در کریستیز لندن عرضه شده بود، دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به فروش رسید.
 
 
 
 
 
 
اثر «آسمان آبی» زنده‌یاد منیر فرمانفرماییان که در سال 96 در هفتمین دوره حراج تهران به قیمت 850 میلیون تومان فروخته شده بود، در این دوره با جهشی خیره‌کننده به قیمت دو میلیارد و 100میلیون تومان به فروش رسید.
 
 
 
 
 
 
 
 
اثری بدون عنوان از استاد محمود فرشچیان که آن را می‌توان ترجمان تصویری عروج حضرت عیسی (ع) دانست با پشت سر گذاشتن رکوردهای دیگرِ استاد، به قیمت دو میلیارد تومان چکش خورد. این رکورد پیش از این در اختیار تابلوی «تعالی» وی بود.