فضاي مجازي مستهجن است!

آرمان- یاسمین طالقانی: مقصر بخش بزرگی از مشکلات کشور پیدا شد که نامش «فضای مجازی» است. این متهم هر گاه نهادی مانند صداوسیما پاسخی به انتقادات درباره موضوعاتی مانند گاندو ندارد خود را نمایان می‌کند تا علی‌عسگری 80 درصد آن را مستهجن بخواند و نهادهای دیگر که با وزارت ارتباطات مشکل دارند هم ناراحتی خود را با مقصر نشان دادن فضای مجلس التیام بخشند. بی‌تردید انتقادات زیادی به عملکرد صداوسیما وارد است چه آنکه مدیر شبکه 3 از طیفی انتخاب شد که برنامه قلع و قمع برنامه‌های محبوب مانند 90 و حالا خورشید را در دستور کار قرار داد و چه سریال گاندو که در آن اتهاماتی متوجه مردان دولت و رئیس‌جمهور شد تا جایی که خبر رسید احتمال شکایت دولت از صداوسیما برای پخش سریال گاندو وجود دارد. در چنین شرایطی به زعم برخی مدیران صداوسیما منحرف کردن اذهان عمومی از انتقادات به گاندو بهترین راهکار بود و رئیس سازمان صداوسیما چنین گفت: «۸۰ درصد محتوای فضای مجازی مستهجن است». نکته قابل تامل اینکه علی‌عسگری در ادامه تصریح کرده است: «باید بتوانیم در این شرایط با تولیدات پاک و سالم فرزندانمان را نجات داده و نسلی پاک را بپرورانیم.» اکنون باید از رئیس صداوسیما این سوال را داشت که چرا برخی بازیگران فیلم‌های صداوسیما سر از کشورهای دیگر در آوردند و فعالیت در شبکه‌هایی از جمله جم را به حضور در صداوسیما ترجیح دادند؟ جالب آنجاست که حامیان علی‌عسگری انگشت اتهام را به سمت وزارت ارشاد نشانه گرفتند و نوشتند: «مهاجرت تعدادي از بازيگران و عوامل دست‌چندم سينماي كشور به شبكه جم با انگيزه‌هاي مادي و سرخوردگي آنها را بايد نتيجه تفوق سياست‌ها و اولويت‌هاي منفعت‌جويانه مديران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي قلمداد كرد.» اگر فرض بر پذیرش این ادعا باشد باید از همین طیف حامیان جام جم سوال کرد چرا با بازگشت تعداد انگشت شمار بازیگران صداوسیما به کشور چنین تیتر زدند: «مهاجرت معكوس بازيگران جم‌زده به ايران»، چرا سیاست‌های سازمان صداوسیما تحت مدیریت او سبب شد تا دیروز خبر برسد یکی از شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان به عادل فردوسی‌پور پیشنهاد همکاری با دستمزد بسیار بالایی بدهد؟ فردوسی‌پور به تازگی تندیس بهترین چهره تلویزیونی را از نوزدهمین جشن حافظ کسب کرده است اما سیاست‌های علی‌عسگری در صداوسیما سبب حذف او و به نوعی اعلام مقابله با خواست مردم بود و هست.
منبع آمار «مستهجن» بودنِ «80 درصد» فضای مجازی چیست؟
خبرآنلاین هم دیروز در واکنش به اظهارات علی‌عسگری نوشت: «اظهارات رئیس سازمان صداوسیما از چند جهت قابل تامل و سوال برانگیز است. اول اینکه مشخص نیست منظور علی‌عسگری از «مستهجن» دقیقا چیست. این واژه در فرهنگ عامله معنای مشخص خود را دارد و اینکه رئیس سازمانی عریض و طویل که به تعبیری، بزرگترین دستگاه فرهنگی کشور به شمار می‌رود، به راحتی 80 درصد فضای مجازی را با این واژه توصیف کند، جای سوال دارد. از طرفی مشخص نیست منظور او از «فضای مجازی» دقیقا چیست. اما به نظر می‌رسد منظور علی‌عسگری، تمام اینترنت و شبکه‌های اجتماعی باشد که عمدتا از ایران قابل دسترسی هستند چراکه ظاهرا صحبت او معطوف به دسترسی کودکان و نوجوانان داخل کشور به فضای مجازی است. در این صورت باید پرسید نظر علی‌عسگری در مورد شبکه اجتماعی تحت نظر خود سازمان صداوسیما یعنی «سروش» و نیز دیگر رسانه‌های پرشمار وابسته به صداوسیما در فضای مجازی و اینترنت چیست؟ آیا محتوای آنها را نیز به طور میانگین، 80 درصد «مستهجن» می‌داند؟ و یا این رسانه‌ها کاملا پاک و بی‌آلایش هستند و سایر فضاهای مجازی که طبعا خارج از کنترل صداوسیما قرار گرفته‌اند، مستحق صفت «مستهجن» تشخیص داده شده‌اند؟ موضوع دیگر نحوه محاسبه این آمار است. به راستی جناب علی‌عسگری بر اساس کدام پژوهش، آمارگیری و مستند به چه منبعی چنین آماری را استخراج کرده‌اند 80 درصد فضای مجازی را «مستهجن» خوانده‌اند؟ طبعا ارائه آماری اینچنینی، با اعداد و ارقام دقیق نیازمند یک کار تحقیقی ویژه و علمی آماری است. بنابراین هر مخاطبی حق دارد بپرسد منبع اظهارات رئیس صداوسیما چیست. موضوع دیگر اینکه آمارهای سازمان صداوسیما به ویژه در مورد میزان گرایش مخاطبان به برنامه‌های آن، همواره مورد نقد بسیاری از کنشگران سیاسی و اجتماعی بوده. آمارهایی که صداوسیما از میزان اقبال مردم به برنامه‌های آن ارائه می‌دهد، به قدری برای این سازمان ایده‌آل است که سخت بتوان آن را با آنچه در عالم واقع و نظرات مردم مشاهده می‌شود، تطبیق داد. با این حال صداوسیما هر ساله به جای توضیح دقیق نحوه آمارگیری خود، به توجیه این گونه آمارها می‌پردازد. اکنون سوال اینجاست که آیا آمارهای صداوسیما از میزان اقبال مردم به آن نیز از جنس همین آمارهایی است که اخیرا جناب علی‌عسگری در مورد «مستهجن» بودن 80 درصد فضای مجازی ارائه کرده؟»
گوگل استفاده نکنید


ظاهرا قرار است کاسه و کوزه همه مشکلات کشور بر سر فضای مجازی شکسته شود چنانکه دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: متأسفانه شورای عالی فضای مجازی نظارت کامل و بودجه مناسبی برای اجرای مصوباتش ندارد تا مصوبات ضمانت اجرایی داشته باشند. شاهد یک عقب‌ماندگی ساختاری و نهادی هستیم. در بسیاری از حوزه‌ها به جای سازمان‌های متولی، ما در مرکز بحث را آغاز می‌کنیم و مصوبه می‌گیریم و آن مصوبه، چون از درون ساختار بیرون نیامده، ساختار احساس مسئولیت ندارد یا دچار اجتهادهای آن سازمان می‌شود. ابوالحسن فیروزآبادی درباره انتقادات موجود درباره عدم پیشرفت لازم در حوزه شبکه ملی اطلاعات گفت: دوستان وزارت ارتباطات حداقلی فکر می‌کنند و علاقه دارند شبکه ارتباطات و اطلاعات را به‌صورت کلاسیک در کشور توسعه دهند. البته نکات مصوبه را هم مورد توجه قرار می‌دهند. وی افزود: مثلا الان برای پیداکردن اطلاعات از گوگل استفاده می‌کنیم که این درست نیست. اطلاعات ما از طریق آمریکا بیاید، این نقطه اختلاف ماست. یا در حوزه پیام‌رسان بدون اغراق بالای ۹۰ درصد محتوای پیام‌رسان‌ها در کشور روی پلت‌فرم‌های خارجی است. تعداد کاربران پیام‌رسان‌های داخلی از ۱۰ درصد بیشتر است، اما از لحاظ حجم کارکرد بیش از ۹۰ درصد روی پیام‌رسان‌های خارجی هستیم که دلیلی ندارد. این یعنی ما استقلال در فضای مجازی نداریم و نمی‌توانیم اعمال حاکمیت کنیم. امنیت هم نداریم، چون ممکن است ما را به جاهای بدی ببرد که به صلاح کشور نیست. این نکات مورد اختلاف ماست که متأسفانه در پیاده‌سازی شبکه ملی اطلاعات دوستان وزارت به‌صورت شکلی زحمات زیاد و خوبی را کشیدند به همین دلیل هم آمارهای عجیب و غریب می‌دهند، ولی در عمل مردم به‌طور عام به ارسال پیام، خبرخوانی یا جست‌وجو نیاز دارند که این کارها در شبکه‌ها و مسیرهای خارجی است و الزاماتی مثل استقلال، حاکمیت، امنیت و صیانت رعایت نشده و تا رسیدن به الزامات راه درازی باقی مانده و بیش از ۲۰ درصدی است که آقایان می‌گویند. فیروزآبادی گفت: ما اعتقاد داریم همان‌طور که وزارت ارتباطات خود را موظف می‌داند که مدیریت ارتباطات زیرساختی را داشته باشد و موظف می‌داند اینترنت جهانی را به کشور بیاورد و توزیع کند، همان طور باید خودش را موظف بداند که پیام‌رسان و موتور جست‌وجو ایرانی باشد و مردم از پیام‌رسان‌هایی که آمریکایی هستند، خارج شوند.