نامه ظریف به رهبری درباره گاندو

«سید عباس موسوی» در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به رفت و آمدهای دیپلماتیکی که در چند وقت اخیر در کشور وجود داشته است خاطرنشان کرد: ما هفته پر ترافیکی را پشت سر گذاشته‌ایم و این روند دیپلماتیک ادامه خواهد داشت. ما از نظر دیپلماسی در شرایط خاص و تعیین کننده‌ای قرار داریم. آقای ظریف سفری به نیویورک داشتند و پس از شرکت در نشستی در سازمان ملل به آمریکا لاتین رفتند و سپس به سنگال سفر داشتند. در این سفرها گفت‌وگوها و رایزنی‌های خوبی صورت گرفت و نقاط عطفی را در این سفرها شاهد بودیم. این سفرها پربار و موفقیت آمیز بود و به اهداف تعیین شده خود دست پیدا کرد.
سخنگوی وزارت خارجه به سفر وزیر خارجه و عمان و نخست وزیر عراق نیز به تهران اشاره کرد و افزود: این سفرها بر اساس روابط خوبی که ما با کشورهای منطقه داریم انجام شد. در این سفرها در مورد مسائل دو جانبه،‌ منطقه‌ای و بین‌المللی رایزنی و گفت‌وگو شد.
سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد: در هفته جاری شاهد سفر برخی از مقامات هند و چین به تهران خواهیم بود. چنانکه در حال حاضر وزیر امور بین‌الملل حزب کمونیست چین در تهران به سر می‌برد و قرار است یک وزیر عالی رتبه هندی به تهران سفر کند.
موسوی در بخشی از گفت‌وگوی خود با خبرنگاران با بیان اینکه ما منتظر انجام اقدامات عملی و ملموس از سوی اروپایی‌ها جهت اجرای تعهدات‌شان در برجام  هستیم ، خاطرنشان کرد: اگر همین روال کنونی از سویی اروپایی‌ها ادامه داشته باشد ایران  قطعا گام سوم خود را در راستای کاهش تعهدات برجامی‌اش محکم‌تر از  گام اول و دوم برخواهد داشت .


این دیپلمات کشورمان در پاسخ به این سوال که برخی از کشورهای فرامنطقه ای مباحثی را در مورد تشکیل ائتلاف نظامی در خلیج فارس مطرح و برخی دیگر از کشورها نیز برای پیوستن به این گونه اتلاف‌ها اعلام آمادگی کرده‌اند، گفت: ما به کشورهای فرامنطقه‌ای توصیه می‌کنیم که به چنین ائتلاف‌هایی نپیوندند این ائتلاف‌ها بر اساس ابهامات و توهمات است . وی تاکید کرد :  ثبات منطقه را کشورهای منطقه بلدند تامین کنند و  ایران  نیز خود را موظف به تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز می‌داند.
آخرین وضعیت سربازان ربوده شده
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد آخرین وضعیت مرزبانان ربوده شده ایرانی در منطقه میرجاوه و انتقال آنها توسط تروریست‌ها به داخل خاک پاکستان تصریح کرد: اکثر این مرزبانان آزاد شده‌اند، حدود دو الی سه نفر آنها همچنان در دست تروریست‌ها هستند. پیگیری‌های دیپلماتیک وزارت خارجه برای آزادی این عزیزان ادامه دارد. دولت پاکستان نیز در حال کمک است که هر چه زودتر این آزادی رخ دهد. ما امیدواریم با تلاش‌های دو کشور این دوستان نیز به سلامت هر چه زودتر به کشور باز گردند.
گلایه از بی‌مهری به ظریف
موسوی در پاسخ به این سوال که به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها در راستای جنگ روانی علیه ایران و شخص ظریف تلاش دارند که اینگونه القاء کنند که ظریف به عنوان وزیر خارجه از قدرت و اختیاری برخوردار نیست، اظهار کرد: ایران یک ملت واحد است و ما به خطکشی‌های خارجی برای ایجاد اختلاف در داخل کشور توجهی نداریم. می‌دانیم که اینگونه مسائل یک جنگ روانی است.
وی ادامه داد: بعضا بی مهری‌هایی به آقای ظریف صورت می‌گیرد که عمدتا این بی مهری‌ها از روی ناآگاهی است و افرادی که این بی مهری را انجام می‌دهند اگر بدانند که چقدر ایشان در راستای دفاع از حقوق ملت ایران فعالیت و تلاش می‌کنند از اینگونه اقدامات دست بر می‌دارند. همانطور که گفتم مسئولان کشور یک کل واحد هستند و اقداماتی که انجام می‌شود بر اساس دستورالعمل‌های مشخص تدوین می‌شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اخبار منتشر شده در مورد نامه ظریف به مقام معظم رهبری در ارتباط با سریال گاندو و تصویری که در این سریال از وزیر امور خارجه و وزارت خارجه ترسیم شده است، گفت: صدا و سیما زیر نظر مقام معظم رهبری است و اگر گلایه و شکواییه‌ای وجود دارد باید خدمت ایشان گفته شود به جای اینکه به دیگران گفته شود.
وی ادامه داد: طبق برداشتی که از این سریال می‌شد در آن از وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه چهره‌ای منفعل، بی عمل و واداده ارائه می‌شد و این موضوع مطرح بود که اگر چنین چیزی هست و چنین برداشتی وجود دارد بودن چنین وزیری در جایگاه وزارت خارجه به عنوان یک کشور قدرتمند در منطقه جایز نیست و به لحاظ شرعی و قانونی باید کسی باشد که همزمان مصلحت و عزت کشور را سرلوحه کار خود قرار دهد و از اقتدار لازم در مجامع بین‌المللی برخوردار باشد تا زبان گویای ملت نیز باشد و اگر چنین چیزی نیست، ایشان ببینند چه باید کرد و آیا ترسیم درست است و ماندن آقای ظریف جایز است که مقام معظم رهبری نیز التفاتاتی داشتند و گفتند مطلقا راضی نیستند که به مجموعه وزارت خارجه و ایشان اهانتی صورت بگیرد.
سیگنال‌های مثبت از عربستان
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با اظهارات نمایندگی عربستان در سازمان ملل مبنی بر اهمیت انجام گفت‌وگو بین ایران و عربستان اظهار کرد: ما اظهارات ایشان را سیگنال مثبت می‌دانیم. ایران بارها خواستار حل مشکلات منطقه از طریق گفت‌وگو و رایزنی بین کشورهای منطقه بوده است و اعلام کرده که بدون پیش شرط حاضر به انجام گفت‌وگو و رایزنی است. ما از هر تلاشی برای نزدیکی هر چه بیشتر کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی با آغوش باز استقبال می‌کنیم؛ چرا که معتقدیم این کشورها دارای منافع، مصالح مشترک و همچنین دشمنان مشترک هستند و این مسائل ایجاب می‌کند که کشورهای منطقه اختلافاتی که وجود دارد را کنار بگذارند و با همکاری یکدیگر در جهت ایجاد صلح و ثبات در منطقه حرکت کنند. این به نفع منطقه و همچنین عرصه بین‌الملل است. پاسخ ایران به هر سیگنال مثبتی، مثبت‌تر است.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد خروج امارات از ائتلاف جنگ یمن و تغییر رویکرد این کشور در این زمینه و همچنین برخی از پالس‌های مثبتی که از سوی مقامات این کشور به ایران داده شده است، گفت: ما به علت این تغییر رویکرد کاری نداریم. این رویکرد را خوب ارزیابی می‌کنیم. این رویکرد به ثبات در منطقه و کاهش تنش در منطقه از جمله یمن کمک می‌کند. ایران گام‌ها را رصد می‌کند و تا آنجا که بتواند کمک می‌کند تا گام‌های عمیق‌تری برداشته شود. ما از هر گامی که در این مسیر برداشته شود استقبال می‌کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که برخی ادعا کرده‌اند که آقای ظریف چندی پیش نامه‌ای را به مراجع نوشته‌اند در باب اهمیت مذاکره با آمریکا و اخیرا نیز به چند نهاد نامه‌ای را در این ارتباط ارسال کرده‌اند و گفته‌اند که شرایط ایران در حال حاضر همچون شرایط بعد از فتح فاو است و آیا شما این موضوع را تایید می‌کنید، گفت: من فکر نمی‌کنم چنین موضوعی صحت داشته باشد و این شنیده‌ها قابل تایید نیست. آقای دکتر ظریف نظرات کارشناسی خود را در اظهار نظرهایشان به صراحت بیان می‌کند و به عنوان کسی که دیده‌بان کشور در صحنه بین‌المللی و جهانی هستند آنچه را که می‌بینند بیان می‌کنند. خود را از نظر قانونی و شرعی موظف می‌دانند که نظرات خود را به مقامات کشور گزارش دهند. حال چه مکتوب و یا چه شفاهی.
وی گفت: به نظرم آنچه که مطرح شده در این زمینه مورد تایید نیست و ایشان دیدگاه‌های خود را به صراحت بیان می‌کنند.
بازی تدافعی پمپئو
موسوی همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آقای پمپئو در چند هفته اخیر اعلام آمادگی کرده‌ که با تلویزیون ایران مصاحبه کند و گفته است که حاضر است به ایران سفر کند و از دیگر سو دیروز نیز اعلام کرد که ایران با سفر وی به تهران موافقت نکرده است اظهار کرد: آنچه که آمریکایی‌ها در این زمینه مطرح می‌کنند جالب است. اقدام آنها یک اقدام تدافعی در برابر اقدامات تهاجمی ایران است. اقدامی در برابر گفت‌وگوهایی که آقای ظریف با افکار عمومی آمریکا انجام می‌دهد. ما این اقدام آنها را تدافعی و منفعلانه می‌دانیم.
موسوی ادامه داد: ما در اینگونه اظهارنظرهای آنها چیز جدیدی نمی‌بینیم مثل موضوع مذاکره که آنها مطرح می‌کنند و ما یقین داریم که آنها دنبال توافقی جدی نیستند. اکنون این صحبت‌ها نیز از روی انفعال است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: تا آنجایی که می‌دانیم تا کنون چندین خبرنگار ایرانی از ایشان و دیگر مقامات آمریکایی درخواست مصاحبه کرده‌اند که این درخواست‌ها رد شده است.
وی ادامه داد: جالب است که آنها می‌گویند ظریف به آمریکا می‌آید و با رسانه‌های آمریکا صحبت می‌کند. در حالیکه سفر آقای ظریف به آمریکا دو جانبه نیست. بلکه سفر به نیویورک برای انجام فعالیت‌های بین‌المللی است و ربطی به آمریکا ندارد. آمریکایی‌ها طبق توافقی که با سازمان ملل انجام داده‌اند موظف هستند که مقدمات سفر ایشان را به عنوان وزیر خارجه یک کشور عضو سازمان ملل متحد فراهم کنند تا ایشان بتوانند فعالیت‌های بین‌المللی خود را
 انجام دهند.
بی اعتمادی ایران به اروپا
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با نشست روز گذشته کمیسیون مشترک برجام اظهار کرد: این نشست، نشست رو به جلو و سازنده‌ای بود. گفت‌وگوهای سریع و قاطعی انجام شد. هیات ایرانی موارد نقض برجام از سوی طرف‌های مقابل و اقدامات فشلی که بعدا آنها انجام داده‌اند را به گوش آنها رساندند.
وی ادامه داد: در جریان این نشست برخی از توافقات جزئی انجام شد که از جمله آن برگزاری کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران امور خارجه است. این یک گام رو به جلوست.
وی با تاکید بر اینکه اروپایی‌ها باید از فرصت باقیمانده تا پایان زمان‌بندی گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران استفاده کنند و به تعهدات خود عمل کنند گفت: ما نمی‌توانیم روی حرف اروپا حساب باز کنیم. ما منتظر انجام اقدامات عملی و ملموس از سوی آنها هستیم و آنها باید اقدامی عملی انجام دهند.
وی با بیان اینکه اروپایی‌ها تا کنون در حرف تعهداتی را پذیرفته‌اند و بر انجام آن تاکید کرده‌اند اظهار کرد: در این جلسه احساس شد که آنها کمی جدی‌تر هستند ولی همانطور که گفتم نمی‌شود خیلی روی حرف‌ها حساب باز کرد و ما منتظر اقدامات عملی از سوی آنها هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا توافق خاصی در این نشست صورت گرفت، تصریح کرد: توافق خاصی در این نشست صورت نگرفت اما نشست رو به جلویی بود.
وی با اشاره به تعهدات اروپایی‌ها در مورد برجام ادامه داد: اجرای اینستکس مقدمه‌ای برای اجرای تعهدات از سوی اروپایی‌هاست و اگر آنها به تعهدات‌شان عمل نکنند و توافق‌های صورت گرفته به نتایج ملموسی نینجامد چنانکه ایران راضی شود تا پس از پایان مهلت اجرای گام دوم گام سوم را آغاز خواهیم کرد.
این دیپلمات همچنین گفت: برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران خارجه نیاز به برخی از مقدمات است و به محض اینکه این مقدمات فراهم شود این نشست برگزار خواهد شد.