اهمیت حضور ظریف در اجلاس گروه هفت

دکتر پوریا غرایاق زندی‪-‬ اگر چه چهل و پنجمین اجلاس سران کشورهای گروه ۷ در شهر ساحلی بیاریتز فرانسه محلی برای گرد همایی هفت عضو برتر اقتصادی جهان است، اما حاشیه این نشست می تواند به فرصتی برای تبادل نظر و گره گشایی بر روی برخی از موضوعات بین المللی و منطقه ای شود. در این ارتباط به نظر می رسد که حضور دکتر ظریف در حاشیه نشست جی هفت به جهت گره گشایی بر روی مسئله مهمی چون برجام و به تبع آن چانه زنی برای پایان دادن به تحریم فروش نفت ایران فراهم شده است.
البته حضور دکتر ظریف را باید قبل از هر چیز مرهون مساعدت و رایزنی امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه دانست .حال به همین خاطر دکتر ظریف در حاشیه این نشست حضور دارد.آنگونه که مشخص است ماکرون به لطف میزبانی می تواند همسو با برخی از اعضای گروه جی هفت مانند لندن، برلین وحتی توکیو و اتاوا ترامپ را به تجدید نظر بابت خروج برجام و نیز مسئله تنش با تهران وادار کند. به نظر می رسد که برخی شرایط ذهنی و ادراکی برای پذیرش نقش پاریس در نشست بیاریتز فراهم شده است، چراکه پاریس در این روزها با اعطای مشوق و بسته های پیشنهادی خواهان باقی نگهداشتن ایران در برجام شده و حتی در میان تروئیکای اروپایی برجام بیشتر توانست در حفظ وبقای برجام نقش بازی کند.
حتی او از حسن روحانی در خواست کرده بود که به پاریس سفر کند و در حاشیه نشست جی 7 در بیاریتز با دونالد ترامپ گفتگو کند. آنگونه که پاریس و شخص تراز اول آن یعنی ماکرون نظر کرده است،احتمال چنین گفتگوی با هدف کاهش تنش هم به نفع تهران است و هم به نفع واشنگتن. چراکه در صورت متقاعد شدن ترامپ بابت تجدید نظر درباره برجام و بر داشتن تحریم ها هم از حجم تنش ها تهران_ واشنگتن کاسته و هم انگیزه سایر اعضای اروپایی برجام مانند برلین و لندن در پروژه آزار و ایذای ایران کاهش و موجب توقف رفتار های سینوسی و پاندولی آنها در قبال برجام می شود. البته ترامپ بدون گرفتن امتیاز از ایران حاضر به قبول چنین مذاکره ای نمی شود قطعا با دادن امتیاز از سوی تهران به واشنگتن شرایط تا میزانی می تواند به نفع تهران و واشنگتن تعدیل شود.در این ارتباط واشنگتن برنامه توسعه یافته موشک های بالستیکی و همچنین مسئله رفتار های منطقه ای ایران در کانون هایی چون عدن،دمشق،بیروت و بغداد را دستنایه اخذ امتیاز از تهران می کند و تهران نیز در مقابل از واشنگتن می خواهد که درباره بخشی از تحریم های خود در قبال تهران تجدید نظر و حتی به برجام باز گردد. تحت این شرایط ماموریت دکتر ظریف و حضور او در حاشیه اجلاس بیاریتز بیشتر برای اخذ امتیازاتی است که می تواند شرایط را برای نرمال شدن و در نتیجه کاهش تنش تهران واشنگتن و متحدان کلیدی اش فراهم کند. حال باید دید که تعقیب راهبرد مصالحه در بیاریتز چگونه می تواند نظم سیاسی و اقتصادی غرب را به نفع ایران تغییر دهد؟