مناسب سازی مدارس با قرص ؟

آفتاب یزد- گروه اجتماعی: مدت‌هاست که حرف‌هایی در رابطه با مناسب سازی مدارس دخترانه مطرح می‌شود و در پی آن معصومه ابتکار، معاون رئیس‌ جمهوری در امور زنان و خانواده چندی پیش گفته بود: «امروزه دختران نمی‌توانند در پارک‌های عمومی‌مانند پسران ورزش کنند که یکی از دلایل آن اعتقاد ما به حجاب است. حجاب جزو شئون اسلامی‌و قانون کشور ما است. باید با تاسیس پارک‌های بانوان شرایط و فضای موردنظر را فراهم کنیم همچنین یکی از وظایف ما این است که فضاهای آموزش‌وپرورش را به‌گونه‌ای طراحی کنیم که دختران بدون حجاب در مدارس حضور یابند. حجاب در برابر نامحرم واجب است. در مدارس ما نامحرم وجود ندارد و طراحی مناسب ساختمان بدون اشراف در آموزش‌وپرورش به دختران اجازه می‌دهد که بدون حجاب در کلاس درس حضور یابند و به‌راحتی ورزش کنند.» این موارد سبب شد تا چند روز پیش در شورای شهر تهران بودجه 4 میلیارد تومانی به مناسب سازی مدارس دخترانه اختصاص پیدا کند. البته با وجود تصویب طرح مذکور باز هم اما و اگرهایی در رابطه با
مناسب سازی مدارس وجود دارد و حواشی پیش آمده
در جلسه شورای شهر تهران نشان می‌دهد
اعضای شورا آن طور که باید اعتقادی به طرح تصویب شده ندارند و همین موضوع نیز سبب می‌شود تا عملی شدن این طرح بعید به نظر برسد. صحبت‌های محسن‌هاشمی‌رئیس شورای شهر تهران مبنی بر اینکه دختران برای جذب ویتامین D می‌توانند قرص آن را مصرف کنند و نیاز به مناسب سازی مدارس نیست، گواه همین موضوع است. با این اوصاف باید دید که آیا این طرح می‌تواند کارایی لازم را داشته باشد یا خیر.



> در جلسه شورا چه گذشت؟
طرح دو فوریت الزام شهرداری تهران به اختصاص ۳۰ درصد از ردیف بودجه سالانه اختصاصی به آموزش و پرورش تهران برای مناسب سازی مدارس دخترانه دولتی در مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران در جلسه علنی روز یکشنبه شورای شهر تهران توسط ناهید خداکرمی‌با ۱۶ امضا تقدیم هیات رئیسه شد. در مقدمه این طرح آمده است: «... به منظور تامین امکانات رفاهی و ارتقاء شرایط محیطی، بهداشتی، فرهنگی و اجتماعی کودکان و همچنین با عنایت به ضرورت اجرای عادلانه طرح مصوب دوم مهرماه سال ۱۳۸۸ تحت عنوان طرح استقبال از مهر، برای دسترسی عادلانه و مطلوب دختران دانش آموز به فضای مناسب ورزشی و تفریحی در محل تحصیل خود ضرورت دارد تا محیط مدارس دخترانه مناسب فعالیت‌های ورزش و فوق برنامه باشد تا دختران دانش آموز بتوانند بدون محدودیت به فعالیت فیزیکی بپردازند؛ لذا با عنایت به ردیف بودجه، شهرداری می‌تواند بخشی از بودجه اختصاصی به آموزش و پرورش را صرفاً برای مناسب سازی و رفع اشراف ساختمان‌های مجاور به محوطه مدارس تهران هزینه کند.»
در این جلسه ناهید خدا کرمی‌با اشاره به اینکه نور آفتاب در تامین ویتامین D اهمیت فراوانی دارد و در همین راستا مناسب سازی مدارس اهمیت می‌یابد، تصریح کرد: «الان در بسیاری از مدارس غیرانتفاعی شرایط آزادانه فعالیت ورزشی دختران ایجاد شده است، اما در مدارس دولتی نه.
از آنجایی که مناسب سازی مدارس دخترانه
از جمله وظایف شهرداری تهران است در نتیجه لازم
است این بودجه به مدارس دخترانه تخصیص یابد.»
در ادامه الزام دوفوریت به درخواست محسن‌هاشمی‌به بحث گذاشته شد.مرتضی الویری در مخالفت با دو فوریت این طرح با بیان اینکه با کلیات طرح مخالف نیست، اظهار داشت: «اما ضرورتی برای دو فوریتی بودن آن وجود ندارد از طرفی باید علت اینکه 30 درصد از این منابع مورد تاکید است و کمتر یا بیشتر نیست، تشریح شود.»
در ادامه شهربانو امانی در موافقت با دو فوریت این طرح گفت: «از همان ابتدای انقلاب دختران در فضای محبوس بودند و باید استفاده از امکانات عادلانه مورد توجه قرار گیرد. بسیاری از هزینه‌هایی که امروز تحمیل می‌شود در صورتی که استفاده از امکانات به صورت عادلانه وجود داشت باعث ایجاد این هزینه‌ها نمی‌شد. ما منتظر بودیم در دو سال گذشته نگاه حاکم بر شورای پنجم در مدیریت شهری نیز حاکم شود اما اینگونه نشد و امروز ناچاریم برای حساس کردن مسئولان این طرح را به صورت دو فوریت مطرح کنیم و از شما به عنوان پدران و تصمیم سازان می‌خواهیم با دو فوریت طرح موافقت کنید تا در آستانه سال تحصیلی جدید این بودجه تخصیص یابد.»
پس از امانی، مجید فراهانی در مخالفت با دو فوریت این طرح اظهار داشت: « با کلیات طرح موافقم، اما مخالفت من برای دو فوریت طرح است زیرا هم اکنون ۵ درصد از عوارض شهرسازی از محل صدور پروانه و ماهانه نیز کمک شهرداری به آموزش و پرورش برای تعمیرات پرداخت می‌شود. انتظار داریم برای این طرح کار کارشناسی در کمیسیون‌های تخصصی انجام شود.»
در ادامه حسن خلیل آبادی در موافقت اظهار داشت: «اگر ما بتوانیم در هر منطقه یک مدرسه را برای دانش آموزان دختر مناسب سازی کنیم، کار بسیار درستی انجام داده ایم که بهتر است قبل از مهرماه و بازگشایی مدارس صورت گیرد. » با وجود همه موافقت‌ها و مخالفت‌ها سر انجام طرح مطرح شده با 12 رای موافق تصویب شد.

> دختران قرص ویتامین D بخورند!
در همان جلسه بود که شهربانو امانی عضو شورای شهر پیشنهاد افزایش بودجه شهرداری برای مناسب‌سازی مدارس دخترانه را داد و اعلام کرد:« اعضای شورا عدد ۲۰ درصد را به ۵۰ درصد
افزایش دهند. » این موضوع با انتقاد برخی
از اعضای شورای شهر مواجه شد اما در این بین صحبت‌های محسن‌هاشمی‌رئیس شورای شهر از همه جالب تر بود. او در واکنش به این پیشنهاد گفت:« در قطب شمال ۶ ماه آفتاب نیست و به جایش قرص می‌خورند.در اروپا هم بسیاری مواقع هوا آفتاب نبوده و مردم آنجا برای تامین ویتامین D قرص آن را استفاده می‌کنند. بنده هم اخیرا آزمایش دادم و مشخص شد کمبود ویتامین D دارم و اکنون نیز قرص آن را مصرف می‌کنم.» همین حرف‌ها سبب شد تا سرانجام پیشنهاد شهربانو امانی برای اختصاص 50 درصد از ردیف بودجه سالانه اختصاصی به آموزش و پرورش تهران برای مناسب سازی مدارس دخترانه با ۱۳ رای مخالف به تصویب نرسد. اما واقعیت اینجاست که به گفته خود نمایندگان شورای شهر تهران، آمار نشان می‌دهد ۷۶ درصد از دختران تهرانی از کمبود ویتامین دی رنج می‌برند و کمبود این ویتامین می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های قلبی عروقی و افسردگی شود. قرار گرفتن در معرض نور آفتاب اصلی‌ترین راهکار برای تامین این ویتامین حیاتی در بدن است. در حال حاضر تامین این نیاز برای بسیاری از دختران میسر نیست.
> زنگ هشدار کمبود ویتامین D برای زنان
نتایج تحقیقی که در سال 83 در شهر اصفهان و از سوی پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد نشان داد به علت دوری از نور خورشید، کمبود ویتامین D در دختران دبیرستانی شهر اصفهان چهار برابر شایع‌تر از پسران است. بر مبنای نتایج این تحقیق که 318 دانش‌آموز، 153 پسر و 165 دختر در گروه سنی 14 تا 18 سال مورد مطالعه قرار گرفته بودند، کمبود ویتامینD 46/2 درصد گزارش شد که 72/1 درصد از دختران و 18/3 درصد از پسران دچار کمبود شدید ویتامین D بودند.
آبان‌ماه سال 90، حسین دلشاد، قائم‌مقام پژوهشکده علوم غدد درون‌ریز و متابولیسم، اعلام کرد: بر اساس نتایج مطالعاتی که توسط پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده؛ تقریبا تمام افراد جامعه در معرض خطر کمبود ویتامین D قرار دارند و حدود نیمی‌از افراد جامعه به‌ویژه زنان در ایران به کمبود شدید ویتامین D مبتلا هستند. وی دلایل عمده کمبود ویتامین D را نوع تغذیه، آلودگی هوا و چاقی دانست و با اشاره‌ ای تلویحی، خورشید را منبع اصلی این ویتامین معرفی کرد. اشاره پنهان او در این جملات خلاصه می‌شد: «مهم‌ترین منبع جذب ویتامین D، پوست بدن است که 80 درصد این ویتامین را از طریق تابش اشعه ماوراء بنفش خورشید دریافت می‌کند. بنابراین کسانی‌که پوست تیره دارند یا اشخاصی که از نور آفتاب محرومند یا افرادی ‌که از کرم ضدآفتاب که مانع جذب شدن ویتامین D است، استفاده می‌کنند، از جذب این ویتامین به واسطه تابش آفتاب بی‌بهره‌اند و فقط 20درصد جذب ویتامین D از طریق مواد غذایی صورت می‌گیرد.»
این در حالی است که متخصصان بر این باورند که زنان 4 برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند و علت این امر، کوچک و ظریف بودن استخوان‌های زنان نسبت به مردان و متراکم بودن بیشتر استخوان مردان است و افرادی که دچار فقر ویتامین D هستند، به نرمی‌و یا پوکی استخوان دچار می‌شوند.
بخش اعظم ویتامین D از طریق جذب اشعه خورشید تامین می‌شود و امروزه مشکل اصلی مبتلایان به کمبود ویتامین D محرومیت از تابش آفتاب است. در دهه‌های گذشته پزشکان تصور می‌کردند ویتامین D تنها برای استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها لازم است. اما پژوهش‌ها ثابت کرده‌اند که این ویتامین نقش‌های گوناگونی در سلامتی انسان دارد و کمبود آن می‌تواند به طور قابل ملاحظه‌ای خطر ابتلا به بیماری‌ها را افزایش دهد.
با همه این اوصاف باید منتظر ماند و دید که بودجه اختصاص یافته برای مناسب سازی مدارس دخترانه تا چه میزان می‌تواند کار ساز باشد. آیا این هزینه
صرف خرید قرص ویتامین D برای دختران دانش آموز
می‌شود تا به صحبت‌های رئیس شورای شهر
جامه عمل بپوشاند و یا اینکه صرف بلند سازی دیوارها می‌شود تا دختران هم بتوانند در فضای مدرسه برابر با پسران آزادانه به فعالیت بپردازند و به صورت طبیعی ویتامین D جذب کنند و یا اینکه باز هم مثل چند سال گذشته چشم بر مناسب سازی مدارس دخترانه بسته می‌شود و هزینه اختصاص یافته خرج مسائل دیگری می‌شود!