زد و خورد خونین در مناطق کردنشین سوریه

با پیشروی ترکیه در ناحیه‎ای از شمال سوریه که تحت کنترل کردهاست، شمار قربانیان در حال افزایش است. ده‌ها هزار نفر از خانه‌های خود گریخته‌اند و انتقادهای بین‌المللی از حملات ترکیه به سوریه افزایش یافته است.
پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، نیروهای نظامی خود را از منطقه بیرون برد، ترکیه روز چهارشنبه ( ۹ اکتبر) از مرز شمالی سوریه وارد خاک این کشور شد.
به‌گفته تحلیلگران، این اقدام آمریکا چراغ سبزی بود به ترکیه که وارد مناطق شمالی سوریه شود، مناطقی که تا پیش از این نیروهای آمریکایی در آن حضور داشتند و ضمن نبرد با داعش، مانع درگیری میان ترکیه و کردهای سوریه می‌شدند.
ترکیه از اقدام خود دفاع می‌کند و می‌گوید در صدد ایجاد یک منطقه امن در حاشیه مرز سوریه است.


ترکیه قصد دارد با ایجاد این منطقه امن، شبه‌نظامیان کرد را از خاک خود دور نگه دارد و همچنین مهاجرین سوری را در آن اسکان دهد. کردها از نظر آنکارا، پیکارجویان ضد-دولت ترکیه هستند و تحکیم استحکامات آنها در مرز شمالی سوریه با ترکیه، آنکارا را بیشتر از پیش در معرض حملات پ‌ک‌ک قرار خواهد داد.
آمار متناقض تلفات
وزارت دفاع ترکیه دیروز (جمعه) در بیانیه‌ای به عملیات نظامی این کشور در شمال سوریه پرداخت و مدعی شد که از ابتدای این عملیات تا کنون ۳۴۲ نیروی نظامی کرد کشته شده‌اند.
به نوشته خبرگزاری تی آر تی عربی، در این بیانیه آمده است: به زودی عملیات «چشمه صلح» به موفقیت و با تلاش متکی بر خود، به پایان خواهد رسید.
وزارت دفاع ترکیه صبح دیروز نیز در بیانیه‌ای از کشته شدن اولین نیروی ارتش این کشور خبر داد؛ هرچند خبرگزاری هاوار وابسته به کردهای سوریه مدعی شده که طی ساعات گذشته تا کنون، ۱۰۰ عنصر وابسته به ترکیه و نظامیان این کشور کشته و نُه نفر از نیروهای ارتش ترکیه نیز بازداشت شده‌اند.
شبکه الجزیره نیز گزارش داد که درگیری‌ها در عمق هشت کیلومتری خاک سوریه جریان دارد و همزمان حملات هوایی ارتش ترکیه علیه مواضع کردهای سوریه صورت می‌گیرد.
اعلام آمار ۳۴۲ کشته از سوی وزارت دفاع ترکیه در حالی است که فرماندهی نیروهای دموکراتیک سوریه امروز در بیانیه‌ای کشته شدن ۲۲ تن از عناصر خود را در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، تأیید کرد.
همزمان با درگیری‌ها سازمان «پزشکان بدون مرز» نیز در بیانیه‌ای از بسته شدن بیمارستان شهرک «تل ابیض» در مرز با ترکیه خبر داد و نوشت که کارکنان این بیمارستان از ترس حملات هوایی ترکیه فرار کرده‌اند. «برنامه جهانی غذا» نیز اعلام کرد که ۷۰ هزار نفر از ساکنان «رأی العین» و «تل ابیض» مجبور به ترک مناطق خود شده‌اند.
اتهام ترکیه علیه آمریکا
یکی از مقام‌های ارشد وزارت خارجه آمریکا گفت، ایالات متحده به دنبال زمینه مشترک بین ترکیه و یگان‌های مدافع خلق کُرد برای تسهیل در برقراری آتش بس بین دو طرف است.
وزیر خارجه ترکیه دولت واشنگتن را به تامین تسلیحات سنگین و پیشرفته برای یگان‌های مدافع خلق و گروه پ.ک.ک متهم کرد. «مولود چاووش‌اوغلو» گفت: اکثریت اعضای این دو گروه در سه روز گذشته توسط آمریکا مسلح شده‌اند. کامیون‌های مملو از تسلیحات از سوی آمریکا به این سازمان‌های تروریستی داده شده است.
وی همچنین گفت، آمریکا به جای آنکه ترکیه را که عضوی از ناتو است تامین کند، به تامین سلاح برای این سازمان‌های تروریستی می‌پردازد.
وزیر خارجه ترکیه همچنین با اشاره به حمله نظامی کشورش به شمال سوریه وعده داد که مراقب زندانیان داعشی محبوس در بازداشتگاه‌های شمال سوریه باشند و ادامه داد: مسئولیت ما اطمینان حاصل پیدا کردن از این مساله است که آنها را مسئول آنچه که انجام دادند، بدانیم. ما مطمئن می‌شویم که آنها آزاد نمی‌شوند.
اخیرا، سازمان‌های کرد سوریه به این نکته اشاره کرده‌اند که در پی تهاجم ترکیه به شمال سوریه نیروهایشان مجبور شده‌اند آنجا را ترک کرده و آنها برای حفاظت از بازداشتگاه‌های محل نگهداری اعضای داعش با چالش روبرو شده‌اند.
وزیر خارجه ترکیه همچنین گفت، زنان و کودکان در این بازداشتگاه‌ها را باید در جاهای دیگری اسکان داد و افزود: این بر گردن کردها و آمریکا است که مراقب تروریست‌ها در بازداشتگاه‌های خارج از محدوده منطقه امن باشند که ترکیه در شمال سوریه قصد ایجاد آن را دارد. آمریکا و سایرین مشخصا گفته‌اند که آنها در بخش جنوبی منطقه امن می‌مانند و این مسئولیت برعهده آمریکایی‌هاست.
ماهیگیری اسرائیل 
ده‌ها افسر ذخیره در ارتش اسرائیل طوماری را امضا کردند که از دولت تل آویو می‌خواهد تا کمک‌های نظامی و انسانی به نیروهای کرد در شمال شرق سوریه ارائه دهد.  این طومار که بیش از 80 افسر ذخیره آن را امضا کرده‌اند و توسط «یائیر فینک» فعال اجتماعی و سیاسی اسرائیلی در فیسبوک منتشر شده، از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل می‌خواهد تا حمایت اطلاعاتی و نظامی به نروهای کرد در سریع‌ترین زمان ممکن ارائه دهد اما وارد اقدامات جنگی که می‌تواند خطری برای نظامیان اسرائیلی باشد، نشود. این طومار همچنین دولت اسرائیل را ترغیب می‌کند تا کمک‌های انسانی به کردها از جمله مواد غذایی، پزشکی 
و پوشاک ارائه دهد.
در این نامه آمده است:«ما نباید بی تفاوت بمانیم، در حالی که طرف دیگر از سوی همپیمانانش بدون هیچ حمایتی رها شده است.»
این متن با تاکید بر این که اسرائیل امکانات بسیاری را برای کمک به کردها در اختیار دارد و زمان این امر نیز فرارسیده است، انتقادهای غیرمستقیمی را از دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که چراغ سبزی را برای عملیات ترکیه در سوریه علیه نیروهای کرد نشان داد، مطرح کرده است.
«رجب طیب اردوغان»، رئیس‌جمهور ترکیه عصر چهارشنبه (۱۷ مهر) از آغاز عملیات نظامی این کشور علیه شبه‌نظامیان کرد سوری مورد حمایت آمریکا در شمال سوریه خبر داد.