به مردم بگویید پول نفت و بیت المال کجا رفت

رئیس جمهوری یک بار دیگر برنامه دولت برای مبارزه واقعی با فساد را اعلام کرد. تأکید بر شفافیت، پرهیز از نگاه جناحی و تبلیغاتی و رفتن سراغ دانه درشت‌ها، مهم‌ترین محورهای سخنرانی روحانی درباره کیفیت مبارزه با فساد بود که در جمع مردم استان یزد مطرح شد. حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی صبح دیروز و در ادامه سفرهای استانی خود میهمان یزدی‌هایی شد که در میدان «امیر چخماق» این شهر به استقبال او آمده بودند. روحانی در این اجتماع پرشور از یزدی‌ها به بزرگی یاد کرد و گفت که بیش از هزار میلیارد تومان برای 37 پروژه این استان اختصاص یافته است. او خبر خوش کشف یک میدان جدید نفتی را نیز در این جمع اعلام کرد و با مرور برخی آمارهای اقتصادی خبر از آن داد که وضعیت کشور روبه بهبود است. اما مهم‌ترین فراز سخنان رئیس جمهوری، آنجا بود که از تخلفات و فسادهای میلیاردی سخن گفت. بر اساس گفته‌های رئیس جمهوری، 4 مورد از این نوع تخلفات یا فسادها یا اغماض از آنها منجر به از بین رفتن مبلغی حدود 72 هزار میلیارد تومان شده است. روحانی تأکید کرد که اگر درباره این موارد اطلاع‌رسانی و برخورد نشود، شهر به شهر درباره آنها اطلاع‌رسانی خواهد کرد.
 شفافیت، مهم‌ترین مسأله در مبارزه با فساد
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، روحانی  به 3 لایحه مهم دولت در مسیر مبارزه با فساد (لایحه شفافیت، مبارزه با فساد و تعارض منافع) اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین مسأله در مبارزه با فساد شفافیت است لذا همه مردم، مسئولین، شرکت‌های دولتی و دستگاه‌ها باید در نهایت شفافیت کاری را که انجام می‌دهند برای مردم تشریح کنند و بایستی درآمد و فعالیت شرکت‌ها و نهادها برای مردم روشن باشد که چه مقدار از بودجه و بیت‌المال استفاده می‌کنند و این مبلغ را در چه راهی و برای انجام چه کاری به کار می‌برند. او با تأکید بر اینکه همه باید با شفافیت و عزمی راسخ با فساد در جامعه مبارزه کنیم، اظهار داشت: دست هر کس که در این کشور به فساد آلوده باشد باید با او برخورد شود و مبارزه با فساد، جناح و حزب نمی‌شناسد و همه مردم و جناح‌ها خواستار مبارزه با فساد به صورت شفاف هستند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: از قوه قضائیه که با فسادهای میلیونی و میلیارد تومانی برخورد می‌کند می‌خواهم که مبارزه با فساد میلیارد دلاری را هم برای مردم توضیح دهد. روحانی گفت: اینکه هنوز بعد از گذشت چند سال برای ما روشن نیست آقایی که 2 میلیارد و 700 میلیون دلار  پول مردم را خورد و او را دستگیر کرده و حتی حکم اعدام هم برایش صادر شد و اکنون در زندان است الان، این پول کجاست و چه کسانی مسئول هستند و چرا آنهایی که در این زمینه نقش داشتند، برای مردم توضیح داده نمی‌شود؟ رئیس جمهوری تصریح کرد: از همه مسئولین می‌خواهم که جریان 2 میلیارد و 700 میلیون دلار را برای مردم شفاف کنند چرا که این پول، پول نفت، بیت‌المال و خزانه بوده است.


او ادامه داد: همچنین از همه مسئولین و ارگان‌ها می‌خواهم درباره 2 میلیارد دلار پولی که به حلقوم امریکا ریخته شد و دولت قبل 10 ماه فرصت داشت که آن پول را از حلقوم امریکا درآورد اما دست روی دست گذاشت به مردم توضیح دهند. چند سال پیش شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد که باید به سرعت به این پرونده رسیدگی شود اما تا امروز رسیدگی نشده است لذا می‌خواهم پرونده 2 میلیارد دلاری برای مردم روشن شود تا مردم خوشحال شوند و بدانند که عزمی که برای مبارزه با فساد وجود دارد، راسخ است.
یک نهاد 947 میلیون دلار را پس نداده و برخی نهادها 700 میلیون دلار بدهکارند
رئیس جمهور اضافه کرد: همچنین باید 947 میلیون دلار و آنهایی که در این زمینه مسئول بودند که یک نهادی است که آن را گرفته و پس نداده به مردم توضیح داده شود و بایستی حسابرسی شده و این مبلغ پس گرفته شود. روحانی گفت: می‌خواهم نهادهایی که بیش از 700 میلیون دلار بدهکارند، به مردم توضیح داده شود و در همه این زمینه‌ها از وزیر نفت می‌خواهم که این آمار و ارقام را برای مردم روشن کند همچنین رئیس بانک مرکزی را مسئول می‌کنم تا پرونده 2 میلیارد دلاری را به مردم گزارش کند و از دستگاه‌های نظارتی نیز می‌خواهم که سرنوشت 947 میلیون دلار را برای مردم روشن کنند. رئیس جمهور تصریح کرد: مبارزه با فساد دانه درشت‌ها کجاست و چرا به این فسادها و پول‌ها رسیدگی نمی‌شود؟ اینکه چند نفر را به دادگاه کشانده و تبلیغ مبارزه با فساد شود، بدانید که سرِ مردم کلاه نمی‌رود. مردم باید بدانند پولی که از بیت‌المال پرداخت شده، چگونه و کجا رفته و چه کسانی مسئول هستند و در این زمینه قضات و دادستان‌های شریف نباید از پیگیری این پرونده‌ها بترسند و سرنوشت این پول‌ها را برای مردم روشن کنند در غیر این صورت به مناسبت‌های مختلف و مورد به مورد این ارقام را به مردم توضیح خواهم داد.
خبر خوش کشف میدان نفتی جدید
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود از کشف یک میدان بزرگ نفتی به عنوان یک خبر خوش خبر داد و گفت: شرکت ملی نفت ایران و بخش اکتشاف شرکت نفت در ادامه تلاش‌های خود بویژه از سال 95 تا هفته گذشته توانستند یک میدان جدید نفتی بزرگ را کشف کنند و این یک هدیه کوچک از دولت و وزارت نفت به ملت ایران است. رئیس جمهوری افزود: ذخیره این میدان نفتی به اندازه 53 میلیارد بشکه نفت است و این میدان بزرگ نفتی از  بستان تا امیدیه به طول 2 هزار و 400 کیلومتر مربع وسعت و 80 متر عمق دارد. وی افزود: در این میدان بزرگ نفتی موضوع مهم ضریب بازیافت است اینکه از 53 میلیارد بشکه نفت چه مقدار می‌توان استحصال کرد و به فروش رساند و در این زمینه با استفاده از دانش و تکنولوژی روز، یک درصد بازیافت بیشتر به معنای 32 میلیارد دلار درآمد بیشتر برای کشور است. روحانی گفت: آنهایی که در دو سه سال اخیر مرتباً مطرح می‌کنند که شرکت‌ها و فناوری‌های خارجی نباید وارد کشور شود، باید نسبت به این موضوع پاسخگو باشند لذا لازم است از فناوری‌های پیشرفته جهانی در هر کجایی که باشد، استفاده کنیم. رئیس جمهوری افزود: اگر ضریب بازیافت از این میدان نفتی 10 درصد باشد، این به معنای 320 هزار میلیارد درآمد است و چنانچه ضریب بیشتر باشد، درآمد بیشتری نیز به دست می‌آوریم بنابراین بایستی با علم، دانش و تکنولوژی روز، رفاه و آسایش مردم را افزایش دهیم و با این روش راه و مسیر درست آینده را روشن سازیم.
شفاف‌سازی درباره 18 میلیارد دلار ادعایی
روحانی در ادامه سخنان خود گفت: یک عده از افرادی که کمی بداخلاق هستند، در طول ماه‌های گذشته در برخی از روزنامه‌ها چنین نوشته‌اند که این دولت در سال 97 و با ارز 4200 تومانی، 18 میلیارد دلار را به باد داده است در این راستا به رئیس بانک مرکزی دستور دادم تا تمام پول‌هایی که در سال گذشته در 6 ماه اول پرداخت کرده را فهرست و اعلام کند و در این زمینه اخیراً نامه آن را به من داده است و از ایشان خواستم که این نامه را منتشر کند. رئیس جمهوری گفت: بر اساس گزارش بانک مرکزی از این رقم، 7 میلیارد و 300 میلیون دلار کالاهای اساسی و درمانی و پزشکی وارد شده و تمام فهرست آن کاملاً مشخص است. 12 میلیارد دلار هم کالاهای دیگری وارد شده که لیست همه آنها مشخص است به جز یک میلیارد دلار که اختلاف حساب وجود دارد و در این زمینه به تعزیرات اعلام شده که بررسی‌های لازم را انجام دهد. رئیس جمهور تصریح کرد: مردم بدانند در این دولت یک ریال یا یک دلار گم نخواهد شد و آن در دوران دیگری بود که میلیاردها دلار گم می‌شد و هنوز هم پیدا نشده است. بنابراین راه را اشتباه نروید.
شرایط کشور رو به بهبودی است
روحانی با بیان اینکه ملت ایران در طول یک سال گذشته در برابر فشار بیگانگان ایستادگی کرده است، اظهار داشت: در طول سال 97، ملت ایران به واسطه فشار اقتصادی دشمنان روزهای سختی را از لحاظ اقتصادی داشتند اما در عین حال امروز با ایستادگی، وحدت و تلاش پیگیر مردم به جایی رسیده‌ایم که امریکا مأیوس شده و بخوبی می‌داند که ملت بزرگ ایران در برابر فشار دشمنان ایستادگی و مقاومت می‌کند. رئیس جمهوری آمار و ارقام اقتصادی از اردیبهشت ماه امسال را مورد اشاره قرار داد و گفت: از اردیبهشت ماه امسال، در هر ماه شرایط کشور بهتر شده است. روحانی اضافه کرد: علیرغم فشار دشمن، ملت ایران توانسته است فشار تورم را از اردیبهشت ماه تا مهرماه، هر ماه کنترل کند و بر اساس آمار بانک مرکزی، نرخ رشد تورم در خرداد 3/2 درصد، در تیرماه 2/2 درصد، در مرداد 8/0 درصد و در شهریور نیز 8/0 درصد بوده است و این بدان معناست که کارآفرینان،  کشاورزان، کارگران و مهندسین در سراسر کشور بر تلاش خود افزوده‌اند.
یادی از بزرگان یزد و سلام بر سید محمد خاتمی
وی در بخش دیگری از سخنان خود مردم استان یزد را مردمانی غیور، مؤمن و فداکار توصیف کرد و گفت: مردم یزد در تمام مراحل بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از دفاع مقدس تا سازندگی کشور در صف مقدم حضور داشتند. روحانی با بیان اینکه استان یزد از سرمایه‌های خدادادی فراوانی برخوردار است، گفت:‌ برای این استان 2 کار بزرگ باید انجام شود که من امروز اعلام می‌کنم. رئیس جمهوری مسأله آب استان را یکی از موضوعات مهم استان عنوان کرد و گفت: در شورای عالی آب تصویب کردیم آب آشامیدنی 30 سال آینده استان تأمین شود. روحانی راه‌آهن را مسأله دوم استان عنوان کرد و افزود: راه‌آهن یزد – اقلید جزو پروژه‌های مهم استان است که در این سفر پیش‌بینی‌های لازم برای تکمیل آن انجام خواهد شد و امیدواریم تا پایان سال آینده این پروژه تکمیل و موجب رونق بیشتر استان شود.
وی  ادامه داد: در سفر قبلی به استان یزد 46 طرح و پروژه به شما قول دادم با 970 میلیارد تومان اعتبار، تاکنون هزار و 91 میلیارد تومان برای پیشرفت و تکمیل این پروژه‌ها پرداخت کرده‌ایم، اما برخی از این طرح‌ها هنوز تکمیل نشده است. رئیس جمهور با بیان اینکه 22 طرح از مصوبات سفر قبلی تکمیل شده، 16 طرح بالای 70 درصد پیشرفت داشته و پیشرفت 8 طرح زیر 70 درصد بوده است، گفت: 37 میلیارد تومان برای تکمیل این طرح‌ها مورد نیاز است که آن را تأمین و پرداخت خواهیم کرد. در این سفر هم بیش از هزار میلیارد تومان برای 37 پروژه توسعه‌ای استان اختصاص خواهیم دادیم. رئیس جمهوری در پایان سخنان خود یاد بزرگان و عالمان یزدی همچون سیدکاظم یزدی، آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی مؤسس حوزه علمیه قم، آیت‌الله العظمی محقق داماد، شیخ مرتضی حائری یزدی از اساتید فقه و اصول، شهید بزرگوار آیت‌الله صدوقی و فرزند گرامی‌اش شیخ محمدعلی صدوقی و همچنین مرحوم آیت‌الله روح‌الله خاتمی را گرامی داشت و گفت:‌ در جمع مردم یزد به سیدمحمد خاتمی افتخار این دیار و ایران نیز سلام می‌کنم.

«ایران» بررسی کرد
رمزگشایی از اشارات روحانی به میلیاردها دلار برنگشته

گروه سیاسی/ رئیس جمهوری در جمع مردم استان یزد خواستار شفاف‌سازی درباره فسادهای میلیارد دلاری شد. او به پرونده بابک زنجانی با مبلغ 2.700 میلیارد دلار اشاره کرد و از ماجرای 2 میلیارد دلاری گفت که در دولت سابق به حلقوم امریکا رفت. روحانی همچنین گفت که نهادی 947 میلیون دلار پول گرفته و پس نداده است. به گفته رئیس جمهوری، برخی نهادهای دیگر هم بیش از 700 میلیون دلار بدهی دارند که هنوز آن را نداده‌اند. سرجمع رقم‌هایی که رئیس جمهوری اشاره کرد و خواستار شفاف‌سازی و رسیدگی به آنها شده، 6 میلیارد و 347 میلیون دلار و به قیمت دلار 11 هزار تومان مبلغی حدود 72 هزار میلیارد تومان می‌شود.  از آنجا که رقم یارانه نقدی سالانه  42 هزار میلیارد تومان است، پرونده های مورد اشاره روحانی مبلغی نزدیک به دو برابر یارانه سالانه و بیش از بودجه عمرانی امسال کشور است. بودجه عمرانی حدود 60 هزار میلیارد تومان است.
ماجرای 2 میلیارد و 700 میلیون دلار به پرونده بابک زنجانی برمی‌گردد که در دوره دولت احمدی‌نژاد به اسم دور زدن تحریم‌ها، پول بیت‌المال را به یغما برده و با وجود محکومیت به اعدام در دادگاه و گذشت چند سال از صدور این حکم، نه پول برگشته و نه حکمش اجرا شده است. اما ماجرای 2 میلیاردی که به گفته روحانی به حلقوم امریکا ریخته شده هم به سال 1386 برمی‌گردد.
به گزارش ایسنا، در این سال از محل فروش نفت ایران، دولت محمود احمدی‌نژاد مقادیری اوراق بهادار از طریق یک کارگزار لوکزامبورگی به نام «کلیر استریم» خریداری کرد؛ این کارگزار بخشی از این اوراق را در اروپا و بخش دیگری را به‌صورت فیزیکی در «سیتی بانک» نیویورک نگهداری می‌کرده است.
از آنجایی که بر اساس قوانین داخلی ایالات متحده امریکا هرگونه استفاده از دلار در نظام بانکی در هر کجای جهان نیازمند اخذ مجوز لازم از نظام بانکی امریکاست، در آن زمان بانک‌های ایران از طریق یک نوع همکاری با عنوان «U-Turn» با بانک‌های بین‌المللی غیر امریکایی، بدون داشتن ارتباط مستقیم با سیستم بانکی امریکا از خدمات دلاری بهره می‌بردند. پس از اعمال محدودیت‌های جدید از سوی دولت امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در آبان ماه ۱۳87 و بر اساس مصوبه وزارت خزانه‌داری امریکا، استفاده بانک‌های ایرانی از این خدمت ممنوع شد.
طبق گفته علی طیب‌نیا وزیر پیشین امور اقتصاد و دارایی، از اواخر پاییز سال ۱۳۸۶ کارگزار لوکزامبورگی به ایران اخطار و اعلام می‌کند که دیگر نمی‌توانم امنیت را برای منابع شما تأمین کنم و این منابع را بهتر است از مجموعه من منتقل کنید؛ در آن زمان حدود ۲۲۰ میلیون دلار از این اوراق قرضه به فروش می‌رسد و منابع آن به داخل کشور منتقل می‌شود. ایران حدود ۱۰ ماه بعد از اعلام کارگزار لوکزامبورگی فرصت داشته تا مابقی اوراق قرضه را پس از فروش به داخل کشور منتقل کند، اما بنا به دلایلی از جمله مناسب نبودن شرایط بازار، اقدامی برای به فروش رساندن مابقی این اوراق انجام نشد. با اجرای مصوبه وزارت خزانه‌داری امریکا در زمینه ممنوعیت مبادلات دلاری (U-Turn) با ایران پس از آبان ۸۷ بانک‌های امریکایی از نقل و انتقال وجوه دلاری و تبادلات دلاری با ایران منع شدند.
در سال ۱۳۹۱ نیز خزانه‌داری امریکا تمام دارایی‌های ایران را عمومی اعلام کرد و دستور اجرایی مبنی بر توقیف دارایی‌های ایران در امریکا با همکاری دولت و کنگره این کشور صادر شد.  دادگاه عالی امریکا نیز دی ماه ۱۳۹۴ با ادعای نقش داشتن جمهوری اسلامی ایران در حادثه بمبگذاری در مقر تفنگداران امریکایی در بیروت در سال ۱۹۸۳، به کنگره و دولت این کشور اجازه داد که به هزار و 300 امریکایی از محل دارایی‌های توقیف شده ایران در این کشور، مجموعاً مبلغ ۲ میلیارد دلار غرامت بپردازد.
این حکم در اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ توسط دیوان عالی امریکا تأیید شد؛ صدور و تأیید این حکم علیه ایران در شرایطی انجام شد که ایران بارها هرگونه ادعا درباره دخالت در انفجار سال ۱۹۸۳ در پایگاه نیروی دریایی امریکا در بیروت را رد کرده  بود.
در مورد اشاره رئیس جمهوری به نهادی که 947 میلیون دلار گرفته و پس نداده هم  سایت «روزاروز» نوشته است که آشناترین و نزدیک‌ترین جا و زمانی‌که از رقم ۹۴۷ میلیون ‌دلار یاد شده، خاطرات محمد سرافراز، رئیس سابق صدا و سیما است که دوماه پیش به‌ شیوه اینترنتی منتشر شد. سرافراز در خاطراتش، با نام «روایت یک استعفا»، نوشته: «کمک فوق‌العاده در زمان دولت احمدی‌نژاد نزدیک به یک میلیارد دلار (۹۴۷ میلیون دلار) از صندوق ذخیره ارزی به سازمان [صدا و سیما] صورت گرفت.» به نوشته سرافراز، «کمک ارزی ۹۴۷ میلیون‌دلاری به سازمان در سال ۱۳۹۳ به‌پایان رسید.»
مثلاً همین امسال، ۱۵۰ میلیون‌ یورو از این صندوق به صدا و سیما داده ‌شد. در بودجه پارسال نیز از همین صندوق، ۱۰۰ میلیون‌دلار به صدا و سیما داده شده. البته روحانی تاکنون علیه این دو کمک ۱۵۰میلیون‌ یورویی و ۱۰۰ میلیون ‌دلاری به صدا و سیما از محل صندوق توسعه ‌ملی اعتراضی نکرده و روشن نکرده که آیا این سازمان درباره این کمک‌های سال‌های ۱۳۹۷ و ۹۸ حسابی پس‌ داده یا نه.

حاشیه
در حاشیه سخنرانی روحانی چه گذشت

در حاشیه سخنرانی رئیس‌جمهور، عده‌ معدودی از شرکت‌کنندگان با سر دادن شعارهایی یا بلند کردن پلاکاردهایی سعی در ایجاد اخلال در مراسم داشتند.به گزارش ایسنا، مضمون پلاکاردها بیشتر مربوط به وضعیت نیروهای شرکتی، وضعیت آب برای کشت زمینهای کشاورزی و وضعیت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی و گلایه‌مندی از دولت برای گرانی بود.این عده در بخشی از شعارهای خود حل معضلات اقتصادی نظیر گرانی را از دیگر مطالبات خود از رئیس جمهوری عنوان کردند.این افراد که صدای شعارهایشان در جمعیت حاضر گم شده بود، تأکید داشتند که مشکلات موجود با سخنرانی قابل حل شدن نیست.
رئیس جمهوری  در واکنش به این عده گفت: بی‌تردید صدای شما مردم، صدای این چند نفر جوان نیست شما مردمانی بزرگ، مهربان و در خط انقلاب هستید و همه باید آگاه باشیم که اختلاف و فاصله خواست امریکا است لذا نگذاریم خواست امریکا از حنجره عده معدودی بلند شود گرچه آن عده بسیار کم و معدود هستند اما در عین حال آن گروه اندک و کوچک را هم به اسلام و وحدت و پیامبر رحمت دعوت می‌کنیم. ایرنا هم به نقل از یک شاهد عینی در مراسم سخنرانی رئیس‌جمهوری درباره هویت معترضان نوشته است: آنها احتمالاً گروهی دانش‌آموز دبیرستانی یا از اعضای یک تشکل دانشجویی بودند که در جلسه شنبه شب با رئیس دفتر رئیس‌جمهوری هم تحرکاتی داشتند و مقابل استانداری تجمع کردند.علی‌اکبر حدادی، گفته است: تاکنون هویت این افراد مشخص نشده است، اما از گروه سنی بسیار پایینی بودند. به نظر می‌رسید حتی دانشجو هم نبودند و محصل دبیرستان بودند.وی گفته است: شعار مشخصی نداشتند، بیشتر بنای برهم زدن سخنرانی از طریق ایجاد سروصدا و هو کردن داشتند. تعدادشان به ۳۰ تا ۳۵ نفر نمی‌رسید، جمعیت هم با آنها همراهی نکردند. حتی در پایان که آقای روحانی از آقای خاتمی یاد کردند، جمعیت استقبال و شادی کردند. اینها شب گذشته نیز با پلاکاردهایی با محور بیکاری و مشکلات مربوط به اشتغال مقابل استانداری تجمع کرده بودند.یک شاهد عینی دیگر از یزد در گفت‌وگو با ایرنا پلاس گفته است: شنبه شب جلسه فعالان سیاسی و اجتماعی با آقای واعظی بود که نمایندگان برخی تشکل‌های دانشگاه یزد با سبد گلابی پوسیده در جلسه حاضر شدند. آنها در حین مراسم با اعتراض جلسه را ترک و بعد از آن نیز مقابل استانداری تجمع اعتراضی کردند.  
استانداری یزد:‌ سازماندهی شده بودند
یک منبع آگاه در استانداری یزد با اشاره به تلاش عده‌ای معدود اما سازمان یافته که قصد ایجاد اخلال در سخنرانی رئیس جمهوری داشتند، گفت: این عده معدود همان زمان با پاسخ قاطع و حداکثری مردم شریف یزد حاضر در محل مواجه شدند که صدای وحدت را سر می‌دادند. وی افزود: از آنجا که این اقدام توسط عده‌ای معدود انجام شد و در خیل عظیم جمعیت حاضر در محل سخنرانی رئیس جمهوری گم شده بود، ‌اقدام برخی خبرگزاری‌ها در وزن دادن به این موضوع و  پوشش رسانه‌ای هدفمند آن عملی نامناسب و دور از شأن رسالت خبرنگاری بود، چرا که رسانه‌ها نیز بالطبع نباید حنجره دشمن و بازتاب دهنده اقدام خطای همان عده معدود باشند. وی ادامه داد: استانداری یزد بخوبی مطلع است که این عده اندک از کجا سازماندهی شده‌اند و در صورت لزوم در این باره این جریان و افراد سازمان دهنده شفاف سازی خواهد کرد.