تعداد قربانیان ویروس کرونا از بیماری سارس بیشتر شد

آفتاب یزد- گروه اجتماعی: هر روز بر شمار قربانیان ناشی از بیماری تنفسی کرونا افزوده می‌شود. خبرگزاری‌های بین‌المللی به نقل از منابع رسمی چین اعلام کرده‌اند که شمار قربانیان این بیماری در روز شنبه ۱۹ بهمن (هشتم فوریه) به ۸۹ نفر افزایش یافته است. به این ترتیب، تعداد کسانی که در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست‌ داده‌اند از شمار تلفات بیماری سارس در سال ۲۰۰۲ بیشتر شده است. در مجموع بر اساس آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی منابع رسمی چین، تاکنون ۸۱۱ نفر در این کشور در اثر بیماری کرونا جان خود را از دست‌داده‌اند. این در حالی است که شمار قربانیان سارس ظرف شش ماه از شیوع آن ۷۷۴ نفر بوده است. همچنین گزارش‌های منتشر شده از سوی خبرگزاری‌ها حکایت از آن دارد که تعداد مبتلایان به بیماری کرونا در چین به ۳۷ هزار و ۲۰۰ نفر رسیده است. رقمی که هر روز چند هزار نفر نسبت به روز پیش افزایش می‌یابد.
> یک خبر امیدوار کننده
از شتاب ابتلا به ویروس کرونا بر اساس مقایسه موارد ثبت شده ابتلا به این بیماری کاسته شده است. گرچه شمار قربانیان بیماری کرونا از شمار تلفات بر جای مانده از بیماری تنفسی سارس در سال‌های ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ بیشتر است، اما تناسب موارد ابتلا و شمار قربانیان این دو بیماری تفاوت می‌کند. بیماری سارس منجر به ابتلای ۸۰۹۶ نفر شده بود که از آن بین ۷۷۴ نفر جان خود را از دست دادند. این در حالی است که رقم مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا نسبت به شمار موارد ابتلا به این بیماری بسیار کمتر است. گفته می‌شود تلاش و همیاری بین‌المللی در مورد بیماری کرونا مانع از افزایش بیشتر شمار قربانیان این بیماری شده است. بسیاری از کشورهای جهان اقدام به خارج کردن شهروندان خود از ووهان و چین نموده‌اند. شهروندان خارجی پس از ترک خاک چین تحت مراقبت‌های پزشکی قرار می‌گیرند.
> «مورچه‌خوار پولکدار»؛


ناقل احتمالی ویروس کرونا به انسان
پیش از این موارد مختلفی به عنوان ناققل احتمالی کرونا به انسان مطرح شده بود که از جمله آن ها می توان به مار و خفاش اشاره کرد اما تا کنون عامل انتقال ویروس جدید کرونا که از حدود یک ماه پیش تا کنون به مرگ بیش از 811 نفر در چین منجر شده به طور قطعی شناسایی نشده است.
حالا پژوهشگران چینی احتمال می‌دهند که ویروس جدید کرونا از طریق گونه‌ای مورچه‌خوار به انسان منتقل شده باشد. این حیوان در چین مصرف خوراکی و دارویی دارد و در بازار غیرقانونی حیوانات وحشی شهر ووهان عرضه می‌شده است. بر پایه تازه‌ترین یافته‌ها احتمال می‌رود نخستین موارد سرایت ویروس کرونا به انسان از طریق جانوری به نام پانگولین (مورچه‌خوار پولکدار) رخ داده باشد. این گونه جانوری در سرتاسر جهان جزو حیوانات در حال انقراض و به شدت محافظت شده محسوب می‌شود، با این همه به خاطر گوشت و پولک‌هایش در چین طرفداران زیادی دارد و به طور غیرقانونی خرید و فروش می‌شود. احتمال انتقال ویروس کرونا از طریق حیوانات وحشی از نخستین روزهای شیوع این اپیدمی مطرح شده بود. بر همین اساس نیروهای امنیتی چین در روزهای ابتدایی ژانویه بازار غیر قانونی عرضه این گونه حیوانات در شهر ووهان، مرکز استان هونئی به عنوان کانون شیوع کرونا را بر چیدند. دانشگاه کشاورزی جنوب چین که سرپرستی پژوهش درباره شیوع کرونا را بر عهده دارد روز جمعه اعلام کرد است:« یافته‌های جدید برای شناسایی سرمنشاء انتقال این ویروس و جلوگیری از موارد ابتلای جدید از اهمیت زیادی برخوردارند.»
> مشابهت ۹۹ درصدی
دانشمندان چینی می‌گویند مشخصات ژنیتکی ویروس جدید کرونا موسوم به 2019 - nCoV با ویروس‌هایی که در بدن پانگولین‌ها یافت شده
۹۹ درصد هم‌پوشانی دارد. شینهوا، خبرگزاری رسمی چین به نقل از پژوهشگران چینی می‌گوید:
« با توجه به تازه‌ترین یافته‌ها مورچه‌خوار پولکدار محتمل‌ترین میزبان ویروس جدید کرونا در مسیر انتقال آن به انسان است.» با این همه دیرک فایفر، استاد جانورشناسی دانشگاه هنگ‌کنگ نسبت به هرگونه قضاوت شتابزده در مورد شناسایی منشاء انتقال کرونا هشدار داده و تاکید می‌کند:« یافته‌های پژوهشگران چینی تنها یک احتمال است و تا اثبات قطعی سرایت ویروس کرونا از طریق مورچه‌خوار به انسان راه درازی در پیش است.» در روزهای آغاز شیوع ویروس کرونا شماری از دانشمندان چینی مار را به عنوان ناقل احتمالی این بیماری کشنده معرفی کردند. این گمانه‌زنی همان زمان با تردید جدی بسیاری از کارشناسان روبرو شد که احتمال جهش ویروس کرونا و سرایت آن از طریق خزندگان به انسان را بسیار نامحتمل ارزیابی می‌کردند. این تردید شامل پانگولین، به عنوان یک جانور پستاندار نمی‌شود. پانگولین تنها پستاندار شناخته شده جهان با پوششی از فلس‌هایی از جنس شاخ است. مورچه‌خوار پولکدار در جنگل‌های آسیا و آفریقا شکار می‌شود و به طور عمده در بازارهای چین و ویتنام به شکل غیرقانونی به فروش می‌رسد. فلس‌های این جانور که جنسی شبیه به ناخن انسان دارند در طب سنتی این کشورها دارای خاصیت دارویی محسوب می‌شوند. گوشت مورچه‌خوار نیز در چین غذایی لذیذ به شمار می‌رود.
انتقال ویروس از خفاش یا از طریق جانور واسطه؟
پژوهش‌های انجام شده بر ویروس جدید کرونا از وجود ویروس مشابهی در بدن خفاش‌ها حکایت دارد و این احتمال نیز مطرح است که انتقال آن به انسان از طریق یک گونه جانوری دیگر به عنوان میزبان یا واسطه صورت گیرد. در مورد ویروس سارس واسطه و عامل انتقال بیماری به انسان، جانوری از خانواده گربه‌سانان شناسایی شده است. روند شیوع ویروس کرونا و شمار قربانیان آن در چین طی دو روز منتهی به جمعه ۱۸ بهمن به نسبت روزهای قبل اندکی کندتر شده بود، اما این وضعیت روز جمعه دوباره تغییر کرد به طوریکه در یک روز تعداد تلفات ناشی از ابتلا به بیماری
کرونا در خاک چین ۸۹ نفر افزایش یافت و به 811 نفر
رسید. از طرف دیگر بریتانیا با یک هواپیمای مسافربری اقدام به انتقال شمار دیگری از شهروندان خارجی و از جمله ۲۰ آلمانی از ووهان نموده است.
> کروناویروسِ جدید،
۹ روز روی سطوح آلوده باقی می‌ماند
مطالعات جدید آزمایشگاهی نشان می‌دهد که امکان انتقال کروناویروس جدید از سطح آلوده تا مدت ۹ روز وجود دارد. متخصصان هشدار دادند که کروناویروس جدید می‌تواند تا مدت ۹ روز روی سطوح باقی مانده و فرد را در معرض آلودگی قرار دهد. به طور متوسط این کروناویروس بین چهار تا پنج روز روی سطوح زنده می‌ماند. متخصصان آلمانی بر اساس مطالعات آزمایشگاهی خود اظهار داشتند: «دمای پایین و میزان رطوبت بالا می‌تواند طول دوره حیات کروناویروس را طولانی‌تر سازد.»
آنان در آزمایشات خود به ارزیابی نتایج مطالعاتی پرداختند که بر پاتوژن‌های سارس و سندرم تنفسی خاورمیانه تمرکز داشته‌اند هرچند تاکید دارند که نتایج بدست آمده می‌تواند در مورد کروناویروس جدید نیز صحت داشته باشد. متخصصان با تاکید بر اینکه کروناویروس‌های متفاوتی مورد بررسی قرار گرفته‌اند و نتایج آن‌ها مشابه بوده است، اظهار داشتند: «از آنجاییکه روش درمانیِ خاصی برای کروناویروس وجود ندارد، «پیشگیری» برای ریشه‌کن کردن و مهارِ کروناویروس جدید حائز اهمیت است.» این ویروس می‌تواند از طریق دست‌ها و سطوحی که مکررا در تماس با دست هستند، منتقل شود. همچنین بررسی‌هایی که روی محلول‌های ضدعفونی کننده مختلف انجام گرفته نشان می‌دهد موادی که دارای ترکیب‌های اتانول و هیدروژن پراکسید هستند در برابر کروناویروس‌ها موثرند.