ایران در لیست سیاه FATF

کارگروه ویژه اقدام مالی(FATF ) از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه خبر داد. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، دیده‌بان کارگروه ویژه اقدام مالی روز جمعه از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه این گروه در پی عدم تصویب «تامین مالی تروریسم» در این کشور خبر داد.
به  نوشته وال استریت ژورنال، قرار گرفتن ایران در لیست سیاه این کارگروه باعث می‌شود که تراکنش‌های مالی با ایران زیر ذره بین بیشتری قرار بگیرند و به شرکت‌ها و بانک‌هایی که همچنان به دادوستد با ایران مشغول هستند، فشار بیشتری وارد شود.
به گفته منابع آمریکایی، مقامات اروپایی به اطلاع وزارت خارجه آمریکا رسانده‌اند که کشورشان از اقدام کارگروه ویژه اقدام مالی مبنی بر اتخاذ اقدامات جدید علیه سیستم مالی ایران حمایت خواهد کرد.
ایران در کنار کره شمالی تنها کشورهایی‌ خواهند بود که در لیست «فراخوان برای اقدام» (Call for Action) قرار خواهند گرفت. دوازده کشور دیگر نیز در خطر ورود به این لیست قرار دارند. تحریم‌های این کارگروه علیه ایران شامل محدودیت در روابط مالی با شرکت‌های ایرانی، بررسی بیشتر تراکشنات مالی مرتبط با ایران، ارسال گزارش در خصوص انجام هرگونه مبادله مالی با ایران به این کارگروه و ممانعت از احداث شبعه جدید بانک‌های ایران در خارج و بالعکس خواهد شد.


این تصمیم پس از سه سال هشدارهای پیاپی کارگروه ویژه اقدام مالی مبنی تصویب لایحه تامین مالی تروریسم در ایران اتخاذ شده است. به گزارش ایسنا، گروه اقدام مالی پیش از این در جلسه مهر ماه خود که در پاریس برگزار شد، ضمن بررسی آخرین وضعیت کشورمان، با توجه به عدم تصویب نهایی دو کنوانسیون پالرمو و تامین مالی تروریسم، دو دسته اقدام جدید مقابله‌ای علیه ایران وضع نمود که با توجه به تصویب یک اقدام مقابله‌ای دیگر در خرداد ماه گذشته، مجموعا سه اقدام علیه کشورمان وضع شد.
این نهاد بین‌المللی در یک بند جداگانه هشدار داده بود که اگر تا قبل از بهمن ماه این دو کنوانسیون نهایی نشوند، کلیه اقدامات مقابله‌ای علیه ایران وضع خواهند شد و عملا وضعیت کشورمان به پیش از خرداد سال ۱۳۹۵ باز خواهد گشت. گروه ویژه اقدام مالی همچنین تایید کرد که در مردادماه و دی ماه سال گذشته دو اصلاحیه قانونی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم به تصویب نهایی رسیدند و دو لایحه کنوانسیون‌های پالرمو و تامین مالی تروریسم (CFT) در مجلس ایران به تصویب رسیده، اما مراحل لازم الاجرا شدن نهایی را طی نکرده‌اند. مسیر تصویب لوایح FATF  و CFT به دلیل قبول مرجعیت کمیسیون نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام برای شورای نگهبان به منظور نظارت بر حسن اجرای قانون اساسی و نامه این کمیسیون قبل از تصویب این لوایح در مجلس و ارسال آن به شورای نگهبان و استناد این شورا به نامه فوق برای عدم قبول لوایح، موجب پدید آمدن دور انسداد در پذیرش لوایح شد.
با وجود نمایان بودن نقش تمامی استدلال‌های مطرح شده پیرامون مخالفت با FATF اکنون باید توجه داشت که قرار گرفتن در لیست سیاه کارگروه اقدام مالی، برای ایران به معنای پایان دنیا نیست اما  منطق عقلانی حکم می‌کند در شرایطی که می‌توان از وارد شدن ضربه به پیکره خود ممانعت و پیشگیری کرد، نباید در منکوب کردن خود پیش‌قدم شد. واقعیت امر این است که ایران در سال در سال ۲۰۰۹، لیست سیاه FATF قرار گرفت و این در سال ۲۰۱۵ پس از امضای توافق هسته‌ی موسوم به برجام بود که وضعیت به  حالت تعلیق در آمد. اکنون نیز همه‌گان می‌دانند که حیات سیاسی با قرار گرفتن در لیست سیاه کارگروه اقدام مالی نیز ادامه خواهد یافت اما مساله این است که منافع ملی حکم می‌کند به سوی تحریم فزآینده خود و قطع مناسبات مالی با همه جامعه جهانی حتی دوستان و نزدیکان نباید حرکت کرد. همه می‌دانند در چند سال گذشته روسیه و چین با هر آن‌چه آمریکا در سطح جهانی علیه ایران انجام داده مخالف بوده ولی باید این واقعیت را پذیرفت قرار گرفتن در لیست کشورهای پرخطر کارگروه اقدام مالی به معنای پایان تبادلات پکن و مسکو نیز با تهران خواهد بود. قبل از آن‌که روزی فرا برسد که دیگر کشور عراق نیز از از مناسبات مالی با کشورمان اعلام معذوریت کند، درها را بر روی واقعیات بگشاییم.