۱۱۶ شهرستان در وضعیت سفید کرونا

معاون بهداشت وزارت بهداشت با ابراز نگرانی از عادی شدن کرونا برای مردم، در عین حال به تعریف وضعیت سفید، قرمز و زرد کرونا در استان‌ها پرداخت و گفت: طی دو هفته گذشته ۱۱۶ شهرستان بودند که کمتر از یک بیمار در روز داشتند، برخی مناطق هم میزان بیمارشان صفر بوده، برخی مناطق هم دو دهم یا سه دهم بیمار در روز داشته‌اند؛ البته باید توجه کرد که این شهرستان‌ها ممکن است وضعیت‌شان تغییر کند.به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا رئیسی در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، درباره وضعیت بیماری کرونا در کشور، گفت: دغدغه من خیلی درباره بیماری و عوارض آن نیست، بلکه بزرگترین نگرانی و دغدغه من عادی شدن این بیماری است. اگر مردم به سمت عادی‌سازی روند و فکر کنند که ویروس ضعیف شده و فعالیتش تمام شده و می‌توانیم دیگر مسائل بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت نکنیم، بزرگترین معضل را برای کنترل و مدیریت بیماری ایجاد می‌کند.
وی افزود: ضمن تشکر از مردم، خواهش می‌کنم که اگر احساس می‌کنند که ما داریم بر بیماری غلبه می‌کنیم و یا خودمان را با سایر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی که میزان مرگ و میرشان بالاست، مقایسه می‌کنیم، نباید فراموش کنیم که خطر بیماری کووید-۱۹ هنوز وجود دارد. فراموش کردن بیماری خطرناک‌ترین اتفاقی است که می‌تواند رخ دهد. همچنان فاصله‌گذاری اجتماعی را جدی گرفته و پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنیم. در عین حال مردم می‌توانند به عنوان ناظر عمل کنند و اگر شاهد بودند که  در جایی پروتکلی رعایت نمی‌شود، تذکر دهند که با توجه به اینکه در ماه رمضان هم هستیم، مصداق امر به معروف و نهی از منکر است. زیرا آنچه با سلامت و جان بیماران در ارتباط است را باید جدی بگیریم.وی اظهار کرد: استراتژی اصلی الگوی کشوری در مقابله با این بیماری که در نوع خودش از مترقی‌ترین راه‌هاست، بحث فعال‌سازی آزمایشگاه‌های سرپایی ما در مراکز بهداشت و درمان است. به طوری که افرادی که نیاز داشته باشند، آزمایش برایشان انجام می‌شود. افرادی که تست‌شان مثبت شود، مورد مراقبت قرار گرفته و خانواده‌شان هم مورد مراقبت قرار می‌گیرند و در صورت نیاز از آنها تست گرفته می‌شود و افراد باید ایزوله باشند تا بتوانیم زنجیره انتقال بیماری را قطع کنیم.
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره تعداد مناطق سفید کرونا در کشور، گفت: برای تصمیم‌گیری در حوزه این بیماری نمی‌توانیم برای همه استان‌ها و کل کشور یک نسخه واحد بپیچیم. زیرا وقتی روند بیماری و آمار تجمیعی بیماری را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم که در دو استان یا شهری که از نظر جمعیتی یکسان هستند، آمار بالا یا پایین است. به عنوان مثال ممکن است یک استان ۳۰۰ بیمار داشته باشد، اما استان  دیگری ۵۰۰ بیمار داشته باشد. این موضوع به آن معنی نیست که استانی که ۳۰۰ بیمار دارد، وضعیتش بهتر است. بلکه ممکن است استانی که ۵۰۰ بیمار دارد، برخی از شهرستان‌هایش هیچ بیماری نداشته باشند. از طرفی ممکن است استانی که ۳۰۰ بیمار داشته، هر یک از شهرستان‌هایش ۵۰ بیمار داشته باشند. بنابراین شهرستان به شهرستان وضعیت متفاوت است.
وی افزود: اگر شهرستانی باشد که طی دو هفته گذشته، کمتر از یک بیمار بستری در روز داشته است و این یکی از شهرستان‌هایی است که آلودگی زیادی ندارد، این‌ها به معنی این نیست که تضمینی وجود دارد که بیماری در آن شهرستان نیست و برای همیشه سفید باقی می‌ماند. در عین حال باید توجه کرد که هر شهرستان ممکن است با گذشت زمان شرایطش تغییر کند. شهرستانی که در دوهفته گذشته دو یا سه بیمار داشته، ممکن است در هفته بعد ۱۰ بیمار داشته باشد.رئیسی ادامه داد: نکته دیگر این است که خیلی بر روی رنگ سفید و قرمز تاکید نکنید. زیرا برخی می‌گویند تعریف وضعیت سفید یا قرمز یا زرد چگونه است. این‌ها یک سطح است. سطح پایین، متوسط و بالا. بر اساس آخرین آمار طی دو هفته گذشته ۱۱۶ شهرستان بودند که این شرایط را داشتند و کمتر از یک بیمار در روز داشتند. بر این اساس برخی مناطق میزان بیمارشان صفر بوده، برخی مناطق هم دو دهم یا سه دهم بیمار در روز داشته‌اند. باید توجه کرد که این شهرستان‌ها ممکن است وضعیتشان تغییر کند.


وی درباره وضعیت بازگشایی‌ها نیز گفت: در حال حاضر برای بازگشایی اماکن و واحدهای صنفی، مشاغلی که ریسک پایین داشتند باز شده‌اند؛ البته با رعایت پروتکل‌ها که باید فاصله‌گذاری باشد و پروتکل‌ها رعایت شود. تنها مورد در ماه رمضان این است که به عنوان مثال ممکن است در یک شهر تعدادی بخواهند برای نماز خواندن مراجعه کنند. ما اعلام کردیم که با پروتکل‌هایی که اعلام کردیم و با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی بروند و ترجیحا در خانه وضو بگیرند، از ماسک استفاده کرده و با خودشان مهر، جانماز و... ببرند و در آن مساجد هم فعلا بحث سخنرانی و محافل قرآن خوانی و دعاخوانی نباید انجام دهند. این تصمیم‌گیری فعلا فقط در حوزه مساجد انجام شده است. این رنگ سفید،   زرد و قرمز نوعی تقسیم‌بندی میزان بروز و شیوع بیماری در سطح شهرستان‌ها و استان‌هاست تا بتوانیم به صورت محلی و استانی و شهرستانی تصمیم‌ بگیریم.
رئیسی تاکید کرد: آرزوی همه ماست که اماکن مذهبی بازگشایی شوند و زیارت کنیم، اما فعلا  شرایط برای این اماکن اصلا وجود ندارد و تا پایان ماه مبارک رمضان این شرایط وجود ندارد. اگر زمانی وضعیت‌مان به مرحله ای رسیدیم که این اماکن در مناطق سفید باشند، تصمیم‌گیری می‌کنیم. البته با روند فعلی بعید می‌دانم که به زودی این اتفاق بیفتد، اما امیدوارم همه ما به این آرزویمان برسیم.وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره برخی اظهارات مبنی بر وجود بیشترین مناطق سفید در مناطق جنوبی و گرمسیر کشور، گفت: با توجه به شناختی که از اجداد این ویروس یعنی کروناویروس‌ها دیگری مانند سارس و مرس و... داریم، این تصور وجود داشت که این ویروس هم به گرما حساس است، اما  متاسفانه این ویروس خیلی شواهدی مبنی بر اینکه با هوای گرم از بین برود، هنوز وجود ندارد. شاهدش هم این است که در حال حاضر قسمت‌هایی از شهرهای خوزستان، بوشهر و هرمزگان افزایش بیماری می‌بینیم. در عین حال ۱۱۶ شهرستانی هم که اعلام شده فقط مربوط به مناطق جنوب نیست، بلکه مربوط به ۲۴ استان است و در ۲۴ استان کشور مناطق سفید یا کمتر آلوده وجود دارد.وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره اجباری شدن استفاده از ماسک و دستکش در حمل ونقل عمومی، گفت: اگر توانایی اجرای پروتکلی که وزارت بهداشت در ارتباط با فاصله‌گذاری اجتماعی ارائه داد، وجود داشت، خیالمان راحت بود، اما الان می‌بینم که این پروتکل‌ها رعایت نمی‌شود و مترو و اتوبوس‌ها شلوغ هستند. بنابراین استفاده از ماسک و حتی دستکش به شدت توصیه می‌شود. برنامه هم این شد که خود شهرداری با وزارت صمت و وزارت بهداشت در صورت امکان بتوانند در محل سوار شدن اتوبوس و مترو ماسک در اختیار مردم قرار دهند. البته این‌ها رایگان نخواهد بود و مبلغی می‌گیرند. اما قرار شد ماسک‌های ارزان‌ قیمت در اختیار قرار دهند. در عین حال در خانه هم می‌توان ماسک درست کرد و نیاز نیست که حتما ماسک سه لایه یا N۹۵ استفاده کنند.
وی در پاسخ به سوالی درباره مناطق قرمز کرونا، گفت: حدود ۶۰ شهرستان در وضعیت قرمز هستند که در خود این شهرستان‌ها هم شرایط یکسان نیست و طیف بسیار وسیعی وجود دارد. به عنوان مثال شاخص‌ها در این استان‌ها از  ۵ بیمار به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است تا ۳۵ بیمار به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر. از آنجایی که این شهرستان‌ها جزو مراکز استان‌ها بوده و از شهرهای بزرگ محسوب می‌شوند، جمعیت زیادی را به خودشان اختصاص می‌دهند. در عین حال ۱۱۶ شهرستانی که جزو مناطق سفید هستند، جمعیتی حدود ۱۴ تا ۱۵ میلیون را شامل می‌شوند. بر همین اساس در اکثر مناطق کشور همچنان درگیر ویروس هستیم و باید همچنان به صورت جدی مبارزه کنیم و اصلا وضعیت عادی و خوب نیست. ما بر اساس رصد روزانه تصمیم‌گیری می‌کنیم. در عین حال هر سه روز یکبار جدول مناطق سفید را به روز می‌کنیم. اگر مناطق سفید را کنار بگذاریم، بقیه مناطق قرمز و زرد محسوب می‌شوند.معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: مناطق قرمز در جاهای مختلف است، اما نزدیک به ۶۰ شهرستان ما جزء‌ مناطقی هستند که بیشترین میزان بروز بیماری را دارند. این مناطق عمدتا شامل مراکز استان‌ها هستند. مناطقی در لرستان، خوزستان، تهران، اصفهان و شیراز چند شهرستان وجود دارد که وضعیت قرمز دارند. در اکثر استان‌های ما حداقل یک شهرستان علاوه بر مرکز استان به عنوان منطقه قرمز وجود دارد.
معاون بهداشت وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره استفاده از ماسک در مترو و اتوبوس و رایگان کردن این ماسک‌ها، گفت: در بسیاری از موارد نیازی به خرید ماسک نیست و در خانه هم قابل تهیه است. طی چند روز آینده هم درباره عرضه ماسک در ورودی وسایل حمل و نقل عمومی به مردم تصمیم‌گیری می‌شود. قرار شد به این ماسک‌ها سوبسید دهند و به صورت ارزان حتی ارزان‌تر از قیمت واقعی ماسک در اختیار افراد قرار دهند. توصیه می‌کنم کسانی که برنامه مشخصی در استفاده از حمل و نقل عمومی دارند، در خانه ماسک تهیه کنند.
شناسایی ۹۹۱ بیمار جدید کووید-۱۹ 
در کشور
سخنگوی وزارت بهداشت از شناسایی ۹۹۱ بیمار جدید کووید۱۹ در کشور خبر داد و گفت: امروز هشتم اردیبهشت پس از ۳۶ روز، تعداد موارد جدید یا ابتلای روزانه به کووید۱۹ در کشور، به کمتر از ۱۰۰۰ مورد رسید. به گزارش ایسنا، دکتر جهانپور گفت: از روز هفتم اردیبهشت  تا روز هشتم اردیبهشت ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۹۹۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد.وی افزود: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۹۱۴۷۲ نفر رسید.وی گفت: متاسفانه در طول این ۲۴ ساعت، ۹۶ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند. به این ترتیب مجموع جان باختگان این بیماری به ۵۸۰۶ نفر رسید.به گفته جهانپور، خوشبختانه تا روز هشتم اردیبهشت ۷۰۹۳۳ نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شده اند. ۳۰۱۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.وی گفت: تا روز هشتم اردیبهشت ۴۳۲ هزار و ۳۲۹ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.جهانپور گفت: متاسفانه از اول اسفند تا صبح روز هشتم اردیبهشت، ۵۰۱۱ نفر در کشور به دلیل مصرف الکل تقلبی دچار مسمومیت شدند و ۵۲۵ نفر از این مسمومین که به مراکز درمانی مراجعه کرده اند، جان خود را از دست داده اند.وی افزود: ۲۲۹ نفر از این مسمومیت در بخش‌های عادی و ۴۷ نفر در بخش مراقبت‌های ویژه ICU بستری هستند اما ۳ هزار و ۴۵۱ نفر ترخیص شده‌اند.سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد: ۹۵ نفر از مسمومین، نابینا و کم بینا شده و ۴۰۵ نفر نیز نیازمند خدمات دیالیز شده اند.