وزیر بهداشت : غفلت کنیم دقیقه 90 از کرونا گل می‌خوریم



فریبا خان احمدی / اجرای کشوری برنامه «هر خانه یک پایگاه سلامت» با دستور وزیر بهداشت از طریق ویدئوکنفرانس در سمنان از روز گذشته، رسماً آغاز شد. با آموزش 20 میلیون سفیر سلامت و بردن مبانی سلامت و اصول بهداشت به درون خانواده‌ها زین پس منازل مردم در سطح «پایه» خدمات سلامت تعریف می‌شود تا با خودمراقبتی و مردم محور ساختن مباحث پیشگیری، از بار بیماری‌ها کاسته شود. وزیر بهداشت اجرای سراسری و ملی شدن این طرح را فرصت مناسبی برای مقابله با کرونا در خانواده‌ها می‌داند و معاون بهداشت او نیز تأکید دارد؛ مقابله با کرونا نشان داد تا چه میزان «طرح هر خانه یک پایگاه سلامت» برای پیشبرد اهداف سلامت ضرورت و تأثیر دارد. به‌‌گزارش «ایران» اگرچه پیش از این طرح «هر خانه یک پایگاه سلامت» به‌صورت آزمایشی در دانشگاه‌های علوم پزشکی قزوین، سمنان، کاشان و همدان اجرا شده بود اما از روز گذشته اجرای سراسری و ملی آن در سراسر کشور کلید خورد تا به گفته دکتر سعید نمکی سفیران سلامت مسئولیت آموزش اقدامات پیشگیرانه و مقابله با ویروس کرونا را در خانواده‌ها به عهده بگیرند. هدف اصلی از اجرای این برنامه، جامعه محور کردن نظام سلامت است و محتواهای آموزشی در حوزه بهداشت و پیشگیری از بیماری‌ها بویژه بیماری‌های غیرواگیر، کنترل عوامل خطر این بیماری‌ها، پیشگیری از حوادث و سوانح، درمان و توانبخشی به سفیران یا داوطلبان سلامت ارائه می‌شود تا این آموزش‌ها در درون خانواده، نهادینه شود.
بر همین اساس وزیر بهداشت بابت همه‌گیری موج دوم کرونا در پاییز امسال می‌گوید که اگر در پاییز با موج دوم کرونا روبه‌رو شدیم دیگر خیالمان راحت است که ۲۰میلیون سفیر سلامت داریم و راحت‌تر می‌توانیم با این بیماری مقابله کنیم.


مخالفت نمکی با اجرای طرح ترافیک در پایتخت
وزیر بهداشت ضمن انتقاد از آنچه که «ترمیم نشدن ناوگان حمل‌ونقل عمومی اعم از اتوبوس و مترو در شرایط کرونا» گفت: بحث طرح ترافیک را دوستان مطرح کردند من به آقای شهردار هم عرض کردم که ما موافق تراکم جمعیت در منطقه محدوده طرح ترافیک نیستیم. برای ما امروز مهم‌ترین عامل مهار کروناست. آلودگی هوا آنقدر برای ما مهم نیست و در حال حاضر اولویت اول ما نیست؛ کمااینکه در تهران آلودگی هوای آنچنانی هم نداشتیم.
دکتر نمکی افزود: متأسفانه به ناوگان مترو و اتوبوسرانی ما هیچ چیزی در آنها اضافه نشده است. ماسک را هم در این فضاها اجباری کردیم اما وقتی استفاده از ماسک را در ساعات پیک تردد اجباری می‌کنیم و مردم در گرمای هوا وارد ناوگان حمل‌ونقل عمومی می‌شوند، ممکن است چند دقیقه آن را بردارند؛ چراکه نمی‌توانند نفس بکشند و در همان لحظه می‌تواند ویروس را منتشر کند. وی گفت: بنابراین وقتی ناوگان حمل‌ونقل عمومی اعم از اتوبوس و مترو را نتوانستیم ترمیم کنیم، تعداد اتوبوسی که قرار شده بود اضافه شود، به ناوگان نیاوردیم، قطعاً ما به‌عنوان متولی سلامت می‌ایستیم تا حداقل مردم بتوانند از خودروی شخصی استفاده کنند تا خطر را کاهش دهیم. نمکی ادامه داد: در جلسه‌ای که با شهردار تهران و وزیر کشور داشتیم اعلام کردند که می‌خواهیم به نحوی عمل کنیم که در ساعاتی که مردم به سمت محل کار می‌روند و در ساعاتی که از محل کار بازمی‌گردند، طرح ترافیک را حذف کرده و دوربین‌ها را خاموش کنیم و فقط مانع ورود بعضی از پلاک‌های شهرستان‌ها شویم که وارد تهران و محدوده طرح ترافیک می‌شوند و همه چیز را به هم می‌ریزند.
وی افزود: ما اعلام کردیم که چند روزی با شما راه می‌آییم، اما بدانید که من در زمینه سلامت مردم با احدی رودربایستی ندارم و با هیچ کس هم شوخی ندارم. اگر ببینم که حتی دو درصد بار مسافر مترو و اتوبوس افزایش یافته و به این دلیل فاصله‌گذاری‌ها به هم می‌ریزد، قطعاً اعلام می‌کنم که وضعیت طرح ترافیک به قبل بازگردد.
ویروس کرونا قوی‌تر شده است
نمکی درباره وضعیت روند کرونا در کشور در حاشیه این مراسم گفت: همه‌گیری کرونا تمام نشده بلکه این ویروس چموش‌تر و خطرناک‌تر شده است. اگر غفلت کنیم و ساده بگیریم دقیقه ۹۰ گل می‌زند و تمام دستاوردها در کنترل این اپیدمی از بین می‌رود. عادی تلقی کردن وضعیت خطرناک است، حتی در برخی دستگاه‌های دولتی برخی به غلط تصور می‌کنند خطر کرونا تمام شده و همه چیز عادی شده است. این طور نیست، کرونا تمام نشده و هر لحظه ممکن است با یک خطر جدید و یک پیک جدید این بیماری مواجه شویم. وی افزود: مردم! به ما رحم کنید، بیایید به خودمان رحم کنیم، مسئولان دولتی هم خسته می‌شوند. اگر غفلت کنیم شرایط به عقب برمی‌گردد. نمکی ادامه داد: متأسفانه دو اتفاق بد در حال وقوع است؛ یکی اینکه مردم فکر می‌کنند که کرونا تمام شده است. این تصور مردم برای ما دو پیام دارد؛ یکی اینکه وقتی مردم دل به دریا می‌زنند، خاطرشان جمع است‌ که حکومت، دولت‌ و وزارت بهداشت کنارشان هست و برای ما پیامی مثبت است که مردم به دولت و وزارت بهداشت‌شان اعتماد دارند، اما یک پیام منفی هم دارد و آن اینکه مردم نمی‌دانند که کرونا می‌تواند به‌همین راحتی بازگردد. بارها این را اعلام کرده‌ام که با این روالی که اکنون می‌بینم، ما دقیقه ۹۰ از گوشه‌های زمین گل خواهیم خورد و امروز صبح هم این را به رئیس جمهوری عرض کردم که یکی از نگرانی‌های عمده من عادی انگاری کرونا از سوی مردم است. او افزود: هرچه از مردم خواهش کردیم که عروسی و عزا برگزار نکنید، اما گوش نکردند و در استانی مانند خوزستان‌ همه آیین‌ها را برگزار کردند و قبیله‌ای آمدند و رفتند و روبوسی و هلهله کردند، اما ما می‌دانستیم که این یک زنگ خطر است برای شیون‌های آینده. هرچه هم گفتیم متأسفانه کسی گوش نکرد.
نمکی گفت: وقتی یک آمار مرگ به من گزارش می‌دهند، نه به این خاطر که به‌عنوان وزیر بهداشت مورد مؤاخذه‌ام، بلکه خودم را فرزند یا عضو خانواده هر شهروند ایرانی می‌دانم که می‌میرد و غم آن همچون خنجر در دلم فرو می‌رود.
وزیر بهداشت با اشاره به برخی اظهارات مبنی بر ضعیف‌تر و آرام‌تر شدن فعالیت کرونا، گفت: این ویروس نه تنها آرام‌تر و نجیب‌تر نشده، بلکه به مراتب نانجیب‌تر شده است. ما در خوزستان می‌بینیم که جوان از بین می‌رود. در سیستان و بلوچستان افراد ۳۲ ساله و ۴۰ ساله را از دست دادیم. سه روز پیش در بندرعباس پرستار ۴۲ساله ما فوت کرد، هیچ بیماری زمینه‌ای هم نداشت و از بین رفت. بنابراین ویروس نه تنها آرام نشده بلکه یک چهره چموش‌تری را هم در برخی جاها از خودش بروز می‌دهد.  او گفت: در تهران علائمی از افزایش را به ما گزارش می‌کنند. البته همه ما در برج‌های مراقبت متعددی که طراحی کردیم، شبانه روز وضعیت را دیده بانی می‌کنیم. وی گفت: اکنون در استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، هرمزگان گرفتار پیک هستیم. ما مرگ‌ها را به زیر ۳۰ کاهش داده بودیم و این یعنی واقعاً نفس‌مان گرفته شد تا این اتفاق افتاد؛ آن هم در اوج تحریم؛ اما دیروز ۵۰ درصد از مرگ هایمان برای سه استان بود. حال اگر خدایی نکرده این اتفاق استمرار پیدا کند، مرگ‌ها می‌تواند دوباره سه رقمی شود، تعداد قابل توجهی از عزیزان‌مان را از دست بدهیم و آبرویی که در عرصه بین‌المللی داریم، از دست دهیم. نمکی افزود: من چند روز پیش به مشهد مقدس مشرف شدم و واقعاً در رفت و برگشت صحنه‌های غم انگیزی دیدم. در هواپیمایی سوار شدم که مردم کیپ تا کیپ نشسته بودند، گرچه ماسک را هم همکاران پرواز می‌دادند، اما از آنجایی که یک ربع تا پرواز طول کشید، ماسک‌ها را برمی داشتند و در فضایی دم کرده با یکدیگر صحبت می‌کردند. هرکسی از سرزمینی آمده بود.