مثلث اصلاحات در ۱۴۰۰

آرمان ملي- ياسمن طالاقاني: زمان زيادي تا انتخابات رياست‌جمهوري 1400 باقي است اما از هم‌اکنون گمانه‌زني‌ها درباره کانديداهاي احتمالي اين انتخابات آغاز شده است. جريان اصلاحات اين پيش‌بيني را دارد که کانديداهايش از سد نظارتي عبور نکنند و جريان اصولگرا هم نگران است اما به دليل ديگر که آن هم تعدد کانديداهاي اين جريان براي جلوس بر کرسي رياست‌جمهوري است. اصولگرايان بر اين باور هستند با پيروزي در انتخابات رياست‌جمهوري رياست سه قوه را از آن خود خواهند کرد و اصلاح‌طلبان معتقدند اگر حتي يک کانديداي تاييدشده هم نداشتند اما سعي کنند کرسي پاستور متعلق به يک اصولگراي دلواپس نشود. محمدعلي ابطحي از جمله اصلاح‌طلباني است که به تحليل شخصيت‌هايي پرداخته که براي انتخابات رياست‌جمهوري مطرح هستند.
پاسخ ابطحي به الله‌کرم
18 خرداد حسين الله‌کرم، عضو حزب‌الله گفته بود: «با توجه به اينکه رئيس بنياد باران در يک سخنراني، موضوع آشتي ملي را مطرح کرد و گفت که احتمالا در آينده نزديک شاهد تکرار اغتشاشات دي 96 و آبان 98 خواهيم بود و در آن صورت نظام برخورد خواهد کرد و شاهد اوج‌گيري اغتشاش مي‌شويم، لذا ايشان پيشنهاد آشتي ملي را داده بود. با اين اوصاف بنياد باران از قانون عبور کرده، چرا که بايد اغتشاشات را تقبيح کرده و از کارهاي اشتباه گذشته نظير ظلم به نظام و مردم در سال 88 عذرخواهي مي‌کرد؛ بنابراين شانس داشتن هر گونه نامزد در سال 1400 را بايد از جريان اصلاح‌طلب سلب کرد». سيد محمدعلي ابطحي چنين به اظهارات الله‌کرم واکنش نشان داد: «بگذاريد يک خاطره براي شما بگويم؛ يکي از فعالان رسانه‌اي اصلاح‌طلب مي‌گفت که تفاوت ما و روزنامه «کيهان» در اين است که اين روزنامه شب قبل تيتر مي‌زند که فلان فرد دستگير شد، همان شب آن فرد را دستگير مي‌کنند تا تيتر صبح اين روزنامه با واقعه رخ داده شده همخواني داشته باشد. به نظر مي‌رسد که آقاي الله‌کرم نيز اطلاعات زيادي دارد و از آينده خبر دارد که ما از آنها بي‌خبر هستيم».
3 اصلاح‌طلب نزديک به پاستور


ابطحي درباره استعفاي عارف از رياست شوراي‌عالي سياستگذاري اصلاح‌طلبان به موضوعي اشاره کرد که با انتخابات 1400 ارتباط دارد: «پيگيري‌هاي من در خصوص صحت استعفاي آقاي عارف از شوراي سياست‌گذاري اصلاح‌طلبان به نتيجه نرسيده است. البته شايد ايشان تصميم دارند براي رياست‌جمهوري اقدام کنند». به اعتقاد ابطحي، ضرغامي و جليلي عزم جدي براي ورود به عرصه انتخابات دارند. معاون رئيس دولت اصلاحات به اين موضوع هم اشاره مي‌کند که «در جريان اصلاحات افرادي تحرکات انتخاباتي دارند که به نظر مي‌رسد يکي از شاخص‌ترين آنها آقاي اسحاق جهانگيري باشد». چندي پيش «يکي از نزديکان اسحاق جهانگيري درباره‌ احتمال کانديدا شدن او در انتخابات رياست‌جمهوري سال 1400 به انصاف‌نيوز گفت: احتمالا ايشان خود را تابع جريات اصلاحات مي‌داند و در راستاي تصميم کلي اين جريان عمل خواهد کرد. اما اينکه دقيقا کانديدا مي‌شوند را خبر ندارم. مهم‌تر از اينکه چه کسي از جريان اصلاحات براي 1400 کانديدا مي‌شود، بايد به اين پرداخت که اين جريان چه راهبردي را دارد و چه گفتماني را مي‌خواهد هدايت و رهبري کند؟» موضوع کانديداتوري جهانگيري تا جايي پيش رفت که شايعه حمايت کارگزاران از او قوت گرفت اما حسين مرعشي، عضو ارشد اين حزب چنين به اين شايعه واکنش نشان داد: «هيچ بحثي در کارگزاران درباره افراد و مصاديق براي انتخابات رياست‌جمهوري 1400 نشده است». محمدجواد ظريف شخصيت ديگري است که نامش به‌عنوان کانديداي جريان اصلاح‌طلب در انتخابات 1400 مطرح است که البته وزير خارجه اين موضوع را رد مي‌کند و 24 خرداد مي‌گويد: «من در کمال صداقت عرض مي‌کنم در خودم صلاحيت اين مسئوليت را نمي‌بينم و فقط ديپلماسي بلدم و همين را ادامه خواهم داد».
احمدي‌نژاد کانديدا نمي‌شود
يکي از موضوعات انتخاباتي در اين ايام کانديداتوري احمدي‌نژاد براي انتخابات 1400 است. او تحرکات سياسي خود را افزايش داده و اظهاراتي دارد که بوي انتخاباتي بودن دارند. زماني که از ابطحي سوال شد نگراني از بابت ورود آقاي احمدي‌نژاد به عرصه را ندارد، چنين پاسخ داد: «خير! بافت بخشي از حاکميت به گونه‌اي شده که اجازه نمي‌دهد هرکس دلش خواست را به عرصه انتخابات راه بدهد». وي در پاسخ به اين سوال که يعني در صورت تاييدصلاحيت نيز آقاي احمدي‌نژاد راي نمي‌آورد؟ توضيح داد: «همه چيز را نمي‌شود از همين حالا به راحتي پيش‌بيني کرد. اما در کل محمود احمدي‌نژاد را خطري براي آينده نمي‌بينم و اساسا فکر نمي‌کنم ايشان رئيس‌جمهور شود. البته همچنان معتقدم که حضور 8 ساله ايشان در قدرت يک خطر بزرگ براي کشور بود». پيش‌بيني ابطحي درباره کانديدا شدن رئيسي و قاليباف هم چنين است: «آقايان رئيسي و قاليباف زماني براي تصدي جايگاه رياست‌جمهوري مطرح بودند، اما شاهد هستيم که هر دو در جايگاه رياست قوا حضور دارند. درباره آقاي رئيسي بايد بگويم که ايشان جايگاه بسيار مستحکمي در دستگاه قضا دارد و کار خود را به صورت مطلوب به پيش مي‌برد؛ و به نظر مي‌رسد که از پس کار دستگاه قضا برمي‌آيد». وي افزود: «منظور من اين است که آقاي رئيسي سه دهه در اين دستگاه حضور داشته و کار در آنجا را مي‌داند. به همين دليل ايشان را کانديداي رياست‌جمهوري نمي‌دانم» و به نکته جالبي درباره محسن رضايي اشاره مي‌کند: «آقايان قاليباف و محسن رضايي هميشه خود را محق در انتخابات رياست‌جمهوري مي‌دانند. به نظر مي‌رسد که آقاي رضايي قطعا به عرصه مي‌آيند و احتمال دارد آقاي قاليباف نيز نيم‌نگاهي به صندلي رياست‌جمهوري داشته باشند». شواهد از اين قرار است که تلاش مي‌شود يک اصولگراي قدرتمند قابل اعتماد به پاستور برود. البته چنين فردي نيز با ممنوعيت کمتري مواجه خواهد شد و احتمال دارد محدوديت‌هاي رئيس دولت اصلاحات، احمدي‌نژاد سال 88 به بعد و روحاني را نداشته باشد.