وزیر نفت: جریمه ترکمن‌گاز از بدهی ایران کسر می‌شود وعده زنگنه برای ساماندهی همه میادین نفتی تا پایان کار دولت

وزیر نفت گفت: تمامی میادین نفتی و گازی مشترک تا پایان دولت در قراردادهای واقعی با شرکت‌های توانمند به سامان می‌رسند.
بیژن نامدار زنگنه در مراسم امضا قرارداد توسعه میدان نفتی یاران بین شرکت ملی نفت و شرکت پرشیا با بیان اینکه در حال حاضر از ۲۷ فاز پارس جنوبی برداشت داریم و تنها دو پالایشگاه باقی مانده که به زودی وارد مدار خواهند شد، اظهار کرد: قرارداد میدان بلال در یارد شرقی پارس جنوبی منعقد شده، قرارداد فرزاد B به زودی منعقد می‌شود. توسعه فروزان در دستور کار قرار گرفته، قرارداد پایدار غرب و آبان نافذ شده است.
به گزارش ایسنا، وی با تاکید بر اینکه تمامی میادین نفتی و گازی مشترک تا پایان دولت در قراردادهای واقعی با شرکت‌های توانمند به سامان می‌رسند، تصریح کرد: میدان یاران شمالی تحت قرارداد بیع متقابل با شرکت پرشیا و میدان یاران جنوبی تحت قرارداد شرکت متن در قالب IPC بوده که اکنون تجمیع شده است.
وزیر نفت با بیان اینکه قراردادهای IPC تکامل یافته بیع متقابل قبلی هستند هرچند عده‌ای همانگونه که قبلا با بیع متقابل مخالف بودند اکنون با IPC مخالفند، گفت: در قرارداد IPC توسعه با بهره‌برداری همراه است، به این معنا که بازپرداخت پاداش پیمانکار منوط به تولید است یعنی در این قرارداد ۲.۵ دلار در هر بشکه به پیمانکار پرداخت می‌شود به ازای هر بشکه اضافه تولید پرداختی به پیمانکار افزایش یافته و اگر تولید کم شود پرداختی نیز کم می‌شود به شرط اینکه با انجام کار فنی، چاه‌ها آسیب نبینند.


زنگنه مدت‌زمان قرارداد را ۱۰ سال اعلام کرد و افزود: در قراردادها از همه نوع قراردادی استفاده می‌کنیم. از EPC تا GC را انجام می‌دهیم. اکنون نمی‌توان میادین نفتی را با روشهای ۱۰۰ سال قبل اداره کرد. باید قراردادها جدید باشند. در تمام دنیا قراردادها به صورت E&P هستند. ما نیز شرکت‌های ایرانی کوچک درست کردیم که در پروژه‌ها شرکت دارند البته ما نیز به آنها کمک می‌کنیم. وزیر نفت با بیان اینکه صنعت نفت هرچند با کمبود منابع روبه‌رو است اما سعی دارد کار و اشتغال در این صنعت مولد و زنده باشد، اظهار کرد: تولید به خاطر تحریم‌ها کم شده اما ما باید ظرفیت‌ها را بالا ببریم تا هر زمان که لازم شد با قدرت تولید خود را محقق کنیم و سهم‌مان هم احیا شود.
به گفته وی ایران اکنون شرایط سختی را به لحاظ تحریم و کرونا سپری می‌کند اما ما در وزارت نفت سعی می‌کنیم فشارها به مردم کم شود. بخشی از نیاز بهداشتی مردم مربوط به حوزه پتروشیمی است که ما سعی می‌کنیم حتما تولید داشته باشیم. همچنین تولید مواد شوینده و لباس‌های ایمنی در پتروشیمی و پالایشگاه‌ها بدون وقفه در حال انجام است.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه قرار نیست تسلیم شویم و این قرارداد امروز نیز نمونه‌ای از عزم ما برای تحقق اهداف تولید است که عملیاتی خواهد شد، تصریح کرد: توسعه میادین مشترک یک اصل و ضرورت بوده است، در میدان گازی پارس جنوبی با حداکثر تولید در ۲۷ فاز برداشت گاز داریم. فقط دو فاز باقی مانده که قبلا در دست توتال و شرکت‌های چینی بود که کنار رفتند و قرارداد به پتروپارس منتقل شده است.
داوری، هیچ جریمه یا خسارتی را متوجه شرکت ملی گاز نکرده است
وزیر نفت درباره ابهام‌های مطرح در پرونده گازی ایران و ترکمنستان توضیح داد و با یادآوری این مطلب که طرف قرارداد، دولت جمهوری اسلامی ایران یا وزارت نفت نبوده است، گفت: حکم داوری در پرونده گازی شرکت‌های ملی گاز ایران و ترکمن‌گاز، هیچ جریمه یا خسارتی را متوجه شرکت ملی گاز نکرده و تنها حکم پرداخت بدهی ایران به ترکمنستان صادر شده که نتیجه دور از انتظاری نبوده است.
وی با بیان اینکه این قرارداد تجاری بین شرکت‌های ملی گاز ایران و ترکمن‌گاز بوده که به دلیل چند بار قطع گاز ازسوی ترکمنستان و اعلام ترکمن‌گاز مبنی بر پرداخت نشدن بدهی‌های شرکت ملی گاز ایران با اختلاف‌هایی همراه شد، افزود: ما به دلیل تحریم امکان انتقال پول را نداشتیم؛ حتی شرکت ملی گاز ایران بهره‌ای را که بر مبنای قرارداد به دلیل پرداخت نکردن بدهی تعلق می‌گیرد و به وام تبدیل می‌شود، قبول داشت و حتی بخشی از این بدهی با شکل کالا و خدمات پرداخت شد، اما ترکمن‌گاز اصرار داشت پول را به‌صورت کامل دریافت کند و در این زمینه، انعطافی برای مذاکره نداشتند. شرکت ملی گاز بحث طرح موضوع در داوری را عنوان و اعلام کرد در صورتی که پرونده به داوری برود، قیمت گاز ترکمن‌گاز هم باید در داوری مطرح شود، زیرا از نظر شرکت ملی گاز ایران، قیمت ترکمنستان به دلیل الحاقیه‌هایی که به قرارداد پیشین بسته بود، بالا و از نظر شرکت گاز غیرمنصفانه بود. از سوی دیگر شرکت ملی گاز بر این نظر بود که باید جرایمی مربوط به کمیت و کیفیت گاز نیز به ترکمن‌گاز تعلق گیرد. سرانجام آنها پیشنهاد طرح موضوع در داوری را قبول نکردند، اما مدتی بعد، خود پرونده را به داوری بردند.
جریمه ترکمن‌گاز از بدهی ایران کسر می‌شود
وزیر نفت با بیان اینکه آنچه در داوری تصمیم گرفته شد، نتیجه دور از انتظاری نبوده است، تصریح کرد: داوری به این تصمیم رسید که شرکت ملی گاز ایران باید بدهی خود را به ترکمن‌گاز پرداخت کند، اما حکم داوری، هیچ جریمه یا خسارتی را متوجه شرکت ملی گاز ایران نکرده است و از سوی دیگر، داوری با بخش قابل توجه درخواست شرکت ملی گاز ایران مبنی بر جریمه مربوط به کمیت و کیفیت گاز صادراتی ترکمن‌گاز موافقت کرده است که به این ترتیب، این میزان جریمه از بدهی شرکت ملی گاز ایران کسر می‌شود.
زنگنه با یادآوری اینکه ایران به دلیل تحریم، امکان انتقال پول را نداشته است، افزود: باز هم باید بر سر اینکه چطور بدهی ایران پرداخت شود، بحث و راهکاری پیدا شود. دولت و ملت ترکمنستان دوست هستند و ما می‌خواهیم با این کشور همسایه در درازمدت کار کنیم. اختلاف‌های تجاری در سطح بین‌الملل مطرح، بررسی و برطرف می‌شود و این طور نیست که بگوییم ببینیم چه کسی برد، چه کسی باخت یا حال چه کسی گرفته شد. همان‌طور که پیش از این نیز شرکت ملی گاز و بوتاش ترکیه به داوری رفتند و در عین حال به روابط دوستانه خود ادامه داده‌اند.
وی گفت: همچنین بر مبنای حکم داوری، دو قرارداد موجود بین دو شرکت که بخشی از آن به نفع ایران نبود و به دلیل قطعی گاز از سوی ترکمنستان به ما تحمیل شده بود، خاتمه‌یافته تلقی شد.
پیام قرارداد: تسلیم نمی‌شویم
زنگنه در پاسخ به پرسش مبنی بر اینکه پیام این قرارداد در شرایط تحریمی ایران چیست، گفت: پیام قرارداد این است که ما سرپا ایستاده‌ایم و تسلیم نمی‌شویم. ظرفیت‌سازی برای صنعت نفت، امری راهبردی است. ما از این مشکلات پیش‌تر هم دیده‌ایم و ان‌شاءالله از آنها عبور می‌کنیم و لازم است برای روزی که نیاز شود دوباره وارد بازار شویم، ظرفیت کافی داشته باشیم. همان‌طور که پس از تحریم پیشین نیز دنیا از اینکه صنعت نفت ایران در کمتر از چهار ماه به حداکثر تولید خود بازگشت متعجب شد.
سایر اخبار این روزنامه
آیا امکان توزیع ماسک رایگان بین ایرانیان وجود دارد؟ بار گران ماسک مجانی علیرضا صدقی بازگشت عوام‌فریبی و تجربه مخاطرات تجربه ‌شده سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری مطرح کرد دریافت ۳۳۴۶ مصوبه از سوی مجلس در 40 سال فعالیت شورای نگهبان مدیرعامل سازمان آتش‫نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران خبر داد شناسایی 100 ساختمان ناایمن قرمز و نارنجی در پایتخت تکلیف آغاز به کار مجدد موزه هنرهای معاصر تهران چه خواهد شد؟ وارهول و پیکاسو پشت دیوار کرونا! «ابتکار» مزایا و معایب بازگشت کالابرگ به اقتصاد ایران را بررسی می‌کند صدای پای کوپن اولین جلسه دادگاه رسیدگی به فساد اقتصادی برخی از مدیران سابق بانک مرکزی برگزار شد رئیس‌جمهوری: هیچ کشوری نمی‌تواند شش ماه فعالیت‌های اقتصادی‌اش را تعطیل کند واکنش روحانی به پیشنهاد قرنطینه سراسری علیه کرونا وزیر نفت: جریمه ترکمن‌گاز از بدهی ایران کسر می‌شود وعده زنگنه برای ساماندهی همه میادین نفتی تا پایان کار دولت مصطفی‌معین: هیچ ملاحظه‌ سیاسی اقتصادی نباید در اولویت سلامت مردم قرار گیرد اولین جلسه دادگاه رسیدگی به فساد اقتصادی برخی از مدیران سابق بانک مرکزی برگزار شد