دارایی مردم با <دارا دوم> برگشت



گروه اقتصادی / همان‌طور که سیاستگذاران وعده داده بودند، دومین مرحله از عرضه صندوق‌های «ای‌تی‌اف» در قالب «دارا دوم» در هفته دولت انجام شد و تا 19 شهریورماه مردم فرصت دارند تا نسبت به پذیره‌نویسی این سهام اقدام کنند. در «دارا دوم» قرار است باقیمانده سهام دولت در پالایشگاه‌های اصفهان، تهران، تبریز و بندرعباس عرضه شود.
با عرضه صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله ETF، خیلی از بخش‌ها بخصوص بورس سیگنال مثبت گرفتند و شاخص‌ها از روند نزولی خارج شد.


نخستین مرحله از عرضه صندوق ETF که اردیبهشت ماه بود، با استقبال عموم همراه شد و در روزهای اولیه عرضه، ارزش این صندوق به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرد. حال شنیده‌ها حکایت از آن دارد که تعداد زیادی از مردم سراغ این سهم رفتند؛ هرچند که تخفیف‌های ارائه شده دولت در این بخش هم توانست اثرگذاری خود را داشته باشد. اختصاص ۲۰ درصد تخفیف برای این سهام به معنای این است، فردی که پنج میلیون تومان از این سهام را خریداری کند، به ازای آن یک میلیون تومان از ارزش این سهام، تخفیف گرفته و به عبارت دیگر به اندازه یک میلیون تومان از ثروت ملی بهره می‌گیرد. واگذاری سهام شرکت‌های دولتی از مهم‌ترین اقدامات برای رشد اقتصادی کشور است که به گفته علی ربیعی، سخنگوی دولت این واگذاری‌ها منجر به سرمایه‌گذاری‌های مجدد در اقتصاد و صنعت خواهد شد و عامل اصلی برای رونق تولید، افزایش اشتغال و سرمایه‌گذاری‌های جدیدتر می‌شود.
ما به دنبال صیانت از بازار سرمایه هستیم
با عرضه «دارا دوم»، فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد و دارایی در حاشیه جلسه هیأت دولت، گفت: «هدف دولت در عرضه سهام در قالب صندوق ETF حرکت به سمت عادلانه‌سازی نظام توزیع درآمد و ثروت و ایجاد زمینه برای مشارکت عمومی است.»
به گزارش ایرنا، وزیر اقتصاد درباره اینکه مردم از «دارا دوم» استقبال نخواهند کرد چرا که بورس طی چند روز اخیر ریزش داشته است و دیگر اعتمادی وجود ندارد، توضیح داد: «ما به دنبال صیانت از این بازار هستیم؛ صیانت نباید معادل ضمانت بازار سرمایه فرض شود و میان این دو تفاوت وجود دارد. یکی از سیاست‌های حمایتی دولت، پذیره‌نویسی سهام دارا دوم یا پالایشی یکم است. دولت اهتمام جدی برای تقویت بازار سرمایه دارد و به اعتقاد دولت یکی از محیط‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری بویژه برای دارندگان سپرده‌های خرد، این بازار است.» او پیرامون تأثیر بلند مدت بازار سرمایه بر اقتصاد کشور، افزود: «این بازار علاوه بر آنکه می‌تواند محل خوبی برای نگهداری پس اندازهای عموم مردم باشد، می‌تواند جایگاه مناسبی هم برای تأمین مالی بنگاه‌های تولیدی باشد؛ بنگاه‌ها برای تأمین سرمایه‌گذاری ثابت و سرمایه در گردش خود می‌توانند از ظرفیت این بازار به اشکال مختلفی مانند عرضه سهام، عرضه اوراق صندوق پروژه و تشکیل و پذیره‌نویسی شرکت‌های سهامی عام اقدام کنند.»
به دنبال تأمین درآمد نیستیم
دژپسند توضیح داد: «امروز در بازار سرمایه از نظر روش، تنوع وجود دارد و محیطی نیز برای سرمایه‌گذاری در تولید فراهم شده که در نتیجه آن عرضه کالا برای بازار داخلی و صادرات افزایش پیدا می‌کند؛ دولت چنانچه به دنبال تأمین درآمد به‌وسیله فروش سهام شرکت‌های دولتی بود، نباید با این روش سهام خود را می‌فروخت و برای این فروش هم تخفیف در نظر می‌گرفت.چنانچه دولت اقدام به فروش بلوکی سهام شرکت‌های پتروشمی می‌کرد و فردی ۱۵ درصد از سهام پتروشیمی‌ها را خریداری می‌کرد، یک صندلی مدیریتی به او می‌داد، بنابراین نیازی نبود تا ۲۰ درصد تخفیف برای این فروش اختصاص داده شود، این امکان وجود داشت ۲۰ درصد هم گران‌تر سهام خود را به فروش برساند.»
سهامداران دارا یکم، می‌توانند دارا دوم هم بخرند
وزیر اقتصاد در پاسخ به این سؤال که آیا خریدار دارا یکم، می تواند در پذیره‌نویسی جدید خرید کند، گفت: «افرادی که دو میلیون تومان از سهام دارا یکم را با تخفیف خریده‌اند، از سهام دارا دوم می‌توانند سه میلیون تومان با اعمال تخفیف ۲۰ درصدی خریداری کنند و بقیه خرید آنها بدون اعمال تخفیف انجام خواهد شد؛ امکان پذیره‌نویسی در دارا دوم یا پالایشی یکم برای همه مردم که دارای کارت ملی باشند، وجود دارد. اما به افرادی که تصمیم دارند به بازار سرمایه ورود کنند، توصیه می‌کنم، اقتضای بازار سرمایه داشتن صبر و به خرج دادن حوصله است. این افراد باید با نگاهی بلند‌مدت، از انجام واکنش‌های هیجانی در این بازار پرهیز کنند.» آن‌گونه که خبرگزاری مهر نوشته است، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی به نمایندگی از دولت، بخشی از سهام شرکت‌های پالایشی را در دست دارد. سهم این شرکت دولتی در پالایشگاه اصفهان ۱۳.۷۵ درصد معادل ۷ میلیارد سهم، پالایشگاه تهران ۱۵.۸۵ درصد معادل ۷ میلیارد سهم، پالایشگاه بندرعباس ۱۶.۶۶ درصد معادل ۵ میلیارد سهم و پالایشگاه تبریز ۱۶.۱۴ درصد معادل ۲ میلیارد سهم است.
چگونه «دارا دوم» بخریم؟
با عرضه «دارا دوم» سازمان خصوصی‌سازی دستورالعمل بانک‌ها برای پذیره‌نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق پالایشی ETF را منتشر کرد. بر این اساس متقاضیان دارای حساب در هر یک از بانک‌های منتخب می‏‏‌توانند به‌وسیله مراجعه به درگاه‌های غیرحضوری و حضوری بانک‌ها پذیره‌نویسی کنند.
همچنین اطلاعات مورد نیاز برای تکمیل اطلاعات شامل نام، نام‌خانوادگی، شماره ملی، تاریخ تولد، نام پدر، کد پستی، شماره تلفن همراه و شماره شبای بانکی فرد پرداخت‏ کننده است. داشتن حساب به ازای هر کد ملی الزامی نیست اما شماره شبای پرداخت‌کننده باید برای بازگرداندن وجوه مازاد بر واحدهای تخصیص یافته پس از اتمام پذیره‌نویسی، در اطلاعات متقاضیان درج شود.
پذیره‌نویسی برای هر شخص حقیقی ایرانی دارای کد ملی تا سقف ۵۰ میلیون ریال امکانپذیر است و محدودیت سنی برای متقاضیان وجود ندارد.
مبنای محاسبه قیمت برای اعمال تخفیف، قیمت پایانی روز معاملاتی قبل از شروع پذیره‌‏نویسی، با احتساب ۲۰ درصد تخفیف است و 5 درصد از مبلغ پذیره‌‏نویسی به بازارگردانی واحدهای صندوق تخصیص خواهد یافت و جزء دارایی‌های صندوق محاسبه می‌شود.
داشتن کد معاملاتی (کد بورسی) برای پذیره‌نویسی الزامی نیست و متقاضیان برای انجام معامله این واحدها که از یک ماه به بعد از تخصیص امکانپذیر است، می‌‏توانند به تدریج طی ماه‌های آینده و در فرصت مناسب نسبت به ثبت‌نام در سامانه سجام و دریافت کد معاملاتی (کد بورسی) مطابق رویه‌‏های شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه اقدام کنند. متقاضیان دارای حساب در هریک از بانک‌های منتخب می‌‏‏توانند از طریق مراجعه به درگاه‏‌های غیرحضوری و حضوری که توسط بانک‌های مربوطه اطلاع‌رسانی خواهد شد و با ورود حداقل اطلاعات مورد نیاز، نسبت به پذیره‌‏نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری مزبور اقدام کنند.

بــــرش
سبز جای قرمز را گرفت

روز گذشته سهامداران و بخصوص تازه‌واردان بورس، روز خوبی را سپری کردند. این افراد چند وقتی است که سهامشان نزولی بوده و نگرانی از دست دادن سرمایه‌هایشان را داشتند. اما همانگونه که کارشناسان پیش‌بینی کرده بودند، اصلاح قیمت در اکثر سهام‌ها به پایان می‌رسد. آنها از کسانی که در صف فروش سهام خود قرار گرفته بودند، خواستند که کمی صبر کنند. روز گذشته با عرضه «دارا دوم» و حضور پررنگ‌تر شرکت‌های حقوقی، بورس رنگ سبز به خود گرفت و مجدد خیلی‌ها برای خرید سهام تمایل نشان دادند. در این میان توصیه کارشناسان و اهالی کهنه کار بورس این است که با مشاوره و بررسی وضعیت مالی سال‌های گذشته (دو سال آخر) شرکت‌های بورسی اقدام به خرید سهام کنند. ایسنا گزارش داد که روز گذشته بازار اوراق بهادار با 68 هزار واحد صعود دوباره به کانال یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد رسید. معامله گران ۹۳۵ هزار معامله انجام دادند که ۸۵ هزار و ۸۹۷ میلیارد ریال ارزش داشت. صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی، ملی صنایع مس ایران، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تهران و مخابرات ایران نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر مثبت را روی بورس گذاشتند.