درگیری آذربایجان و ارمنستان بر سر چیست؟ جنگ بی پایان قره‌باغ

آذربایجان و ارمنستان بار دیگر به روی هم آتش گشوده‫اند و یکی از سخت ترین درگیری ها میان این دو کشور در منطقه قره باغ رقم خورده است. به نظر می رسد که در شرایط فعلی راهکار فوری برای کنترل و کاهش درگیری ها وجود ندارد.
بحران میان آذربایجان و ارمنستان بالا گرفته است. این بار دیگر مساله به سادگی تبادل آتش میان دو کشور در مناطق مرزی نیست. اوضاع جدی تر شده و به نظر می رسد که دو کشور حاضر به عقب‫نشینی از خواسته‫هایشان نیستند و مطابق معمول پای دیگر کشورها هم به میان آمده است. برخی معتقدند مساله میان آذربایجان و ارمنستان، اگر از کنترل خارج شود می‫تواند به جنگی ویرانگر و همه جانبه تبدیل شود.
جمهوری‌های آذربایجان و ارمنستان، دو جمهوری استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی از سال ۱۹۹۲ به دنبال تصرف منطقه قره‌باغ کوهستانی توسط ارمنستان و اعلام خودمختاری این منطقه وارد درگیری نظامی شدند و تلاش‌های بین‌المللی برای حل این مناقشه تاکنون بی‌نتیجه بوده است.
درگیری‫ها چطور شروع شد؟


امسال به رغم گذشت ماه های بهار و قدری از تابستان، هیچ درگیری جدی میان دو طرف روی نداده بود تا اینکه در روز ۱۲ جولای ، وزارتخانه‫های دفاع جمهوری آذربایجان و ارمنستان از درگیری در منطقه طاووس (به تعبیر آذری‫ها طووز و به تعبیر ارمنی‫ها طاووش ) که مرز رسمی جمهوری آذربایجان و ارمنستان است و مناقشه ارضی بر سر قره‌باغ شامل حال آنجا نمی شود، خبر دادند. دو طرف همدیگر را به نقض آتش بس و شروع درگیری متهم کرده اند. وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که این کشور دو نفر کشته و پنج نفر زخمی داده است و هنوز از تلفات طرف ارمنی آماری ندارد. وزارت دفاع ارمنستان نیز اعلام کرد که این کشور در درگیری روز ۱۲ جولای کشته نداشته است و یک ماشین نظامی متعلق جمهوری آذربایجان در منطقه درگیری برجای مانده است.
روز ششم مهر جمهوری آذربایجان ادعا کرد که نیروهای این کشور بر ۶ روستای تحت کنترل ارمنستان مسلط شدند. غروب یکشنبه ششم مهر پارلمان جمهوری آذربایجان در برخی شهرها و مناطق «حالت جنگی» اعلام کرد. تعداد آسیب دیدگان از این درگیری ها خیلی زود بالا رفت و غروب اولین روز از آغاز آن مشخص شد که بر اثر درگیری‌ها میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان دست کم ۲۳ نفر از جمله یک خانواده ۵ نفره کشته شدند.
در روز هفتم مهرماه رئیس‌جمهوری آذربایجان با بیان اینکه اجازه پایمال شدن خون شهدایمان را نخواهیم داد، اعلام کرد که ما از خاک خود دفاع می‌کنیم و قره‌باغ متعلق به آذربایجان است. الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان اعلام کرد: اجازه پایمال شدن خون شهدایمان را نخواهیم داد. خودروهای نظامی متعلق به ارتش ارمنستان را منهدم کردیم. ما از خاک خود دفاع می‌کنیم و قره‌باغ متعلق به آذربایجان است. یک عضو وزارت دفاع ارمنستان با اتهام‌زنی به جمهوری آذربایجان درباره درگیری‌های اخیر مرزی هشدار داد، ضرورت اقتضا کند این کشور از موشک‌های بالستیک «اسکندر» و جنگنده‌های «سوخو ۳۰ » استفاده می‌کند. وزیر خارجه جمهوری آذربایجان در پاسخ به این تهدید گفت، اگر ارمنستان از سیستم موشکی اسکندر استفاده کند، نیروهای جمهوری آذربایجان می‌توانند دست به مقابله به مثل بزنند.
همچنین وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که درگیری نیروهای این کشور با نظامیان آذربایجان در شمال و جنوب قره‌باغ ادامه دارد. وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که نیروهای آذربایجان با توپخانه سنگین اقدام به گلوله باران منطقه قره‌باغ و روستاهای اطراف آن کرده‌اند. سه شنبه شب رئیس جمهوری آذربایجان هرگونه گمانه زنی درباره گفت‌وگو با مقامات ارمنستان برای رفع تنش‌ها بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ کوهستانی را رد کرد. در ادامه درگیری‌ها در روز نهم مهرماه منطقه مورد مناقشه «قره باغ کوهستانی»، وزارت دفاع آذربایجان مدعی شد که یک سامانه اس‌-۳۰۰ ارمنستان را نابود کرده است. این وزارتخانه آذربایجانی در گزارشی درباره تلفات و خسارات وارد آورده به طرف ارمنستانی، از کشته و زخمی شدن ۲۳۰۰ سرباز این کشور در حملات باکو از ابتدای درگیری‌ها در منطقه قره‌باغ کوهستانی خبر داد. در همان روز رئیس‌جمهوری آذربایجان اظهار کرد: تنها شرط آذربایجان عقب‌نشینی ارمنستان است و در صورت عقب‌نشینی درگیری‌ها متوقف ‌خواهند شد.
نقش ترکیه
بلافاصله بعد از اعلام از سرگیری درگیری ها بین ارمنستان و آذربایجان، وزیر خارجه ترکیه در تماس تلفنی با همتای روس خود درباره از سرگیری درگیری‌های جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ رایزنی کرد.
طبق گزارش «دیلی صاباح»، وزارت خارجه ترکیه اعلام کرد که مولود چاووش اوغلو در رایزنی تلفنی یکشنبه با سرگئی لاوروف درباره تشدید درگیری بین آذربایجان و ارمنستان صحبت کرد.
تماس تلفنی وزرای خارجه ترکیه و روسیه در شرایطی صورت گرفته که پیشتر وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای خواستار آتش‎‌بس فوری و اغاز مذاکره بین این کشور برای پایان دادن به درگیری‌ها بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ شد.
از سوی دیگر، وزارت خارجه ترکیه هم درباره از سرگیری درگیری‌ها بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ به ارمنستان هشدار داده بود.
سپس رئیس جمهوری ترکیه از شهروندان ارمنستان خواست تا آینده خود را به دست بگیرند و علیه نخست وزیر کشورشان باشند. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه از مردم ارمنستان خواست تا آینده خود را از دست دولتی بگیرند که آنها را به سوی فاجعه سوق می‌دهد و آنهایی که از این مقام نظیر عروسک خیمه‫شب‫بازی استفاده می‌کنند. این اظهار نظر از سوی اردوغان درپی درگیری اخیر بین نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان در منطقه ناگورنو-قره‌باغ مطرح شده است. اردوغان در توئیتر نوشت: در حالی که من از مردم ارمنستان می‌خواهم که آینده خود را از دست دولت که آنها را به فاجعه سوق می‌دهد و کسانی که از آن مانند عروسک‌ خیمه شب بازی استفاده می‌کنند، بیرون بکشند، ما همچنین از تمام جهان می‌خواهیم که در نبرد با تهاجم و بی‫رحمی، در کنار جمهوری آذربایجان باشند.
اردوغان در رشته توئیتش همچنین نوشت: ملت ترکیه با همه امکاناتی که در اختیار دارند در کنار کشور برادر آذربایجان می‫ایستند. وی افزود: جامعه جهانی نتوانسته است که موضع گیری لازم را در قبال تجاوز تحریک‫آمیز ارمنستان اتخاذ کند و باردیگر معیارهای دوگانه‌ای را دنبال کرده است. رئیس جمهوری ترکیه در ادامه نوشته است: ما از همه جهان می‌خواهیم تا در کنار آذربایجان و مبارزه‌اش علیه آنچه که او اشغالگری و ظلم ارمنستان خوانده بایستند.اردوغان همچنین از مردم ارمنستان خواست تا آینده خود را از دست دولتی بگیرند که آنها را به سوی فاجعه سوق می دهد و آنهایی که از این مقام مانند عروسک خیمه شب بازی استفاده می‫کنند.
رویکرد ایران
از اولین روز از شروع درگیری ها سخنگوی وزارت امور خارجه ایران خواستار توقف فوری درگیری‌ها بین آذربایجان و ارمنستان و آغاز گفت‌وگو بین دو کشور شد و آمادگی ایران را برای استفاده از ظرفیت‌های خود به منظور برقراری آتش بس و گفت‌وگو اعلام کرد. سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در ارتباط با درگیری‌های نظامی به وقوع پیوسته یبن جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از نزدیک و با نگرانی درگیری‌های نظامی بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان را دنبال می‌کند و ضمن دعوت طرفین به خویشتنداری، خواستار توقف فوری درگیری‌ها و آغاز گفت‌وگو بین دو کشور است. محمدجواد ظریف نیز در توئیتی عنوان کرد که همسایگان ایران در اولویت هستند و آماده ارائه مساعی جمیله به منظور فراهم ساختن گفت‫وگوها هستیم.
ارمنستان خواستار پایان درگیری‫ها است؟
وزارت خارجه ارمنستان روز جمعه از آمادگی این کشور برای همکاری با سازمان امنیت و همکاری اروپا با هدف برقراری آتش‌بس در قره‌باغ خبر داد. این بیانیه وزارت خارجه ارمنستان در حالی منتشر شده است که منابع خبری از تداوم درگیری‌های مرزی میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در صبح جمعه خبر دادند
این در حالی است که وزارت دفاع جمهوری آذربایجان هم از درگیری‌های شدید مرزی با ارمنستان در روز جمعه خبر داد و وزارت دفاع ارمنستان نیز اعلام کرد که نیروی هوایی این کشور یک هواپیمای جمهوری آذربایجان را منهدم کرده است.
چشم اندازی برای پایان بحران وجود دارد؟
امیر احمدیان در گفت‫وگو با خبرآنلاین در مورد بحران قره باغ می گوید: بحران قره باغ به مساله حادی تبدیل شده و در این بین انگشت اتهام به سمت روسیه می رود؛ چونکه گفته می شود مسکو به دنبال حفظ و تداوم تنش ها در این منطقه است. همانطور که گفته می شود استان خودمختار اوستیای جنوبی و جمهوری خودمختار ابخازیا (دو منطقه جدایی طلب در جمهوری گرجستان) مناطق تحت فشار روسیه به شمار می روند زیرا به این طریق امکان پیوستن به ناتو برای گرجستان مهیا نیست. در اصول ناتو نیز برای پیوستن اعضای جدید آمده است که کشور مورد نظر نباید درگیری با همسایگان خود داشته باشد و تمامیت ارضی داشته باشد. از همین رو آذربایجان و ارمنستان قادر به عضویت در ناتو نیستند.
این کارشناس درخصوص تلاش ها برای میانجی گری به منظور کاهش تنش‫ها گفت: اگر بنا به میانجیگری بود، تا به حال باید نتیجه‫ای حاصل می‫شد. روسای جمهوری دو کشور نیز چندین بار با هم دیدار داشته‫‫اند اما ثمری نداشته است. دو کشور تنها جنگ را راه حل می دانند. جنگ هم که رخ می‫دهد به صورت موقت ادامه پیدا می‫کند. البته این بار ممکن است با دخالت ترکیه وضعیت وخیم تر شود. همانطور که در خبرها داشتیم خمپاره‫ای به مرزهای ایران در استان آذربایجان شرقی نیز اصابت کرده است. درنتیجه تشدید درگیری ها موجب به خطر افتادن مرزهای جمهوری اسلامی ایران نیز می‫شود. حتی ممکن است سیل آوارگان را نیز درپی داشته باشد. مانند جنگ آغازین قره‫باغ در دهه ۸۰ و ۹۰ که باعث هجوم پناهندگان به سمت ایران شد. در بحبوحه این بحران ایران نیز به طرفین هشدارهای لازم را داده است. ما با هر دو کشور هم مرز هستیم و مرزهای درگیری این دو در نزدیکی مرزهای شمال غربی کشورمان است و تهران حق دارد که نگران امنیت ملی خود باشد.
وی در پایان گفت: قره باغ محدوده‫ای در داخل یک کشور است که توسط مرزهای سیاسی آن محدود شده است. ارامنه مناطق مسلمان‫نشین که حائل بین قره‫باغ و ارمنستان بوده را نیز اشغال کرده اند که موجب پیوند زمینی قره‫باغ و ارمنستان شد. شاید اگر در گذشته چنین اتفاقی رخ نمی داد مساله قره باغ زودتر حل می‫شد؛ چرا که در این صورت عقبه ای وجود نداشت.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» تاثیر انتشار خبر ابتلای رئیس جمهوری آمریکا به کرونا بر اقتصاد ایران را بررسی کرد اقتصاد روی نمودار ترامپ سجاد زند استاندارد دوگانه در ماجرای قره‫باغ تحرک انتخاباتی جبهه اصولگرایی برای 1400 مرور شد آماده‌باش اصولگرایان برای رقابت داخلی برخی نمایندگان از ادبیات برخی همکارانشان نسبت به دولتی‌های انتقاد کردند ادب مرد به ز مجلس اوست! درگیری آذربایجان و ارمنستان بر سر چیست؟ جنگ بی پایان قره‌باغ دلاری‌ها به سرنوشت بورسی‌ها مبتلا می‌شوند؟ نوسان‌گیری دولت از بازار دلار و بورس بلاتکلیفی شبکه نمایش خانگی و داستان نظارت بر آن ادامه دارد آتش‌بس یا آتش زیر خاکستر؟ فرمانده عملیات مبارزه با کرونای پایتخت اعلام کرد تصمیمات قاطع برای تعطیلی یک هفته‌ای در تهران رئیس‌جمهوری از تعیین سازوکار جریمه عدم رعایت پروتکل‌های کرونا در تهران خبر داد راهپیمایی اربعین؛ نه در مرزهای غربی نه به طور نمادین! سخنگوی وزارت خارجه خبر داد هشدار تهران نسبت به تعرض طرفین درگیری قره‌باغ به خاک ایران مذاکرات صلح دوحه به منزل مقصود می‫رسد؟ کرونا بر علیه ما و یا با ما! چرا آگاهی‌رسانی به جامعه درباره سرطان کودک مهم است؟