اخبار ویژه


برجام مرده اما باید امتیازات جدید بدهیم(!)
سایت وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) مدعی شد ایران باید از برجام چشم‌پوشی کند(!)
سایت جماران از قول علی بیگدلی مدعی شد: تأکید اصولگرایان بر اینکه ما مذاکره نمی‌کنیم برای این است که بتوانند یاران بیشتری را برای خودشان جمع کنند و طرفداران آنها برای انتخابات سال آینده حفظ شود. شاید هم هدف آنها این است که دسته گل آشتی بر گردن آقای روحانی نیفتد و بر گردن اصولگرایان بیفتد.
بیگدلی درباره اظهارات بایدن مبنی بر سخت بودن بازگشت به برجام، اظهار داشت: آنچه در زمان اوباما اتفاق افتاد این بود که در یک شرایط خیلی متعارف برجام امضا شد. ولی الان وضعیت خاورمیانه و مخصوصا خلیج فارس کاملا متفاوت شده و مدعیان جدیدی شکل گرفته‌اند. لذا برای آمریکا خیلی مشکل است که هم ایران را به امضای این قرارداد راضی کند و هم به مسائل دیگر توجه داشته باشد.


وی افزود: مذاکره با آمریکا به هیچ وجه مشابه دوره اوباما نیست. الان آمریکا باید شیخ‌نشین‌های خلیج فارس، اسرائیل و حتی مصر را برای امضای قرارداد با ایران راضی کند. بنابر این فقط روی مسئله هسته‌ای مذاکره نخواهند کرد و بلکه روی مسئله موشکی و حضور مستشاری ایران در کشورهای منطقه هم باید به توافق برسند.
وی افزود: اگر ایران تن به این پیشنهادات ندهد، ممکن است پرونده ایران از آژانس به شورای امنیت برود و اگر ایران به اخطارهای آنها توجه نکند، ممکن است ذیل فصل هفتم منشور برود که وضعیت را خیلی دگرگون خواهد کرد و تحریم‌های سال 2015 دوباره احیا خواهد شد.
این بزک‌کننده برجام در گذشته، همچنین به جماران گفت: برجام گذشته مرده و دیگر قابل احیا نیست. اینکه مقامات ما می‌گویند اگر آمریکایی‌ها برگردند ما هم بر می‌گردیم و دیگر احتیاج به مذاکره ندارد، حرف‌هایی است که ما به دنبال آنها هستیم و هیچ کدام از آنها قابل تحقق نیست. آمریکا به این نتیجه رسیده که تصمیم آنها در برجام ناقص است و الان بسته‌ای را آماده کرده‌اند و ایران باید به این انتظارات پاسخ بدهد.
این استاد بی‌سواد دانشگاه توضیح نداده که توافق‌ها و معاهدات بین‌المللی، برای اجرا شدن نوشته می‌شوند یا زیرپا گذاشتن؟ اگر برای اجراست، چرا او در حد نوچه و تبلیغاتچی آمریکایی‌ها (در حد یک وطن‌فروش) حرف می‌زند! و اگر توافق معتبر نیست و او مثل یک  یانکی‌فیل (آمریکاپرست) به آمریکا حق می‌دهد که برجام را زیرپا بگذارد، بنابراین توجیه توافق و تعهد جدید، از پوچ‌ترین اباطیل و حرفی لغو است.
در واقع عجیب و مشکوک است که سایت وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، در حد نشریات زرد وابسته به آمریکا، خواستار زیرپا گذاشتن توافقی از سوی ایران می‌شود که سند ضمیمه قطعنامه شورای امنیت است؛ سندی که ایران تمام تعهداتش را در آن پرداخته اما به حقوق خود نرسیده است.
از طرف دیگر معلوم نیست جماعت بزک کننده اعتماد به دشمن، چرا زمانی می‌گفتند باید با آمریکا که کدخداست بست اما حالا می‌گویند باید به نوکران و نوچه‌های بی‌مقدار آمریکا در منطقه (عربستان و بحرین و امارات و حتی مصر در شمال آفریقا!) هم امتیاز داد؛ بی‌آن که بگویند نتیجه و عایدی این نسخه سفیهانه برای کشور چیست؟!چوب ادب بودجه را خوردند اما باز هم چوب حراج زدند
برخی دولتمردان همین چند هفته قبل گفتند بودجه چوب ادب سیاستمداران است اما گویا در لایحه بودجه قصد دارند چوب حراج به آینده بزنند.
روزنامه جوان در این باره می‌نویسد: سخنان رئیس‌جمهور مبنی بر فروش روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت در سال ۱۴۰۰ بازتاب خبری گسترده‌ای داشت و موجب تعجب افکار عمومی شد.
از آنجایی که طی سال‌های اخیر بسیاری از وعده‌های دولت رنگ و بوی واقعیت به خود نگرفت و دولتی‌ها تلاش کردند با استراتژی تکذیب و سوء‌برداشت از وعده‌های ارائه‌شده با افکار عمومی مواجه شوند، از این‌رو امکان دارد وعده‌های کنونی رنگ و بوی انتخاباتی داشته‌باشد. آقای روحانی به فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز اشاره داشت. درباره این موضوع باید شفاف‌سازی صورت گیرد، زیرا هم‌اکنون در تحریم نفتی قرار داریم و باید دید به چه شکلی قرار است به یکباره فروش نفت چند برابر شود؟!
البته با ملاحظه لایحه بودجه ۱۴۰۰ به این مهم می‌رسیم که دولت از محل فروش نفت در حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد پیش‌بینی کرده ‌است، حال این درآمد می‌تواند از محل صادرات نفت به خارج از کشور درآمد ارزی برای کشور ایجاد کند یا اینکه می‌تواند در قالب فروش اوراق مالی مبتنی بر نفت در بازار داخلی برای کشور درآمد ریالی ایجاد کند.
رئیس‌جمهور صلاح ندید که لایحه بودجه ۱۴۰۰ را خود شخصاً به مجلس شورای اسلامی ارائه دهند، اما جای داشت معاون اول یا رئیس سازمان برنامه و بودجه یا وزیر اقتصاد، بودجه را به مجلس ارائه می‌دادند و در رابطه با سیاست‌های پولی، مالی، تجاری، تولیدی و رفاهی در بودجه‌ریزی به نمایندگان مردم توضیح می‌دانند.
البته هنوز هم دیر نشده ‌است با توجه به اینکه بودجه در سرنوشت اقتصادی و رفاهی ۸۵ میلیون ایرانی اثر دارد و لایحه ۱۴۰۰ در بسیاری از بخش‌ها چه در حوزه منابع و چه در بخش مصارف عمومی یا دخل و خرج شرکت‌ها گنگ است، مدیران دولت با رعایت اصول بهداشتی در مجلس شورای اسلامی و رسانه‌ها حضور یابند تا به تمامی سؤالات و ابهامات پیرامون بودجه ۱۴۰۰ پاسخ دهند. اینگونه نمی‌شود که با غیبت در جلسه تحویل لایحه بودجه به مجلس و حضور در پشت تریبون‌های یکطرفه به شکل مبهم وعده‌های بودجه‌ای شبه انتخاباتی به مردم بدهیم، هر چه باشد به قول اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور بودجه چوب ادب سیاستمداران است، هر چند که مدتی است عده‌ای بودجه را با چوب حراج به رفاه و آینده مردم اشتباه گرفته‌اند.
جوان همچنین با اشاره به ارز 4200 تومانی که به دلار جهانگیری معروف شد، دلار 11 هزار تومانی وعده داده شده در لایحه بودجه 1400 را «دلار روحانی» توصیف کرد.تحلیلگر آمریکایی: ایران در منطقه دست برتر را دارد
یک تحلیلگر ارشد نظامی و سیاسی در آمریکا معتقد است موازنه نظامی میان ایران و آمریکا، به نفع ایران تغییر کرده است.
آنتونی کردزمن پژوهشگر ارشد «مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی واشنگتن» در پایگاه رسانه‌ای این مرکز نوشت: هر چقدر ترور محسن فخری‌زاده مهم باشد، تنها بخشی از ماجراست. همانند ترور قاسم سلیمانی، این ترورهم تاثیر سیاسی مهمی دارد و گفت‌وگو با ایران را برای آمریکا باز هم دشوارتر می‌کند. هم‌زمان، هم ترور و هم برنامه هسته‌ای ایران را باید در یک بافت راهبردی بزرگ‌تر ارزیابی کرد. نخست باید دانست که هیچ دانشمند واحدی، بر برنامه هسته‌ای ایران اشراف ندارد. این برنامه محصول تلاش‌های جمعی است. این برنامه همچنین بر 75 سال داده و اطلاعات نشت کرده هسته‌ای در دنیا متکی است.
دیگر جنبه‌های موازنه نظامی در حال تغییر هستند. در سال ۲۰۱۳، آمریکا و شرکای راهبردی‌اش، هنوز برتری قاطعی در زمینه نیروی هوایی مدرن و ظرفیت‌های هدف‌گیری دقیق در قیاس با ترکیب موشک‌ها و هواپیماهای رزمی قدیمی ایران داشتند. اما امروز، ایران نشان داده که از موشک‌های پیشرفته بالستیک و فن‌آوری موشکی کروز و نیز توانمندی طراحی کلاهک‌های متعارف (که در حمله به تأسیسات نفتی عربستان به کار رفت) برخوردار است. پیشرفت قدرت متعارف تکاوری ایران، پیامدهایی هم دارد. موشک‌های نقطه‌زن ایران به این کشور یک توانایی مهم تکاوری، برای زدن اهداف بسیار با ارزش نظامی و غیرنظامی در سراسر منطقه می‌دهد و امکان می‌دهد تا دست برتر آمریکا و اعراب در نیروی هوایی را پس بزند.
به گزارش «دیپلماسی ایرانی»، در ادامه این تحلیل آمده است: همزمان به همان اندازه مهم است که پیشرفت‌های ایران در دیگر زمینه‌های غیرهسته‌ای و غیرنظامی را در نظر داشته باشیم. اینکه واقعا آسیب‌های فشار حداکثری به اقتصاد ایران چه اندازه بوده و ایران چه پیشرفتی در عبور از تحریم‌ها و نیز در دیگر زمینه‌های امنیتی داشته است؟
امتیازات دیگر ایران: دست برتر حزب‌الله در لبنان بعنوان نیروی غالب امنیتی این کشور که به تدریج از توانایی موشکی و از جمله سامانه‌های نقطه‌زن ایرانی برخوردار شده است. سوریه به‌طور کامل در کنترل اسد درآمده که به ایران نقشی کلیدی در این کشور می‌دهد ضمن آنکه پیوندهای سوریه با حزب‌الله هم برقرار است. در عراق، آمریکا به شکل بدی زمین‌گیر شده است. به شدت نیروهایش را کاهش داده و در پی حملات نیروهای بسیج مردمی، بسیاری از جنبه‌های بالقوه مشارکت راهبردی‌اش با عراق را کنار گذاشته است. جنگ یمن هم که تا اینجا، همراه با پیروزی حوثی‌ها بوده که شریک راهبردی ایران هستند. این وضعیت، دسترسی ایران به دریای سرخ و امکان تهدید عربستان سعودی از جنوب را فراهم می‌سازد. تهدیدی که همچنین دربردارنده موشک‌های نقطه‌زن و موشک‌های متعارفی است که توانایی زدن تاسیسات نفتی و دیگر زیرساخت‌های عربستان را دارد. در افغانستان هم با عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی در ماه مه ۲۰۲۱، حضور آمریکا در مرزهای شرقی ایران پایان می‌یابد و می‌تواند به گسترش نفوذ ایران در شانگهای بیانجامد.
واکنش‌ها به تحریم در داخل ایران هنوز هم یک فاکتور است اما نیروهای امنیت داخلی به شدت تقویت شده‌اند. صداهای آرامی که در دولت دست برتر داشتند نیز رفته رفته می‌روند تا خاموش شوند. تحریم‌ها برای ایران مشکلاتی را درست کرده‌اند، آمریکا توانمندی‌هایی هم دارد. با این همه، دلایلی برای هشدار وجود دارد: نخست، دولت بایدن نمی تواند به سادگی در رابطه با برجام به گذشته برگردد. دوم، بسیاری از جنبه‌های جاگیری آمریکا در منطقه، در چهار سال گذشته فرسوده شده است. رخدادهایی همچون ترور محسن فخری زاده، هرچند هم که مهم باشد، تنها بخشی از کل داستان به شمار
می‌رود.آفتاب یزد: نرخ تورم در دولت روحانی کاهش نمی‌یابد
یک روزنامه اصلاح‌طلب ضمن بررسی وعده‌های دولت نوشت: نرخ تورم تا پایان این دولت، کاهش پیدا نمی‌کند.
آفتاب یزد با اشاره به وعده‌ کاهش نرخ تورم به 22 درصد، از قول یک کارشناس اقتصادی نوشت: آمار رسمی وزارت صمت نشان می‌دهد در مهرماه امسال در بین 89 قلم کالای اساسی، قیمت 84 کالا بین 0/4 تا حدود 3/4 درصد نسبت به خرداد سال گذشته افزایش داشته و بیشترین افزایش قیمت هم مربوط به گروه آهن‌آلات، کنجاله سویا و حبوبات بوده است. این در حالی است که بیشتر اقلام مصرفی روزمره مثل برنج، مرغ، تخم مرغ، حبوبات، قند، شکر و غیره بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته و این تورم گویای امکان‌پذیر نبودن عمل به این وعده حتی تا خرداد 1400 است.
وضعیت تورم محسوس و ملموس برای مردم در زندگی روزمره نشان‌دهنده تورم بالاتر بوده و این 22 درصد واقعی نبوده و نیاز به تدبیر جدی دارد تا اقتصاد و بنگاه‌ها بیش از این لطمه نبینند.
این هدف‌گذاری باید بر روی متغیرهای تاثیرگذار بر نرخ تورم اعمال شود یعنی این متغیرها شناسایی و نوسانات آنها کنترل شود. مهم‌ترین این عوامل عبارتند از کنترل نوسانات نرخ ارز، ثبات بازار سرمایه، کنترل مازاد تقاضا در اقتصاد کلان، بهبود تراز تجاری غیرنفتی، کنترل پایه پولی و مدیریت کسری بودجه است.
اگر هر یک از عوامل موثر در تورم را زیر ذره‌بین قرار دهیم، فعلا هیچ‌کدام از این عوامل روند باثباتی را طی نمی‌کند. راه‌حل بخشی از این مشکلات در بازه کوتاه‌مدت می‌تواند صورت بگیرد، اما بخش دیگر بلندمدت است مثلا تنوع‌بخشی به محصولات صادرات غیرنفتی جهت بهبود تراز ارزی کشور یک‌شبه صورت نمی‌گیرد و نیازمند برنامه اساسی است.