بازگشـت به برجـام بدون پیش شـرط

روزنامه گاردین با اشاره به نشست روز دوشنبه وزیران خارجه اعضای باقیمانده در برجام نوشت : وزیران خارجه کشورهای اروپایی بر سر عدم تعیین پیش شرط برای احیای توافق هسته ای ایران توافق کردند.
گاردین دوشنبه شب با اعلام این مطلب گزارش داده است: به اعتقاد وزیران خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه، تهران و واشنگتن بدون پذیرش تقویت یا تعمیم برجام در این مرحله باید بتوانند به پایبندی کامل به توافق باز گردند. مادامی‌که آمریکا تحریم‌ها را بر دارد و به قطعنامه‌های سازمان ملل پایبند باشد، این گام یکی از موانع بالقوه برای پایبندی ایران به توافق موجود را از میان بر می‌دارد.
به نوشته روزنامه گاردین، انگلیس باور دارد که تا زمان شکل گیری پیشرفت قابل توجه از سوی آمریکا و ایران برای پایبندی به توافق، مساله تعمیم توافق نباید مطرح شود. دومینیک راب وزیر خارجه انگلیس گفت مهم است که ایران به سمت کاهش تعهدات خود در توافق حرکت نکند.    
این روزنامه در بخشی از گزارش خود نوشت: عدم درخواست اروپا از ایران برای پذیرش اصول یک توافق جدید در این مرحله شاید احیای نسبتا سریع توافق هسته ای را آسانتر کند.


یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: همه دور میز بر لزوم حفظ توافق و متقاعد کردن آمریکا برای اینکه بازگشتبه توافق بدون پیش شرط و بدون اضافه کردن چیز اضافه تری بهتر است، به توافق رسیدند. اگر بخواهیم ایران به پایبندی کامل باز گردد آنگاه باید مشوق‌های اقتصادی که وعده دادیم را بر آورده کنیم. امروز میزان تجارت بین کشورهای اروپایی و ایران کمتر از دوران ما قبل توافق هسته ای است.
روایت فایننشال تایمز از عقب نشینی اروپا
به نوشته روزنامه فایننشال تایمز، قدرت‌های اروپایی از پیشنهاد جو بایدن (رئیس جمهور منتخب آمریکا) درخصوص بازگشت ایالات متحده به توافق هسته ای با ایران به شکل فعلی، پشتیبانی کرده و در حال حاضر از اصرار بحث برانگیز خود برای گسترش این توافق به موضوعات سیاست‌های منطقه ای و موشکی ایران دست کشیده اند. 
آلمان، فرانسه و انگلیس همراه با سایر امضا کنندگان توافق هسته ای 2015 یعنی چین، روسیه و ایران متعهد شدند که بازگشت مجدد و احتمالی واشنگتن به این توافق را به شکل مثبت برداشت کنند.  این رویکرد که احتمالا متحدان خاورمیانه ای ایالات متحده را نا امید می‌کند، زمینه را برای دولت آینده آمریکا به ریاست جو بایدن فراهم می‌سازد تا پس از روی کار آمدن در ماه آینده (میلادی) استراتژی خود را (در این زمینه)
 ارائه دهد.
این روزنامه در ادامه نوشت: در بیانیه وزیران امورخارجه کشورهای عضو برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)  پس از جلسه مجازی روز دوشنبه آمده است که وزیران دورنمای بازگشت محتمل ایالات متحده به برجام  را مورد توجه قرار دادند و بر آمادگی خود برای پرداختن به این موضوع با نگاهی مثبت و در یک تلاش مشترک تاکید داشتند.
بایدن پیشتر گفته است که بهترین راه فوری برای دستیابی به ثبات در منطقه و چشم انداز برای حصول توافقاتی دیگر،  بازگشت به توافق 2015 است. وی در ماه جاری (میلادی) در مصاحبه با نیویورک تایمز نیز خاطر نشان کرد که بهترین راه برای حصول یک ثبات نسبی، تعامل با برنامه هسته ای است.
به نوشته فایننشال تایمز، بیانیه روز دوشنبه نشان می‌دهد که اولویت طرف‌های اروپایی برجام، تمرکز روی بازگشت کامل ایران به اجرای کامل تعهدات هسته ای اش ذیل این توافق و آغاز رایزنی با دولت بایدن است. این کشورها اگرچه با موضع دولت ترامپ درخصوص سیاست‌های منطقه ای ایران هم نظر هستند اما با تصمیم او برای خروج یک جانبه از برجام مخالف
 بوده اند.
وزیران خارجه چین و روسیه از اعضای باقیمانده در برجام پس از نشست مجازی روز دوشنبه، خواستار بازگشت بدون قید و شرط آمریکا به برجام شدند.
وزرای امور خارجه عضو برجام در بیانیه‌ای درخصوص برنامه جامع اقدام مشترک اعلام کردند: نشست وزرای خارجه سه دولت / اتحادیه اروپایی + دو (چین، فرانسه، فدراسیون روسیه، بریتانیا، نماینده عالی اتحادیه اروپایی در امور خارجه و سیاست امنیتی) و جمهوری اسلامی‌ایران، اعضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، ٢١ دسامبر ٢٠٢٠ (١ دی ١٣٩٩) به صورت مجازی برگزار شد. این نشست به ریاست جوزپ بورل نماینده عالی اتحادیه اروپا برگزار شد.
در این بیانیه خاطرنشان شده است: اعضای برجام ضمن تاکید دوباره بر تعهدشان جهت حفظ توافق، تلاش‌هایشان در این راستا را تصریح کردند. آنها تداوم ضرورت اجرای کامل و موثر برجام توسط همه طرف‌ها و پرداختن به چالش‌های کنونی اجرای [برجام]، از جمله در زمینه عدم اشاعه هسته‌ای و تعهدات رفع تحریمی‌را مورد بحث و بررسی قرار دادند.