ذوق‌ اروپا از تغییرات در آمریکا

انتظارات بلوک غرب از دولت جدید آمریکا بسیار زیاد است. متحدان غربی آمریکا به آن امید بسته‌اند که بایدن بتواند پس از ترک دونالد ترامپ از کاخ سفید، بار دیگر شرایط را برای مناسباتی دوستانه و گسترده فراهم سازد.
سایت «تاگس‌شاو» وابسته به شبکه یک تلویزیون آلمان پس از انجام مراسم تحلیف و شروع رسمی کار جو بایدن در مقام ریاست جمهوری آمریکا با انتشار گزارشی به واکنش‌ها و انتظارات بین‌المللی از او پرداخته است.
«شارل میشل» رئیس شورای اتحادیه اروپا شروع زمامداری بایدن را «بازگشت خرد» به سیاست آمریکا دانسته و نسبت به بهبود و گسترش مناسبات بین اتحادیه اروپا و آمریکا ابراز امیدواری کرده است.
«دیوید ساسولی» رئیس پارلمان اروپا نیز شروع زمامداری جو بایدن را سرآغاز فصلی جدید در مناسبات آمریکا و اروپا دانسته است. او در بیانیه‌ای که در همین رابطه منتشر کرده، گفته است: «جهان به مناسبات گسترده و اتحاد قوی بین اروپا و آمریکا نیاز دارد.»


ساسولی گفته است که مشکلات جهان و از آن جمله تغییرات اقلیمی و گذار جهان تکنیک به فن‌آوری دیجیتال و مقابله با شکاف‌های اجتماعی و بی‌عدالتی تنها از طریق یک همکاری گسترده قابل رفع شدن هستند. رئیس پارلمان اروپا از جو بایدن دعوت کرده است که به اروپا آمده و با شرکت در پارلمان اروپا برای نمایندگان سخنرانی کند.
نقش آمریکا در ناتو
ینس استولتنبرگ، دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» نیز شروع دوره زمامداری جو بایدن در آمریکا را سرآغاز فصل جدیدی در این پیمان دانسته است.
استولتنبرگ در بیانیه تبریک خود نوشته است: «رهبری کشور آمریکا برای همکاری ما در عرصه حمایت از دموکراسی، ارزش‌های مشترک‌مان و نظم قانون‌مند جهان غیرقابل چشم‌پوشی است.» دبیرکل ناتو از همکاری با رئیس جمهوری جدید آمریکا ابراز خرسندی کرده و گفته مایل است شرکت او را در نشست عالی سران و رهبران کشورهای عضو این پیمان در سال جاری به بروکسل خوش‌آمد بگوید. استولتنبرگ همچنین گفته است که از منظر سیاست‌های امنیتی، پیامدهای ناشی از برآمد چین و همچنین تهدید‌های مرتبط به تروریسم بین‌المللی و نقش روسیه در جهان محورهای اصلی فعالیت ناتو را در سال‌های پیش‌رو رقم می‌زنند.
دوگانه ژرمن‌ها
«فرانک والتر اشتاین‌مایر» رئیس جمهور آلمان نیز با ارسال یک پیام ویدیویی شروع رسمی کار بایدن را به او تبریک گفته و از این روز به عنوان «یک روز خوب برای دموکراسی» یاد کرده است.
جابه‌جایی در هرم قدرت آمریکا راه را برای امید بستن سیاستمداران آلمان هموار ساخته است. سیاستمداران آلمان نیز پایان دوره زمامداری دونالد ترامپ را شانسی برای بهبودی مناسبات آمریکا و اروپا و همچنین گسترش همکاری‌های بین‌المللی می‌دانند.
در این میان، «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان گفت، فرصتهای بیشتری برای توافق با جو بایدن، رئیس جمهور جدید آمریکا نسبت به دولت قبلی میبیند اما همچنان معتقد است که آلمان و اروپا نمی‌توانند به اندازه گذشته روی کمک آمریکا اتکا کنند.
دموکراسی بود، پس از حمله به ساختمان کنگره جایی برای تردید و ابهام باقی نمی‌گذارد.»
او به تصمیم بایدن برای باقی ماندن در سازمان بهداشت جهانی، پیوستن مجدد به توافق آب و هوایی پاریس و دیدگاه‌های او در خصوص مهاجرت به عنوان حوزه‌هایی که در آنها آمریکا و آلمان می‌توانند با هم همکاری کنند استناد کرد. اما او اضافه کرد، کاملا از این موضوع آگاه است که نمی‌تواند انتظار یک توافق سیاسی کامل با رئیس جمهور جدید آمریکا بر سر هر چیزی را داشته باشد.
مرکل با دونالد ترامپ، رئیس جمهور قبلی آمریکا روابطی گسسته داشت، گفت در طول دوره ریاست جمهوری او پی برد که آلمان و اروپا نمی‌توانند خیلی به لحاظ دیپلماتیک و نظامی به آمریکا متکی باشند. او تاکید کرد که همچنان چنین احساسی دارد.  بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا نیز با انتشار یک پست توییتری بر اهمیت نقش آمریکا در حل مشکلات عمده جهان تاکید ورزیده است. جانسون با اشاره به مشکلاتی که به همه مردم جهان مربوط می‌شود و از جمله به شیوع ویروس کرونا و تغییرات اقلیمی گفته است که این مشکلات تنها در همراهی و مشارکت با آمریکا می‌توانند از سر راه برداشته شوند. نخست‌وزیر بریتانیا نیز از همکاری با جو بایدن ابراز خشنودی کرده است.
چماق و هویج اسرائیل 
دولت اسرائیل نیز برای جو بایدن و کامالا هریس، معاون او پیام تبریک فرستاده است. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اشغالگرقدس از دولت جدید آمریکا درخواست کرده که در راستای تقویت پیوند و اتحاد آمریکا و اسرائیل گام بردارد. اتفاق جالب توجه اینجاست که اسرائیلی‌ها نسبت به بازگشت آمریکا به برجام به شدت خشمگین هستند و عملا واشنگتن را تهدید کرده‌اند. نتانیاهو معتقد است که برداشته شدن تحریم‌های یکجانبه آمریکا می‌تواند منجر به رشد سریع اقتصاد ایران شود.
توافق «استارت جدید»
دولت روسیه از جو بایدن و دولت او خواسته است به طور «سازنده» در راستای پیشبرد مذاکرات ناظر بر تمدید توافق کاهش سلاح‌های هسته‌ای «نیو استارت» گام بردارند. وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرده است که این کشور بر پایه اصل حق مشترک و همچنین در نظر گرفتن منافع هر دو طرف آماده است در عرصه کاهش زرادخانه هسته‌ای با آمریکا همکاری کند.
در حال حاضر قرار است دو کشور آمریکا و روسیه بر سر تمدید توافق کاهش تسلیحات هسته‌ای «نیو استارت» با یکدیگر گفت‌وگو و مذاکره کنند.
باید یادآور شد که قرارداد پیشین دو کشور در این زمینه روز ۵ فوریه به پایان می‌رسد. این در حالی است که روسیه و آمریکا در دوره زمامداری دونالد ترامپ موفق به کسب توافق بر سر تمدید این قرارداد نشده‌اند.
پشتیبانی آسمانی
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان نیز جو بایدن را فراخوانده است تا در رویارویی با بحران‌های انسانی هیچ‌گاه عدالت حقیقی و آزادی را از مد نظر دور ندارد.
رهبر کاتولیک‌های جهان همچنین بر لزوم احترام به حقوق و کرامت انسان‌‌ها تاکید کرده است. او از رئیس جمهوری آمریکا درخواست کرده است در تصمیمات خود به خصوص به وضعیت تهیدستان، اقشار ضعیف اجتماعی و کسانی که صدای‌شان به گوش کسی نمی‌رسد، توجه مبذول کند.
پاپ ابراز امیدواری کرده که خداوند به جو بایدن در عرصه برقراری تفاهم، آشتی و صلح در آمریکا و همچنین در بین سایر ملت‌های جهان یاری رسانده و رئیس جمهور جدید آمریکا بتواند در راستای رفاه عمومی مردم در جهان گام بردارد.