معاون بهداشت وزیر بهداشت: تناقض‌گویی باشد، مردم اعتماد نمی‌کنند

معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اگر حدود سه میلیون دوز واکسن کرونا قبل از پایان سال به دست ما برسد، می‌توانیم افراد آسیب پذیر را واکسینه کنیم و قرار است از هند، چین و روسیه واکسن وارد شود و این در حالیست که سبد واکسن داریم و فقط یک واکسن وارد نخواهیم کرد.
علیرضا رئیسی در نشست خبری ویدیو کنفرانس ضمن تبریک دهه فجر درباره واکسن کرونا افزود: در واکسن یک فاز صفر داریم. یک فاز آزمایشگاهی هم داریم. بعد از این‌که واکسن روی حیوان تاثیر داشت، واکسن روی تعداد معدودی از انسان‌ها آزمایش می‌شود. هدف از فاز یک انسانی این است که آیا واکسن عارضه جانبی روی بدن انسان ایجاد می‌کند یا خیر. آیا ایمن است یا نه. در این مرحله خیلی به دنبال اثربخشی واکسن نیستند و فاز یک به دنبال این است که آیا واکسن روی بدن انسان واکنش بدی نشان نمی‌دهد. در نتیجه با دوز پایین شروع شده و بعد از مدتی که گذشت نگاه می‌کنند که مشکلی ایجاد نکرده و سپس دوز را بالاتر می‌برند. دوز را تا جایی بالا می‌برند که آنتی بادی مناسب باشد.
به گزارش ایرنا، وی ادامه داد: در فاز سه تعداد بسیار زیادی از افراد تست می‌شوند. بررسی می‌شود که آیا واکسن در این تعداد زیادی که تست شده چقدر آنتی بادی تولید کرده و چند درصد واکنش داده است. همچنین برخی افراد به عنوان کنترل انتخاب می‌شوند. همچنین فاز چهار یا پست مارکتینگ هم وجود دارد که حداقل ۳ تا ۵ سال و گاهی هشت سال طول می‌کشد. در این مرحله بررسی می‌کنند که آیا عوارض دیگر و اثرات دیگری هم دارد یا نه. این وابسته به زمان است و نمی‌توان آن را کوتاه کرد. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که درست است تولید هر واکسن ۸ تا ۱۰ سال طول می‌کشد، اما کرونا آدم‌های زیادی را در جهان از بین برده است. فعلا تا فاز سه را مجوز اضطراری می‌دهیم، زیرا فاز چهار هنوز نگذشته است. هیچ واکسنی در جهان فاز چهار را نگذرانده است. زیرا زمان آن نرسیده است. واکسنی که فاز یک را گذرانده باشد، گروهی بررسی می‌کنند و مجوز می‌دهند. هفته آینده فاز یک انسانی واکسن تولید داخل تمام می‌شود و اگر بر اساس استاندارد مورد قبول بود، مجوز داده می‌شود که فاز دوم شروع شود. سازمان جهانی بهداشت اجازه داد به علت وضعیت اضطراری فاز یک و دو و سه به این صورت که فاز یک و دو یا دو و سه با یکدیگر ادغام شوند.
تناقض‌گویی باشد، مردم اعتماد نمی‌کنند


معاون بهداشت وزیر بهداشت اظهار کرد: مقام معظم رهبری فرموده بودند هر وقت ستاد ملی کرونا و مسئولان حرف محکم و قاطعی گفتند، همه مردم انجام داده‌اند. هر زمانی که تناقض گویی و تزلزل وجود داشته باشد، مردم اعتماد نمی‌کنند. این حرف بسیار درستی است و در مدیریت بحران یک اصل محسوب می‌شود. این‌که مردم حق دارند نگران باشند، درست است. در حال حاضر مرگ و میر در اروپا و آمریکا زیاد است. همین یک یا دو روز قبل نخست وزیر انگلستان پشت تریبون از مردم عذرخواهی کرد که مرگ و میر از ۱۰۰ هزار نفر گذشته و نتوانسته‌اند کاری انجام بدهند. انگلستان سال گذشته در همین زمان که بحث کرونا مطرح شد، بر اساس مدل سازی‌ها اعلام کردند که تا پایان همه گیری کرونا حداکثر تعدادی که فوت می‌کنند ۲۰ هزار نفر است و حالا متاسفانه از مرز ۱۰۰ هزار نفر گذشته است. آی سی یوها در فرانسه پر شده است.
می‌توانیم انتخاب کنیم کدام واکسن را از کوواکس بخریم
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره کوواکس گفت: تفاهم نامه در مورد کوواکس بین‌المللی است و همه کشورها یک قرارداد دارند و یک فرم واحد است. سازمان غذا و دارو می‌تواند این سند را در اختیار بگذارد. به طور کلی همه نوع واکسن در این سبد وجود دارد. برخی کشورها حق انتخاب ندارند، اما ایران جزو کشورهایی است که حق انتخاب دارد و می‌توانیم انتخاب کنیم که کدام واکسن را می‌خواهیم.
ویروس کرونا در کشور ما هم ممکن است جهش پیدا کند
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: بر اساس آخرین بررسی‌های انجام شده و با توجه به رفتار ویروس، در میزان کشندگی هم ممکن است این نوع جهش تاثیر داشته و کشندگی آن بالاتر رفته باشد. ویروسی که بیش از یک سال است گردش می‌کند، در هر جایی از دنیا ممکن است جهش پیدا کند. حتی ممکن است ویروس موجود در کشور هم جهش پیدا کند. وقتی میزان انتقال ویروس بالاتر می‌رود، ممکن است دچار جهش شود. جهش‌هایی در کشور روی ویروس کرونا پیدا شده، اما روی بیماری‌زایی ویروس تاثیر نداشته است. همواره باید مراقب باشیم. فرض کنید ویروس جهش یافته کرونا وارد کشور شود، همین فاصله‌گذاری و ماسک و شست‌وشوی دست‌ها و پرهیز از تجمعات باید انجام شود. از هر کشوری که مسافر بخواهد وارد ایران شود، اولا باید تست منفی همراه داشته باشد و ثانیا وقتی وارد کشور شد از او تست PCR گرفته شده و به همه توصیه می‌شود که باید ۱۴ روز قرنطینه خانگی باشند. اگر کسی از انگلستان وارد کشور شود، باید این دو کار را انجام بدهد و همچنین باید وارد قرنطینه‌ای شود که خودمان تعیین می‌کنیم.
چند دوز واکسن از روسیه وارد می‌شود؟
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در پاسخ به سوالی درباره واردات واکسن روسی کرونا اظهار کرد: در مورد خرید تعداد دوز و قیمت واکسن کرونا باید از سازمان غذا و دارو سوال شود. ولی احتمالا حدود ۱.۵ میلیون دوز واکسن در نهایت از روسیه خریداری می‌شود.
اجباری برای تزریق واکسن وجود ندارد
رئیسی گفت: برای تزریق واکسن کرونا پولی دریافت نمی‌شود. بحث دریافت رضایتنامه هم وجود ندارد. هرکسی دوست داشته باشد واکسن را تزریق می‌کند و اجباری برای تزریق واکسن وجود ندارد. هر واکسنی که تزریق شود در برخی افراد ممکن است عوارض داشته باشد. کشورهایی که واکسن می‌خرند، خودشان باید تعهد بدهند که نکته‌ای متوجه سازنده نیست. واکسن‌های تولید داخل هم قطعا در مورد کشورهای خارجی چنین موضوعی را خواهد داشت. چون فاز چهار نگذشته، تعهدی وجود ندارد که فاز چهار هیچ مشکلی نخواهد داشت.
واکسیناسیون کرونا تا اولویت ۳ رایگان است
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره هزینه تزریق واکسن کرونا و رایگان بودن آن برای اولویت‌ها بر اساس سند ملی واکسیناسیون کرونا گفت: فعلا واکسن‌هایی که خریداری می‌کنیم برای اولویت اول ما کافی خواهد بود و کاملا رایگان است. در مورد گروه دو و سه هم به همین شکل خواهد بود. فرآیند واکسیناسیون به یک یا دو ماه محدود نمی‌شود و طولانی است. بر اساس تصمیمی که در ستاد ملی مقابله با کرونا گرفته شده، واکسیناسیون تا اولویت سه رایگان خواهد بود و وجهی دریافت نمی‌شود.
برای اطمینان بخشی حاضرم واکسن کرونا را تزریق کنم
رئیسی درباره تزریق واکسن کرونا به مسئولان گفت: یک موضوع این است که برخی می‌گویند مسئولان اگر معتقد هستند واکسن خوب است، ابتدا خودشان بزنند. برای اطمینان بخشی که مردم خیال‌شان راحت باشد، من هم حاضر هستم تزریق کنم. دکتر نمکی هم برای همین گفتند این واکسن را خودمان تزریق می‌کنیم که اطمینان داده شود. کشوری که وزیر بهداشت و خانواده او پیش قدم می‌شود، برای مردم اطمینان بخش است. حالا اگر بعد نگویند که آب مقطر بوده است. اگر واکسن بیاید و کسی بگوید نمی‌زنم، من حاضرم تزریق کنم و مشکلی ندارم.