عاقبت رسوايی گاندو

آرمان ملی - مطهره شفیعی: همانطور که پیش بینی می‌شد گاندوی 2 با حاشیه به پایان رسید؛ البته به ادعای خودشان نیمه‌کاره متوقف شد! مظلوم‌نمایی نخستین واکنش دلواپسان بود و دولت مقصر اصلی معرفی شد. مشخص نبود در پشت پرده گاندوی 2 چه می‌گذرد و چه هدفی در دستور کار است که ضربه به دولت و وزارت خارجه را در صدر اهداف ساخت این سریال قرار داده‌اند. سریالی که محمد‌جواد ظریف یک روز قبل از توقف پخش آن گفته بود: «این سریال تلویزیونی از اول تا آخر دروغ بوده و موجب بی‌اعتمادی در کشور شده است.» و پس از اعلام توقف پخش گاندو، مجتبی امینی تهیه‌کننده سریال نیز در توئیتی اعلام کرد که «سریال گاندو «دروغ» نبوده و نیست. گاندو صدای در گلو مانده مردم است. نمایش خیانت و فریبکاری آمریکا و انگلیس است. دروغ، تضمین امضای جان کری بود. دروغ، وعده‌های آمریکا و انگلیس برای برداشته شدن همه تحریم‌ها بود. دروغ، وعده‌های رونق اقتصادی است که نتیجه آن کوچک شدن سفره مردم بوده است. گاندو بر اساس اسناد واقعی ساخته شده است. اسناد و مدارکی که پشتوانه پژوهشی نگارش فیلمنامه بوده را در فیلم مستندی در اختیار مردم قرار خواهیم داد.»
 پروژه ناکام انتخاباتی؟
پس از اعلام توقف پخش گاندو پروژه تضعیف دولت در رسانه‌های دلواپس قوت گرفت؛ چنانکه فارس نوشت:«‌سازندگان «گاندو» فصل دوم را برای نوروز 1400 تدارک دیدند. پرونده‌ای که این بار قرار بود پرونده چند جاسوس دیگر را هم به تصویر بکشد و نقش آنها را در برجام روایت کند. اما هنوز چندی از پخش سریال نگذشته بود که واکنش‌ها به فصل دوم گاندو آغاز شد و اظهارات مقام‌های رسمی دولت در این باره به اوج خود رسید. البته در کنار اینها تاخیر در پخش سریال یا برخی تغییرات اعمال شده در چند سکانس شائبه فشار بیرونی به سازندگان سریال و سانسور را تقویت کرد و حتی یکی از قسمت‌ها با تاخیر 45 دقیقه‌ای روانه آنتن شد. در نهایت و درست در جایی که سریال به اوج خود رسیده بود، مهدی آذرپندار، مدیر گروه فیلم و سریال شبکه سه اعلام کرد که سریال در همین جا به پایان می‌رسد. او در این باره گفت: با ورود کاراکتر شارلوت که از ابتدای سریال مخاطب با شخصیت او آشنا شده به ایران برای جاسوسی انگلیس، فصل دوم گاندو ویژه نوروز در شب پایانی تعطیلات موقتا به پایان می‌رسد. ان‌شاءا... ادامه سریال بعد از انتخابات روی آنتن خواهد رفت و امیدواریم که مورد‌پسند مردم قرار گیرد.» یک نکته در اظهارات مدیر سریال شبکه 3 قابل تامل است و آن هم چرایی تاکید بر پخش ادامه گاندو پس از انتخابات ریاست‌جمهوری است. باید به این سوال پاسخ داده شود که آیا ادعاها درباره انتخاباتی بودن گاندوی 2 صحیح بوده که حالا به صراحت از ادامه پخش آن در بعد انتخابات خبر داده می‌شود .
  دولت فشار آورد؛ گاندو متوقف شد!


شامگاه جمعه قسمت سیزدهم این مجموعه در میانه پخش، برای مدتی بیشتر از زمان معمول پخش تبلیغات بازرگانی متوقف شد. برخی رسانه‌ها مدعی شدند که علت این توقف در پخش، فشارهای گسترده به صداوسیما بوده است. بخش عمده حواشی گاندوی 2 به تلاش برای تضعیف دولت بازمی‌گردد. در برخی از قسمت‌های این سریال سعی شده اینگونه وانمود شود که وزارت خارجه در انتخاب تیم مذاکره‌کننده دقت نداشته و افراد جاسوس در میان آنها بوده است، اما هیچ‌گاه دولت درخواست توقف پخش گاندو را نداشته و برخی برای فرافکنی این ادعا را مطرح کرده‌اند مانند کوروش کمره‌ای مشاور شبکه سه که در توئیتی آورده: «‌استقبال از گاندو همه را غافلگیر کرد. انصافا مردم سنگ‌تمام گذاشتند. حقا باید از رئیس سازمان صداوسیما که در برابر فشارهای عجیب و کم‌نظیر برخی ایستادگی کرد تا مردم سریال مورد علاقه‌شان را ببینند و با واقعیت‌ها آشنا شوند، تشکر کرد. منتظر مستندات جذاب از شعبانی باشید. سخن بسیار است.» یا وطن امروز نوشت: «‌به نظر می‌رسد فشارهای عمده‌ای که در روزهای اخیر نسبت به پخش این سریال از سوی مسئولان علنی شده بود، موجب تعطیلی پخش این سریال شده است. محمدجواد ظریف در گفت‌وگویی اینترنتی به صراحت به پخش این مجموعه تلویزیونی اعتراض کرده بود. علاوه بر ظریف، سید‌عباس صالحی، وزیر ارشاد، علی جنتی، وزیر اسبق ارشاد، حسام‌الدین آشنا و برخی دیگر از اعضای کابینه نسبت به پخش سریال گاندو اعتراض کرده بودند.» 4 فروردین هم سایت‌های دلواپس مانند فارس مدعی شدند: «‌قرار است در این قسمت سریال به بحث جاسوسی در تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای پرداخته شود. طبق شنیده‌ها، یکی از اعضای رده‌بالای دولت در تماس با صداوسیما، مانع پخش آن شده و درخواست داشته اسم «تیم مذاکره‌کننده» در سریال نیاید. درنهایت این سریال روی آنتن رفت و احتمال می‌رود بخش‌های زیادی از آن حذف شده باشد.» اما زمان زیادی طول نکشید که فارس مجددا نوشت: «‌خبرنگار فارس مطلع شده حذف بخشی از دیالوگ قسمت ۵ سریال گاندو ربطی به فشار دولت نداشته و این حذفیات جمع‌بندی عوامل سریال بوده که بدین‌وسیله خبر قبلی اصلاح می‌شود.» البته این ادعاها درباره دولت محدود به سازندگان گاندو نبوده، چنانکه محسن رضایی در 8 فروردین در  حساب کاربری  خود در توییتر با هشتگ «گاندو» نوشت: «متخصص فیلم و سینما نیستم، اما وقتی فریادهای توام با تمسخر و توهین مقامات دولتی درباره دو فصل یک سریال تلویزیونی را می‌بینم، حس می‌کنم عصبانیت‌شان ناشی از ضعف سریال نیست؛ بلکه نگران ساخت فصل سوم‌اند، در زمانی که ایشان قدرت فشار برای سانسور ندارند.» به نظر می‌رسد ادعای رضایی با هدف تبلیغات انتخاباتی بوده است.
 توصیه آشنا به مخالفان دولت
روز جمعه و پس از ادعای دوباره فشار دولت برای توقف پخش گاندوی 2 بود که حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس‌جمهور در واکنش به طرح ادعایی از سوی برخی رسانه‌ها درباره فشارهای گسترده بر ‎صداوسیما جهت جلوگیری از پخش مجموعه تلویزیونی گاندو در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «‏صریح باشید و بازی نکنید؛ بگویید چه کسی؛ از کجا و چه زمانی؛ در‌باره سانسور یا ممانعت از پخش کدام بخش از کدام سریال بر چه قسمتی از صدا و سیما فشار آورده‌ است. آیا صدا و سیما اساسا نقشی در تولید یا پخش این سریال داشته‌است؟»
  واکنش دفتر رئیس‌جمهور 
پخش ناقص سریال گاندو ۲ و توقف ناگهانی آن واکنش‌های زیادی را در پی داشته است. در حالی که سازندگان سریال تلاش می‌کنند، پشت‌پرده پخش سریال را به فشارهای مقامات دولتی ربط دهند، دولت روایت دیگری از ماجرا دارد. مسئول ارتباطات دفتر ریاست‌جمهوری در واکنش به این موضوع در توئیتی نوشت،  دولت اصلا درخواستی برای قطع سریال گاندو نداشته و تلویحا صداوسیما را متهم کرده این سریال را که نیمه‌کاره بوده، با هدف خاصی شتاب‌زده، تا جایی‌که ساخته‌شده ‌بوده، پخش کرده‌اند. علی‌رضا معزی در ادامه آورده است: نه رئیس‌جمهور و نه هیچ یک از اعضای دولت‌، نه در جلسه چهارم کابینه و نه در هیچ جلسه یا تماسی، نه قبل از پخش و نه در زمان پخش گاندو، نه با رئیس، نه با سایر مسئولان صدا‌و‌سیما و نه حتی با منتفذین نظام، گفت‌و‌گویی در‌باره پخش یا عدم پخش این سریال نداشته‌اند؛ چه رسد به مباحثه و مجادله! وی در پایان آورده: آقایان لطف کنند به جای شایعه‌سازی و انحراف افکار عمومی به یک سوال مهم پاسخ دهند: پخش گاندو نا‌تمام ماند یا سریال نیمه‌کاره در کنداکتور قرار گرفت؟ اگر سریال نیمه‌کاره بود چه ‌چیز سبب شده گاندو این‌چنین با سراسیمگی و عجله بر آنتن برود؟