کشورهای منطقه بر حمایت خود از عبدالله دوم پادشاه اردن تاکید کردند ردپای عربستان و اسرائیل در کودتای نافرجام اردن

روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» با استناد به آنچه منابع بسیار گسترده در اردن توصیف کرد، نوشت که عربستان سعودی و یکی از امارت‌های خلیج فارس در پشت صحنه تلاش برای انجام کودتا در اردن دست داشته‌اند.
به گزارش ایرنا، رسانه‌های عربی روز یکشنبه به نقل از این روزنامه صهیونیستی نوشتند که منابع اردنی حدس می‌زنند که ولیعهد عربستان سعودی و یکی از رهبران یکی از امارت‌های خلیج فارس که ظاهراً ابوظبی، شرکای مخفی در کودتای نافرجام اردن هستند.
این منابع خاطرنشان کردند که «باسم عوض الله» که پیشتر وزیر دارایی اردن که به عبدالله دوم شاه اردن نزدیک بود به حلقه وصل خانواده سلطنتی عربستان با شاهزادگان در اردن تبدیل شد.
اردن روز شنبه اعلام کرد که شاهزاده «حمزه بن حسین» ولیعهد سابق این کشور به دلایل امنیتی در بازداشت خانگی به سر می‌برد و رئیس سابق دربار سلطنتی و تعدادی دیگر از مسئولان به دلایل امنیتی بازداشت شده‌اند.


خبرگزاری رسمی اردن (پترا) تنها به ذکر نام «شریف حسن بن زید» و ابراهیم عوض الله رئیس سابق دربار سلطنتی اکتفا کرد.
بر اساس گزارش رسانه‌ها، حداقل ۲۵ نفر از نزدیکان شاهزاده « حمزه» در روزهای اخیر به ظن ارتباط سری با عربستان سعودی برای برنامه ریزی جهت کودتا علیه کاخ سلطنتی اردن دستگیر شده‌اند.
در همین حال مقامات سعودی درباره کودتا در اردن اظهار نظر و ادعا کردند که آن‌ها در کنار اردن ایستاده‌اند و از تصمیمات عبدالله دوم شاه اردن برای حفظ امنیت این کشور حمایت می‌کنند.
روزنامه «اسرائیل هیوم» وابسته به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز به نقل از یک منبع اطلاعاتی عالی رتبه در اردن نوشت که کشورهای دوست اردن از تلاش احزاب اردنی برای آسیب رساندن به امنیت کشور و ثبات خانواده حاکم به ما هشدار دادند.
به نوشته این روزنامه بر اساس تحقیقات اطلاعاتی انجام شده، فعالیت این افراد با ابتکاری که از سوی ماموران و منابع خارجی مدیریت می‌شد با هدف کنترل دولت اردن و کودتا پشتیبانی می‌شد و دستگیری این افراد تا زمان دستگیری آخرین فرد ادامه خواهد داشت.
در همین حال « سمدار پری» شرق شناس صبح روز یکشنبه به روزنامه عبری «یدیعوت آحرونوت » به نقل از منابع امنیتی عالی رتبه در رژیم صهیونیستی گفت که مشخص شده است که «نتانیاهو» از آنچه عبدالله دوم شاه اردن را طی هفته‌های اخیر به خود مشغول کرده، آگاهی داشته است.
وی با اشاره به اختلاف ملک عبدالله با بنیامین نتانیاهو طی هفته‌های گذشته به خصوص پس از آنکه ملک عبدالله مانع انتقال نخست وزیر رژیم اسرائیل به خلیج فارس از آسمان اردن شد، افزود: نتانیاهو با واضح‌ترین کلمات به امان مشکوک بود و در صورت موفقیت کودتا خوشحال می‌شد که از شر ملک عبدالله خلاص شود و به جای او حاکم دیگری در اردن ببیند.
واکنش کشورهای منطقه به کودتای اردن
تحولات شب شنبه اردن که در آن شماری از مسئولان سابق این کشور به دلیل مسائل امنیتی بازداشت شدند، واکنش بسیاری از کشورهای منطقه را به همراه داشته است.
به گزارش ایرنا، اتفاقات دیروز اردن و بازداشت گسترده مسئولان سابق این کشور به اتهام «تهدید امنیت کشور» که گفته می‌شود پای عربستان سعودی در میان است، با واکنش بسیاری از کشورهای منطقه همراه بوده است.
گستردگی واکنش‌ها به تحولات اردن که از آن نوعی «کودتا» تلقی شده است، شاید به این دلیل باشد که اردن یکی از کشورهای نسبتا با ثبات جهان عرب و از متحدان اصلی غرب در خاورمیانه بشمار می رود.
دولت اردن از میان ۲۰ نفری که به ظن تلاش برای کودتا در این کشور دستگیر شده اند، تنها اسامی دو نفر را اعلام کرده که ارتباط ویژه آنان با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، احتمال دخالت ریاض در این موضوع را تقویت کرده است.
بر اساس بیانیه های دولتی اردن، از میان دستگیرشدگان علاوه بر شاهزاده حمزه، تنها اسامی «باسم عوض الله» و «شریف حسن بن زید» اعلام شده است. از هر دو نفر به عنوان افرادی نام برده می شود که به عربستان نزدیک هستند و گفته می شود که این دو علاوه بر گذرنامه سعودی، تابعیت عربستان دارند و در این کشور صاحب ملک و مستغلات فراوانی هستند.
پس از اعلام بازداشت این دو نفر، رسانه های اردنی، فعالان شبکه های اجتماعی و فضای مجازی در اردن با توجه به ارتباطات این دو نفر با عربستان و شخص محمد بن سلمان، ریاض را به دخالت در تلاش برای انجام کودتا متهم کردند.
اما نکته جالب توجه اینکه عربستان سعودی اولین کشور منطقه بود که به تحولات اردن واکنش نشان داد و حمایت خود را از پادشاه اردن اعلام کرد؛ اقدامی که به دیده بسیاری از کارشناسان فرار رو به جلوی عربستان سعودی است تا شاید به نوعی بتواند از این اتهامات مطرح شده فرار کند.
دفتر پادشاهی عربستان در بیانیه‌ای بر حمایت کامل خود از اردن و اقدامات اتخاذ شده از سوی عبدالله دوم و شاهزاده حسین بن عبدالله، ولیعهد این کشور برای حفظ امنیت و ثبات اعلام کرد.
واکنش‌ها
صرف نظر از مسئله رد پای ریاض در کودتای اردن، بسیاری از کشورهای دیگر منطقه نیز واکنش نشان داده و بر حمایت خود از عبدالله دوم پادشاه اردن تاکید کردند.
دولت ترکیه نیز به تحولات اردن واکنش نشان داد و نسبت به بازداشت‌های اخیر و حبس خانگی برخی مقامات از جمله ولیعهد سابق این کشور، ابراز نگرانی کرد.
میشل عون رئیس جمهور لبنان نیز در بیانیه‌ای بر حمایت از پادشاه اردن تاکید و اعلام کرد که لبنان در کنار اردن می‌ایستد، کما اینکه امان نیز همواره در شرایط سخت لبنان در کنار این کشور قرار داشته است.
وزارت خارجه عراق هم با انتشار بیانیه ای نسبت به وقایع سیاسی شب گذشته (شنبه) اردن واکنش نشان داد و امنیت این کشور را امنیت خود دانست.
در این بیانیه که بر درگاه خبرگزاری رسمی عراق (واع) منتشر شده آمده است: «ما منتظر پیشرفت و شکوفایی بیشتر و مواجهه با چالش ها (در اردن) هستیم، به طوری که مردم برادر اردن تحت رهبری فرزانه خود آنچه را که شایسته آنها است، بدست آورند و ما تایید می کنیم که امنیت و ثبات پادشاهی هاشمی اردن همان امنیت و ثبات عراق است»
کشور مغرب نیز در حمایت از پادشاه اردن اعلام کرد که رباط برای تضمین ثبات و امنیت اردن حمایت خود را از ملک عبدالله دوم اعلام می‌کند.
وزارت خارجه دولت نجات ملی یمن که در صنعاء مستقر است نیز بر حمایت این کشور از اقدامات پادشاه اردن برای حفظ امنیت و پایان دادن به هرگونه تلاشی برای برهم زدن ثبات در اردن تاکید کرد.
«محمد علی الحوثی» عضو شورای عالی سیاسی یمن در پیامی توئیتری به اخبار منتشر شده در خصوص کودتا در اردن و دستگیری شماری از مقامات این کشور به این اتهام واکنش نشان داد و به مقامات و پادشاه اردن توصیه کرد که منطقی باشند و سعه صدر داشته باشند و تسامح را شعار خود قرار دهند.
دولت قطر نیز همبستگی و حمایت کامل خود را از اردن و تصمیمات پادشاه این کشور برای حفظ امنیت و ثبات و تقویت روند پیشرفت و شکوفایی اعلام و تاکید کرد که امنیت و ثبات اردن بخش جدایی ناپذیر از امنیت و ثبات قطر است.
عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر هم در بیانیه‌ای حمایت خود را از تلاش پادشاه اردن برای حفظ امنیت این کشور اعلام و تاکید کرد که امنیت و ثبات اردن بخش جدایی ناپذیر از امنیت ملی مصر و جهان عربی است.
وزارت خارجه کویت نیز اعلام کرد که اقدامات پادشاه و ولی‌عهد اردن برای حفظ امنیت و ثبات این کشور را تایید می‌کند. امارات نیز اقدامات پادشاه اردن برای حفظ امنیت و ثبات این کشور را تایید کرد.
«حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین هم در بیانیه‌ای حمایت کامل خود را از اقدامات پادشاه اردن برای حفظ امنیت و ثبات اعلام کرد.
«نایف الجحرف» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه‌ای اعلام کرد که این شورا از تلاش اردن برای حفظ امنیت و ثبات حمایت می‌کند. امنیت اردن بخشی از امنیت این شورا است.
«یوسف بن احمد العثیمین» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی هم در بیانیه‌ای حمایت خود را از اقدامات پادشاه اردن برای حفظ امنیت و ثبات اعلام کرد.
«احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب نیز در بیانیه‌ای ضمن اعلام حمایت خود از اقدامات پادشاه اردن برای حفظ امنیت و ثبات تاکید کرد: «پادشاه اردن به دلیل نقش خالصانه و بزرگ خود درباره خدمت به مسائل عربی جایگاه والایی در میان مردم اردن و جهان عربی دارد».
«سعد الحریری» نخست‌وزیر مکلف لبنان هم در توییتی نوشت: «امنیت و ثبات اردن یک پایه و اساس برای امنیت جهان عربی است. ما از اردن برای دفاع از دستاوردهای مردم و حمایت از ثبات و عدم مداخله در امور این کشور حمایت می‌کنیم».
ولیعهد سابق اردن: در بازداشت خانگی هستم
ولیعهد سابق اردن ضمن افشاگری درباره فساد دولتی اعلام کرد که بازداشت نشده و در حبس خانگی به سر می برد. همزمان وزارت امور خارجه آمریکا بر حمایت کامل واشنگتن از عبدالله دوم، پادشاه اردن تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، حمزه بن الحسین، برادر ناتنی پادشاه اردن و ولیعهد سابق در ویدئویی اعلام کرد که در حبس خانگی است.
وی گفت که فرماندهی ارتش به او دستور داده در خانه بماند و با کسی تماس نگیرد.
حمزه همچنین گفت که او مسئول هیچ یک از رخدادهای شنبه و همچنین فساد دولتی نیست.
ولیعهد سابق اردن در این کلیپ ویدیویی که شنبه شب منتشر کرد و در آن به زبان انگلیسی صحبت می کند گفته است: من این فیلم را ضبط می کنم تا روشن کنم که طی چند ساعت گذشته چه اتفاقی برای من افتاده است. امروز صبح ، رئیس کل کارکنان نیروهای مسلح اردن (سرلشکر یوسف احمد الحنیتی) با من دیدار کردند و به من اطلاع دادند که من اجازه ندارم از خانه ام بیرون بروم یا با کسی تماس بگیرم یا با کسی ملاقات کنم، زیرا در جلساتی که شرکت کردم یا پست هایی در سایت های رسانه ای در مورد بازدیدهای من، انتقاداتی از دولت یا پادشاه شده است.از آن لحظه تعدادی از افرادی که می شناسم دستگیر شده اند از جمله تعدادی از دوستان من و ضمن قطع اتصال اینترنت و تلفن، محافظان من هم بازداشت شده اند ... این شاید آخرین بار باشد که من می توانم با (مردم) تماس بگیرم.
سایر اخبار این روزنامه
کلاب هاوس چگونه می‌تواند در بازسازی گفت‌وگو در کشور موثر باشد؟ گفت و گو در روزگار فراموشی گفت و گو *محمد یوسفی آرامش ایران در جدال ژئوپلیتیک هشدار اتاق اصناف وضعیت قرمز شود روزانه سه میلیون نفر بیکار می‌شوند! حامیان برجام می‌گویند آمریکا پیش از انتخابات ایران، به توافق بازگردد احیای توافق هسته‌ای ایران در گرو اولین گام مجوز واردات به بخش خصوصی ابهام داشت راهی جدید برای واردات واکسن به ایران «ابتکار» به بررسی وضعیت شاخص بورس در ماه‌های آتی پرداخت بازار سرمایه، گروگان بلاتکلیفی‌ها کشورهای منطقه بر حمایت خود از عبدالله دوم پادشاه اردن تاکید کردند ردپای عربستان و اسرائیل در کودتای نافرجام اردن محمدباقر قالیباف: سند همکاری جامع ایران و چین هشدار مهمی به آمریکاست ظریف در گفت‌وگو با وزیر خارجه انگلیس: درصورت رفع کامل تحریم‌ها و راستی‌آزمایی به تعهدات‌مان برمی‌گردیم تکرار موضع زیاده خواهانه ریاض برای حضور در مذاکرات هسته‌ای با ایران وزیر امور خارجه عربستان با تکرار موضع‌ زیاده خواهانه خود در قبال ایران، بار دیگر خواستار حضور ریاض در مذاکرات هسته ای شد. درخواست نمایندگان برای تشکیل کمیسیون ویژه نظارت بر سند همکاری ایران و چین سخنگوی هیئت رئیسه مجلس: دولت مکلف است مطابق قانون مصوب مجلس با برجام برخورد کند زبانه‌های آتش خیز چهارم کرونا