رونمایی روزنامه مدعی اصلاحات از کلاه بزرگ وین

سرویس سیاسی -
روزنامه اعتماد دیروز در مطلبی با عنوان «متن و زمينه مذاكرات وين» نوشت: «آسيبي كه در پي خروج آمريكا از برجام به اجراي اين توافق وارد شده است، به حدي سنگين است كه نمي‌توان انتظار داشت طي دو، سه دور مذاكرات، همه مشكلات با سهولت و آساني حل و فصل شود. خيلي مسائل فني و پيچيده وجود دارد كه نياز به بحث‌هاي دقيق و كارشناسي دارد. بحث تحقيق و توسعه در برنامه هسته‌اي ايران و نحوه بازگشت امريكا به برجام، از جمله چالش‌هاي عمده و پيچيده‌اي هستند كه توافق در مورد آنها به سادگي ممكن نيست. نبايد فراموش كنيم به اضافه شاكله پيچيده و در هم تنيده تحريم‌هاي ثانويه آمريكا عليه ايران، در دوران دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور پيشين آمريكا، تلاش‌هاي جدي براي مين‌گذاري و مانع‌سازي براي بازگشت امريكا به برجام انجام شد كه اين مسير را بسيار سخت كند. مسائل و مشكلات فني، حقوقي و سياسي بسيار پيچيده‌اي در مقابل طرفين وجود دارد ك بتوانند تعهدات خود را به‌ طور كامل اجرا كنند.»
این روزنامه نوشت: «يكي از احتمال‌هايي كه وجود دارد اين است كه دوطرف بتوانند به الگويي مشابه آنچه پيش از امضاي برجام طرفين در ژنو به آن دست يافتند، برسند. تجربه توافق موقت ژنو اجازه مي‌داد كه توافقي روي كليات انجام شود و طرفين اعلام كنند كه بخش اصلي راه را رفته‌اند و براي جزييات و هماهنگي‌هاي بيشتر زمان بيشتري را دو طرف به هم بدهند. مجموع اين مواضع و اعلاميه‌هايي كه از سوي طرفين در روزهاي اخير منتشر شده است را بايد در چارچوب چانه‌زني‌هاي ديپلماتيك ارزيابي كرد.» گفتنی است، مطالبه اصلی ایران از آمریکا در برجام، لغو یکباره و دائمی تمامی تحریم‌هاست. مقامات ایران صراحتا اعلام کرده‌اند که آمریکا ابتدا باید تمامی تحریم‌ها را لغو کند و این اقدام توسط ایران راستی‌آزمایی شده و در صورت تایید، ایران به تعهدات برجامی باز‌می‌گردد. مقامات دولت بایدن دقیقا مشابه رفتار دولت ترامپ و البته مشابه اقدامات دولت اوباما، مدعی شده‌اند که تحریم‌ها را لغو نخواهند کرد و ایران باید به تعهدات کامل بازگشته و مذاکره حول توان موشکی و قدرت دفاعی خود را کلید بزند.
مغایرت مواضع تیم مذاکره‌کننده کشورمان با سیاست قطعی نظام، زنگ خطر و هشداری است که مجریان سیاست‌ها، اعتنا، اهتمام و التزام کافی به تمهیدات، سیاست‌ها و تدابیر کلان نظام نداشته باشند و فاجعه برجام تکرار شود.


«فتح الفتوح‌نمایی» از وین همزمان با پافشاری آمریکا بر تحریم‌ها
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت: «امروز مذاکرات به مراحل خوبی رسیده است و اگر شبیه‌‌‌سازی صورت گیرد به نظر می‌رسد فاصله کمی تا به تفاهم رسیدن باقی مانده است. فشارها وجود دارد و حتی در برهه‌ای از زمان در گذشته شاهد بودیم که وزیرخارجه فرانسه مجبور شد وین را ترک کند که زیر فشار صهیونیست‌ها بود، اما اراده برای احیای برجام به قدری زیاد است که این فشار 24 ساعته خنثی شد و لودریان مجددا به وین بازگشت و تفاهم در برجام نخستین به امضا رسید. جمهوری‌خواهان نیز از سوی دیگر به دنبال بستن دست بایدن هستند تا نتواند امتیازات زیادی به ایران دهد تا مذاکرات به کندی پیش رود و یا حتی شکست خورد.»
مقامات آمریکایی صراحتا اعلام کرده‌اند که تحریم‌ها لغو نخواهد شد. طرف آمریکایی و اروپایی با گستاخی اعلام کرده‌اند که باید به توافقی طولانی‌تر و کامل تر، شامل توان موشکی و قدرت منطقه‌ای ایران دست یابیم.
با این حال روزنامه‌های زنجیره‌ای و مدعیان اصلاحات با فتح الفتوح‌نمایی از وین، بر شرطی‌‌‌سازی اقتصاد و گره زدن معیشت مردم به اخم و لبخند مقامات غربی اصرار دارند. این طیف با این رویکرد خسارت‌های فراوانی در سال‌های اخیر به کشور وارد کرد.
دستاورد‌‌سازی اصلاح‌­طلبان برای دولت بی­‌دستاورد
روز گذشته در روزنامه شرق گفت‌وگویی با شکوری‌راد، از کنشگران طیف موسوم به اصلاح‌طلب منتشر شده بود. در بخشی از این گفت‌وگو اظهارات این فرد مدعی اصلاحات پیرامون دستاورد دولت حیرت‌آور است؛ بخوانید: «او[شکوری راد] درباره حمایت اصلاح‌طلبان از حسن روحانی در دو انتخابات ریاست‌جمهوری گذشته هم گفت: «ما در انتخابات گذشته از آقای روحانی حمایت کردیم و این حمایت مبتنی بر دستاوردهای[!!] ایشان بود، اما در دوره دوم به‌دلیل خروج آمریکا از برجام دولت دچار تحریم اقتصادی شد. طبیعتا بسیاری از برنامه‌های در دست اجرا،‌ اجرائی نشد[!!]. دستاورد دوم دولت آقای روحانی، عدم خروج ایشان از برجام بود[!!] که فرصت احیای مجدد برجام را داد. امیدواریم بتوانیم با مذاکرات و تصویب FATF با افزایش مشارکت مردم در انتخابات مواجه شویم.»
البته کدام برنامه‌های اجرایی مشخص نیست. ضمن آنکه این موضوع که آمریکا و اروپا هر بلایی دلشان خواست بر سر برجام آوردند و به تعهداتشان عمل نکردند و دولت همچنان در برجام ماند و از آن خارج نشد دستاورد دولت معرفی شده است!! در این باره لازم به ذکر است که همین که آمریکا و اروپا با عجله پیشنهاد مذاکرات را مطرح کردند، به سبب اجرای مصوبه مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو همه تحریم‌ها) بوده است و نه اینکه دولت اصلاح‌طلبان به اروپا و آمریکا لطف کرده و در برجامی که هیچ منفعتی برای ملت نداشته ماندگار بوده است.
ضمن آنکه اساسا وقتی آمریکا و اروپا از مذاکرات جدید سخن گفتند که ایران خروج مرحله به مرحله از برجام را به رغم کندی دولت در اجرای آن در دستور قرار‌داده بود.
آمریکا آزاد‌‌سازی پول‌ها را به مثابه انتقال پول به حساب‌های ایران تلقی نمی‌کند
ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران دیروز در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: «آمریکا موضوع تحریم‌های برجامی را در دوران دونالد ترامپ تکثیر کرده و آن را در حوزه‌های مختلف تحریم موشکی، منطقه‌ای و حقوق‌بشر نهادینه کرده است. تکثیر تحریم‌های اقتصادی و راهبردی ایران توسط آمریکا چالش بزرگ مذاکرات وین محسوب می‌شود.»
وی نوشت: «محور اصلی مطالبات ایران در مذاکرات وین آزاد‌‌سازی پول‌های بلوکه ‌شده ایران و فعالیت‌بخشی به سیستم مالی، پولی و بانکی بین‌المللی ایران بوده است. تاکنون آمریکایی‌ها از پذیرش چنین رویکردی اجتناب کرده‌اند. موضوع آزاد‌‌سازی پول‌ها به صورت  مرحله‌ای در دستور کار قرار گرفته است. آزاد‌‌سازی پول‌ها از سوی آمریکا و کشورهای اروپایی ماهیت عام و فراگیر ندارد. اولا؛ آمریکایی‌ها دارای رویکرد مرحله‌ای هستند، ثانیا؛ آنان تلاش دارند تا به ازای آزاد‌‌سازی هر میزان از پول‌های ایران، امتیازات جدیدی را به دست آورند. ثالثا؛ آمریکا آزاد‌‌سازی پول‌ها را به مثابه انتقال پول به حساب‌های ایران تلقی نمی‌کند. آزاد‌‌سازی برخی از پول‌های بلوکه شده ایران در قالب اعتبارات بانکی و در راستای مدل تهیه کالا و دارو طراحی شده است. شاید بتوان نشانه‌هایی از معادله رفتاری آمریکا در برابر عراق موسوم به نفت در برابر غذا و دارو را در ارتباط با جهت‌گیری جدید آمریکا در مذاکرات برجامی مشاهده کرد... واقعیت آن است که تا موضوع انتقال مالی، مبادلات پولی و فرآیندهای مربوط به بیمه، کشتیرانی و صادرات نفت انجام نشود، امید چندانی به نتایج موفقیت‌آمیز در مذاکرات وین را نمی‌توان انتظار داشت.»
مسببان گرانی و فساد و تحریم و ترور از زندگی راحت و بهتر مردم می‌گویند!
مهدی ذاکریان در ارگان دولت نوشت: «طی هشت سالی که آقای ظریف، سکان وزارت خارجه و آقای روحانی، بخشی از حکمرانی را به عنوان رئیس‌جمهور و مجری به عهده داشته‌اند، سعی شده برنامه‌هایی دنبال شود که برای ملت ایران آرامش و راحتی بیشتری را به وجود بیاورد... نه تنها ایران به دلیل فعالیت‌های هسته‌ای اش زیر سؤال نرفت بلکه با مجوز برجام به تنها کشوری تبدیل شد که شورای امنیت به طور ویژه، حق آن را برای غنی ‌‌سازی به رسمیت شناخت؛ از این رو ایران در مقابل ایالات متحده آمریکا و سایر قدرت‌های بزرگ حرف منطقی خود را می‌زند و در ترسیم معماری نظام بین‌الملل نقش‌آفرینی و دیدگاه‌های خود را دنبال می‌کند. نتیجه چنین رویکردی زندگی راحت و بهتر مردم است، اگر موانع و مشکلات دوباره از سوی برخی جریان‌های سیاسی داخلی و خارجی به وجود نیاید.»
نویسنده عمله جریان تحریف، کوشیده انباشت فساد و ناکارآمدی و گرانی و رکود و تحریم و ترور ناشی از شاهکار مدیریت برجامی‌ را با کلی‌گویی و وارونه‌نمایی بپوشاند و منتقدان را که به سبب اعتماد آنها به دشمن و سوزاندن فرصت‌های رشد درون‌زای اقتصادی، وضعیت فعلی را هشدار می‌دادند، به دروغ مقصر جا بزند. این در شرایطی است که طیف افراطیون مدعی اصلاحات با بزک سیمای زشت دشمن، مدعی حل همه مشکلات به واسطه بستن با آمریکا شد اما فرصت خنثی‌سازی تحریم را هدر داد، تعلیق و انتظار را به اقتصاد تحمیل کرد، رکوردهای تورم را جا به جا کرد و مسبب مشکلات معیشتی و اقتصادی شد. طیفی که امضای کری را تضمین می‌دانست، دنبال توافق به هر قیمت بود، عهدشکنی حریف را توجیه و آنها را در تحریم بیشتر گستاخ کرد و مطابق خواست ترامپ، پالس مذاکره ارسال می‌کرد!