پرخاش فرهاد


آفتاب یزد- گروه شبکه: تیم‌های استقلال و پرسپولیس روز جمعه یک دربی دیگر را پشت سر گذاشتند. دربی که یک بر هیچ به نفع تیم پرسپولیس تمام شد، اما با حاشیه‌های بسیار که مهم‌ترین آن اخلاقی بود که فرهاد مجیدی سرمربی تیم استقلال به خاطر یک کری ساده، باخت. ماجرا بر می‌گردد به استوری آذری جهرمی، وزیر ارتباطات کشور، کسی که پرسپولیسی بودنش بر همگان آشکار است. او نیز مانند بسیاری از طرفداران تیم پرسپولیس بعد از برد تیم محبوبش، برای طرفداران تیم رقیب (استقلال) کری‌ای که جزء لاینفک و لذت بخش فوتبال است، خواند و دراستوری اینستاگرامش نوشت: «ولی به نظرم اون تا ستاره، سیاره باشند!»
> حمله فرهاد مجیدی به آذری جهرمی
اما فرهاد مجیدی که گویا از باخت تیمش عصبانی بود این کری ساده را بر نتابید و با لحنی تند و به دور از ادب، طی نشست خبری به آذری جهرمی تاخت. او گفت: «واقعا یک وزیر آنقدر شعور ندارد که نمی‌داند با یک برد و باخت تماشاگران تحت تاثیر قرار گرفته و ناراحت یا خوشحال می‌شوند؟ البته با وجود چنین وزرایی کشور ما دچار مشکل شده است. امیدوارم سطح و شعور این افراد در حد یک وزیر باشد». نکته اینجاست که یک کری ساده آنقدر قیل و قال ندارد که سرمربی تیم استقلال بخواهد این چنین بی‌دلیل وزیر را مورد حمله قرار دهد. از سوی دیگر آذری جهرمی فارغ از پست و مقامش، مانند خیلی‌ها حق دارد که تیم محبوبش را چه در رشته فوتبال و چه در هر رشته دیگری انتخاب کند و بی‌پرده علاقه خود را به آن نشان دهد. پس دلیلی ندارد که با هر بار کری خوانی او در فوتبال، استقلالی‌ها این چنین عصبانی شوند و او را مورد انتقاد دهند مگر آنکه کری‌ای که می‌خواند خارج از قانون و توهین‌آمیز باشد.
> پیگیری می‌کنیم


با این وجود مسئولان استقلال از این اتفاق بسیار ناراحتند چرا که آن‌ها قصد پیگیری این مسئله را دارند. در این راستاعلی غفار مدیررسانه‌ای استقلال گفت: «باشگاه استقلال قبل از دربی بیانیه داد و خواستار قضاوت عادلانه بود، اما باز هم حق باشگاه و هواداران تضییع شد. نزدیک به هفت کارشناس نظر به پنالتی روی مهدی قایدی داشتند. ظاهراً آذری جهرمی هم استوری گذاشته و کنایه به ستاره‌های استقلال هم زده است که باشگاه استقلال پیگیر آن خواهد بود.»
از سوی دیگر حجت نظری، سخنگوی باشگاه استقلال درباره ناراحتی فرهاد مجیدی از اقدام آذری جهرمی وزیر ارتباطات بعد از دربی گفت: «مجیدی در نشست خبری پاسخ آقای جهرمی را داد. جهرمی یک وجه حقیقی دارد که همه انسان‌ها می‌توانند از این منظر طرفدار تیمی باشند، اما وقتی جایگاه حقوقی هم وجود دارد، فرد باید نسبت به آن جایگاه هم دقت کند تا مواضع شخصی به جایگاه حقوقی خدشه وارد نکند. انتظار می‌رود از آنجا که جهرمی در پرسپولیس سمتی ندارد درباره الفاظی که درباره استقلال و دیگر رقبا استفاده می‌کند، دقت بیشتری داشته باشد.» نظری درباره اینکه آیا هیچکدام از وزیران دولت استقلالی نیستند که از این تیم حمایت کنند؟ گفت: «بنده فردی را در کابینه سراغ ندارم که این شرایط را داشته باشد. اطلاع ندارم که همه وزرا پرسپولیسی هستند، ولی تا این لحظه در کابینه آقای روحانی ندیدیم وزیری که از استقلال حمایت کند!»
> باشگاه استقلال عذرخواهی کند
در این میان رئیس هیئت‌مدیره باشگاه پرسپولیس با انتقاد از اظهارات سرمربی استقلال عنوان کرد که باشگاه استقلال به خاطر این اظهارات باید عذرخواهی کند. سید مجید صدری در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اظهارات فرهاد مجیدی که در اظهارات خود بعد از دربی به محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات توهین کرده بود، گفت: «متاسفانه بعد از بازی شاهد این بودیم که آقای مجیدی سرمربی تیم فوتبال استقلال به وزیر محترم ارتباطات توهین کردند. من شرمنده هستم یک فردی با این صراحت به وزیر محترم ارتباطات توهین می‌کند. سرمربی استقلال به وزیر محترم جمهوری اسلامی ایران توهین کرده است. این درحالی است که آقای جهرمی قبلا هم در صفحه‌های شخصی خود اعلام کرده بود هوادار پرسپولیس است و بنابراین حق دارند مثل یک شهروند کری‌خوانی کند و این یک کری ساده بود و در این مسائل بحث وزیر بودن او مطرح نیست. با این حال آقای مجیدی بی‌اخلاقی کاملی مرتکب شدند. ما حق خودمان می‌دانیم برای بی‌اخلاقی او نسبت به هوادار خودمان، به فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ شکایت کنیم که شاهد چنین مواردی دیگر نباشیم.» وی همچنین گفت: «برای ما واجب است در خدمت هواداران باشیم و به هیچکس اجازه نمی‌دهیم در هیچ جایگاهی به هوادار ما توهین کند، بنابراین از باشگاه استقلال انتظار داریم به خاطر این بی‌احترامی با فرهاد مجیدی برخورد کرده و سریعا از هواداران پرسپولیس، به ویژه وزیر ارتباطات عذرخواهی رسمی کند.»
> اگر وزیر دولت به پرسپولیس توهین می‌کرد، ساکت می‌ماندید؟
اما احمد مددی مدیرعامل باشگاه استقلال در مورد کری‌خوانی آذری جهرمی علیه استقلال پس از دربی گفت: «وزیر ارتباطات قطعا می‌داند که استقلال هواداران میلیونی دارد و هر واکنشی، تبعات اجتماعی خواهد داشت. از آقای وزیر انتظار داریم جوانب و عواقب رفتارش را در نظر بگیرد تا توهینی به هواداران بزرگ استقلال و تاریخ با عظمت این باشگاه نشود.» مددی در واکنش به اظهارات مجید صدری، رئیس هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس که از باشگاه استقلال خواسته به خاطر اظهارات فرهاد مجیدی علیه وزیر ارتباطات عذرخواهی و با وی برخورد کند، گفت: «یک نفر در جایگاه وزیر باید مقداری مسائل را رعایت کند. آقای صدری! اگر وزیری به پرسپولیس توهین می‌کرد، ساکت می‌ماندید و عکس‌العملی نشان نمی‌دادید؟ اگر وزیر دولت، به لوگوی باشگاه پرسپولیس توهین می‌کرد، از هواداران‌تان می‌خواستید سکوت کنند؟ اصلا ارتباط این موضوع با آقای صدری چیست؟!» مددی خاطرنشان کرد: «می‌دانم هواداران استقلال خیلی ناراحت هستند، اما از آن‌ها می‌خواهم صبوری کنند. باید در جام حذفی گام‌های محکمی برداریم و به فکر آینده باشیم.»
> مرثیه‌ای برای آذری‌جهرمی - فرهاد مجیدی
اما ایسنا طی گزارشی در این باره نوشته است: «دیدار تیم‌های فوتبال پرسپولیس و استقلال این‌بار با تقابل عجیب و حاشیه‌سازی همراه بود که یک سمت آن آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و سوی دیگر آن فرهاد مجیدی، سرمربی تیم فوتبال استقلال بود، چرا که این دو نوشتار و گفتاری داشتند که در جای خود قابل نقد است و بسته به شدت موضوع رخداده باید با تذکر و حتی برخورد همراه شود.
> برای یک وزیر، یک «هوادار تابوشکن»!
رفتار آذری جهرمی در مقام یک وزیر و اعلام هواداری صریح آن هم با کری‌خوانی‌های منحصربفرد برای ورزش ایران اتفاق تازه‌ای است و شاید نخستین بار باشد که یک مقام مسئول در سطح کابینه دولت، رنگی بودن خود را تا این حد آشکار نشان می‌دهد. اما سوال این است که از چه جهاتی می‌توانیم به وزیر ارتباطات خرده بگیریم؟ آیا این تابوشکنی از سوی او در این مقطع زمانی عملی درست بوده است؟ به طور حتم هر فردی از این اختیار برخوردار است که تیم محبوبش را چه در رشته فوتبال و چه در هر رشته دیگری انتخاب کند و بی‌پرده علاقه خود را به آن نشان دهد، مسئله‌ای که آذری جهرمی نیز به عنوان یک انسان از آن مستثنی نیست، پس به چه علت موضع‌گیری رنگی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مقام یکی از اعضای کابینه دولت جای نقد دارد و اینگونه باعث واکنش سرمربی جوان استقلال تهران شده است؟ استقلال و پرسپولیس دو تیم دولتی هستند که صفر تا صد آن‌ها در اختیار دولت است و اعضای مجمع عمومی و رسمی این دو باشگاه را نیز وزرای ورزش و جوانان، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، امور اقتصاد و دارایی، فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیز رئیس سازمان برنامه و بودجه تشکیل می‌دهند. در نگاه اول کری‌خوانی محترمانه و ابراز تمایل به هیچ باشگاه و تیمی در دنیا دارای ایراد نیست، اما فوتبال ایران در بخش‌های مختلف خود تمایز اساسی با فوتبال دنیا دارد و باید نسبت به برخی مسائل به گونه دیگری رفتار کرد. به طور حتم اگر شاکله و ساختار فوتبال ایران نیز همانند فوتبال روز دنیا توسط بخش خصوصی اداره می‌شد، هیچ ایرادی نداشت که یک مقام مسئول علاقمندی خود را نسبت به یک تیم نشان دهد، چیزی که البته باز هم در دنیا نیز کمتر شاهد آن هستیم. ساختار کلان ورزش ایران دارای ایرادهای اساسی است، به همین سادگی که استقلال و پرسپولیس به عنوان تیم‌های متعلق به وزارت ورزش و جوانان در لیگ برتر فوتبال ایران حضور دارند، تیم‌های دولتی که از مدت‌ها پیش قرار است به بخش خصوصی واگذار شوند اما در عمل چنین اتفاقی کماکان رخ نداده است. هواداران هر دو تیم وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال را به حمایت از تیم رقیب متهم می‌کنند و چند سالی است که به دلیل قهرمانی‌های متوالی پرسپولیس در لیگ برتر فوتبال ایران، انتقادات تندی از سوی برخی بازیکنان، مربیان و هواداران استقلال نسبت به نگاه وزارت ورزش در حمایت از باشگاه پرسپولیس وجود دارد، مسئله‌ای که کار مسئولان این وزارتخانه را سخت کرده و طی چند سال گذشته بارها و بارها بر بی‌طرفی در این رابطه تاکید شده است. آذری جهرمی به عنوان یک شخصیت حقیقی از این حق برخوردار است که از هر تیمی و باشگاهی حمایت و نسبت به آن ابراز علاقه کند، اما سوال این است که آیا به عنوان شخصیتی حقوقی و بخشی از کابینه دولت که اظهاراتش می‌تواند به عنوان نظر بخشی از دولت و وزارت تحت مدیریتش تلقی شود، از این حق نیز برخوردار است که با کرُی‌خوانی هواداری به حمایت از یک تیم بپردازد؟ آن هم تیمی که مالکیت آن و رقیب سنتی‌اش در اختیار دولت است؟ آیا این رفتار به شائبه‌ها دامن نمی‌زند؟ آیا چنین رفتاری به هواداران استقلال این حق را نمی‌دهد که دولت را به حمایت از رقیب خود متهم کنند؟
> برای یک مربی، یک معلم جوان!
ادبیات فرهاد مجیدی به عنوان سرمربی تیم فوتبال استقلال که به قول خود او قشری از هواداران این تیم را جوانان تشکیل می‌دهند، غیرقابل باور بود. مخاطب سرمربی تیم فوتبال استقلال هر که باشد، در هر جایگاه شغلی‌ای و با هر عنوانی اما به کار بردن چنین واژه‌های نامتعارفی از سوی فردی که سرمربی یک تیم اصیل و با قدمت و با هواداران میلیونی است، بعید بود. آن هم در جایگاهی که سرمربی یک تیم پرهواداری مانند استقلال می‌تواند معلم میلیون‌ها هوادار این تیم باشد. فرهاد مجیدی باید بداند که جایگاه این روزهایش متفاوت‌تر از تمام طول دوران ورزشی اوست. او در قامت یک سرمربی باید بداند از چه عبارات و واژه‌هایی استفاده می‌کند و آیا به کار بردن چنین مفاهیمی درشان نیمکت تیم استقلال هست یا خیر؟ استقلال شهرآورد را واگذار کرد اما دلیل باخت این تیم هر چیزی باشد قطعا توییت آذری جهرمی نیست. موضوعی که باید در دل باشگاه استقلال آن را ریشه‌یابی کرد نه در حمله به ادبیات قابل نقد یک هوادار، یک وزیر!
> کلام آخر...
آنچه در کشور ما این روزها به راحتی از کنار آن عبور می‌شود «اخلاق» است و به نظر می‌رسد باید با آن دسته از افراد که در ادای این مفهوم مهم سهل انگاری می‌کنند برخورد کرد. حال چه این برخورد در حد یک تذکر رسمی یا غیر رسمی باشد، چه محرومیت و یا جریمه نقدی. بسته به اتفاق باید هر دو مورد بررسی قرار بگیرد. در مورد اتفاقات خاص بعد داربی ۹۵ نیز بنظر می‌رسد این موضوع بعداز محکمه «وجدان» دوطرف، باید یک‌سو از طرف دولت و در سوی دیگر از سوی کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال مورد بررسی قرار گیرد. معتقدیم اگر اظهارنظر رسمی وزیر ارتباطات به دلیل ایجاد التهاب در جامعه هواداری و با توجه به دولتی بودن باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس دارای ایراد است، باید از پیشامدهای بدتر از سوی مسئولان - چه در این دولت و چه در دولت بعدی - جلوگیری به‌عمل آید. در مقابل نیز اظهارات فرهاد مجیدی
با توجه به توهین‌آمیز بودن آن، باید از سوی مراجع قضائی فوتبالی به سرعت مورد بررسی قرار گیرد و تصمیم مناسبی در رابطه با آن اتخاذ شود. اکنون مهم این است که در لابلای کری‌های هواداری و هیجانات غیر مرسوم هواداری، بار دیگر «اخلاق» گم نشود و در این راه نیز اسم افراد یا جایگاه‌ها برای آن‌ها مصونیت ایجاد نکند. چه این فرد «یک وزیر» باشد و چه «سرمربی». آن هم مربی یک تیم پرطرفدار با جمعیت میلیونی. »
> واکنش کاربران
اما این موضوع مورد توجه کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز قرار گرفته است. بسیاری به حمایت از آذری جهرمی پرداختند و از فرهاد مجیدی خواسته‌اند که به جای توهین کردن، مسئولیت باخت تیمش را بر عهده بگیرد.
یکی از کاربران در این مورد نوشت: «باشگاه استقلال بیشتر دنبال حاشیه هست تا فوتبال زیبا».
دیگری نوشت: «وزیر به عنوان یک شهروند حق داره علایق و سلایقی داشته باشه».
یکی دیگر از کاربران اینطور می‌نویسد: «ایشون هم آدم هستن، حق دارن طرفدار تیم خاصی باشن، حق دارن عاشق فوتبال و کری خواندن باشن. چرا باخت هاتون رو اینجوری توجیه می‌کنین؟».
کاربران دیگر نوشته اند: «این طبیعیه که هر کس طرفدار یه تیم باشه، قطعا تو هیئت دولت کسانی هستند که استقلالی باشن، انصافا بی‌احترامی نکرده یه کری عادیه»، «الان فرهاد مجیدی به وجه حقیقی جناب وزیر توهین کرده و یا به وجه حقوقی ایشان؟! آقای سخنگوی باشگاه استقلال! عذر بدتر از گناه دارید!»، «هم بازی رو باختن و هم اخلاق رو بیرون زمین هم اینجوری خودشون رو باختن.. کلاً...!»، «وزیر بودن، شغلش هست، همزمان یه شهروند هست که میتونه طرفدار یه تیم باشه و کری بخونه، چه ربطی داره، حالا اگه طرفدار استقلال بود بازم این حرفا رو میزدی آقای مجیدی؟».