حیف ومیل پول بیت المال


آفتاب یزد- گروه شبکه: انتقادها به لباس کاروان ایران در المپیک ۲۰۲۰ توکیو سبب شد مسئولان تصمیم بگیرند که از نمایش آن در مراسم افتتاحیه سر باز بزنند. داستان از این قرار است که روز شنبه کاروان ورزشکاران ایران به سی و دومین دوره بازی‌های المپیک توکیو اعزام شدند. اما در جریان مراسم بدرقه ورزشکاران از لباس آن‌ها نیز رونمایی شد. لباسی که به شدت به دلیل‌عدم هارمونی رنگ هاو بی‌قواره بودنش مورد انتقاد بسیاری قرار گرفت. حالا به دنبال هجمه‌های ایجاد شده نسبت به لباس رسمی طراحی شده برای اعضای کاروان ورزش ایران، حذف این لباس و استفاده از «ستِ ورزشی» توسط ورزشکاران در مراسم افتتاحیه در دستور کار قرار گرفته است. در واقع قرار بود حضور اعضای کاروان ایران در مراسم افتتاحیه و رژه المپیک همچون سنوات گذشته با «پوشش رسمی» انجام شود اما به خاطر هجمه‌های ایجاد شده نسبت به لباس طراحی شده، اینگونه تصمیم گرفته شده حضور ورزشکاران و دیگر نمایندگان کاروان ایران در مراسم افتتاحیه با «پوشش ورزشی» انجام شود. در این راستا کیکاوس سعیدی دبیرکل کمیته ملی المپیک در گفتگو با خبرآنلاین می‌گوید: «در راستای احترام به افکار عمومی چنین تصمیمی گرفته شده است.»
> این همه هزینه برای هیچ!
بی‌شک برای طراحی لباس‌های ورزشکاران که بسیاری از کشورها نظاره‌گر آن هستند هزینه‌های زیادی صرف می‌شود به این دلیل که این لباس‌ها معرف فرهنگ و تمدن و آداب و رسوم آن کشور است حال بعضی از کشورها دقت زیادی در این خصوص به خرج می‌دهند و با طراحی‌های بسیار دلچسب، زیباترین لباس‌ها را در این مسابقات در معرض نمایش قرار می‌دهند. بعضی‌ها هم مانند کشور ما هزینه می‌کنند اما برای هیچ. یعنی از پول بیت المال که کم هم نیست استفاده می‌کنند اما لباسی درخور ایران و ورزشکاران ایرانی طراحی نمی‌کنند. در آخر هم مانند حالا مجبور می‌شوند که لباس‌ها را به خاطر این کج‌سلیقگی که مسبوق به سابقه هم است حذف کنند. به‌همین خاطر سوال اینجاست که چه کسی پاسخگوی این همه هزینه صرف شده برای لباس‌های حذف شده است؟
جالب اینجاست که مسئولان از دو سال پیش کار طراحی لباس کاروان ایران را با دعوت از برترین‌های مد و لباس کشور آغاز کرده بودند یعنی زمان زیادی داشتند تا این افتضاح به بار نیاید و این چنین پول‌های استفاده شده از بیت‌المال حیف و میل نشود. از سوی دیگر شاید اگر رونمایی از این لباس‌ها را به دقیقه نود موکول نمی‌کردند می‌شد لباس دیگری برای کاروان ورزشی ایران طراحی کرد اما افسوس که این چنین نشد و ورزشکاران قرار است که در مراسم افتتاحیه المپیک توکیو با ست‌های ورزشی حاضر شوند. نکته دیگر آنکه در پی این موضوع برخی از طراحان که در فراخوانی که کارگروه مد و لباس در خصوص طراحی لباس کاروان ورزشی ایران داده بود شرکت کرده بودند، لباس طراحی شده‌شان را که انتخاب نشده بود را در صفحه اینستاگرامی‌شان منتشر کردند لباس‌هایی که جلوه بسیار زیبایی داشت و می‌توانست جای این طراحی افتضاح را بگیرد اما این چنین نشد.


> لباس کاروان ایران در افتتاحیه المپیک
چه خواهد بود؟
به هر حال کمیته ملی المپیک در حال بررسی لباس کاروان ورزشی ایران برای حضور در مراسم افتتاحیه المپیک توکیو است و تصمیم نهایی به زودی اعلام خواهدشد. به‌گزارش ایسنا، کمیته ملی المپیک هنوز در حال بررسی این مسئله است و دو گزینه دارد که پس از بررسی و اخذ نظر سرپرست کاروان ایران در المپیک توکیو، تصمیم نهایی در مورد نوع لباس ایران در مراسم افتتاحیه اعلام خواهد شد. دو گزینه مدنظر کمیته ملی المپیک این است که یا همه کاروان با لباس گرمکن ورزشی در افتتاحیه شرکت کنند و یا اینکه مردان لباس رسمی بپوشند و زنان لباس ست ورزشی. اما فعلا این گزینه‌ها در حال بررسی است.
> لباس کاروان ورزشی ایران در المپیک توکیو
چگونه طراحی شد؟
اما پرسش این است که در پروسه دوساله اخیر و از آغاز روند طراحی و اجرای لباس کاروان ایران چه گذشته که نتیجه آن این‌گونه مخاطبان را دلخور کرده است. برای بررسی این مهم اتفاقات پیرامون طراحی و تولید لباس کاروان ایران را مرور می‌کنیم:
۱. کمیته ملی المپیک در راستای ارج نهادن و حمایت از طراحان و تولید‌کنندگان داخلی در ۲۸ اسفند ۱۳۹۷ طی فراخوانی از کلیه طراحان، تولید‌کنندگان و فعالان عرصه طراحی و تولید لباس درخواست کرد تا برای تولید لباس کاروان ایران در المپیک ۲۰۲۰ توکیو پیش قدم شوند و مولفه‌هایی همچون نمادهای ایرانی اسلامی، استفاده از تکنولوژی دوخت بر اساس پارچه و متریال مورد استفاده، استفاده از پارچه و محصولات تولید داخل و... را نیز به عنوان ویژگی‌های این فراخوان
مطرح کرد.
هدف از این فراخوان نیز بکارگیری و اشاعه نمادها، نشانه‌ها و مولفه‌های هویت ایرانی اسلامی در عرصه مد و لباس و ارج نهادن چهره‌های ماندگار هنر، مد و صنعت لباس و تشویق طراحان مستعد و تجلیل از دست اندرکاران موفق و همچنین نشان دادن ظرفیت‌های حوزه صنعت مد و لباس معرفی شد.
۲. پس از انتشار این فراخوان موضوع طراحی و تولید لباس کاروان ایران به «کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور» که زیر نظر «معاونت امور هنری وزارت ارشاد» عمل می‌کند واگذار شد و مقرر گردید که با توجه به فراخوان منتشره و با هماهنگی و اخذ نظر کارشناسی کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، لباس کاروان ایران طراحی و تولید شود.
۳. پس از اعلام فراخوان و آغاز فعالیت کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در نهایت و با مشارکت ۱۳۰۰ نفر در این فراخوان ۲۳۰ طراح ارائه شد که از میان طرح‌های ارائه شده و با نظر داوران منتخب کارگروه و طی چهار مرحله داوری، ۱۰ برند و طراحی به ستاد عالی پیشنهاد شد که برند پیروز در این رقابت جزو سه طرح برتر و منتخب قرار داشت و در نهایت طراحی لباس بانوان اعزامی ایران به این برند واگذار شد تا مانتوهای رسمی ورزشکاران زن ایران در کاروان اعزامی به المپیک را طراحی و اجرا کند.
۴. همچنین لباس رسمی کت و شلوار سرمه‌ای با بج المپیک نیز از بین تولید‌کنندگان داخلی انتخاب شد که در این راستا نیز تولید‌کننده موظف شد برای تمام ورزشکاران اعزامی با سایز‌گیری اختصاصی و دوخت سفارشی کت و شلوار سرمه‌ای آماده و تحویل نماید که این مهم نیز در موعد مقرر انجام شد.
۵. لباس ست ورزشی کاروان اعزامی ایران به المپیک توکیو نیز در همین چرخه و پروسه و پس از بررسی‌های کارشناسی از میان برندهای ایرانی که صادرات پوشاک ورزشی به خارج از کشور نیز دارد انتخاب شد. البته براساس وضعیت آب و هوایی شرجی و گرم شهر توکیو، رنگ و جنس پارچه انتخاب شد و از آنجا که رنگ فیروزه‌ای به عنوان نماد منتخب رنگ کاروان بود، در طراحی اختصاصی لباس‌های ورزشی ورزشکاران کاروان ایران از رنگ سفید با تلفیق رنگ فیروزه‌ای بهره گرفته شد. همه این لباس‌ها نیز به صورت سایزهای اختصاصی و دوخت سفارشی تهیه و تحویل شد.
۶. به نظر می‌رسد شرایط دشوار برگزاری مراسم رسمی رونمایی از لباس کاروان ایران در توکیو و فضای نامناسب برگزاری این مراسم در نهایت شرایطی را ایجاد کرد که رونمایی از لباس کاروان ایران جلوه مناسبی نداشته باشد. هرچند ممکن است ایراداتی هم به رنگ و طراحی لباس‌ها وارد باشد اما کمیته ملی المپیک با برون سپاری و سپردن طراحی لباس کاروان به «کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور» که زیر نظر «معاونت امور هنری وزارت ارشاد» فعالیت می‌کند، سعی کرده بود از اتفاقات حاشیه ساز گذشته جلوگیری کرده و لباس مناسبی برای کاروان ایران آماده کند اما لباس معرفی شده از سوی کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور هم ظاهرا نتوانسته رضایت مخاطبان و عموم مردم را جلب کند.