هشدار نسبت به اوج‌گیری بیشتر کرونا با ادامه کم‌توجهی به دستورالعمل‌ها

به گزارش وبدا، دیروز مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت در اطلاعیه‌ای درخصوص آخرین وضعیت کرونا در ایران اعلام کرد: «از نهم تا دهم مردادماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۲ هزار و ۵۱۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که سه هزار و ۴۸۳ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به سه میلیون و ۹۰۳ هزار و ۵۱۹ نفر رسید.
متاسفانه در طول این بازه زمانی، ۳۶۶ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۹۰ هزار و ۹۹۶ نفر رسید.
خوشبختانه تا کنون سه میلیون ۳۸۵ هزار و ۱۹۵ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.


پنج هزار و ۵۳۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.
تا کنون ۲۵ میلیون و ۹۷۸ هزار و ۶۳۲ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
در حال حاضر ۲۸۵ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۱۰ شهر در وضعیت نارنجی، ۵۳ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
تا کنون ۹ میلیون و ۹۲۵ هزار و ۶۰۳ نفر دُز اول واکسن کرونا و دو میلیون و ۷۴۱ هزار و ۹۷۹ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۲ میلیون و ۶۶۷ هزار و ۵۸۲ دُز رسید.
افراد واجد شرایط برای تزریق واکسن حتما در سامانه salamat.gov.ir ثبت‌نام کنند.»
بیش از ۶۰ درصد مردم شیوه نامه‌هاي کرونايي را رعایت نمی‌کنند
معاون کل وزیر بهداشت گفت: میزان رعایت مردم در زمینه شیوه نامه‌های بهداشتی، 39.22 درصد است یعنی بیش از ۶۰ درصد مردم، شیوه نامه‌ها را رعایت نمی‌کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ایرج حریرچی در ارتباط تصویری با خبر شبکه یک سیما افزود: متاسفانه در استان‌های البرز، گیلان، زنجان، کرمان و هرمزگان نیز بیش از ۷۰ درصد مردم شیوه نامه‌ها را رعایت نمی‌کنند.
حریرچی ادامه داد: در استان‌های تهران، قم و البرز بیش از ۶۷ درصد مردم در اماکن عمومی، ماسک نمی‌زنند یعنی از هر سه نفر، دو نفر ماسک نمی‌زنند. این موجب شده است که در هفته گذشته ۲۲ هزار و ۳۰۰ بستری کرونا مثبت، حدود ۴۵ هزار بستری کرونا مثبت یا کرونا مشکوک و حدود ۱۸۰ هزارمورد بیمار سرپایی کرونا مثبت داشته باشیم.
وی بیان داشت: این نشان‌گر این است که در هفته گذشته به علت پایین آمدن میزان رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی، موارد سرپایی 26.5 درصد، موارد بستری ۳۲ درصد و فوت ۳۸ درصد نسبت به هفته گذشته افزایش یافته است.
بیمارستان‌ها به ظرفیت کامل رسیده‌اند
معاون کل وزیر بهداشت گفت: اکنون بیمارستان‌ها در بسیاری از استان‌ها مانند مازندران، گلستان، کرمان، هرمزگان و تهران و البرز به ظرفیت کامل رسیدند و بیش از کمبود تخت، کاهش توان پرسنل بهداشت و درمان و خستگی مفرط آنها را شاهدیم.
حریرچی با بیان اینکه اگر این روند ادامه یابد، در هفته بعد، روند‌ها افزایشی خواهد بود، افزود: راه برون رفت، واکسیناسیون وسیع و جامع است که این کار با سرعت مناسبی در حال انجام است. وی با تاکید بر اینکه رعایت شیوه نامه‌ها، ابزار بسیار مناسبی برای مقابله با بیماری کروناست، ادامه داد: در آمریکا استفاده از ماسک در اماکن عمومی، اجباری شده است.
بار ویروس دلتا در هر نفر
هزار برابر ویروس ووهان است
معاون کل وزیر بهداشت گفت: با توجه به تغییر ماهیت ویروس کرونا به «دلتا», هر نفر ۵ تا ۹ نفر را مبتلا می‌کند و بار ویروس در هر نفر هزار برابر ویروس ووهان است بنابراین حتما باید اقدامات اساسی‌تری را انجام دهیم.
حریرچی افزود: اگر رعایت شیوه نامه‌ها بر همین منوال باشد و ضعف نظارت‌ها که در دو هفته اخیر، شدت یافته است ادامه یابد تا دو هفته آینده، بیماری کرونا تشدید خواهد شد و تا ۱۰ روز آینده، اوج گیری قابل توجه را خواهیم داشت مگر اینکه واکسیناسیون در دو ماه آینده، کمک عمده‌ای کند و ما را به ایمنی جمعی برساند.
شیوه نامه‌های ایام محرم مانند پارسال خواهد بود
وی با اشاره به اینکه مصوبه اولیه شیوه نامه‌های ایام محرم، اعلام شده است، اظهارداشت: فعلا بر اساس این مصوبه، شرایط مانند پارسال خواهد بود یعنی با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی.
معاون کل وزیر بهداشت خطاب به برگزارکنندگان مراسم و مردم گفت که از رهبر معظم انقلاب، مراجع عظام و علما جلو نزنند و همان‌گونه که رهبری و مراجع، مراسم را تکی و با رعایت شیوه‌نامه‌ها برگزار کردند؛ دیگران هم شیوه نامه‌ها را رعایت کنند.
حریرچی با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر رعایت مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا بیان داشت: کسانی که اعلام می‌کنند که مراسم ایام محرم را برگزار می‌کنند باید عذرخواهی کنند و باید به منظومه فکری و عملی مقام معظم رهبری و مراجع برگردند.
وی در پاسخ به این پرسش که چه برنامه‌ای برای رفع کمبود احتمالی دارو و امکانات درمانی دیده شده است؟ گفت: اکنون مهم‌ترین مانع برای تامین دارو و تجهیزات، محدودیت مالی موجود در سراسر کشور است، اما مدافعان سلامت و وزارت بهداشت، با چنگ و دندان، این امکانات را تامین می‌کنند.نگذاشتیم تا دارو‌های ضد ویروس دچار کمبود شود و با استفاده از تخت‌های جدید، نگذاشتیم بیماران تحت فشار باشند.اکنون برای بیماران کرونایی که بستری می‌شوند و بیماران سرپایی، کمبود امکانات قابل توجه نداریم.
تعطیلی سراسری سفت و سخت
راهکار فعلی مدیریت کرونا
سخنکوی ستاد ملی مقابله با کرونا نیز با تاکید بر کاهش شدید رعایت پروتکل‌های بهداشتی در کشور، گفت: باید یک تعطیلی سراسری سفت و سخت اجرا شود که مثل تعطیلی آخری نباشد.
به گزارش ایسنا، علیرضا رئیسی در یک گفت‌و‌گوی تلویزیونی بیان داشت: موج جدید کرونا بسیار سهمگین است و قدرت ابتلای ویروس دلتا ۵ تا ۹ برابر ویروس ووهان است‌ و این در حالی است که میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی به زیر ۴۰ درصد رسیده است و قطعا با این قدرت ویروس تعداد زیادی مبتلا می‌شوند. رئیسی افزود: حتی در کشورهایی که واکسیناسیون بالایی دارند بازهم دچار این موج شدند و آمریکا، انگلیس و اسپانیا به شدت میزان بیمارانشان بالا می‌رود و ویروس جدید به تبع در کشور ما که میزان واکسیناسیون تازه قوت گرفته است می‌تواند باعث مرگ و میر بیشتر شود. واکسیناسیون ممکن است مانع از ابتلا به کرونا نشود اما می‌تواند مانع از بستری و مرگ شود. تنها راه ما علاوه‌بر تسریع واکسیناسیون، رعایت پروتکل‌ها است‌.
هنوز به قله بیماری نرسیده ایم
وی ادامه داد: الان در ۲۹ استان روند صعودی است و ما هنوز به قله بیماری نرسیدیم که بگوییم پس از آن روند نزولی می‌شود، پیش‌بینی ما این است که اگر با این روند پیش برویم تا دو یا سه هفته دیگر درگیر خواهیم بود و این درحالی است که میانگین اقامت بیماران مبتلا به کرونا دلتا در حال افزایش است. میانگین اقامت بیماران در بیمارستان حدود ۹ روز است اما به نظر می‌رسد نوع دلتا در حال تغییر این میانگین است. از طرفی درمان سرپایی آغاز شده است و همچنین سایر بخش‌ها هم دارد به بخش کووید تبدیل می‌شود. ما ۳۸۵ شهر قرمز و نارنجی داریم و این یعنی همه شهرها تولید بیماری دارند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: قبول دارم که بستری بیماران در بیمارستان سخت است. الان در تهران بیش از هشت هزار و 400 بیمار بستری داریم. ما در ICUها بیماران دیگر هم برای بستری داریم و در یک فاز گذر به شکلی دچار کمبود تخت می‌شویم‌ البته الان دستور دادیم اکثر اعمال الکتیو و انتخابی تعطیل شود و در حال اضافه کردن بخش‌های دیگر به بیمارستان‌ها هستیم تا بتوان پاسخگوی بیماران بود ولی تا زمانی که ورودی بیمارستان کم نشود وضعیت همین است. آقای وزیر هم دستور دادند بخش‌های دیگر هم به کووید۱۹ اختصاص یابد تا کمبود تخت ما جبران شود.
500هزار نفر در تعطیلات اخیر
با خودرو از تهران خارج شدند
رئیسی افزود: درد و دل همه همکاران من بی‌توجهی مجموعه‌ای است که سبب افزایش ورودی بیمارستان می‌شود، پروتکل یک طرفه نیست، پروتکل شامل مجموعه اقداماتی است که باید رعایت شود. در همین تعطیلات ۶ روزه تهران و البرز، از تهران ۱۶۶ هزار اتومبیل عودت داده شدند که سفر نروند ولی ۱۷۰ هزار اتومبیل هم رفتند و خارج شدند، با میانگین سه سرنشین در خودرو ۵۰۰ هزارنفر از تهران خارج شدند و اگر هر نفر ۱۰ نفر دیگر را مبتلا کند چه حجمی از بیماری ایجاد می‌شود؟ در دنیا جرایم تخلف و پروتکل‌شکنی به شدت بالا و سنگین است که بازدارنده باشد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در ارتباط با بستن اماکنی که باعث سرایت بیماری می‌شود مثل رستوران‌ها ما دیدم در شهرهای قرمز هیچ‌رستورانی تعطیل نشد. ما به عنوان وزارت بهداشت نقش ناظر داریم و این موضوع را مطرح کردیم ولی کسی عمل نکرده است. ما از طرف کادر بهداشت معتقدیم اصناف اعلام شده بسته باشند اما برخی مطالبات هم از سوی اصناف وجود دارد که پاسخ داده نشده و همان‌ها باعث تمرد شده است؛ می‌گویند شما در یکسال گذشته نتوانستید ما را پشتیبانی و حمایت کنید آنوقت فقط ما تعطیل کنیم؟ راه مقابله با کرونا و راه مدیریت آن ساده است اما اجرای این راه‌ها پشتوانه قوی اقتصادی و اراده می‌خواهند. راهکار این نیست که خودمان را فریب دهیم، که شاید بتوان خود را فریب داد ولی ویروس فریب نمی‌خورد. باید یک تعطیلی سراسری سفت و سخت اجرا شود که مثل تعطیلی آخری نباشد و هرکسی هم تخطی کرد باید مطمئن باشد که باعث گرفتن جان یک انسان می‌شود.
قوانین مطابق با رنگ‌بندی کرونایی
به درستی اجرا نمی‌شود
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: دوست ندارم مدام از مردم انتقاد کنم اما برخی تخلف از پروتکل می‌کنند و حتی وقتی بگوییم فردا ۸ صبح جاده‌ها بسته می‌شود آنها شب قبل راه می‌افتند و به سفر می‌روند. نمی‌توان یکباره کاری کرد و حداقل ۲۴ ساعت قبل باید اطلاع دهیم، قرار است چه کنیم شاید کسی کار و برنامه مهمی داشته باشد. فقط تردد نیست که سبب افزایش بیماری شده، قوانین مطابق با رنگ‌بندی کرونایی هم به درستی اجرا نمی‌شود. در شرایط حضور کرونا دلتا دو گونه می‌توان نگاه کرد که مثلا رستوران‌ها را ببندیم که اعتقاد من هم این است و یا اینکه بگوییم رستوران نروید اما می‌روند. مردم بدانند جان خودشان در خطر است. ویروس دلتا در اکثر کشورها در حال افزایش است.
تقاضا از مردم برای تزریق واکسن
رئیسی افزود: الان ۵۵ سال به بالا را برای تزریق واکسن فراخوان کردیم ولی بیش از ۳۰ درصد این افراد هنوز نیامدند و ثبت‌نام نکردند. الان مثلا در بیمارستان از هر ۱۰۰ بیمار بستری بالای ۷۰ سال ۹۰ نفر کسانی هستند که واکسن نزدند. خواهش می‌کنیم افرادی که گروه سنی آنها برای واکسن اعلام می‌شود نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند. در برخی استان‌ها در گروه سنی اعلام شده ۶۰ درصد واکسن نزدند. وی درباره ثبت‌نام در سامانه salamat.gov.ir گفت: قبلا وقتی فرد در این سامانه ثبت‌نام می‌کرد باید منتظر دریافت پیامک می‌ماند. در حال حاضر بعد از انتخاب محل سکونت، گروه سنی، ورود کدملی و.... می‌تواند نسبت به انتخاب مرکز تزریق واکسن هم اقدام کنند و تاریخ و محل تزریق مشخص می‌شود.
واکسیناسیون سرعت گرفته است
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره واردات واکسن، گفت: سه میلیون دز واکسن در دو سه روز گذشته وارد شده است و آخر هفته هم این تکرار می‌شود. در هفته آینده هم یک محموله ۳.۵ میلیونی می‌رسد و تا آخر مرداد ۷ میلیون واکسن دیگر به دستمان می‌رسد و بحث واکسیناسیون سرعت گرفته است.
رئیسی اظهارداشت: ما می‌توانیم هشدار و آموزش دهیم ولی راه و پیشنهاد اصلی این است که تعطیلی گسترده به همراه اجرای دقیق قوانین داشته باشیم. من حتی امید به اجرای محدودیت‌های هوشمند بر اساس رنگبندی‌ها را ندارم‌. در زمان ویروس ووهان که به شدت ضعیف‌تر از کرونا دلتا بود رعایت پروتکل‌ها دو برابر شرایط فعلی بود.
وی با بیان اینکه طرح شهید سلیمانی همچنان اجرا می‌شود، تاکید کرد: ردیابی بیمار، مراقبت در منزل، تست سریع و تست PCR را انجام می‌دهند. در این طرح تمرکز بر واکسیناسیون هم وجود دارد.
با این شیوه نمی‌توان کرونا را جمع کرد
رئیس‌بخش عفونی بیمارستان لقمان با اشاره به تاخت و تاز شدید کرونا در کشور، گفت: به هیچ وجه آینده روشنی از یک ماه آینده ویروس نداریم.
شروین شکوهی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه با افزایش تعداد کلی بیماران درصد تعداد بیماران بدحال هم به همان نسبت افزایش می‌یابد، اظهارداشت: متاسفانه انگار مردم فراموش کردند که کرونا وجود دارد.
تعطیلی ۶ روزه چه فایده‌ای داشت؟
شکوهی افزود: از طرف دیگر دولت هم اقدامات مطلوبی انجام نمی‌دهد، این تعطیلی ۶ روزه تهران چه فایده‌ای داشت؟ این گونه تعطیلی‌ها کمک نمی‌کند، آمار وحشتناک زیاد است و شرایط بسیار خطرناک است و با توجه به خستگی زیاد کادر درمان نمی‌توان با این شیوه کرونا را جمع کرد.
مردم رعایت نمی‌کنند
و کسی هم جلودارشان نیست
وی ادامه داد: چند روز قبل مرا به عروسی دعوت کردند، آنهم در چنین اوضاعی؛ مردم رعایت نمی‌کنند و انگار کسی هم جلودارشان نیست‌. بیش از یک سال است که کار ما اطلاع‌رسانی به مردم است؛ در حالی که عده‌ای هیچگونه رعایتی نمی‌کنند و در مورد این عدم رعایت دیگر نمی‌توان گفت فقط تقصیر دولت است.
تخت خالی نداریم
رئیس‌بخش عفونی بیمارستان لقمان با بیان اینکه میانگین سنی مبتلایان با پیک‌های قبلی تفاوت چندانی نداشته است، گفت: در بیمارستان ما اصلا تخت خالی نیست. برای پذیرش بیمار از اورژانس به بخش یا باید یک نفر مرخص شود یا اینکه خدای ناکرده یک نفر جان خود را از دست بدهد، که تخت خالی شود.
مشکلات اکسیژن در اغلب بیمارستان‌ها
شکوهی افزود: دستگاه‌ها و تجهیزات بیمارستانی به طور مداوم کار می‌کنند و مستهلک می‌شوند و مشکلات اکسیژن در اکثر بیمارستان‌ها وجود دارد. آیا آینده روشنی از شرایط یک ماه آتی ویروس داریم؟ به هیچ وجه. تمام امید ما مثل پیک‌های قبلی این است که خود ویروس فروکش کند؛ در حالی که سیستم درمانی کشور شرایط سختی دارد.
انتقاد از شیوه مراجعه هر روز بیماران
برای دریافت دارو
وی درباره مراجعه روزانه مبتلایان به بیمارستان برای تزریق داروی رمدسیویر، بیان داشت: برای این موضوع متاسف هستم. یک فرد کرونایی را باید روزانه از خانه بیرون بیاوریم تا با اتوبوس، تاکسی، مترو و... به بیمارستان بیاید و چندین نفر را در راه یا در بیمارستان آلوده کند که دارو دریافت کند؛ درحالی که فرد کرونایی باید در قرنطینه باشد. مگر همه این افراد با ماشین شخصی به بیمارستان می‌آیند که رمدسیویر دریافت کنند تا احتمال انتقال بیماری کاهش یابد؟
واکسیناسیون افراد بالای 50 سال
آمار فوتی‌ها را 95 درصد کاهش می‌دهد
عضو کمیته ملی واکسن کرونا درخصوص واکسن‌های تولید داخل گفت: در حال حاضر هفت واکسن برای تولید داخل داریم که هنوز به مرحله بالینی نرسیده‌اند. دو واکسن تایید شده داریم و سه واکسن در فاز 2 قرار دارند که سیناژن و رازی طی روزهای آتی وارد فاز 3 می‌شوند و بدین ترتیب ما می‌توانیم اواخر مهرماه پنج واکسن داخلی داشته باشیم. تا انتهای سال 2021 میلادی 11 میلیارد و 500 میلیون دُز واکسن تولید می‌شود که 75 درصد آن را چند کشور خریداری کرده‌اند. پیش‌بینی ما این است که می‌توانیم تا 30میلیون دُز واکسن دیگر به کشور وارد کنیم و این رقم به معنای آن است که می‌توانیم تمامی هموطنان بالای 50 سال را واکسینه کنیم و نتیجه آن کاهش 95 درصدی مرگ و میر است و 5درصد مرگ و میر خواهیم داشت.
به گزارش خبرگزاری فارس، مصطفی قانعی تاکید کرد: در زمستان، تولید داخلی به حدی می‌رسد که اگر روزی یک میلیون دُز واکسن هم تزریق کنیم واکسن داخلی پاسخگو خواهد بود و در آن زمان است که دیگر نگرانی نخواهیم داشت. پیش‌بینی می‌شود تا اواخر سال جاری بتوانیم به طور قابل ملاحظه‌ای تعداد بستری‌ها و تعداد فوتی‌ها را کاهش دهیم.