آماده برگزاری دور دوم ابتکار صلح تهران درباره افغانستان هستیم


گروه سیاسی / «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه روز گذشته در نشست هفتگی با خبرنگاران که به‌صورت آنلاین برگزار شد، ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد. خطیب‌زاده درباره طرح ادعاهایی از سوی برخی مقامات اروپایی و انگلیس در پی واقعه کشتی در دریای عمان و ابراز نگرانی وزیر خارجه انگلیس درباره امنیت در خلیج فارس گفت: اظهارات وزیر خارجه انگلیس بر ضد ملت ایران، اظهارات جدیدی نیست و یک حلقه از زنجیره‌ای از اظهارات غیرمسئولانه از سوی مقامات این کشور در سال‌های گذشته است.
وی گفت: وزیر خارجه انگلیس و من یک نقطه مشترک داریم. جمهوری اسلامی ایران نیز نگران امنیت کشتی‌های تجاری در آب‌های بین‌المللی است و این دقیقاً همان نقض آشکاری است که انگلیس در قبال نفتکش ایران (گریس یک) در آب‌های بین‌المللی انجام داد و این اقدام راهزنانه به خاطر اینکه هیچ مبنای قانونی و حقوقی نداشت، به جایی نرسید و مجبور به آزادسازی شدند.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: البته این تنها مورد اقدامات انگلیس در آبراه‌های بین‌المللی و نقض امنیت و آزادی کشتیرانی نبوده است. توصیه جدی من به دولت انگلیس توجه به مسئولیت‌ها و وظایف خودش است. وی تصریح کرد: امنیت خلیج فارس خط قرمز برای جمهوری اسلامی ایران است و همه تلاش خود را کردیم که این آبراه از ناامنی‌هایی که کشورهایی مثل انگلیس درست می‌کنند، در امان باشد.


وی به خانواده دو قربانی این حمله از انگلیس و رومانی تسلیت عرض کرده و با آنها ابراز همدردی و تأکید کرد: این‌گونه سناریوسازی‌های رژیم صهیونیستی به همراهی برخی از این کشورها حاکی از همان خوی ضد حقوق بین‌الملل است و باید آن را اصلاح کنند.
هیچ‌وقت گفت‌وگوهای وین را ترک نکردیم
خطیب‌زاده درباره مذاکرات وین نیز بیان کرد: ما هیچ وقت این گفت‌وگوها را ترک نکردیم، یک فرایند انتقال دموکراتیک قدرت در جمهوری اسلامی ایران رخ داده و طبیعتاً در این فرایند تغییراتی در تیم‌های اجرایی صورت می‌گیرد و این نه تنها قابل فهم است بلکه از شکوه مردمسالاری در جمهوری اسلامی ایران حاکی است.
وی افزود: جناب آقای رئیسی رئیس جمهوری هم در سخنان روز تحلیف و تنفیذ و هم در اولین کنفرانس مطبوعاتی به صراحت اشاره کردند که درباره رفع تحریم‌های ظالمانه از سر ملت ایران لحظه‌ای تردید ندارند. البته همه اینها در چهارچوب منافع عالیه مردم صورت خواهد گرفت با رعایت تمامی جزئیات و دستورالعمل‌های نهادهای بالادستی.
این دیپلمات ارشد ایرانی گفت: باید منتظر باشیم که دولت مستقر شود و وزرا تعیین شوند و حتماً این مسیر ادامه می‌یابد. سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران و اظهارات وی درباره گفت‌وگوهای وین و ملاقاتش با حسین امیرعبداللهیان نیز بیان کرد: ایران عضو برجام است و در چهارچوب برجام اقدامات خودش را انجام داده است. آن کشوری که باید پذیرفته شود به برجام برگردد دولت امریکاست که از برجام خارج شده است و ما به عنوان عضوی از برجام برخی اقدامات جبرانی خود را با توجه به بندهای خود برجام متوقف کردیم که اینها هم قبلاً گفته شده است.
وی ادامه داد: آقای انریکه مورا ملاقاتی را هم با آقای دکتر امیرعبداللهیان داشتند که ایشان هم نظرات رئیس جمهوری را علاوه بر ملاقات‌هایی که در وزارت خارجه داشت، بیان کرد و مواضع آقای دکتر رئیسی هم با صراحت و شفافیت در نطق تحلیف ایشان گفته شد و چیزی بیش از آن گمانه زنی است.
جدیدترین تحولات ابتکار تهران درباره افغانستان
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحولات افغانستان و گسترش نفوذ طالبان و ورود تعدادی از اتباع افغانستانی به ایران نیز بیان کرد: ایران عمیقاً نگران تحولات در افغانستان است. جمهوری اسلامی ایران همواره امنیت افغانستان را امنیت خودش دانسته و از تمامی امکانات و ظرفیت‌های خودش استفاده کرده که در سطح دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی به صلح و ثبات و آرامش افغانستان کمک کند. در همین چهارچوب ابتکار صلح تهران را آمادگی داشته و داریم که پیگیری کنیم تا در گفت‌وگوهای بین‌الافغانی اصیل یک دولت فراگیر و به شمول همه گروه‌هایی که امروز در افغانستان وجود دارند تشکیل شود.
خطیب‌زاده بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه گذشته میزبان میلیون‌ها نفر از برادران و خواهران افغانستانی خودش بوده و هیچ وقت جز نگاه خویشاوندی به مردم افغانستان نداشته است و این نگاه انسانی همواره وجود داشته و ان‌شاءالله ادامه خواهد داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره آخرین تحولات مربوط به ابتکار تهران درخصوص افغانستان نیز بیان کرد: ما رایزنی‌های گسترده‌ای را در سطح اعلامی و غیراعلامی داریم. در سطح اعلامی برخی سفرها و رایزنی‌ها به اطلاع عزیزان رسانده شده است. سفری که طاهریان فرد به عنوان نماینده ویژه ایران به پاکستان و افغانستان داشته است، اما گفت‌وگوهای منظمی در سطوح مختلف توسط نهادهای ذیربط انجام می‌شود. وی تصریح کرد: امنیت افغانستان، امنیت ماست و لذا با دقت و جزئیات مسائل را پیگیری می‌کنیم. تنها راه برای صلح افغانستان، یک دولت فراگیر است، دولتی به شمول همه نیروها و این همان ابتکار صلح تهران بود که بتوانیم در یک بستر کاملاً منطقی، فضایی را آماده کنیم که گفت‌وگوهای اصیل بین‌الافغانی شکل بگیرد و مردم افغانستان در خصوص آینده کشورشان تصمیم بگیرند. به گفته خطیب‌زاده تنها مسیر صلح در افغانستان همین مسیر است. نه تنها آماده برگزاری دور دوم ابتکار صلح تهران هستیم بلکه تمامی اقدامات را انجام می‌دهیم که بتوانیم میزبان کشورهای همسایه افغانستان باشیم برای اینکه نگرانی‌ها و موضوعات مشترکمان را با کمک برادران در افغانستان مرتفع کنیم. وی افزود: مهمترین موضوع در اینجا رعایت حقوق مردم افغانستان است که باید از این نزاع و برادرکشی به دور باشند و مرزها باید مرزهای صلح و امنیت باشد و همه گروه‌ها باید اعلام کنند به قانون پایبند هستند و همه باید اعلام کنند به افغانستان به عنوان همراه خوبی در منطقه پایبند هستند.
خطیب‌زاده اضافه کرد: اینها همان مسیری است که ایران در این مدت طی کرده، گفت‌وگوها را تسهیل کرده و دسترسی‌ها را برای همه طرف‌های افغانستانی به صورت یکسان و منصفانه فراهم آورده است.
وضعیت مرزهای ایران و حضور طالبان
وی همچنین درباره وضعیت مرزهای ایران و حضور طالبان در برخی نقاط مرزی کشور گفت: برخی نواحی مرزی ما به خاطر تحولات موجود در افغانستان گاهی دچار یکسری تحولات بوده، ولی این مرزها همواره در این مدت با همت مرزداران غیور و ارتشیان دلاور مرزهای آرامی بوده است و ما همواره تلاش کرده‌ایم که این پیام مقتدرانه را بدهیم که مرزهای ایران همواره باید آرام بماند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره گفت‌وگوهای بین الافغانی نیز اظهار داشت: قطعاً گروه طالبان هم بخشی از آینده افغانستان است. ما گفته‌ایم که برای تسهیل گفت‌وگوهای اصیل بین‌الافغانی پایبند هستیم و تلاش می‌کنیم که صدای همه شنیده شود.
گفت‌و‌گوی تهران و ریاض
خطیب‌زاده درباره گفت‌وگوها با عربستان و آخرین وضعیت آن و اینکه آیا منتظر تشکیل دولت جدید در ایران است نیز گفت: گفت‌وگوها با عربستان در چند دور در خصوص موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی برگزار شده و سؤالات مهمی پیش روی دو طرف برای گفت‌وگو بوده است. او ادامه داد: ما در ایران فکر می‌کنیم در یک مسیر مبتنی بر گفت‌وگو و حل و فصل موضوعات فیمابین می‌توانیم به یک نگاه مشترک در مورد برخی موضوعات برسیم. البته نقاط اختلافی مثل هر دو کشور دیگری لازم نیست همه در یک‌جا حل شود و شاید هیچ گاه هم مرتفع نشود. ولی فکر می‌کنیم که اگر عربستان سعودی به این پیام جمهوری اسلامی ایران توجه لازم را داشته باشد که منطقه ما منطقه‌ای است که صرفاً ترتیبات منطقه‌ای بین کشورهای منطقه می‌تواند آن را به یک راه‌حل فراگیر و دائمی برساند، ما فکر می‌کنیم این گفت‌وگوها به نقطه خوبی خواهد رسید. وی افزود: طبیعتاً به محض اینکه تحول جدیدی باشد اطلاع‌رسانی خواهم کرد.
احترام ایران به تمامیت ارضی عراق
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مناسبات ایران با منطقه کردستان عراق نیز بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران نگاهش به کشور عراق یک نگاه کاملاً شناخته شده است. سیاست ما احترام به تمامیت ارضی عراق و وحدت سرزمینی این کشور و یک سیاست غیرقابل تغییر است. در عین حال ما روابط بسیار نزدیکی را با گروه‌های مختلف در عراق از جمله با دوستانمان در اقلیم داریم و در این میان هم تفاوتی بین گروه‌های مختلف کرد وجود ندارد. وی افزود: روابط جمهوری اسلامی ایران دیرینه و شناخته شده است و دارای پیوندهای خویشاوندی و همواره تلاش خود را کرده‌ایم که در چهارچوب روابط و همکاری‌هایی که داشتیم بتوانیم نقش مؤثری را در صلح و امنیت این منطقه نیز داشته باشیم.