شهرهای خالی از سکنه دستاورد بحران کم‌آبی


گروه زیربنایی – مسلم پاک گهر: طبق اعلام سازمان متحدد اگر کشوری به ازای هر شهروندش در طول سال کمتر از 1000 متر معکب آب داشته باشد با معضل جدی کمبود آب مواجه است این در حالی است که وزیر نیروی سابق در تیرماه گفته بود که از چهل سال پیش تاکنون سرانه منابع آب از هر نفر 2000 متر مکعب به 1000 متر معکب کاهش پیدا کرده است. این آمار به شدت نگران کننده به خوبی نشان می دهد که در طی سالیان گذشته آب به شکلی غیراصولی و مدیریت نشده مصرف شده است. یکی از عوامل بسیار مهم و تاثیرگذار در مدیریت مصرف آب تحول در بخش کشاورزی است. با توجه به آب و هوای خشک ایران، کاشت بعضی از محصولات در کشور چندان منطقی به نظر نمی رسد. اصلاح ساختار کشاورزی و دامداری در کنار مدیریت مصرف مشترکان خانگی و تدبیری برای حفظ منابع آب زیرزمینی باعث می شود که کشور به سلامت از بحران کم آبی عبور کند. چنانچه برای سالیان بعد راهکاری کارشناسی اندیشیده نشود دیگر مشکلمان کم آبی نخواهد بود بلکه دغدغه مان بی آبی می شود. در همین خصوص نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: امروز بیش از ۳۰۰ شهر در کشور با تنش آبی مواجه بوده که ادامه مدیریت غیر کارشناسی در این حوزه می تواند شرایط را بدتر کند.
اسماعیل حسین زهی با اشاره به اقدامات لازم جهت کنترل بحران کم آبی در کشور، بیان کرد: مجلس شورای اسلامی در بودجه ۱۴۰۰ بحث آب رسانی به روستاها و مناطقی که دچار تنش آبی هستند را پیش بینی کرده است. امروز بیش از ۳۰۰ شهر در سطح کشور با مشکل تنش آبی مواجه هستند. اگر دولت تدبیر جدی در این حوزه نکند حتی شهرهایی که دارای جمعیت بالایی هستند به دنبال تنش آبی خالی از سکنه خواهند شد. وی در ادامه اظهار کرد: امروز مهم ترین مشکل در این حوزه بحث مدیریت منابع آب است. مدیریت صحیحی در خصوص آب های مرزی صورت نگرفته و ما یک قانون یکنواخت برای کل کشور پیچیده ایم و امروز کشورهای همسایه از آب های مرزی استفاده کرده و ما نیز کاری نمی کنیم. نماینده مردم خاش در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: این امکان وجود دارد تا بخش قابل توجهی از روستاها از طریق آب های مرزی آبرسانی شوند اما نیازمند مدیریت صحیحی است‌. دولت و وزارت نیرو باید مدیریت صحیحی در حوزه آب اعمال کنند. در بعضی از مناطق سدهایی ساخته شده که متاسفانه آب ها در پشت آن ها تبخیر می شود.
وی در ادامه تاکید کرد: مشکلات ما به بحث مدیریت منابع آب باز می گردد. در بعضی از مناطق حوزه انتخابیه بنده عمق سفره های آب زیرزمینی به حدود ۶ متر رسیده است چراکه بدون مطالعات و کار کارشناسی بر روی رودخانه ای که بارندگی در آنجا پایین است سد ساخته شده است‌. حدود چندین سال است که ما با خشکسالی روبه رو هستیم و بیشتر قنات ها و سفره های آب زیرزمینی در حال خشک شدن بوده و برخی از روستاها خالی از سکنه شدند. وی افزود: نیاز ما اعمال یک مدیریت صحیح در این حوزه می باشد. متاسفانه وزارت نیرو در سال های گذشته نه تنها تدبیر کارشناسی در این حوزه نداشته بلکه برخی از اقدامات غیرکارشناسی به بدتر شدن شرایط نیز منجر شده که نتیجه آن مهاجرت مردم از روستاها به شهرها شده است.

ما با نبود آب مواجه هستیم
نماینده مردم سیرجان در مجلس یازدهم خطاب به وزرای دولت جدید گفت: استان کرمان با کمبود آب مواجه نیست. با نبود آب مواجه است.
شهباز حسن پور بیگلری در تذکری شفاهی، گفت: استان کرمان پهناورترین و حادثه‌خیزترین استان ایران است. مردم این منطقه انتظار دارند که رئیس جمهور و هیئت دولت به این منطقه سفر کنند. نماینده مردم سیرجان ادامه داد: ما با کمبود آب مواجه نیستیم. با نبود آب مواجه هستیم. استان کرمان در ۱۰ شاخص از رتبه کشوری پایین‌تر است و این در حالی است که استان کرمان در حال یک جهش بزرگ صنعتی - معدنی‌ است. بر اساس همه اسناد بالا دستی قرار بود معدن جایگزین نفت شود. سوالم از کابینه جدید این است که برنامه شما برای معادن چیست؟ کرمان به اندازه کل کشور دارای ذخایر معدنی است.