کلاس‌های درسی یک گام به برگزاری حضوری درس نزدیک شدند دانش آموزان در صف واکسن

سرانجام قطار واکسیناسیون کرونا به ایستگاه دانش‌آموزان و افراد زیر ۱۸ سال رسید تا با گسترش واکسیناسیون آنان سرانجام بتوان پس از قریب به یک سال و نیم، به بازگشایی حضوری مدارس امیدوار شد و خانواده‌ها با نگرانی کمتری فرزندان خود را راهی مدرسه کنند.
به گزارش ایسنا، دومین سال تحصیلی زیر سایه کرونا در راه است. موضوعی که طی مدت اخیر گمانه‌زنی‌های زیادی درباره آن شکل گرفت تا تصمیم جامعی درباره بازگشایی حضوری مدارس یا ادامه آموزش مجازی گرفته شود که هرچه زودتر این غیبت ۵۸۰ روزه از آموزش حضوری در کشور تمام شود؛ اما با قید یک شرط مهم: «واکسیناسیون دانش‌آموزان».
با سرعت گرفتن روند واکسیناسیون در کشور از اواسط مرداد ماه و واکسیناسیون معلمان و کادر اجرایی مدارس، کم کم زمزمه‌ها برای بازگشایی مدارس بالا گرفت. موضوعی که علاوه بر واکسیناسیون معلمان منوط به تامین واکسن مکفی برای واکسیناسیون ۱۳ میلیون دانش‌آموز بود. به طوری که علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در این رابطه تاکید کرده بود: «موضوع بازگشایی مدارس فقط به واکسیناسیون کودکان مرتبط نیست، معلمان و کادر مدارس که واکسینه شده‌اند اما برنامه داریم که والدین دانش‌آموزان هم واکسینه شوند که پیش‌بینی ما برای این کار ۲۰ میلیون دُز واکسن است. از طرفی ما ۱۳ میلیون دانش‌آموز داریم که ضرب در دو یعنی ۲۶ میلیون دوز واکسن لازم است.»
با این حال اما امکان بازگشایی حضوری مدارس از اول مهر بسیار ضعیف و حتی نشدنی است زیرا فرایند واکسیناسیون دانش‌آموزان حداقل دو ماه زمان خواهد برد و با این احتساب و طبق اظهارات مسئولان امر، احتمالا زمان بازگشایی حضوری مدارس به اواخر فصل پاییز موکول شود.


آغاز واکسیناسیون دانش آموزان
در این میان اما وعده‌ها برای واکسیناسیون دانش‌آموزان سرانجام از روز ۲۸ شهریورماه با تزریق واکسن به دانش‌آموزان سال آخر متوسطه دوم (متولدین ۱ مهر ۱۳۸۲ تا ۱ مهر ۱۳۸۳) به مرحله اجرایی رسید. البته این در حالی بود که وزیر بهداشت پیش‌تر تاکید کرده بود واکسیناسیون دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۸ سال بلامانع است اما بر اساس آنچه که در سامانه salamat.gov.ir مشاهده می‌شود، فعلا سامانه برای متولدین ۱۳۸۳ و ماقبل بازگشایی شده است که احتمالا این تصمیم برای جلوگیری از بروز تجمع دانش‌آموزان در مراکز تجمیعی واکسیناسیون گرفته شده است.
از طرفی محمدمهدی‌ گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌‌های واگیر وزارت بهداشت نیز درباره واکسیناسیون افراد زیر ۱۸ سال، تاکید کرده است: «از آنجا که دانش‌آموزان پایه دوازدهم باید خود را به تحصیل حضوری رسانده و آماده شرکت در آزمون کنکور شوند، از نظر ما در اولویت قرار دارند بنابراین امیدواریم که واکسیناسیون را از پایه دوازدهم آغاز کرده و به پایه‌های بعدی برسیم.»
البته بر اساس اعلام بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، انجام واکسیناسیون به منزله بازگشایی مدارس نیست، بلکه زمینه‌ها فراهم می‌شوند و برای بازگشایی مدارس لازم است هر دو دز واکسن تزریق شود و در مرحله بعدی با مطالعات گسترده‌ای که انجام می‌شود، واکسیناسیون کودکان ۷ تا ۱۲ سال نیز آغاز خواهد شد.
چرایی انتخاب سینوفارم برای دانش‌آموزان
اما سوال اصلی اینجاست؛ کدام واکسن‌ها برای دانش‌آموزان مناسب است؟ پرسشی که وزیر بهداشت در پاسخ به آن تاکید می‌کند که «براساس مطالعاتی که انجام شده واکسن سینوفارم برای این گروه سنی تزریق خواهد شد و این واکسن در اختیار همه مراکز نیز قرار داده شده است.»
پیش از این نیز محمدرضا شانه‌ساز رئیس سازمان غذا و دارو از صدور مجوز تزریق واکسن‌های پاستوکووک و سینوفارم برای سنین کمتر از ۱۸ سال خبر داده بود. به اذعان او مطالعات بالینی بر این واکسن‌ها نشان داده است که این واکسن‌ها می‌توانند در سنین نوجوانی استفاده شوند که البته در سبد واکسیناسیون ما هم وجود دارد.
البته علی‌رغم وجود واکسن سینوفارم در کشور و سهم بالای تزریق آن، اما هنوز واکسن پاستوکووک به شکل جدی در شبکه واکسیناسیون کشور توزیع نشده است، اما شانه‌ساز در این زمینه نیز تاکید کرده است: «ما در مهر ماه امیدواریم که حداقل ۶ میلیون دز واکسن پاستور را داشته باشیم و واکسن پاستور در مهر ماه به صورت جدی وارد بازار می‌شود.» بر این اساس طبق اظهارات رئیس سازمان غذا و دارو، فعلا دو واکسن اصلی کاندید برای تزریق به نوجوانان و دانش‌آموزان کشور سینوفارم و پاستوکووک است.
در هر حال اکنون قطار واکسیناسیون کرونا به ایستگاه دانش‌آموزان رسیده است تا با گسترش واکسیناسیون آنان سرانجام بتوان پس از قریب به یک سال و نیم به بازگشایی حضوری مدارس امیدوار شد.
روند واکسیناسیون معلمان نیز با سرعت خوبی انجام شده و بنابر اعلام محمدمحسن‌ بیگی، مدیرکل دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش خوشبختانه تاکنون بیش از ۹۰ درصد معلمان، دوز اول واکسن خود را دریافت کرده‌اند و تزریق دوز دوم نیز از روزها قبل آغاز شده است.
مردم نگران عوارض واکسن «نوجوانان» نباشند
حال با توجه به صحبت‌ها درخصوص واکسینه شدن دانش‌آموزان، خانواده‌ها نگران عوارض واکسن نوجوانان هستند. اما با وجود نگرانی‌ها دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با بیان اینکه واکسن کرونا عارضه خیلی مهمی در نوجوانان ایجاد نمی‌کند، گفت: هر واکسنی که از سوی سازمان غذا و داروتایید شود می‌تواند در نوجوانان 12 تا 18 سال استفاده شود.
بر اساس گزارشی از فارس، حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری کرونا در خصوص اما و اگرهای واکسیناسیون کودکان و نوجوانان، اظهار کرد: در حال حاضر انجمن‌های حمایت از کودکان در بسیاری از کشورهای جهان توصیه کرده اند که واکسن ضد کرونا برای نوجوانان 12 تا 18 سال استفاده شود.
وی با بیان اینکه واکسن کرونا عارضه خیلی مهمی در نوجوانان ایجاد نمی‌کند و شاید در تعداد کمی از این گروه سنی به صورت درد در ناحیه محل تزریق، تب و لرز خفیف و سردرد بروز کند، گفت: والدین نگرانی در تزریق واکسن کرونا به فرزندانشان نداشته باشند.
جماعتی با اشاره به اینکه اکنون در کشورهای اروپایی، آمریکا و بسیاری از دیگر کشورهای جهان واکسیناسیون کودکان در حال انجام است، گفت: واکسن ها معمولا ایمن هستند و عارضه جدی برای فرد به وجود نمی‌آورند. واکسن کرونا هم از این قاعده مستثنی نیست و عوارض جدی ایجاد نمی‌کند.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با تاکید بر اینکه براساس مطالعات انجام شده، واکسن کرونا عارضه خیلی مهمی در نوجوانان ایجاد نمی کند و شاید در تعداد کمی از این گروه سنی به صورت درد در ناحیه محل تزریق، تب و لرز خفیف و سردرد بروز کند، عنوان کرد: این عوارض معمولا کوتاه مدت بوده و طی یک تا دو روز از بین می‌رود.
والدین نگرانی در تزریق واکسن کرونا به فرزندانشان نداشته باشند
وی با تاکید بر اینکه والدین نگرانی در تزریق واکسن کرونا به فرزندانشان نداشته باشند، بیان کرد: از زمان شیوع کرونا تاکنون نزدیک به 200 میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا شده‌اند که از این تعداد حدود 4 میلیون مرگ گزارش شده است.
جماعتی تصریح کرد: خوشبختانه براساس آمار ارائه شده درگیری کودکان نسبت به والدین بسیار کمتر بوده است و حدود 5 درصد از موارد درگیری مربوط به کودکان بوده است. بسیاری از کودکان علائم بسیار خفیف تری نسبت به بزرگسالان داشتند و اغلب این بیماری به صورت تب، سرفه و ضعف و بدن درد در آنها بروز می‌کند.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با بیان اینکه تعداد کمی از کودکان به دلیل ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری شده‌اند، عنوان کرد: البته یک سوم آنهایی که به دلیل درگیری ریوی بستری شده‌اند بیماری شدیدی داشته و در آی‌سی‌یو هستند.
واکسیناسیون در کودکان و نوجوانان بسیار اهمیت دارد
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا ادامه داد: اغلب کودکانی که بیماری تنفسی یا قلبی عروقی دارند ریسک بیشتری نسبت به دیگر کودکان درخصوص نارسایی تنفسی و ریوی در پی ابتلا به کرونا داشته‌اند. واکسیناسیون نوجونان از شدت بیماری، بستری شدن و درگیری ریوی این گروه سنی جلوگیری خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه واکسیناسیون در کودکان و نوجوانان بسیار اهمیت دارد، گفت: کودکانی که واکسینه شده‌اند علاوه بر اینکه نسبت به اطرافیان ایمن می‌شوند از سوی دیگر سبب می‌شود که زودتر به مدرسه رفته و عوارض ناشی از خانه ماندن همچون مشکلات روحی، جسمی و خانوادگی که حدود یک سال و نیم است وجود دارد، رها می‌شوند.
بهترین نوع واکسن کرونا برای نوجوانان 12 تا 18 سال
جماعتی افزود: توصیه ما این است که واکسیناسیون در نوجوانان 12 تا 18 سال انجام شود؛ واکسیناسیون کودکان کمتر از این سال هنوز در حال مطالعه بوده و دُز واکسنی که باید به آنها تزریق شود در حال بررسی است. مطالعات هنوز کامل نشده و بعد از اتمام تصمیم نهایی اخذ خواهد شد.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با اشاره به اینکه واکسیناسیون در سنین 12 تا 18 سال در اکثر کشورها در حال انجام است، به نوع واکسن تزریقی به این گروه سنی اشاره و عنوان کرد: به طور کلی هر واکسنی که از سوی سازمان غذا و داروی کشور تایید شود می‌تواند در نوجوانان 12 تا 18 سال استفاده شود و نیازی نیست که به سمت و سوی واکسن خاصی برویم.
وی تاکید کرد: در کشورهای دیگر هم از تمامی واکسن‌هایی که توسط سازمان غذا و داروی آن کشورها تایید شده، برای واکسیناسیون نوجوانان استفاده می‌کنند.
سایر اخبار این روزنامه
انتقاد محسنی اژه‌ای از کیفیت گزارش دستگاه‌های نظارتی و امنیتی نباید در گزارش‌ها صرفاً به نقاط ضعف افراد توجه شود جلال خوش‌چهره سازمان ملل متحد در انزوا «ابتکار» دلیل تفاوت آمارهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار را بررسی کرد آمارهای متفاوت، علامتی غلط به فعالان اقتصادی آیا ایران به کنوانسیون برن می‌پیوندد؟ حق مولف ایستاده در مه رئیس مرکز شماره گذاری پلیس راهور ناجا: برگ سبز به عنوان سند رسمی مالکیت خودرو بلامانع است تیم جلیلی احیا می‌شود؟ ترکیب احتمالی ایران در مذاکرات هسته‌ای کرونا در یک سوم کشورهای جهان همچنان پیشتازی می‌کند مجمع عمومی سازمان ملل زیر سایه محدودیت ها و تبعیض‌های کرونایی کلاس‌های درسی یک گام به برگزاری حضوری درس نزدیک شدند دانش آموزان در صف واکسن رئیسی در دیدار جمعی از فرزندان و خانواده شهدا: رئیس سازمان انرژی اتمی در کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: برجام یک نمونه بارز از حسن‌ نیت ایران است خضریان مطرح کرد ورود کمیسیون اصل نود به موضوع کمبود پزشک در کشور سرلشکر باقری در مراسم تکریم و معارفه رئیس «داعا»: تعرض به منافع ایران با پاسخی قاطع مواجه می‌شود خبر مسرت‌بخش واکسیناسیون دانش‌آموزان و نشاط والدین