بحث بر سر برجام و مسائل منطقه جزئیات جلسه غیرعلنی مجلس با حضور امیرعبداللهیان

نشست غیر علنی روز یکشنبه 25 مهر مجلس شورای اسلامی با حضور حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه برگزار شد.
در این نشست موضوعات منطقه‌ای و سیاست خارجی به ویژه بحث برجام بررسی شد و گزارشی هم از سوی وزیر امور خارجه درباره اقدامات دیپلماتیک دستگاه دیپلماسی به نمایندگان مجلس ارائه شد.
حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس با اشاره به نشست غیرعلنی مجلس شورای اسلامی که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در آن حضور داشت، اظهار کرد: «وزیر امور خارجه درباره مذاکرات هسته‌ای به صراحت اعلام کرد که سیاست جمهوری اسلامی اقدام در برابر اقدام و عمل در برابر عمل است و آمریکایی‌ها باید حسن نیت و صداقت خود را نشان دهند و ایالات متحده حتما بایستی اقدام جدی قبل از مذاکره را انجام دهند، ضمن اینکه بنای تهران آن است که مذاکره را از زمانی که ترامپ از برجام خارج شد، دنبال کنند نه موارد دیگر را.»
او خاطرنشان کرد: وزیر امور خارجه در این نشست اعلام کرد که جمهوری اسلامی مسیر مذاکرات هسته‌ای را از مسیر اقتصاد کشور جدا خواهد کرد و به هیچ وجه اقتصاد را شرطی نخواهیم کرد، ضمن اینکه دولت سیزدهم اقتصاد پایدار را فارغ از مسائل مرتبط با مذاکرات هسته‌ای پیگیری خواهد کرد.


عضو هیات رئیسه مجلس گفت: «آقای امیرعبداللهیان در مورد نوع تعامل جمهوری اسلامی با آژانس بین المللی انرژی اتمی هم اعلام کرد که ما به قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران که در مجلس یازدهم به تصویب رسیده است عمل خواهیم کرد، ضمن اینکه وزیر امور خارجه این قانون را قابل فهم برای طرف‌های مقابل دانست که پیام‌های خاصی دارد. همچنین رئیس دستگاه دیپلماسی از مجلس یازدهم برای تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها تشکر کرد و گفت که این قانون دست مذاکره‌کنندگان را باز کرده و برای طرف مقابل بسیار قابل فهم است.»
سلیمی درباره نظر وزیر امور خارجه در خصوص تحولات افغانستان هم گفت: رئیس دستگاه دیپلماسی در این باره اعلام کرد که تهران تحولات افغانستان را به دقت رصد خواهد کرد، ولی آنچه برای جمهوری اسلامی مهم است، مردم افغانستان هستند و رفتار طالبان و نه شعارهای آنان محور تصمیمات برای تهران است.
او ادامه داد: وزیر امور خارجه درباره اقدامات باکو هم خاطرنشان کرد که جمهوری آذربایجان باید دقت کند که اسیر چنگال ترفند صهیونیست‌ها نشود و الهام علی اف هم باید مراقبت کند که در تور گروه‌های تروریستی و یا نقشه پیچیده آمریکایی‌ها قرار نگیرد؛ چراکه ثبات منطقه برای جمهوری اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار است؛‌ چراکه تهران اجازه تغییر نقشه ژئوپلیتیکی منطقه را نخواهد داد.
شهریار حیدری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، درباره نشست غیرعلنی گفت:‌ نمایندگان در این نشست نقطه نظراتی داشتند و جمع بندی این بود که وزارت خارجه در حوزه دیپلماسی به شکل فعال‌تری به مسائل منطقه‌ای ورود کند و رصد دقیق‌تری از وضعیت منطقه داشته باشد و با استفاده از ظرفیت همسایگان نسبت به تقویت ثبات و امنیت در منطقه اقدام کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی همچنین درباره نظر امیرعبداللهیان در رابطه با تحولات اخیر در افغانستان خاطرنشان کرد: رئیس دستگاه دیپلماسی در رابطه با افغانستان تصریح کرد که جمهوری اسلامی تحولات این کشور را به دقت رصد می‌کند منتها آنچه برای ایران اهمیت دارد، مردم افغانستان است و در این راستا رفتار طالبان است که محور تصمیمات جمهوری اسلامی قرار می‌گیرد نه شعارهای این گروه.
حیدری همچنین درباره نظر وزیر امور خارجه در رابطه با ادامه مذاکرات احیای برجام و نحوه تعامل ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: «آقای امیرعبداللهیان تاکید کرد که ایران به قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران،‌ پایبند خواهد بود.»
او افزود: وزیر امور خارجه ضمن تشکر از مجلس بابت تصویب قانون هسته‌ای، پیام این قانون را برای طرف‌های مقابل کاملاً قابل فهم عنوان کرد و تاکید کرد که این قانون قدرت عمل تیم مذاکره کننده را بازتر کرده است.
احمد علیرضا بیگی نماینده تبریز با اشاره به توضیحات امیرعبداللهیان اظهار کرد گفت‌وگوها بر سر مسئله هسته‌ای از روز پنجشنبه در بروکسل دنبال خواهد شد اما مذاکرات مسیر جداگانه ایران از توسعه کشور و معیشت مردم دنبال خواهد کرد و به هیچ وجه معیشت مردم تحت تاثیر مذاکرات قرار نخواهد گرفت و در نهایت اگر مذاکرات به نتیجه مثبتی برسد ثمرات آن بر توسعه کشور تاثیر خواهد گذاشت و موجب توسعه بیشتر کشور خواهد.
هفته گذشته در جریان مذاکرات انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا و علی باقری توافق شد که در بروکسل گفت‌وگوهای دو طرف ادامه یابد.
درخواست قالیباف از وزارت خارجه
پس از جلسه غیرعلنی محمدباقر قالیباف در جلسه علنی مجلس گفت: «منطقه غرب آسیا امروز در شرایط بسیار حساسی قرار دارد، طرح های پیچیده ای برای درگیر کردن کشورهای منطقه در جنگ های داخلی در جریان است. همچنین اختلاف افکنی میان کشورهای منطقه برای جلوگیری از به وقوع پیوستن همکاری‌های اقتصادی و ایجاد صلح پایدار در سراسر منطقه در دستور کار آمریکا و نیروهای وابسته به آنها قرار دارد.»
او در ادامه افزود: از وزارت محترم امور خارجه می خواهیم که در این شرایط حساس و در راستای حفظ امنیت و ثبات منطقه ضمن انجام اقدامات لازم، مواضع حکیمانه و عاقلانه جمهوری اسلامی ایران را فعالانه منعکس و پیگیری کنند.
سیاست امیرعبداللهیان‌، تقریبا همان سیاست بازگشت گام به گام است
مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه گفت: سیاست گام به گام راه حلی است که از ابتدا مطرح بود و فکر نمی‌کنم طرف امریکایی چندان با آن مخالفت داشته باشد.
بنا بر گفته‌های علیرضا سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس، در نشست غیرعلنی مجلس که امیرعبداللهیان در آن حضور داشته است، اعلام کرده است که آمریکا حتما باید قبل از مذاکره، یک اقدام جدی انجام دهد. قاسم محبعلی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با «انتخاب» درباره اینکه آیا می‌توان این اظهارات وزیر امور خارجه را یک پیش شرط برای مذاکره تلقی کرد، عنوان کرد: «اگر از نظر منطقی نگاه کنیم و اگر شرایط مساوی بود، باید بگویم که بله. بالاخره آمریکا اولین طرفی بود که از برجام خارج شده اما در عمل این شاید امکان پذیر نباشد و شرطی به حساب بیاید که عملا به این صورت تلقی شود که ایران دارد وقت‌کشی می‌کند و علاقه‌مند نیست به مذاکرات بازگردد.»
وی ادامه داد: «شرایط به گونه‌ای نیست که طرف مقابل آمادگی داشته باشد که یک کاری را بدون توافق انجام دهد. یعنی اگر قرار است کاری هم امریکایی‌ها انجام دهند، حتما پیش‌تر توافقی درباره این مسئله خواهند کرد.»
این کارشناس مسائل بین الملل در پاسخ به این پرسش که آیا سیاست اقدام در برابر اقدام که امیر‌عبداللهیان گفته است دنبال می‌کنیم، همان سیاست گام به گام نیست که اصولگرایان پیش از این مخالفش بودند، گفت: «بله تقریبا می‌شود همان باشد. در واقع دو راه وجود دارد برای بازگشت به برجام؛ یکی این که ایران و آمریکا همزمان به طور کامل برگردند یعنی امریکا به برجام برگردد و ایران هم تمام اقداماتی را که بعد از خروج امریکا انجام داده بود، برگرداند به نقطه صفر یعنی به نقطه‌ای که قبل از خروج آمریکا بود. یک راه دیگر این است که طرفین توافق و زمان بندی کنند و یک گام ایران بردارد و یک گام امریکا تا در نهایت برسند به نقطه‌ای که برجام متوقف شد و این هم راه حلی است که از ابتدا مطرح بود و فکر نمی‌کنم طرف امریکایی چندان با آن مخالفت داشته باشند.»
سایر اخبار این روزنامه
چرا هنوز هیچ کنسرتی در تهران یا شهرستان‌ها برگزار نمی‌شود؟ سکوت نت‌ها سید حامد مرندی نهاد دولت، متهم اصلی فرار مالیاتی امضا‌های میلیونی مردم علیه طرح «صیانت» روی نظر نمایندگان اثرگذار است؟ اختلاف نظر مردم با نمایندگان در مورد یک طرح استراتژی اجباری نگاه به شرق و نظم جهانی جایگزین به نیازها پاسخ خواهد داد؟ شانگهای و راز تحقق عملگرایی دولت بحث بر سر برجام و مسائل منطقه جزئیات جلسه غیرعلنی مجلس با حضور امیرعبداللهیان رئیسی به بانک مرکزی برای جلوگیری از فضاسازی‌های کاذب ماموریت داد دستور ارزی رئیس جمهوری «ابتکار» راهکارهای مقابله با تورم را بررسی کرد محسنی اژه‌ای در نشست با قهرمانان المپیک، پارالمپیک و جهانی اعلام کرد رئیس مجلس: محرمانه بودن اموال مسئولان تصمیم مجلس هشتم است «اعیان‌نشین شدن» با جامعه ایرانی و شهرهایش چه می‌کند؟ کوچ ناگزیر! وزیر اقتصاد مطرح‌ کرد: هدف‌گذاری برای افزایش ۵۰ درصدی نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی حزب‌الله لبنان: به سمت جنگ داخلی نخواهیم رفت درخواست عربستان از ایران