زور«تارا اتوماتيك» به مافياي خودرو نمي رسد...

آرمان‌ملی: مراسم رونمایی از خودروی «تارا اتوماتیک» روزگذشته با حضور فاطمی‌امین،  وزیر صنعت، معدن و تجارت و جمعی از نمایندگان در ایران خودرو برگزار شد. خودرویی که بزرگترین خودروساز کشور از آن به‌عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای خودروسازی خود یاد می‌کند و قرار است با تکیه بر این محصولات نه‌تنها وعده وزیر صمت مبنی بر صادرات یک‌میلیون دستگاهی محقق شود، بلکه با افزایش تولید ضمن به حداقل رسیدن شکاف قیمتی بازار با کارخانه روش قرعه‌کشی خودرو که به نوعی شاهکار شورای رقابت در ساماندهای بازار محسوب می‌شود نیز برداشته شود. درواقع صنعت خودروی کشور در حالی با زیان‌انباشت بیش از 80 هزار میلیارد تومانی مواجه است که مهمترین دلیل این زیان قیمت‌گذاری دستوری و شکل‌گیری انحصاری است که در راستای حمایت از سوگلی‌های وزارت صمت ایجاد شده است. موضوعی که علاوه بر کارشناسان؛ خودروسازان نیز بر آن واقف بوده و بارها تمایل خود را برای آزادسازی واردات با حذف قیمت‌گذاری اعلام کرده‌اند و این در حالیست که به‌رغم طرح آزادسازی واردات از سوی مجلس اما نفوذ مافیای این صنعت باعث شده تا اجرای آن همچنان در‌ هاله‌ای از  ابهام قرار بگیرد. بنابراین به‌نظر می‌رسد در شرایطی که مهمترین اتفاقی که می‌تواند صنعت خودروسازی کشور را احیا کند تحت‌الشعاع منافع چند شرکت خاص قرار می‌گیرد وعده‌های کاهش قیمتی و افزایش تولید و حتی صادرات وزیر نیز در‌هاله‌ای از ابهام قرار خواهد داشت.
 صادرات مفید است اما الان نه!
وزیر صنعت، معدن و تجارت در مراسم رونمایی از خودروی اتوماتیک تارا با تاکید بر این‌که صنعت خودرو بایستی  ظرف دو سال آینده به افتخار ملی تبدیل شود که این امر با امکانات موجود امکان‌پذیر است، اظهارکرد: صنعت خودرو با توجه به امکانات در اختیار باید کاهش ۱۵ درصدی قیمت تمام‌شده را تا سال آینده عملیاتی کند. توانمندی صنعت خودرو برای مردم ملموس نیست و عموم مردم حس خوبی از صنعت خودرو ندارند که بسیار موضوع ناخوشایندی است. ذهنیت مردم با واقعیت صنعت خودرو فاصله دارد که این فاصله با کار متراکم و جهانی بایستی پر شود. فاطمی‌امین ضمن اشاره به این‌که از هفته نخست (آغاز مسئولیت در وزارت صمت)، ۱۰ اولویت را اعلام کردیم که صنعت خودرو یکی از این اولویت‌ها بوده است: تصریح کرد: متاسفانه صنعت خودرو دارای چالش‌های بسیاری است. امیدواریم که در آینده نزدیک موانع رفع شوند. ضمن اینکه امیدواریم از هفته آینده گشایش‌هایی ایجاد شود. در صورت گشایش، صنعت خودرو پایان سال بازیابی شده و از سال آینده توسعه خواهد یافت. وی از برنامه‌ریزی تولید یک‌میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال آینده خبر داد و تصریح کرد: از سال ۱۴۰۲ نه‌تنها هیچ خودروی زیر سه‌ستاره کیفی تولید نخواهد شد بلکه باید برای تولید خودروی به‌صورت کامل در کشورهای دیگر اقدام کرد. برنامه خودروسازان به‌صورت هفتگی دریافت و رصد می‌شود و دو خودروساز بزرگ برنامه هفتگی خود را ارائه داده‌اند. ما نیز به‌دنبال آن هستیم تا وظایف برعهده خود را به‌طور دقیق انجام دهیم تا خودروسازان مطرحی در دنیا باشیم. وزیر صنعت معدن و تجارت همچنین تاکید بر اینکه شناسایی موانع صنعت خودرو از اولویت‌های روزهای نخست حضور در وزارت صمت بوده است، گفت: برنامه بایستی به‌گونه‌ای باشد که سال آینده تولید خودرو به‌قدری زیاد شود که دیگر نیازی به قرعه‌کشی نباشد. برنامه دقیقی مبتنی بر ۹ طرح در صنعت خودرو طراحی شده است. به‌تدریج به‌سمتی خواهیم رفت تا قیمت‌ها کاهش یابد و این کاهش تا پایان سال ملموس خواهد شد. فاطمی‌امین با بیان این‌که تا پایان سال بالغ بر ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو بیش از هدف‌گذاری تعیین شده به مرحله تولید خواهد رسید، افزود: بر این اساس تولید خودرو در سال آینده به یک‌‌میلیون و ۶۰۰ دستگاه خواهد رسید و بدین‌ترتیب دیگر قرعه‌کشی نخواهیم داشت. این مقام مسئول ضمن اشاره به اینکه در سالجاری امکان صادرات وجود داشت اما به‌دلیل نیاز داخل از خودروسازان خواستیم تمرکز خود را بر تامین نیاز داخل بگذارند، در رابطه با واردات تصریح کرد: واردات خودرو در مجموع می‌تواند برای صنعت مفید باشد، اما در مقطع کنونی و به‌دلیل اینکه تعادل ارزی کشور به‌هم می‌ریزد، مناسب نیست. فاطمی‌امین ضمن اشاره به اینکه صنعت خودرو در حال حاضر با مشکلاتی مواجه است، تاکیدکرد: از مدیران خودروساز خواسته‌ایم کیفیت تولید و همچنین رضایت مشتریان را افزایش دهند.
 شورای رقابت نرخ تعیین نمی‌کند
همچنین فرشاد مقیمی‌مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو نیز در این مراسم گفت: نهضت داخلی‌سازی یکی از سرفصل‌های اصلی برنامه‌های ماست؛ به‌طوری‌که از سال ۱۳۹۸ تاکنون ۲۵۸ میلیون یورو از ارزبری جلوگیری به عمل آمده است. محصولات آتی ایران‌‌خودرو با حداکثر خودکفایی در دست اجراست به‌گونه‌ای که تارا به محصول نهایی تبدیل شده و پروژه  K۱۲۵ در بهمن ۱۴۰۱ به بازار عرضه خواهد شد. تارااتوماتیک با این مشخصات برای نخستین‌بار به تولید رسیده است و هدف آن ورود به بازارهای صادراتی است.  در حال حاضر ۷۰ درصد واردات خودروی CBU به کشور در این سطح خودرو است و از آنجایی که متوسط قیمت این خودرو ۱۶ تا ۱۸ هزار دلار است، می‌توان زمینه صادرات آن را فراهم کرد. براین اساس بازار کشش ۵۰۰ هزار دستگاه از این خودرو را دارد. مدیرعامل ایران‌خودرو با عنوان اینکه از این پس هر سال یک خودروی جدید ساخته خواهد شد از رونمایی  تارابرقی و رانا نیمه‌اتوماتیک در اسفند سالجاری خبر داد و افزود: کلینیک قیمت‌گذاری تارااتوماتیک برگزار و گزارش آن به شورای رقابت ارائه شده است. شخصا از رئیس شورای رقابت برای تعیین قیمت پیگیری کرده‌ام اما در پاسخ اعلام شد که احکام اعضای این شورا به پایان رسیده و قیمت جدید تعیین نشده است؛ این در حالی‌ است که خودروها تولید شده و آماده تحویل‌اند اما قیمت مشخص نیست که بتوان عرضه کرد. به ازای هر روز هم هر دستگاه خودرو مشمول چهار میلیون تومان سود مشارکت خواهد بود در حالی‌که آماده ارسال دعوتنامه هستیم اما به سبب نامشخص بودن قیمت خودرو از صدور دعوتنامه معذوریم و اینگونه مقابل مشتریان بدقول خواهیم شد.