وضعیت ورود ارز به کشور خوب است

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به عرضه ۳۶ میلیارد دلار ارز از ابتدای امسال تاکنون، گفت: در سال‌جاری دسترسی این بانک و سیستم اقتصادی کشور به منابع ارزی بهبود قابل ملاحظه‌ای داشته است.
علی صالح‌آبادی روز دوشنبه در جمع خبرنگاران افزود: از نظر ورود ارز به کشور در شرایط بسیار خوبی هستیم و پیش‌بینی من این است که در آینده نزدیک اوضاع روبه بهبود خواهد رفت. وی گفت: از ابتدای سال تاکنون ۳۶ میلیارد دلار ارز، عرضه شده است که برابر کل عرضه ارز در سال گذشته بود. وی با بیان اینکه ما دو بازار مهم نیما و متشکل ارزی در حوزه ارز داریم، اضافه کرد: در سامانه نیما صادرکنندگان، ارز خود را عرضه می‌کنند. رئیس کل بانک مرکزی گفت: از ابتدای سال تا روز ۱۵ آذرماه برگشت ارز حاصل از صادرات غیرنفتی در سامانه نیما ۲۲.۴ میلیارد دلار و عرضه ارز صادرکنندگان در سامانه نیما ۲۰ میلیارد دلار بوده است.
وی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون در مجموع ۳۶ میلیارد دلار ارز برای کل کالاها بخشی در سامانه نیما و بخشی در شبکه بانکی تأمین شده که نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. صالح آبادی گفت: سال گذشته کمتر از ۳۶ میلیارد دلار ارز عرضه شده است در حالی که امسال در کمتر از ۹ ماه ۳۶ ملیارد دلار عرضه ارز بانکی، نیما و ارز اشخاص توسط بانک مرکزی عرضه شده است.
وی افزود: یکی از ضرورت‌هایی که به صورت جدی دنبال می‌کنیم تقویت عرضه ارز در بازار با مشوق‌هایی است که در نظر داریم. رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: همچنین تقاضاهایی که ممکن است خارج از بازار نیما باشد را نیز تسهیل می‌کنیم تا از طریق سامانه نیما ارز خود را دریافت کنند.


صالح‌آبادی تصریح کرد: موضوع ثبت سفارش و تعیین منشأ ارز در حوزه واردات موضوع مهمی است که تلاش می‌کنیم در تمام مناطق کشور، ارز از طریق سامانه نیما عرضه و تقاضا نیز از این طریق تأمین شود.
رشد ۳.۷ برابری معامله ارز در بازار متشکل ارزی
وی گفت: در بازار متشکل ارزی یا بازار اسکناس ارزی نیز ۱.۳ میلیارد دلار از ابتدای سال معامله انجام شده که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته ۳.۷ برابر رشد داشته که این عرضه عمدتاً توسط صادرکنندگان بوده است. رئیس کل بانک مرکزی توضیح داد: در مقررات ارزی آمده است که اگر صادرکننده‌ای بخواهد بخشی از منابع حاصل از صادرات را به صورت اسکناس برگرداند مانعی ندارد و می‌تواند در بازار متشکل ارزی عرضه کند.
صالح‌آبادی با بیان اینکه ارز اصلی کشور از طریق سامانه نیما و حجم بالا تأمین می‌شود، گفت: روز یکشنبه ۲۳۷ میلیون دلار معامله شده و این تداوم دارد و هیچ مشکلی در عرضه ارز در سامانه نیما نداریم. دسترسی خوبی به ارزها داریم و نیازها از این بازار، قابل تأمین می‌شود. وی افزود: در عرضه ارز صادرکنندگان در نیما نیز که ۷۰ درصد رشد داشته روند خوبی داریم و در ماه‌های آینده وضعیت خوبی را در بازار حواله و اسکناس خواهیم داشت و مشکلی برای تأمین ارز نداریم.
وی تأکید کرد: در کمتر از ۹ ماه گذشته ۱۱ میلیارد دلار ارز برای واردات کالای اساسی و دارو تأمین شده و این رقم علاوه بر واردات واکسن کرونا بوده است. صالح‌آبادی افزود: ۱.۵ میلیارد دلار برای واردات واکسن کرونا پرداخت شده است و مشکلی در این زمنیه نداریم.
کاهش رشد تورم
وی در‌خصوص نرخ تورم نیز گفت: یکی از موضوعات مهم نرخ تورم است و سال گذشته و در دوران آغاز فعالیت دولت جدید، نرخ تورم در کشور بالا بود.
صالح‌آبادی گفت: اما در دو ماه اخیر نرخ تورم نقطه به نقطه در حال کاهش بوده و این به معنای این نیست که تورم نداریم، تورم داریم ولی رشد تورم کاهش یافته است.
وی افزود: در مهر و آبان ماه تورم نقطه به نقطه ۱۳.۹ درصد کاهش داشته است و نرخ تورم ۱۲ ماهه نیز نزولی شده و ۲.۵ واحد درصد کاهش یافته است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به رشد پایه پولی گفت: رشد پایه پولی در سال ۹۹ برابر ۳۰.۱ درصد و سهم خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در رشد پایه پولی ۳۴.۸ واحد درصد بوده است یعنی بیش از کل رشد پایه پولی، رشد سهم خالص دارایی خارجی بانک مرکزی رخ داده است.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: امسال در هشت ماهه رشد پایه پولی ۱۷.۸ درصد بوده است که سهم خالص دارایی خارجی ۶.۵ واحد درصد بوده است که این امر حاکی از این است که سهم افزایش خالص دارایی خارجی در مقایسه با سال گذشته خیلی کمتر بوده است.
وی در خصوص برنامه‌های بانک مرکزی برای کاهش نرخ تورم، گفت: در نظر داریم رشد ترازنامه بانک‌ها را مدیریت کنیم.