درصورت شیوع موج ویروس اُمیکرون در کشور، آیا صنعت گردشگری زنده خواهد ماند؟ صف‌آرایی کرونا در برابر توریست‌ها

گروه فرهنگ و هنر – با فرارسیدن تعطیلات سال نوی میلادی، بسیاری از مردم در سراسر جهان تدارک سفرهای گوناگونی را تدارک دیدند. بعد از مدت‌ها اهالی صنعت گردشگری در ایران هم چشم‌انتظار مسافران خارجی بودند که سویه جدید کرونا یعنی اُمیکرون پیدا شد و حالا همانند بسیاری از کشورها، گردشگری در ایران هم با محدودیت‌هایی روبه‌رو شده است.
بعد از دو سال تازه صنعت گردشگری در دنیا توانسته بود قدم‌های کوچکی را برای بلند شدن و عبور از بحران کرونا بردارد. مرزهای کشورهای مختلف کم‌کم به روی گردشگران یا کسانی که به دلایل مختلف قصد سفر داشتند را گشوده شده بودند و می‌شد احساس کرد که زندگی می‌خواهد به روال عادی برگردد اما انگار کرونا حالا حالا قصد ندارد از روزگار بشر محو شود. پس از شیوع سویه جدید ویروس کرونا با نام اُمیکرون، نگرانی‌ها درباره این سویه جدید فهرستی بلند بالا از کشورها از جمله قطر، آمریکا، بحرین، عربستان، کویت و هلند از همین حالا محدودیت‌های مسافرتی روی کشورهای جنوب آفریقا، که ظاهرا منشاء این سویه جدید بوده‌اند، اعمال کردند.
اندونزی از یکشنبه ۷ آذر محدودیت‌های جدیدی برای ورود به خاک این کشور اعمال کرد. بسیاری از کشورهای اروپایی نیز برای مقابله با افزایش آمار ابتلا به ویروس کرونا اعمال محدودیت‌های کرونایی را مجددا از سرگرفته‌اند.
با وجود تمام این تدابیر پیشگیرانه سویه جدید کرونا همین حالا نیز از کنترل خارج شده و در تمام کشورها از هلند و انگلیس گرفته تا هنگ کنگ و استرالیا مشاهده شده است. ژاپن هم اعلام کرد به دنبال شناسایی این نوع ویروس کرونا، ورود تمام مسافران خارجی به ژاپن ممنوع شده است. سرعت بستن مرزها و اعمال محدودیت‌های مسافرتی در جهان بسیاری از مسافران را سردرگم کرد.


ظهور و شیوع سویه اومیکرون ویروس کرونا تلاش‌های جهانی برای مبارزه با همه گیری این ویروس را در سایه‌ای از تردید فرو برده است چون این سویه فوق‌العاده مسری است بنابراین کشورها ناچار شدند تدابیری را که امید داشتند در گذشته بماند، دوباره اعمال کنند. کشور ما هم از این قاعده مستثنی نبود. وزارت کشور ۳۰ آذرماه با ابلاغ دستورالعملی مطابق با مصوبات ستاد ملی مدیریت کرونا، ورود مسافر از ۱۲ کشور آفریقایی و اروپایی را به ایران به مدت ۱۵ روز ممنوع کرد. همچنین این دستورالعمل ورود اتباع خارجی از مرزهای زمینی، هوایی و دریایی از روز شنبه ۴ دی‌ماه ۱۴۰۰ را به مدت ۱۵ روز فقط برای دارندگان پروانه اقامت معتبر جمهوری اسلامی، روادید تحصیلی، روادید ورود (شامل بازرگانان و تجار)، روادید با حق کار، روادید درمانی (گردشگری سلامت)، روادید سرمایه‌گذاری و دارندگان مُهر خروج و مراجعت از پلیس مهاجرت و گذرنامه، مجاز اعلام کرده است.
این دستورالعمل سربسته از توقف دوباره ویزای گردشگری ایران به مدت ۱۵ روز اطلاع داده است. صدور ویزای گردشگری ایران از ابتدای سال ۱۳۹۹ با دستور ستاد ملی کرونا متوقف شده بود که از پنجم آبان‌ماه ۱۴۰۰ با دستور رییس‌جمهور از سرگرفته شده بود.
حرمت‌الله رفیعی، رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران، در همین رابطه پس از جلسه فوری با معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با ایسنا گفت‌وگو کرد و در اعتراض به مصوبه جدید ستاد ملی کرونا و دستورالعمل وزارت کشور که بدون نظر مشورتی متولیان، فعالان و کارشناسان گردشگری صادر شده است، اظهار کرد: گردشگری عامل اصلی شیوع ویروس کرونا نبوده و نیست، به‌ویژه آن‌که از مجرای قانونی و کنترل‌شده انجام شود. در مصوبه‌ای که وزارت کشور ابلاغ کرده است، ورود همه گروه‌ها و مسافران به ایران آزاد اعلام شده، به جز گردشگر خارجی. اگر این گردشگر عامل انتقال ویروس به ایران بوده، چرا گزارش آن را تا به حال نداده‌اند؟ براساس این مصوبه، گردشگر سلامت اجازه ورود دارد، گردشگری که بیمار است و برای درمان به کشور ما سفر می‌کند. ورود این گردشگران هیچ محدودیت و مانعی ندارد، اما گردشگر فرهنگی و طبیعت که در محیط کنترل شده و تحت نظارت حضور دارد و سفر می‌کند، عامل انتقال ویروس به کشور شناخته شده است.
رفیعی با «غیرکارشناسی» و «غلط» خواندن این مصوبه و دستورالعمل افزود: هیچ یک از کشورهای توریست‌پذیر چنین محدودیت و ممنوعیتی را به اجرا نگذاشته‌اند. حرفی روی آن چند کشور آفریقایی که منشا ویروس بوده‌اند و این مصوبه هم ورود از آن‌ها را به ایران ممنوع کرده است، نداریم؛ مساله این است که در این مصوبه فقط صدور ویزای گردشگری متوقف شده و ورود از مرزهای زمینی برای کشورهای همسایه از جمله عراق بلامانع اعلام شده و ورود دیگر اتباع خارجی که ویزای ورود، سلامت، تجارت، تحصیل و سرمایه‌گذاری دارند، مانعی ندارد.
او نسبت به صدور بدون هماهنگی و اجرای آنی این مصوبه هم معترض شد و گفت: چطور می‌شود یک‌شبه برای مردمی که از قبل برنامه‌ریزی کرده‌اند، تصمیم بگیرند!؟ کشور خود ما به این گردشگران ویزا داده است، آن فرد بلیت خریده و تا لب مرز آمده، بعد اجازه ورود به او داده نشده است. این مصوبه اساسا اشتباه است و به کشور دوباره ضرر و زیان وارد می‌کند و عامل بی‌اعتمادی می‌شود، چه کسی قرار است خسارت آن گردشگران و جواب این بی‌اعتمادی را بدهد؟ همین‌طوری در بلوک غرب نسبت به ایران هجمه و ایران‌هراسی وجود دارد، با این تصمیم‌ها و دستورها این بی‌اعتمادی تشدید می‌شود. این بخشنامه غیرکارشناسی فقط فضای عمومی را ملتهب می‌کند.
او یادآور شد: آقایانی که مصوبه را تنظیم کرده‌اند حتما می‌دانند توریست کسی است که از سلامت جسمی و مالی برخوردار است و در شرایطی تصمیم به سفر می‌گیرد که مشکل جسمی نداشته باشد. اگر قرار است برای جلوگیری از سویه‌های جدید کووید تصمیمی هم گرفته شود بهتر است مثل همه کشورها، کنترل، مقررات و نظارت‌ها را در مرزها تشدید کنند. چگونه از فردی که خودتان به او ویزا داده‌اید حقی را سلب می‌کنید؟ چگونه مردم را از این رونق اقتصادی محروم می‌کنید؟
رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران با اشاره به رشد ورود گردشگر خارجی پس از صدور دوباره ویزای توریستی، اظهار کرد: ۲۰ ماه بود که ورود گردشگر را به کشور متوقف کرده بودند، مثل حالا آن دوره هم فقط ورود گردشگر به ایران ممنوع بود. دقیقا در آن مقطع زمانی آمار فوتی و مبتلایان کرونا بالا بود. از آبان‌ماه ۱۴۰۰ که صدور ویزای توریستی از سر گرفته شده و ورود گردشگر هم رونق گرفته، دقیقا آمار ابتلا به هر دلیلی، از جمله تزریق عمومی واکسن، کاهشی شده است. اگر گردشگر عامل انتقال کووید بود حتما این مدت اثر خود را می‌گذاشت، اما بدون توجه به این شرایط، یک مصوبه اشتباه دیگر صادر کردند.
بعد از این جریان‌ها، در چهارم دی ماه علی‌اصغر شالبافیان معاون گردشگری کشور امروز در اعلام کرد که ورود اتباع خارجی از مرزهای زمینی، هوایی و دریایی از روز شنبه ۱۴ دی ماه ۱۴۰۰ به مدت ۱۵ روز صرفا برای گروه‌های خاصی مجاز شماره شده بود که این مصوبه اصلاح شد و بر اساس مصوبه امروز ستاد ملی مقابله با کرونا این ممنوعیت ۱۵ روزه شامل گردشگران از مرزهایی هوایی نمی‌شود.»
او اضافه کرد: «این موضوع از سوی مهندس ضرغامی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیگیری شد و مصوبه ممنوعیت ۱۵ روزه ورود گردشگران و اتباع خارجی از مرزهای هوایی برداشته شد. بر این اساس بند سوم مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا که ۲۸ آذرماه برگزار و مصوبات آن از سوی وزیر کشور به دستگاه‌ها ابلاغ شده است، امروز در جلسه این ستاد اصلاح شد.»
با توجه به مسدود نبودن خطوط هوایی و شناسایی چندین مورد ابتلا به این ویروس یه نظر می‌رسد هر چه سریع‌تر باید واکسیناسیون دوز بوستر برای افراد انجام بگیرد چرا که به جز خطر شیوع موج ششم کرونا در کشور، این احتمال وجود دارد که بار دیگر صنعت بی‌جان گردشگری کشور به حالت تعلیق دربیاید و مشخص نیست این صنعت و اهالی آن بتوانند بار دیگر از تعلیقی دوباره جان سالم به در ببرند.
سایر اخبار این روزنامه
خوشحالی هواداران استقلال و پرسپولیس به خاطر حذف از آسیا! پای AFC روی گلوی سرخابی‌ها سید حامد مرندی آیا وزیر جوان همه را سر کار خواهد گذاشت؟ سرپرست مدیریت بحران تهران: تردیدی در وقوع زلزله ۷ ریشتری تهران نیست عملگرایی یا زدن ساز ناکوک آمریکایی‌ها؟ عیار اروپایی‌ها پشت میز مذاکره در دور بعدی درصورت شیوع موج ویروس اُمیکرون در کشور، آیا صنعت گردشگری زنده خواهد ماند؟ صف‌آرایی کرونا در برابر توریست‌ها دولت سیزدهم می‌تواند مردم را با خود همراه کند؟ مخاطرات یک جراحی بزرگ «ابتکار» حواشی مربوط به برگشت برخی محصولات صادراتی را بررسی کرد سَم سرِ سفره مردم محمدمخبر: آزادسازی ارز ترجیحی برای بخش دار و به هیچ وجه مطر ح نیست پوتین هشدار داد احتمال واکنش روسیه به غرب، بر مبنای نظر کارشناسان نظامی پاسخ حمید سوری، اپیدمیولوژیست امیکرون چقدر به ما نزدیک شده است؟ در آستانه آغاز دور هشتم مذاکرات برچیدن تحریم‌ها در وین «اولیانوف» از سخنان اخیر رئیس سازمان انرژی اتمی ایران استقبال کرد طالبان در ازای غذا و جای خواب از زندانیان پول می‌گیرد هشتگ شاهزاده کارتونی درباره بن سلمان داغ شد