«بنزین برای همه» در آستانه همه گیری


تجارت- گروه زیربنایی: مدت زمان زیادی از صحبت درباره‌ی طرح بنزینی دولت نمی‌گذرد که روز گذشته معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت خبر از احتمال اجرای آزمایشی این طراح در ابتدای بهمن‌ماه داده است. طرحی که اگر درست اجرا نشود و به طور کامل آسیب‌شناسی نشود آثار مخربی بر اقتصاد ایران به جای خواهد گذاشت و تورم غیرقابل کنترلی را به کشور و به طور خاص به مردم تحمیل خواهد کرد. توزیع عادلانه سرمایه‌های ملی همیشه به عنوان یک خواسته عمومی تلقی شده اما نبایستی از ان نکته غافل شد که کوچکترین خطای محاسباتی در اجرای این طرح و اجرای هیجانی آن باعث می‌شود بسیاری از مردم زندگی‌شان زیر بار چرخ تورم با مشکلات گسترده‌ای مواجه شود. در این خصوص معاون برنامه ریزی وزارت نفت گفت: این که آغاز اجرای طرح آزمایشی بنزینی دولت، اوایل بهمن باشد یا چند روز دیگر، در حال بررسی است.
به گفته هوشنگ فلاحتیان، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، در حال تهیه زیرساخت‌های لازم نرم افزاری و سخت افزاری است و هر زمان که این زیرساخت‌ها آماده شود، اجرای طرح «بنزین برای همه» را انجام خواهند داد. وزارت اقتصاد، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها، بانک مرکزی، وزارت ارتباطات و سازمان پدافند غیرعامل، در اجرای این طرح مسئولیت‌هایی دارند که باید مجموعه‌ای از اقدامات را به صورت هماهنگ انجام دهند تا نتیجه نهایی حاصل شود. روز ششم دی، جواد اوجی وزیر نفت، اعلام کرده بود، طرح دولت برای اختصاص بنزین به افراد بر حسب کدملی به جای اختصاص این حامل انرژی بر حسب پلاک خودروها، در دو جزیره کیش و قشم، به صورت آزمایشی و با اختصاص ۱۵ لیتر بنزین ۱۵۰۰ تومانی به هر فرد، آغاز خواهد شد و در صورت کسب نتیجه مطلوب، با تایید تیم اقتصادی دولت در سراسر کشور قابل اجرا خواهد بود. سیدمحسن دهنوی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره علت در نظر گرفتن این طرح گفته است: دولت سالانه ۱۲۴ هزار میلیارد تومان یارانه بنزین پرداخت می‌کند که ۶۰ درصد آن برای ۴ میلیون خانوارِ دارای بیش از دو خودرو است. ۱۴ میلیون خانواده بی‌خودرو هیچ سهمی از این یارانه نمی‌برند. همچنین معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت رشد مصرف در بخش نیروگاه‌های حرارتی کشور را در ۱۱ روز نخست دی‌ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۲.۳ درصد عنوان کرد و گفت: کل سوخت معادل نیروگاه‌ها به‌طور میانگین از ابتدای آبان‌ماه تا ۱۱ دی‌ماه سال پیش ۱۹۰ میلیون مترمکعب بوده که امسال به ۲۰۹ میلیون مترمکعب افزایش یافته که رشد ۱۰.۱ درصدی نشان می‌دهد، به همین ترتیب میانگین مصرف سوخت معادل نیروگاه‌ها از ابتدای آذرماه تا ۱۱ دی‌ماه امسال با ۱۰.۷ درصد رشد روبه‌رو شده است. وی روند مصرف نفت‌گاز (گازوئیل) در نیروگاه‌ها را هم صعودی عنوان کرد و افزود: مصرف نفت‌گاز در نیروگاه‌های کشور به‌دلیل سرمای زودرس از روزانه ۲۸ میلیون لیتر در آبان‌ماه ۱۳۹۹ به ۵۱.۲ میلیون لیتر رسیده که با رشد ۸۲.۲ درصدی مواجه شده است. خوشبختانه در آذرماه وضع معکوس شد و مقدار مصرف نفت‌گاز در نیروگاه‌ها به ۴۵ میلیون لیتر کاهش پیدا کرد و وضعیت بهتر شد و به همان ترتیب گاز بیشتری به نیروگاه‌ها تحویل شده است. او از کاهش ۳۶ درصدی مصرف نفت‌گاز در سال جاری در بازه زمانی ابتدای آبان‌ماه تا ۱۱ دی‌ماه نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد و گفت: میانگین مصرف نفت‌گاز در سال ۱۳۹۹ در بازه زمانی یادشده ۸۴.۷ میلیون لیتر در روز بوده که این رقم امسال به ۵۴ میلیون لیتر در روز رسیده است.

افزایش ۴ درصدی موجودی مخازن نفت‌گاز
معاون وزیر نفت با بیان اینکه موجودی مخازن نفت‌گاز در پایان ۱۱ دی‌ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۴ درصد افزایش یافته است، یادآوری کرد: موجودی مخازن نفت‌گاز در شروع کار دولت جدید نسبت به پارسال کمتر بود، اما با وجود مصرف قابل‌توجه به‌تدریج این وضع بهبود یافت. فلاحتیان درباره مقدار تولید نفت‌گاز هم اظهار کرد: امسال تولید نفت‌گاز در بازه زمانی اول آذرماه تا ۱۱ دی‌ماه با ۸.۵ درصد رشد نسبت به پارسال به ۱۰۷ میلیون لیتر در روز رسیده است. مقدار تولید سال گذشته ۹۹.۳ میلیون لیتر در روز بود. مقدار تولید نفت‌کوره در پالایشگاه‌های کشور نیز در همین بازه زمانی با رشد ۱۶.۳ درصدی از ۵۸ میلیون لیتر به ۶۷.۵ میلیون لیتر رسیده است.

رشد ۱۰ درصدی مصرف خبر خوبی نیست
معاون وزیر نفت با بیان اینکه هنگامی که می‌گوییم مصرف سوخت معادل نیروگاه‌ها در این بازه زمانی ۱۰ درصد رشد کرده، بدان معناست که برق مصرفی مردم نیز به همین مقدار افزایش یافته که این برق ممکن است در بخش‌های صنعتی، خانگی، تجاری و کشاورزی مورد مصرف قرار گرفته باشد، تصریح کرد: اینکه ما هر سال با ۵ تا ۱۰ درصد رشد مصرف در این بخش مواجه هستیم اصلاً خبر خوبی نیست.