از نظرخواهی تا اخراج و ممنوعیت

آفتاب یزد- گروه شبکه: معمولا افراد تاب شنیدن نظرات مخالف خود را ندارند به خصوص آنکه آن فرد دارای پست و مقامی هم باشد. در صورتی که بعضی از مخالفت‌ها ممکن است گره گشای مشکلات باشد. اما این ماجرا در دولت ابراهیم رئیسی کمی متفاوت است. یعنی یکی از مهم‌ترین کارهایی که ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور انجام داده است این است که او از زمان شروع ریاستش بر این نکته تاکید داشته است که پذیرای شنیدن نظرات موافق و مخالف دولتش است. در واقع ابراهیم رئیسی برای بهتر اداره کردن کشور از همه حتی چهره‌های منتقد و مخالف با شخص خودش نیز نظرخواهی کرده است. رویکرد خوب وقابل تحسینی که برخی‌ها در همین دولت با اقدامات عجیب‌شان سعی در خراب کردن آن دارند. این مسئله را می‌توان در مجوز نگرفتن کتاب عباس عبدی و مهم‌تر از آن اخراج محمد فاضلی استاد دانشگاه شهید بهشتی دید. بنابراین آقای رئیسی باید نسبت به این مسائل حساسیت به خرج دهند و نباید اجازه بدهند افرادی با این دست اقدامات، وجهه‌شان را خراب کنند.
> توضیحات دانشگاه شهید بهشتی
اما در مورد اخراج محمد فاضلی، دانشگاه شهید بهشتی توضیحاتی را بدین شرح ارائه داده است: «به اطلاع می‌رساند، براساس آئین نامه‌های جذب و ضوابط جاری تمدید قرارداد اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور، عضو هیئت علمی پیمانی موظف است در یک بازه زمانی مشخص، شرایط تمدید فعالیت خود را از منظر عمومی، آموزشی و پژوهشی فراهم نماید؛ در صورتی‌که عضو در پایان دوره پیمانی، امتیازات قانونی ادامه خدمت را کسب ننماید، قرارداد همکاری ایشان با دانشگاه تمدید نخواهد شد. موضوع قرارداد پیمانی آقای دکتر محمد فاضلی پس‌از
طی مراحل اداری در جلسه هیئت اجرایی جذب دانشگاه مورخ ۱۵/۶/۱۴۰۰ مطرح و به‌علت‌عدم انجام تکالیف مقرر در مواد ۲۱، ۲۲ و ۱۱۴ آئین نامه استخدامی اعضای هیئت علمی، پرونده ایشان مورد تایید هیئت قرار نگرفت. این رای قابل اعتراض در هیئت اجرایی جذب دانشگاه و متعاقبا در هیئت اجرایی جذب مرکزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مآلاً در مراجع قضائی مربوطه است.»


> واکنش وزارت علوم
اما رئیس مرکز جذب وزارت علوم با تاکید بر اینکه هنوز نامه‌ای مبنی بر اخراج دکتر فاضلی از دانشگاه شهید بهشتی به این مرکز ارسال نشده است، گفت: «جذب یا اخراج هیئت علمی در دانشگاه‌ها دلبخواهی نیست و هر تصمیمی در این خصوص باید براساس قانون باشد.» دکتر محمد خلج امیرحسینی در گفتگو با ایسنا، گفت: «هر تصمیمی مبنی بر اخراج و یا جذب هیئت علمی در دانشگاه‌ها باید طبق قوانین و مقررات صورت بگیرد و نتیجه نهایی این تصمیم باید از سوی دانشگاه به مرکز جذب هیئت علمی وزارت علوم ارسال شود که هنوز در خصوص اخراج استادی از دانشگاه شهید بهشتی نامه‌ای دریافت نکرده‌ایم.» رئیس مرکز جذب هیئت علمی وزارت علوم با بیان اینکه دانشگاه‌ها در خصوص تمدید یاعدم تمدید قرارداد یک عضو هیئت علمی استقلال دارند، گفت: «اما تمامی این اقدامات باید مبتنی بر قانون باشد و دانشگاه اگر تشخیص بدهد که شرایط تمدید قرارداد برای هیئت علمی وجود ندارد، می‌تواند آن را تمدید نکند اما مجددا تاکید می‌کنم همه موارد و تصمیمات باید مبتنی بر قانون باشد. »دکتر خلج امیرحسینی با بیان اینکه وزارت علوم به تمامی اعتراضات و شکایت‌های ارسالی از سوی اعضای هیئت علمی رسیدگی خواهد کرد، گفت: «در حال حاضر نیز ده‌ها مورد شکایت در خصوص‌عدم تمدید قرارداد به مرکز جذب وزارت علوم از سوی اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها رسیده که تمامی این پرونده‌ها براساس مسیر قانونی بررسی خواهند شد.» وی با تاکید بر اینکه تمدید یاعدم تمدید قرارداد یک عضو هیئت علمی در دانشگاه‌ها دلبخواهی نیست، گفت: «اگر دانشگاهی از مسیر قانون عدول کند متخلف شناخته می‌شود و با آن برخورد خواهد شد.» دکتر خلج امیرحسینی در پاسخ به اینکه آیا دانشگاه‌ها اختیار اخراج اعضای هیئت علمی رسمی را دارند یا خیر، گفت: «براساس قانون هر تصمیمی در دانشگاه در خصوص هیئت علمی، در صورتی که آن شخص از قواعد و شرایط عدول کند امکان‌پذیر است و اگر عضو هیئت علمی تخلف داشته باشد باید در هیئت انتظامات مورد بررسی قرار بگیرد و ما نیز در وزارت علوم موظف به رعایت حقوق افراد هستیم چرا که شانی جز رعایت قانون نداریم و نمی‌توانیم خلاف شرع و قانون تصمیمی را اتخاذ کنیم.»
> قطع همکاری با استاد به دلیل مسائل علمی، موضوعی کاملا دانشگاهی است
از سوی دیگر عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی در واکنش به اخراج اساتید گفت: «هر دانشگاهی کمیته ممیزی خاص خود را دارد و در ارتباط با مسائل علمی طبق آن تصمیم‌گیری می‌کنند و موضوع اخراج اساتید به دلیل مسائل علمی، موضوعی کاملا دانشگاهی است.» ابراهیم سوزنچی در گفت‌وگو با ایلنا بیان کرد: «شورای عالی انقلاب فرهنگی اختیار کامل در زمینه علمی را به هیئت‌های ممیزه واگذار کرده است، لذا هر اتفاقی که در دانشگاه
رخ دهد و هرگونه تصمیم‌گیری که اتخاذ شود طبق آئین‌نامه مبتنی بر ارتقا و بهبودهایی است که دانشگاه‌ها بنا به میزان اختیاری که داشته‌اند، اعمال کرده‌اند.» عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی در واکنش به اخراج محمد فاضلی استاد دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: «من از جزییات پرونده این استاد اطلاعی ندارم، اما اگر دانشگاهی استادی داشته باشد که این استاد نتواند معیارهای علمی مورد نیاز دانشگاه را برآورده سازد، تصمیمات آن به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع نمی‌شود بلکه در خود دانشگاه گرفته می‌شود.» سوزنچی در پاسخ به این سوال که دانشگاه‌ها در چه صورتی مجاز به اخراج اساتید هستند؟ گفت: «این موضوع طبق یک آیین‌نامه و ضوابط مشخصی اتفاق می‌افتد. ما اساتید زیادی داشتیم که نتوانستند معیارهای علمی مشخص شده را به دست بیاورند و دانشگاه از همکاری با آن‌ها بعد از چندین سال صرف نظر کرده است.» عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: «هیئت عالی جذب در شورای عالی انقلاب فرهنگی به مسائل جذب اساتید ورود می‌کند و اگر استادی احساس می‌کند به ناحق اخراج شده است، می‌تواند به هیئت عالی جذب درخواست بدهد.»
> واکنش محمد فاضلی
اما محمد فاضلی در توییتی به انتشار گسترده خبر اخراجش از دانشگاه شهید بهشتی واکنش نشان داد. او در توییتر نوشت: «یکی از بدترین لحظات در تاریخ هر ملتی می‌تواند لحظه یا دوره‌ای باشد که در آن دیگر هیچ کاری، هر قدر هم دور از عقل سلیم و انتظار عامه مردم باشد، تعجب‌برانگیز نباشد. لحظه‌ای که در مقابل تعجب از هر کار ناشایستی، خلق الله بگویند: تو غیر از این انتظار داشتی؟» البته ماجرای اخراج این استاد دانشگاه عکس العمل‌هایی را به خصوص در میان دانشگاهی‌ها داشته است. آن‌ها این اتفاق را یک تسویه حساب سیاسی می‌دانند از همین رو از ابراهیم رئیسی خواستار این مسئله هستند که جلوی این برخوردهای سلیقه‌ای را بگیرد.