مرجع بصیر و مشاور امین امام بود

آیت‌الله شیخ لطف‌الله صافی گلپایگانی از مراجع عظام تقلید بامداد دیروز بعد از عمری خدمت به دین و انقلاب در سن ۱۰۳ سالگی دار فانی را وداع گفت و به ملکوت اعلا پیوست. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیامی به همین مناسبت درگذشت این فقیه عالی‌مقام و مرجع بصیر را تسلیت گفتند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، در پیام رهبر انقلاب اسلامی آمده است: «با تأسف خبر درگذشت فقیه عالی‌مقام و مرجع بصیر، حضرت آیت‌الله آقای حاج شیخ لطف‌الله صافی گلپایگانی رضوان‌الله علیه را دریافت کردم. ایشان از استوانه‌های حوزه علمیه قم و از برجستگان علمی و عملی و پر سابقه‌ترین عالم دینی در آن حوزه مبارک بودند. در دوران مرحوم آیت‌الله بروجردی در شمار بر‌ترین تلامذه آن استاد بزرگ، در زمان مرحوم آیت‌الله سید محمدرضا گلپایگانی همراه و مشاور علمی و عملی ایشان، و در دوران انقلاب، امین و مورد اعتماد حضرت امام خمینی رحمه الله علیهم به شمار می‌رفتند. سال‌ها در شورای نگهبان رکن اصلی آن شورا محسوب می‌شدند و پس از آن هم همواره درباره مسائل انقلاب و کشور، دلسوزانه و مسئولانه ورود می‌کردند و بار‌ها اینجانب را از نظرات و مشورت‌های خود مطلع و بهره‌مند می‌ساختند. قریحه شعری، حافظه تاریخی، پرداختن به مسائل اجتماعی از دیگر ابعاد شخصیت این عالم کهنسال و بزرگوار بود. رحلت ایشان برای جامعه علمیِ دینیِ کشور مایه تأسف است. اینجانب به خاندان مکرّم و فرزندان گرامی ایشان و نیز به مراجع معظم و علمای اعلام حوزه علمیه و مقلدان و ارادتمندان ایشان به‌ویژه در قم و گلپایگان تسلیت عرض می‌کنم و رحمت و مغفرت الهی را برای ایشان مسئلت می‌نمایم.»
اعلام عزای عمومی در سراسر کشور
هیئت دولت جمهوری اسلامی ایران در اطلاعیه‌ای با تسلیت رحلت شیخ الفقها، آیت‌الله‌العظمی حاج شیخ لطف‌الله صافی گلپایگانی (طاب ثراه) به حضرت بقیه‌الله‌الاعظم ارواحنا فداه، رهبر معظم انقلاب، مراجع عظام تقلید، حوزه‌های علمیه و مردم شریف ایران، به منظور بزرگداشت مقام شامخ مرجعیت، امروز چهار‌شنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ را در سراسر کشور عزای عمومی و در استان قم تعطیل رسمی (عمومی) اعلام کرد. همچنین طی ابلاغی که آیت‌الله اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه اعلام کرده، حوزه‌های علمیه در سوگ ارتحال حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی، تا پایان هفته تعطیل است.


سوابق فقهی و سیاسی آیت‌الله
آیت‌الله صافی گلپایگانی، از شاگردان برجسته آیات عظام بروجردی، حجت، خوانساری و گلپایگانی بود و مدتی نیز در نجف اشرف از آیات محمدکاظم شیرازی و محمدعلی کاظمی بهره برده بود و در مقطع حضورش در شورای استفتای آیت‌الله بروجردی، کتاب منتخب الاثر درباره امام زمان (عج) را به توصیه استاد خود نوشته است.
آیت‌الله صافی گلپایگانی که از او به‌عنوان «شیخ المراجع» یاد شده، سالیان متمادی در حوزه علمیه قم به تدریس و تحقیق و تألیف آثار گوناگون فقهی، کلامی و حدیثی پرداخت و عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی و عضویت در شورای نگهبان و دبیری آن با حکم امام خمینی (ره) از جمله فعالیت‌های سیاسی این مرجع فقید بوده است. از این مرجع عالیقدر بیش از ۸۰ عنوان کتاب از جمله آثاری همچون منتخب الاثر، اوقات الصلوات، بیان الاصول و ثلاث رسائل فقهیه برجای مانده که برخی از آن‌ها جایزه کتاب سال ولایت و کتاب سال مهدویت را به دست آورده‌اند.
پیام تسلیت مراجع، مسئولان کشوری و لشکری
در پی ارتحال آیت‌الله صافی گلپایگانی، مراجع عظام تقلید، حضرات آیات نوری همدانی، مکارم شیرازی، جوادی آملی و همچنین رؤسای قوای سه گانه، رئیس مجلس خبرگان رهبری، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، دبیر شورای عالی امنیت ملی، رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح، فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، فرمانده کل انتظامی کشور و نماینده، ولی فقیه در سپاه در پیام‌های جداگانه ارتحال این فقیه عالیقدر را تسلیت گفتند.
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، شورای عالی حوزه‌های علمیه و مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه هم با صدور پیام مشترکی ارتحال حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی را تسلیت گفتند.
در بخشی از این پیام آمده است: ارتحال جانسوز فقیه عالیقدر و شیخ المراجع حضرت آیت‌الله العظمی آقای حاج شیخ لطف‌الله صافی گلپایگانی قدس الله نفسه الزکیه مصیبت جانکاهی است و غم بزرگی برجان حوزه‌های علمیه و ملت ایران و مسلمانان نشاند.
آن فقیه عالیقدر از طهارت نفس و صفای باطن ویژه‌ای برخوردار بود و در علوم حوزوی و فقه اهل بیت علیهم السلام در قله‌های بلند قرار داشت و عمر شریف خود را در اعتلای اسلام و ترویج معارف الهی و اهل بیت علیهم السلام سپری کرد و همواره در خدمت به مردم شریف و نصح و خیرخواهی پیشگام و در مسیر نهضت و انقلاب اسلامی و همراهی امام راحل (قدس سره) و رهبری معظم مدظله نورافشانی می‌کرد، آن مرجع گرانمایه از فضیلت‌های اخلاقی والا و بی‌شمار برخوردار بود و الگوی حسن اخلاق و فروتنی و اخلاص و نصح و اشفاق به‌شمار می‌آمد و مجلس او الهام بخش و بیدار‌کننده بود و افزون بر منزلت علمی و اخلاقی و میراث علمی ماندگار از ایشان، اندیشه اجتماعی و سیاسی و اطلاعات و آگاهی‌های اجتماعی و سیاسی و بین‌المللی ایشان ستودنی بود.
تشییع در قم، تدفین در کربلای معلا
پیکر این مرجع بزرگ شیعه امروز (چهارشنبه) ساعت ۱۰ از مدرسه عالی امام خمینی (ره) قم واقع در میدان جهاد به سمت حرم حضرت معصومه (س) تشییع و پس از نماز میت، پیکر ایشان برای تدفین به کربلای معلا و حرم سیدالشهدا (ع) منتقل خواهد شد. یکی از اعضای بیت مرحوم آیت‌الله صافی گلپایگانی درباره وصیت ایشان برای خاکسپاری در کربلای معلا و حرم امام حسین (ع) به خبرگزاری رسا، یکی از ویژگی‌های برجسته حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی را عشق و دلدادگی این مرجع تقلید به خاندان عصمت و طهارت علیهم السلام عنوان کرد و افزود: ایشان موضوع خاکسپاری را سالیان گذشته در سفری که به کربلا داشتند، در دیدار با تولیت حرم امام حسین (ع) در میان گذاشتند. نمای نزدیک
مقاومت در برابر نفوذ مارکسیست‌ها
یکی از مسئولیت‌های مهم آیت‌الله صافی گلپایگانی در انقلاب اسلامی، دبیری شورای نگهبان قانون اساسی از سال ۵۹ به مدت ۱۰ سال بود. وی در سال ۵۹ با حکم امام خمینی به‌عنوان عضو شورا انتخاب و در همان دوره به دبیری این نهاد برگزیده شد. اولین مسئولیت آیت‌الله صافی در شورای نگهبان، بررسی صلاحیت کاندیدا‌های مجلس شورای اسلامی در انتخابات میان دوره اول بود.
در انتخابات میان‌دوره این مجلس، تعدادی از افراد عضو حزب توده از جمله نورالدین کیانوری، احسان طبری و محمدعلی عمویی ثبت‌نام کردند. فرماندار وقت تهران در واکنش به ثبت‌نام اعضای حزب توده، طی نامه‌های جداگانه‌ای به هیئت سه نفره نظارت و شورای نگهبان، خواستار راهنمایی و ارشاد در مورد نحوه رسیدگی به صلاحیت این داوطلبان شد. هیئت سه‌نفره نظارت بر انتخابات تهران در پاسخ به این استعلام نامزدی اعضای احزاب چپ و مارکسیست را بلامانع دانست، اما آیت‌الله صافی گلپایگانی، دبیر وقت شورای نگهبان در پاسخ به وزارت کشور چنین اعلام کرد: «در مورد صلاحیت نامزدهاى نمایندگى مجلس شوراى اسلامى، چون در ضمن آن‌ها افرادى را مثل آقایان احسان طبرى و نورالدین کیانورى که مشهور به داشتن عقاید مارکسیستى و ضد اسلامى مى‌‏باشند اعلام کرده‌‏اند لازم به تذکر است که این موضوع در جلسه رسمى شوراى نگهبان مطرح و بدین شرح اعلام نظر شد.» آنچه از قانون اساسى مخصوصاً اصل ۶۷ در مورد سوگند به خداوند متعال و پاسدارى از حریم اسلام و مفهوم اصل ۶۴ استفاده مى ‏شود، فقط کسانى صلاحیت نمایندگى مجلس شوراى اسلامى را دارند که یا مسلمان و متعهد به مبانى اسلام و یا از اقلیت هاى مذکور در اصل ۶۴ باشند؛ بنابراین دستور دهید اسامى این ‏گونه افراد را از لیست نامزد‌ها حذف کنند و به اطلاع عموم برسانند.» این اقدام آیت‌الله صافی گلپایگانی علاوه بر اینکه بر نظارت استصوابی شورای نگهبان صحه گذاشت، موجب شد توده‌ای‌ها به مجلس اول نفوذ نکنند.