ارزان نکنید وارد می‌کنیم

۲۳ بهمن آخرین مهلت برای کاهش قیمت کارخانه‌ای لوازم خانگی بود. خبر‌های رسیده از بازار حاکی از آن است که برخی از برند‌ها همچنان بر قیمت‌های جدید خود پافشاری می‌کنند و هنوز نرخ‌هایشان را به قیمت‌های قبلی برنگردانده‌اند. از این‌رو روز گذشته در جلسه ستاد تنظیم بازار، معاون اول رئیس‌جمهور با تهدید تولید‌کنندگان متخلف صراحتاً اعلام کرد: «تولیدکننده‌های لوازم خانگی همکاری نکنند، واردات آزاد می‌شود.» این اظهارات در حالی است که در هفته‌های اخیر زمزمه بازگشت برند‌های خارجی در صورت احیای برجام قوت گرفته است. طی ماه‌های اخیر افت و خیز بازار لوازم خانگی کم نبوده، از تمدید ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی با دستور رئیس‌جمهور تا افزایش چندباره قیمت‌ها را در این بازار شاهد بوده‌ایم. اوایل بهمن‌ماه بود که تولید‌کنندگان به بهانه هزینه‌های بالای درج قیمت تولید‌کننده روی کالا قیمت‌هایشان را ۸ تا ۱۲ درصد گران کردند. در پی این اتفاقات در این صنعت و کاهش قدرت خرید مردم برای خرید لوازم خانگی، رهبر انقلاب دهم بهمن‌ماه در نشست با تولید‌کنندگان داخلی از خلف‌وعده تولید‌کنندگان این صنعت و گرانی قیمت‌ها انتقاد کرد. در پی گلایه رهبری، وزارت صمت و ستاد تنظیم بازار موضوع کاهش قیمت‌ها را از کانال انجمن‌ها و اتحادیه‌های لوازم خانگی پیگیری کردند، به طوری که وزارت صنعت ۲۳ بهمن را به عنوان آخرین مهلت برای کاهش قیمت کارخانه‌های لوازم خانگی اعلام و تأکید کرد: «اگر این شرکت‌ها قیمت‌ها را کاهش ندهند با آن‌ها برخورد خواهد شد.» در این مدت برخی از برند‌ها قیمت‌هایشان را به قیمت‌های قبل برگرداند، اما به گفته اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه لوازم خانگی، یک شرکت لوازم خانگی همچنان بر قیمت‌های جدید خود پافشاری می‌کند و نرخ‌هایش را کاهش نداده است. اکنون ۱۰ روز از ضرب‌الاجل وزارت صمت می‌گذرد، قیمت‌ها در بازار همچنان گران است و مردم در انتظار افت قیمت‌ها در بازار و در صورت توافق در مذاکرات وین هستند. برنامه‌ریزی لازم برای آزادسازی واردات متناسب با نیاز مردم
به‌رغم تلاش‌های وزارت صمت و برگزاری جلسات متعدد با تولید‌کنندگان لوازم خانگی، برخی تولید‌کنندگان بر عدم کاهش قیمت‌ها اصرار دارند. از این‌رو براساس تصمیمات ستاد تنظیم بازار مقرر شد چنانچه تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی قیمت‌های خود را در بازار واقعی نکنند، واردات آزاد شود.
روز گذشته بیستمین جلسه ستاد تنظیم بازار به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور و با حضور وزرای صمت، جهاد کشاورزی و دادگستری، سخنگوی دولت، شهردار تهران و سایر مسئولان دستگاه‌های عضو برگزار شد. به گزارش برنا، محمد مخبر در این جلسه با اشاره به کنترل آشفتگی‌های اولیه در بازار از همه اعضا خواست تا با تمهیدات مناسب و افزایش نظارت‌ها ایجاد ثبات در قیمت و بازار کالا‌های اساسی را دنبال کنند. معاون اول رئیس‌جمهور با تأکید بر جلوگیری از هرگونه افزایش قیمت مخصوصاً در روز‌های پایانی سال می‌گوید: «همه کسانی که در این زمینه همکاری مناسبی دارند مورد تشویق قرار بگیرند و با متخلفان در هر صنعتی به شدت برخورد شود.»
در این جلسه در خصوص وضعیت قیمت‌ها در صنعت لوازم خانگی گزارش مبسوطی ارائه شده است. بر اساس این گزارش و با توجه به توقف افزایش قیمت‌ها، ایجاد شفافیت در سامانه جامع تجارت، ثبت دقیق فاکتور فروش، درج قیمت تولید‌کننده، کاهش قیمت تمام شده از طریق ساخت مواد داخل و کاهش تعرفه واردات قطعات و تلاش برای افزایش تیراژ تولید و ایجاد تنوع در محصول از جمله راهکار‌های کاهش قیمت در این صنعت و بازار عنوان و مقرر شد در این زمینه برنامه‌ریزی لازم صورت پذیرد.


معاون اول رئیس‌جمهور خطاب به تولیدکنندگان لوازم خانگی ضمن هشدار به آزاد‌سازی واردات می‌افزاید: چنانچه تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی قیمت‌های خود را در بازار واقعی نکنند، برنامه‌ریزی لازم برای آزادسازی واردات متناسب با نیاز مردم انجام می‌شود. چشم‌انداز بازار لوازم خانگی در صورت توافق وین
قاطعیت دولت برای آزاد‌سازی واردات لوازم خانگی در حالی است که مردم و فعالان بازار لوازم خانگی چشم‌انتظار نهایی شدن مذاکرات وین هستند تا ببینند این موضوع باعث کاهش قیمت‌ها می‌شود یا خیر، چراکه در حال حاضر قیمت لوازم خانگی بالاتر از قدرت خرید مردم است و همین موضوع باعث رکود شدید در بازار شده است.
محمدحسین اسلامیان، نایب‌رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در مورد وضعیت بازار لوازم خانگی در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای برجام به نبض صنعت می‌گوید: «با به نتیجه رسیدن مذاکرات، باز شدن راه‌های بانکی برای پرداخت و تسهیل در تولید می‌توانیم در این حوزه شاهد رشد باشیم، حتی با یک گام جلوتر می‌تواند به تأسیس خط‌های تولید جدید بینجامد.»
سرنوشت واردات لوازم خانگی خارجی
نایب‌رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی می‌گوید: «به جز تحریم‌ها، عوامل دیگری مانند قیمت‌های جهانی و قیمت حمل‌ونقل تأثیرگذار هستند، اما با به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای برجام و برداشته شدن تحریم‌ها در درازمدت قیمت تأمین مواد اولیه کاهش پیدا می‌کند و تولیدکنندگان نیز می‌توانند قیمت کالا‌های تولیدی خود را کاهش دهند.»
اسلامیان می‌افزاید: «اینکه واردات لوازم خانگی خارجی انجام شود یا نه بستگی به سیاست‌گذاری‌های کلی دارد، اما احتمالاً برای رفع کسری در بازار و مازاد تقاضا واردات انجام شود، ولی آنچه مسلم است اینکه با به نتیجه رسیدن مذاکرات، باز شدن راه‌های بانکی برای پرداخت و تسهیل در تولید می‌توانیم در این حوزه شاهد رشد باشیم، حتی با یک گام جلوتر می‌تواند به تأسیس خط‌های تولید جدید بینجامد.» رکود سنگین در بازار لوازم خانگی
اسلامیان خاطرنشان می‌کند: «بازار لوازم خانگی در رکود سنگینی است. همچنان انبار‌های کارخانجات و توزیع‌کنندگان پر از کالاست و خریداری وجود ندارد. علت این موضوع در مرحله اول نبود قدرت خرید است، اما خریداران هم منتظر هستند تا در نتیجه این مذاکرات، قیمت لوازم خانگی کاهش پیدا کند.»
همچنین محمدمهدی برادران، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از کاهش تعرفه واردات برخی مواد اولیه لوازم خانگی خبر می‌دهد و گوید: «با مساعدت انجام شده، تعرفه واردات برخی از مواد اولیه مورد نیاز در صنعت لوازم خانگی کاهش یافت تا بهره‌برداران این صنعت بتوانند در بازار، قیمت رقابتی خود را حفظ کنند و کیفیت محصولات را ارتقا دهند. ما به دنبال جلب رضایت مصرف‌کنندگان نهایی لوازم خانگی ساخت داخل، به‌ویژه در بحث کیفیت و قیمت هستیم و در این رابطه حذف موانع را در دستور کار خود قرار داده‌ایم.»
کارشناسان معتقدند، به دلیل مساعدت دولت و کاهش تعرفه واردات مواد اولیه این صنعت و کاهش نرخ دلار، پافشاری تولید‌کنندگان بر گرانی قیمت‌ها در آینده نزدیک به ضررشان تمام می‌شود، چراکه جدیت دولت در آزاد‌سازی واردات قطعاً بازار را با افت قیمت‌ها مواجه کرده و کالا‌های دپو شده در انبار‌ها روی دست تولید‌کنندگان می‌ماند.
به نظر می‌رسد چرخ‌های صنعت لوازم خانگی نیازمند تدبیری اساسی است تا هم مردم قادر به خرید وسایل مورد نیاز خود باشند و هم رونق به بازار لوازم خانگی بازگردد.