ایران دو نفتکش یونانی را در آب‌های خلیج‌فارس توقیف کرد

  سرویس سیاسی-

به گزارش ایرنا، روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: نیروی دریایی سپاه روز جمعه ۲ فروند نفتکش یونانی را به‌دلیل تخلفات انجام گرفته در آب‌های نیلگون خلیج همیشه فارس توقیف کرد.
به گزارش فارس، این دو نفتکش یونانی توقیف شده در خلیج‌فارس Prudent Warrior و Delta Poseidon نام دارند.


این دو کشتی در خلیج‌فارس، یکی در نزدیکی عسلویه و دیگری در نزدیکی بندرلنگه در نزدیکی جزیره هندورابی توقیف شده‌اند.
این اقدام ایران پس از احضار کاردار سفارت یونان در تهران به وزارت خارجه و درخواست از این کشور برای خودداری از راهزنی دریایی صورت گرفت.
یونان ماه گذشته یک کشتی با پرچم ایران را توقیف کرد. رویترز مدعی شده بود یونان نفت این کشتی را تحویل آمریکا داده است.
کاردار سوئیس در تهران به وزارت خارجه
احضار شد
در پی توقیف محموله نفتکش حامل نفت ایران در آب‌های ساحلی یونان، کاردار سوئیس در تهران به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید ایران به وی ابلاغ شد.
در ادامه تلاش‌های دیپلماتیک وزارت خارجه ایران برای رفع توقیف محموله نفتکش تحت حاکمیت جمهوری اسلامی ایران در آب‌های ساحلی یونان که با فشار و مداخله دولت آمریکا در حال انجام است، کاردار سفارت سوئیس در تهران، احضار و مراتب نگرانی و اعتراض شدید ایران نسبت به تداوم نقض صریح قوانین و مقررات بین‌المللی حقوق دریاها و کنوانسیون‌های بین‌المللی مربوطه توسط دولت آمریکا، اعلام و بر رفع فوری توقیف کشتی و محموله آن تأکید شد.
براساس گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت خارجه ایران، کاردار سوئیس اعلام کرد مراتب را در اسرع وقت به مقامات آمریکا منتقل خواهد کرد.
روز چهارشنبه چهارم خردادماه نیز کاردار سفارت یونان در تهران به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید دولت جمهوری اسلامی ایران به وی ابلاغ شد.
گفتنی است چندی پیش نفتکشی در آب‌های یونان توقیف شد و داوجونز در گزارشی دراین‌باره نوشته است: «نفتکشی که ۷ هفته پیش در آب‌های یونان توقیف شد، حامل نفت ایران بوده و آمریکا به بهانه تحریم‌ها این محموله را به کشتی دیگری منتقل کرده تا به این کشور انتقال دهد.»
رئیس اداره مدیترانه وزارت خارجه ایران در دیدار کاردار یونان ضمن یادآوری تعهدات بین‌المللی دولت یونان با توجه به توقف اضطراری کشتی مذکور به‌خاطر نقص فنی، تسلیم در برابر فشارهای غیرقانونی آمریکا را غیرقابل‌پذیرش و محکوم خواند و تصریح کرد: «تصرف در محموله کشتی با پرچم جمهوری اسلامی ایران، مصداق راهزنی بین‌المللی است که مسئولیت آن با دولت یونان و تصرف‌کنندگان غیرقانونی است.»
وی با بیان این‌که «جمهوری اسلامی ایران از حقوق قانونی خود چشم‌پوشی نخواهد کرد» اظهار داشت: «جمهوری اسلامی ایران از دولت یونان انتظار دارد به تعهدات بین‌المللی خود در عرصه دریانوردی و کشتیرانی ملتزم و پایبند باشد».
کاردار سفارت یونان در تهران هم در این دیدار اعلام کرد که بلافاصله مراتب اعتراض و ناخرسندی دولت جمهوری اسلامی ایران را به دولت متبوعش ابلاغ خواهد کرد.
در همین خصوص نیز شرکت اطلاعات دریایی «لیست لویدز» انگلیس گزارش داده که آمریکا نفتکش «آیس انرژی» را برای تحویل این محموله نفتی به یونان اعزام کرده و این محموله طبق درخواست وزارت دادگستری ایالات‌متحده، تحویل این کشور شده است.
گفته شده که این نفتکش حامل ۷۰۰ هزار بشکه نفت بوده که ۲۶ فروردین سال جاری در آب‌های یونان توقیف شده است.
رویترز هم به نقل از سه منبع گزارش داده که آمریکا یک محموله نفت ایران را که در نزدیکی یونان نگهداری می‌شد توقیف کرده و تصمیم دارد که این نفت را به آمریکا بفرستد.
شرکت اطلاعات دریایی «لیست لویدز» انگلیس هم گزارش داد که ایالات‌متحده نفتکش «آیس انرژی» را برای تحویل محموله نفتی ایران به یونان اعزام کرده و این محموله طبق درخواست وزارت دادگستری ایالات‌متحده، تحویل این کشور شده است.
بیانیه سازمان بنادر و دریانوردی ایران؛
اقدام یونانی‌ها دزدی دریایی است
سازمان بنادر و دریانوردی به‌عنوان مرجع حاکمیت دریایی کشور نسبت به اقدام دولت یونان در رابطه با نگه‌داشتن کشتی با پرچم جمهوری اسلامی ایران و توقیف بار آن واکنش نشان داد و در بیانیه‌ای از دولت یونان خواست که فوراً به تعهدات بین‌المللی خود عمل کند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان بنادر و دریانوردی، در این بیانیه آمده است: «یک فروند کشتی تحت پرچم جمهوری اسلامی ایران از سوی دولت یونان در سواحل این کشور نگه‌داشته و بار آن با حکم دادگاه و با هماهنگی دولت آمریکا، توقیف شد در حالی ‌که این کشتی به‌منظور حفظ ایمنی پرسنل و کشتی به سواحل یونان پناه برده است اما متأسفانه هیچ‌گونه همکاری و کمک‌رسانی با کشتی مدنظر قرار نگرفته و توسط نیروهای نظامی، تخلیه بار صورت گرفته که این اقدام، مصداق بارز دزدی دریایی است.»
این بیانیه افزود: «در حالی‌ که این کشتی با شرایط آب‌وهوایی نامناسب مواجه شده و دارای مشکلات فنی بوده، مطابق قوانین بین‌المللی درخواست کمک کرده است و براساس مقررات و استانداردهای فنی و بین‌المللی، کشتی‌هایی که در وضعیت خطر ایمنی قرار می‌گیرند و درخواست کمک‌رسانی دارند باید از سوی کشوری که در نزدیکی سواحل آن قرار گرفته‌اند به نقطه امن سواحل منتقل شوند و پس ‌از آن، اقدامات لازم برای تعمیرات صورت پذیرد و بعد از رفع خطر به مسیر بین‌المللی خود ادامه دهند.
متأسفانه دولت یونان با وجود اینکه تعهدات بین‌المللی را پذیرفته است و به‌عنوان عضو سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO) به دولت جمهوری اسلامی ایران نیز تعهد دارد، دست به این اقدام زده است و در حالی ‌که کشتی نیازمند انتقال به محل امن بوده، نقص فنی داشته و با شرایط نامساعد جوی روبه‌رو شده است در سواحل یونان حضور پیدا می‌کند اما کشتی مربوطه نگه‌داشته و بار آن‌که نفت بوده است، توقیف می‌شود.
در این راستا از سوی سازمان بین‌المللی دریانوردی و وزارت امور خارجه از دولت یونان مکرراً و مؤکداً درخواست شد که پس از رفع خطر، کشتی مذکور به مسیر بین‌المللی خود ادامه دهد اما علی‌رغم پیگیری‌های صورت‌گرفته، این امر مدنظر قرار نگرفته است. باید خاطرنشان کرد، از شب گذشته که بار کشتی با ادعای وجود حکم دادگاه توقیف می‌شود، آمریکایی‌ها اقدام به تخلیه بار کشتی می‌کنند و با توجه به اینکه کشتی دارای نقص فنی بوده است این تخلیه کاملاً ناایمن و موجب آلودگی محیط‌زیست می‌شود و به همین دلیل از دولت یونان درخواست کردیم فوراً به تعهدات بین‌المللی خود عمل کند و به این اقدام ناایمن و با ریسک بالا که تهدیدی برای حفظ محیط‌زیست دریایی به شمار می‌رود، خاتمه دهد.
طبق مقررات بین‌المللی مصوب آیمو در رابطه با ایمنی جان اشخاص و ایمنی دریانوردی، تمامی کشورها موظف هستند به کشتی‌های مضطر در نزدیکی آب‌های خود تا زمان رفع خطر و در راستای حفظ جان افراد و ایمنی کشتی اجازه دهند در سواحل مربوطه حضور یابند و اگر نیازمند تعمیرات هستند، امکانات موردنیاز برای آنها، فراهم شود.
همچنین طبق کنوانسیون بین‌المللی حفاظت از محیط‌زیست دریایی (مارپل)، محدودیت‌هایی برای انجام هرگونه عملیات جابه‌جایی سوخت و عملیاتی که موجب آلودگی محیط‌زیست ناشی از کشتی‌ها می‌شود، وجود دارد که متأسفانه دولت یونان هیچ‌یک از این موارد را رعایت نکرده است.
در پایان باید خاطرنشان کرد، دولت یونان علی‌رغم جلوگیری از سفر تجاری کشتی مربوطه که طبق موازین بین‌المللی از مسئولیت‌های این کشور ساحلی به شمار می‌رود، اقدام به نقض قوانین محیط‌زیستی کرده و ناقض تعهدات خود نسبت به کشورهایی است که کشتی‌های آنها نیاز به کمک‌رسانی ایمنی دارند و این مسئله نشان می‌دهد سواحل یونان، برای کشتی‌های مضطر امن نیست.»
هشدار یک مقام ایرانی:
تحویل محموله نفتی ایران به آمریکا
عواقب خواهد داشت
یک مقام ایرانی در گفت‌وگو با شبکه «الجزیره» درباره توقیف کشتی نفتی ایران در یونان هشدار داد.
به گزارش فارس، این مقام ایرانی که اشاره‌ای نیز به نام او نشده، گفت: «کشتی‌ای که یونان آن را توقیف کرد، یک نفتکش با محموله‌ای قانونی نفت ایران بود. آتن قصد دارد نفت مصادره‌شده ایران را به آمریکا تحویل دهد. این مردود است و عواقب خواهد داشت.»
وی در ادامه اضافه کرد: «اقدام یونان دزدی ‌دریایی یک کشور است و با قوانین بین‌المللی تعارض دارد و باید کشتی فوراً آزاد شود.»