درس عبرتی که باید از «متروپل» گرفته شود وضعیت شکننده «ساختمان آلومینیوم»

با توجه به شرایط ناایمن ادامه فعالیت ساختمان آلومینیوم در قلب پایتخت، بنیاد مستضعفان به عنوان مالک این ساختمان می‌گوید که برای ایمنی کسبه (سرقفلی داران) و شهروندان و پیشگیری از خطرات احتمالی، بهترین راه مطمئن برای ایمن‌سازی این ساختمان قدیمی و پرتردد، تعطیلی موقت است تا عملیات ایمن‌سازی آلومینیوم هرچه سریعتر آغاز شود.
به گزارش ایسنا، «آلومینیوم»؛ ساختمانی معروف با متراژ ۴۳۰۰ مترمربع در خیابان جمهوری تهران که در سال ۱۳۴۳ با استانداردهای مربوط به آن دوره احداث شد، اما همچنان فاقد پایان کار است. این ساختمان ۱۵ طبقه که ۱۳ طبقه آن روی زمین بنا شده، دارای ۷۲۸ واحد می‌باشد.
هرچند اسکلت ساختمان آلومینیوم بتنی و برابر نظر کارشناسان کماکان دارای استحکام نسبی خوبی است و پنج دستگاه آسانسور دارد اما فاقد راه پله فرار، گاز شهری و با آنکه دارای بیمه آتش سوزی و حوادث و مسئولیت است اما فاقد سیستم اعلام و اطفای حریق بوده و تاسیسات برقی فرسوده و مستهلک، زنگ‌های خطر را به صدا درآورده است.
موضوع ناایمن بودن این ساختمان آنقدر جدی است که بنیاد مستضعفان ناگزیر شد آتش نشانانی را در سه شیفت آنجا مستقر نماید و حال با گذشت ۵۸ سال از عمرش در لیست ساختمان‌های ناایمن تهران دیده می‌شود.


محمد پیرعلی، رئیس سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در پی اخطار سازمان آتش نشانی مبنی بر تجهیز «ساختمان آلومینیوم» به سیستم­های اعلام و اطفای حریق و ایمن­‌سازی آن، مذاکرات با کسبه و صاحبان سرقفلی داشته و اخطارهای لازم را نسبت به ایمن سازی این ساختمان برای پیشگیری از هرگونه مخاطرات احتمالی برای کسبه و شهروندان، به شورای کسبه ساختمان آلومینیوم داده است.
وی ضمن تاکید بر لزوم به روز شدن ایمنی این ساختمان پس از گذشت ۵۸ سال از عمرش در حالی که دچار حریق گسترده‌ای در سال ۹۴ شده بود، گفت: موضوع عدم ایمنی در این مجتمع تجاری آنقدر جدی بوده که برای جلوگیری از هرگونه حادثه در این ساختمان، اقدام به استقرار تیم­های ۲۴ ساعته آتش‌­نشانی در این مجتمع کرده تا از هرگونه حریق و حادثه احتمالی اجتناب شود.
وی با تاکید بر درک شرایط کسب و کار کسبه، گفت: ادامه فعالیت این ساختمان در شرایط فعلی ممکن نیست و علی­رغم تمامی تذکرات و اخطارهای داده شده نیازمند همراهی کسبـه، برای اجرای عملیات ایمن‌­سازی در این مرکز تجاری پرتردد و ناایمن هستیم.
پیرعلی ادامه داد: بر همین اساس بنیاد مستضعفان بدنبال چند مرحله مکاتبات قبلی با دادستانی تهران، این بار درخواست جدی خود را برای توقف موقت فعالیت این مجتمع تجاری با هدف حفاظت از جان کسبه و همچنین شهروندان مراجعه کننده به این مجتمع تجاری پرتردد که در قلب پایتخت قرار دارد، ارائه داده تا با همراهی دستگاه قضائی و بکارگیری کارشناسان خبره حوزه ایمنی، عملیات ایمن‌­سازی این ساختمان قدیمی پایتخت پیش از هرگونه خطر و حادثه با سرعت انجام شود.
رئیس سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان ادامه داد: این انتظار نیز از کسبه این مجتمع تجاری وجود دارد تا با درک مخاطرات احتمالی در شرایط فعلی، همراهی لازم را برای شروع ایمن سازی آلومینیوم تا اتمام عملیات ایمنی آن داشته باشند.
پیرعلی همچنین با تاکیدی دوباره گفت: ساختمان آلومینیوم ایمن نیست. پیشگیری از یک تجربه تلخ، همراهی کسبه در «تخلیه مقطعی» واحدها و همراهی سایر دستگاه‌­های ذیربط را می‌­طلبد.
به گفته وی، بنیاد مستضعفان از سال ۹۶ طی مکاتباتی با شهرداری منطقه و شورای کسبه آلومینیوم، بارها تاکید بر ایمن سازی این ساختمان داشته است.
وجود ساختمان‌های مشابه «متروپل» در کشور
رییس پیشین سازمان مدیریت بحران کشور معتقد است که ساختمان‌های دیگری مشابه متروپل در کشور وجود دارد که باید تمام ارکان کشور برای ایمن‌سازی و حل مشکلات آن‌ها وارد عمل شود.
اسماعیل نجار در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به ریزش ساختمان متروپل در آبادان و دلایل این حادثه گفت: به صراحت باید بگویم که اگر نظارت دقیق بود و تمام دستگاه‌های مسئول وظیفه خود را به درستی انجام داده بودند، این اتفاق رخ نمی‌داد.
وی با بیان اینکه نظارت ابعاد مختلفی دارد که باید در تمام ابعاد اجرا شود، اظهارکرد:‌ وقتی می‌گوییم نظارت یعنی اینکه نظام مهندسی، شهرداری، دستگاه قضایی و ... از مرحله اخذ مجوز و تایید نقشه‌ها کار نظارتی خود را آغاز کنند و تا زمان پایان کار آن را ادامه دهند. حتی با توجه به اینکه این ساختمان از نوع تجمعی است لازم است که پس از بهره‌برداری هم بازدیدهای ایمنی دوره‌ای از آن انجام شود. اما متاسفانه آنطور که دستگاه‌های مسئول گفته‌اند، نظارت درست و دقیقی بر ساخت متروپل انجام نشده و رد تخلفات زیادی در آن وجود دارد.
نجار با بیان اینکه نتیجه آن تخلفات و فرار از قانون و مقررات، حادثه تلخی است که امروز شاهد آن هستیم، اظهارکرد: ما در کشورمان آیین‌نامه ۲۸۰۰ را داریم. معتقدم این آیین‌نامه حداقل آن چیزی است که باید در مورد ایمنی ساختمان‌ها رعایت شود و نظارت‌ها نیز دست‌کم باید بر همین اساس باشد، اما شاهد آن هستیم که این اتفاق رخ نمی‌دهد و نظارت‌ها حتی بر اساس این آیین‌نامه هم نیست.
رئیس سابق سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه نباید در موضوع ریزش ساختمان متروپل فقط به ایمنی سازه توجه کنیم، اظهارکرد:‌نه فقط در مورد متروپل، بلکه در تمام ساختمان‌ها باید توجه داشته باشیم که کیفیت مصالح چگونه است؟ ‌ ترکیبات بتن چیست؟ گاهی تاخیر در رساندن بتن، تغییر دمای بتن و ... کیفیت آن را کاهش می‌دهد. نوع جوشکاری سازه‌ها بسیار مهم است. باید حتما کارگری حرفه‌ای و آموزش دیده این اقدامات را انجام دهد. گاهی مصالح نامرغوب یا جوشکاری غیراستاندارد می‌تواند موجب ریزش ساختمان شود.
پیشنهاد نگارش گزارش ملی از حادثه متروپل
وی با بیان اینکه پیشنهاد می‌کنم که گزارشی ملی در مورد تمام ابعاد ریزش ساختمان پلاسکو با محوریت گروهی از چهره‌های علمی و اجرایی در این مورد تهیه و به مردم اعلام شود، گفت:‌آیا مقصر فقط همان مالک و پیمانکار بوده است؟ ‌ آیا در مورد این ساختمان افراد دیگری قصور نداشته‌اند؟ ‌این‌ها مواردی است که باید در یک گزارش ملی روشن و مشخص شود. آنطور که من شنیده‌ام و در خبرها آمده بود، مهندس ناظر درباره ایمنی ساختمان متروپل تذکر داده بود، چرا شهرداری آن را متوقف نکرد؟ ‌ این موارد حتما باید مورد بررسی قرار گرفته و پاسخ‌های آن هم برای اطلاع مردم و هم برای تجربه‌اندوزی از حوادث منتشر شود.
نجار افزود:‌ دستگاه قضایی نیز باید تا پایان قاطعانه با متخلفان برخورد کند. اگر با متخلفان ریزش ساختمان متروپل برخورد شود، مطمئن باشید که درس عبرتی برای دیگر افرادی خواهد شد که بدون توجه به ایمنی به دنبال ساخت و ساز هستند. اما اگر خدای نکردی با مقصران این حادثه برخورد نشود، جسارت متخلفان هم بیشتر خواهد شد و چه بسا متروپل‌های دیگری هم تکرار شود که البته امیدوارم هیچگاه شاهد چنین حوادثی نباشیم.
رئیس پیشین سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه از پلاسکو آنطور که باید درس گرفته نشد، تصریح کرد:‌البته جنس و نوع حادثه ریزش ساختمان متروپل با آنچه که در پلاسکو رخ داد، تفاوت‌هایی دارد. اما در مورد ساختمان‌های نا ایمن مردم حق دارند که بپرسند بعد از پلاسکو چه اقداماتی انجام شده و امروز وضعیت ایمنی ساختمان‌ها چه تغییری کرده است؟ ‌ حل این مشکل نیازمند یک اراده ملی و جمعی است.
نجار درباره اینکه آیا ساختمان‌هایی مانند متروپل در کشور وجود دارد یا خیر، گفـت: به نظر می‌رسد که ساختمان‌هایی مانند متروپل در کشور وجود دارد و البته که برای حل و ایمن‌سازی آن باید تمام ارکان کشور توجه ویژه داشته باشند. وگرنه شاید سال‌ها بعد خدای نکرده ساختمانی دیگر ریزش کند و آن وقت بگوییم چرا از متروپل درس نگرفتیم.